Skocz do zawartości
Admin

Akwarium 'wszystkomające z mułapką'

Rekomendowane odpowiedzi

sepher nie zniechęcaj się, to mniej było skierowane do ciebie - gratuluje wytrwałości - walcz a się uda.

Jednak staram się aby moja ocena aktualnego stanu akwarium była obiektywna.

Sam w swojej pierwszej 100'ce przechodziłem problemy z glonami których też było sporo.

Udało się to z czasem zwalczyć jednak nigdy nie mówiłem że w tamtym etapie wyglądało dobrze albo choć trochę dobrze :-)

Seb - pamiętaj że to nie odpieniacz a mułołap - czyli ( niby ) wszystko kręci się w obiegu zamkniętym ( wg. producenta ).

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież akwarium sephera ledwie zaczyna dojrzewać - to zdecydowanie za wcześnie aby wyciągać jakiekolwiek wnioski na temat przydatności tego wynalazku. I nawet śmiem twierdzić, ze gdyby na obecnym etapie w tym akwarium była pompka z gąbką (taki sobie zwykły filterek) to akwarium wyglądałoby tak samo albo i może nawet lepiej.

A jeśli chodzi o trzmiela.... powszechnie uważa się, że jest za ciężki aby latać. Jednakże po zgłębieniu tematu okazuje się, że podczas gdy osa macha skrzydełkami 6600 rzay na minutę, to trzmiel nawet do 12000 razy (pierwszy temat z woojka googla rozwiewa wszelkie wątpliwości - trzeba tylko chcieć zadać sobie trochę trudu). Czyli stosunkowo małą powierzchnię skrzydełek nadrabia ilością machnięć.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeden fakt mnie zastanawia, w jaki sposób zbiera się tę pianę? Jest jakiś odciek, coś?

Nie wiem czy dobrze wnioskuję z fotek i opisu, ale piana chyba przedostaje się do tej komory na zewnątrz i ścieka wężem (?).

_MG_3107a.jpg

filtr_akwariowy_mulapka_5_2_widok_tylu_MG_5058b.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek a to nie do napowietrzania? Na odciek chyba delikatnie za mała średnica

a tu z testów w słodkim:

http://pleco.com.pl/...topic.php?t=187

Wątek krótki i też poruszony na N-R. Przychylam się do tezy że:

1. Złogi detrytusu bedą podbijać NO3

2. Napowietrzanie wprowadzane przez mułapkę jest za małe do klasycznego akwa.

Z drugiej strony akwarium morskie możemy z sukcesem prowadzić w takim zbiorniku:

d594cb3f3110792262dd90e0311acd15.jpg

W Acroporze stoją 2 takie zbiorniki które wyglądają okazale.

Jednak nie możemy mówić że to akwarium ładnie odpienia :-)

Po prostu obsada i aranżacja została dobrana tak aby poziom zanieczyszczania był minimalny.

Więc to że wsadzimy do takiego akwa mułapkę nie oznacza od razu że ona działa :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, jeżeli ktoś patrząc na to akwarium uważa że warunki dla zwierząt morskich są w nim optymalne

Mam nadzieję, że wiesz co oznacza słowo "optymalne" i wiesz, że w żadnym akwarium takich warunków nie ma. Chyba nawet w oceanach jest ich coraz mniej

a samo akwarium wygląda atrakcyjnie to faktycznie powinien zweryfikować swoją podstawową wiedzę na temat prowadzenia zbiorników morskich.

Mógłbym powtórzyć pytania Sephera, ale zważ, że to akwarium ma 3 miesiące.

Tutaj mamy jednak przykład zbiornika z rozchwianą biologią.

Tak jak wszystkie w tym okresie.

Nie wydaje mi się, żeby akwarium, które przedstawiłeś na zdjęciu miało 3 miesiące.

Ja to chyba miałem też pecha, bo większość oglądanych akwariów od 8-12 miesięcy mnie nie zachwycało.

I żeby nie było. Ja na mułapkę nie będę stawiał. Ale dlaczego z gruntu negować to czego się samemu nie sprawdziło? Bo jest to inne podejście? A może za jakiś czas i pewnych modyfikacjach nagle okaże się, że jest to super system? Poczekajmy kilka miesięcy, wtedy się okaże czy w tej wersji ma to ręce i nogi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mystik zgadza się, za parę miesięcy akwarium może będzie wyglądać okazale. Komentarze jednak dotyczą aktualnego wyglądu i aktualny wygląd oceniam oraz ustosunkowałem sie do pozytywnych ocen jego stanu. nie ważne ile czasu działa zbiornik - oceniamy tu i teraz. Co będzie później to wróżenie z fusów więc nie widzę możliwości oceniania teraz wyglądu zbiornika w przyszłości.

Sam w dwóch poprzednich zbiornikach miałem gloniarnie na początku ale nigdy nie wpadłem na pomysł aby stwierdzić że jest to OK. No bo jak mogło być OK skoro nie było :-)

Co do samego rozwiązania nie neguje go. Przedstawiam swoją opinie i obawy. Chyba tego oczekuje twórca wątku pisząc "co myślicie" a nie szuka tylko osób u których to działa i których wielu raczej nie ma.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do samego rozwiązania nie neguje go. Przedstawiam swoją opinie i obawy. Chyba tego oczekuje twórca wątku pisząc "co myślicie" a nie szuka tylko osób u których to działa i których wielu raczej nie ma.

No to tutaj zgadzamy się w 100% :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze wnioskuję z fotek i opisu, ale piana chyba przedostaje się do tej komory na zewnątrz i ścieka wężem (?).

