Skocz do zawartości
Merriq

250L z niefoto :)

Rekomendowane odpowiedzi

:) suuper! thx za foteczki! krewecie są po prosty bezbłędne :smile: a napisz proszę, one tak zawsze razem "w rządku"? czy to raczej wyjątek i biegają po całym akwenie?

a hotline, faktycznie troszkę ostygł aczkolwiek przyczyny są złożone :) ale lada moment się będzie przegrzewać :) I promise!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika -

No to w skrócie opisze moje-Thor amboinensis albo sexi shrimp:cool: jak kto woli.

Krewecie są naprawde urocze- tej ich machanie ogonem jest przezabawne

Mam ich aktualnie siedem, podzielily sie na dwa obozy :)

Nie wiedziałam, żeby robiły jakieś szkody koralom, obserwuje je albo na tubastrea albo na diodogorgii - jak na zdjęciu.

Jedzą artemie.Nie atakują oraz nie niszczą polipów gorgonni czy innych korali, gdy łapią pokarm- kolejny plus dla nich.

Tylko gdy są głodne delikatnie im zabierają ale to pod kleptomanie jeszcze nie podchodzi :wink: Jedna artemia dla krewetki to max. wiec diodogoria nawet tego nie odczuwa.

Mają krewecie ADHD, w jednym miejscu długo nie siedzą, więc po mimo, że takie malutkie- rosną do 2cm.Nie sposób ich nie zauważyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sylwia wiedze ze tubki się maja dobrze a i cieszy mnie ze ta pojedyncza czarna z odzysku tez ma się zdrowo :). Pokazałaś w końcu Blueberry i jak widze to jest naprawde piekny i zdrowy okaz a wiem że zawsze miałaś obawy przed trzymaniem tego gatunku ze względu na jego wymagania i jak juz go masz to napisz prosze coś o karmieniu go i w jakiej cyrkulacji się znajduje bo słyszałem że to tez jest wazne u Blueberry.

Te Twoje Thor amboinensis sa smieszne a w grupie wyglądają rewelacyjnie bo to chyba jedne z nielicznych krewetek jakie trzymaja się tak blisko siebie i jesli nie robia szkody koralą to super :smile:

Ps.A co ostatnio przykuło moja uwage :pardon:i czemu siedziałem z nosem w szybie:wink:niech to zostanie moją tajemnicą:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej Robercik -I nadal się boje nic się nie zmieniło, odprawiam jakieś modły i czary jak na czarow.. czarującą kobiete przystało;)

żeby było jej dobrze ale i tak się martwie na zapas- tak już mam:pardon:

Trafiłam na zdrową sztuke. Myśle,że będzie łatwiej utrzymać ją w dobrej kondycji.

Jest w miejscu gdzie spotykaja sie dwa prady i zawracają.. nie umiem tego opisać. Musiałabym jakoś na zbiorniku wyjaśnić rysując prądy, jak bede mieć natchnienie to namaluje jak prąd idzie :) W każym razie trafiłam z miejscem.Jest ciągle otwarta i pokarm ją równo opływa.

Bluberry to kolejny glodomór ale wyrafinowany nie lubi suchego woli jakąs planktonową drobinice typu moina i ikra homara.

Aktualnie polipy ma naprawde duże.

Dziś jak wzieła w obroty artemie to zdębiałam, naprawde zjadła..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to pozostaje mi tylko mocno kciuki trzymac :good:by wszystko z Blueberry było dobrze i by ładnie rosła i jeszcze małe pytanko czy istnieją inne odmiany kolorystyczne Blueberry.

Skoro przybyło tyle korali to moze jakieś nowe, aktualne zdjecie zbiornika byś pokazała:wink: bo jak znam zycie to ostatnia fotka dawno straciła ważność .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ ty domyslny jak zawsze:)

Zazwyczaj są w dwoch odmianach barwnych- jaśniejsze i ciemniejsze polipy.

Jak poszukam to wstawie czym się różnią.

Stracila juz ze dwa tyg temu :)

Zdjęcia zbiornika są, gotowe czekaja na swoją kolej już od dawna.

Ale mam obawy by wstawić.

Chyba, że wstawie, wyłącze komputer i pójde spać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wstaw teraz i idz spać:) a nam daj nacieszyć oko Twoim zbiornikiem a jesli cos będzie nie tak to gwarantuje delikatną krytyke:tongue:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bluberry ma u mnie mistrza, tylko tak dalej bo jest z kogo przykład brać

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie wiem jak ostatnio byłes to się nie napatrzyłeś:)

Ehh no bo wiesz jak wychodzą fotki całości z daleka no dobra zamykam się.

Wstawie te zdjęcia dla świętego spokoju bo ani ty ani Nika nie odpuścicie jak widze.