_MG_3107a.jpg

filtr_akwariowy_mulapka_5_2_widok_tylu_MG_5058b.jpg

Obecnie jest to trochę inaczej skonstruowane, jednakże zasada działania podobna.

Tomek a to nie do napowietrzania? Na odciek chyba delikatnie za mała średnica

a tu z testów w słodkim:

http://pleco.com.pl/...topic.php?t=187

Wątek krótki i też poruszony na N-R. Przychylam się do tezy że:

1. Złogi detrytusu bedą podbijać NO3

2. Napowietrzanie wprowadzane przez mułapkę jest za małe do klasycznego akwa.

Z drugiej strony akwarium morskie możemy z sukcesem prowadzić w takim zbiorniku:

W Acroporze stoją 2 takie zbiorniki które wyglądają okazale.

Jednak nie możemy mówić że to akwarium ładnie odpienia :-)

Po prostu obsada i aranżacja została dobrana tak aby poziom zanieczyszczania był minimalny.

Więc to że wsadzimy do takiego akwa mułapkę nie oznacza od razu że ona działa :-)

W tym wątku był tylko skrót tego testu który był prowadzony na innym forum http://akwaforum.pl/viewforum.php?f=47 (wymagana rejestracja)

Co do napowietrzania hmm dyfuzor ma szerokość całego akwarium i napowietrza go dosyć silna pompa.

Mystik zgadza się, za parę miesięcy akwarium może będzie wyglądać okazale. Komentarze jednak dotyczą aktualnego wyglądu i aktualny wygląd oceniam oraz ustosunkowałem sie do pozytywnych ocen jego stanu. nie ważne ile czasu działa zbiornik - oceniamy tu i teraz. Co będzie później to wróżenie z fusów więc nie widzę możliwości oceniania teraz wyglądu zbiornika w przyszłości.

Sam w dwóch poprzednich zbiornikach miałem gloniarnie na początku ale nigdy nie wpadłem na pomysł aby stwierdzić że jest to OK. No bo jak mogło być OK skoro nie było :-)

@Smithpl jak będzie akwa wyglądało za parę miesięcy to sam jestem ciekaw.. Moje zabawy to nie reklama producenta tego urządzenia: producent został uprzedzony że jeżeli to nie zadziała to ma potężną antyreklamę. Po prostu ciągnie mnie wszystko co nietypowe, nowe. Jeżeli okaże się że to działa i jest konkurencyjne cenowo do normalnego sprzętu to chwała temu i wynalazcy bo może więcej ludzi skusi się na rafkę, a jeżeli nie działa to niech idzie w diabły ;) Jedną zaletę to już na pewno ma: Wciągnęło mnie do świata solniczek do tego stopnia iż powywalałem z chaty słodkie akwa xD

Edytowane przez sepher

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak was, ale mnie drażni to nazewnictwo: mułapka, wypieńki, przekroś itp.

No i takie kwiatki:

Co do morskiego akwarium -- tu dojrzewanie zachodzi nadzwyczaj szybko... Wyprodukowana z soli morskich woda po 48 godzinach ma pożądane parametry, żywa skała wrzucona do tej wody ożywa w przeciągu następnych 48 godzin, ukwiały i koralowce rozwijają się prawie od razu"

jasne

no i cena za to: 1850zł

nieźle....

w dodatku jest brzydkie, zajmuje dużo miejsca w akwarium, wystaje dużo ponad akwa,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@sepher... czy to Twój wątek z maja 2011:

http://www.dfa.net.p...bawke-t819.html

No widzę że przynajmniej dwa tygodnie działało.... :)

Z tego co udało mi się wyszukać to mułapkę prezentowano już na targach Zoobotanika w 2010 roku.

Czyli, jak już wcześniej pisałem, od kilku lat nie znalazło to zastosowania w morszczyźnie....

A tak wogóle to nieśmiało zasugeruję, że jest to temat sponsorowany. Jeśli tak to nie widzę problemu, rozdajcie kilka akwariów wszystkomających do testów i za pół roku / rok wrócimy do dyskusji.

Pozdrawiam

T

EDIT

O, ten wątek też jest ciekawy.... zwłaszcza "odpowiedzi producenta" ..... buahahahahaha:)http://pleco.com.pl/viewtopic.php?t=187

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wogóle to nieśmiało zasugeruję, że jest to temat sponsorowany. Jeśli tak to nie widzę problemu, rozdajcie kilka akwariów wszystkomających do testów i za pół roku / rok wrócimy do dyskusji.

Chcesz powiedzieć, że Tomek (administrator) jest sponsorowany przez producenta mułapek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tak wogóle to nieśmiało zasugeruję, że jest to temat sponsorowany.

Nie jest :) Jedyne co dostałem od producenta to mułapkę którą będę kiedyś tam musiał zwrócić. Reszta to wszystko moja prywatna inwestycja i jeżeli coś się posypie to niestety ja będę sponsorem nieudanych testów ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trochę się tu rozpisano...... Tak myslę że parametry są stabilne w wyniku działania urządzenia a nie ze względu na fakt obecności paru glonów. Uważam że w tej ilości nie dały by rady "wyczyścić" wody. Sama strefa beztlenowa wytworzona w mułapce stanowi doskonały biologiczny filtr i to chyba jego zasługa stabilności parametrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie daly by bo to nie "te " glony ktore do tego wykorzystyjuemy. W akwariach aquaela nie ma mulapek a wygladaja lepiej.

Aby rzeczowo podejść do sprawdzenia tego "