Przekonał mnie argument z przystawieniem noża do tęnicy szyjnej..:) nie chce się o tym przekonać.

Calość-

Dołączona grafika

prawa strona-

Dołączona grafika

Lewa-

Dołączona grafika

I ide sobie cześć i czołem, pokarmie tubastrea dla zabicia czasu:redface:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ostanio widzialem granatowa goniopore, goronie znaczy się :) i chyba znów widze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sylwia i czego ty się obawiałas??? zbiornik wygląda tak jak ostatno kiedy byłem wiec nic nie grzebałaś a to dobry znak :) że już prawie jest dobrze i nie trzeba przestawiać i poprawiać :) albo to brak czasu na wkładanie przeszczepów do akwarium i poprawianie tego czego poprawic sie nie da:nono:bo już jest dobrze a nawet świetnie.

Dendro napompowane, polipy u gorgonni otwarte tylko tubki nie wszystkie pokazały się w pełnej krasie:frown:.

Ps.Kto Ci chciał nóż przystawic do krtani ??? chyba nie ja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekny zbiornik mi jako prostakowi trudno to inaczej opisac ale kolorki sa zajebi... zreszta sam wyglad budowy co niektorych masakra

Naprawde super mam nadzieje ze jeszcze troche tam podokladasz :smile: i bedziesz nadal nas denerwowac ( oczywiscie w pozytywnym tego slowa znaczeniu )

Super efektowna/y jest bluberry

Musze naciagnac tego z gumowymi kieszeniami zeby Cie odwiedzil przed sobota :) niech nakarmi stworki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, to akwarium jest przepiękne.

Świetne są te zwierzaki, kolory, bardzo fajnie je ustawiłaś.

Przydałoby się żeby ,chociaż jeszcze niemcy i amerykanie zobaczyli co się w Polsce wyprawia, jak akwaria wyglądają i co się hoduje.

Wiem że oni też hodują takie zwierzaki na wysokim poziomie, ale takiego akwarium to ja jeszcze nigdzie nie widziałem.

Jeszcze chciałem się spytać, jak tam gąbeczka się czuje i Acabaria, jest takie piękne zdjęcie na 6-ej stronie.

Cudo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero dzisiaj jestem w stanie coś napisać i jeszcze nie mogę wyjść z podziwu:D Sylwia piękny zbiorniczek, poezja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbiornik rewelacyjny podziwiam cierpliwość i zaangażowanie właścicielki. :pardon:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Robercik, no mówiłam, że jestem grzeczna i już tylko delikatnie coś poprawiam.

Zwierzaków już nie przestawiam, trafiłam wszystkim już chyba w gust:smile:

A może faktycznie to ten brak czasu:wink: sprawił, że nic już nie ruszam.

Tubastrea dopiero zaczęły się otwierać.

Przyzwyczaiłam zwierzaki do tego,że rano karmie sorbetem i drobnymi mrożonkami a wieczorem tubastrea artemią do każdego polipa.

Fotki więc są robione w momencie kiedy miękasy staly na baczność,jeszcze się nie wypompowały ( robia to ok 2 razy w ciągu 24h)A tubki budziły się do konkretnego karmienia.

Gorgonni i tubastrea nie ma już co drażnić(wurdemani), więc wystawiają polipki bez obaw.

@Rafale no gdzie Tobie do prostaka no prosze Cie..no co ty gaadasz.:pardon:

Fajnie zwierzaki wyglądają z bliska to prawda ,naprawde czasami kosmicznie:)

Nie wiem czy coś jeszcze doloże bo Michał wcześniej osiwieje a ja już u siebie zauważyłam pierwsze siwe;)Chodzi o to, żeby każdy zwierzak miał dobry przepływ no i o filtracje;)

Ale spokojnie mam jeszcze tyle chęci, tyle ujęć do wykorzystania jak i zwierzaków, że jeszcze chętnie Cie podręcze:cool:

Jeżeli mówisz o Robercie to on jeszcze się nie skusił na karmienie tubastrea a kawe pije. A mialo być karmienie za kawe, musze coś z tym zrobić, prawda?:)

@Jarosław- jeżeli chodzi Ci o reefcentral to mój pierwszy zbiornik tam jest i ten zapewne też umieszcze,może znow coś doradzą.

Tam jest kopalnia wiedzy i przemili ludzie.Tylko ten moj angielski nie jest taki płynny.

Gąbeczka siedzi za waniliową. Jest ok, to znaczy nic się z nią złego nie dzieje.Nie zmienia wielkości nie zauważyłam w każdym razie, tylko wystawia kominy.Acabaria rownież z tyłu od samego początku ,zaraz obok gąbki,w mocnym prądzie w prawym rogu akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wieczorem tubastrea artemią do każdego polipa.

Jak długo trwa takie karmienie? i czym karmisz, strzykawką?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi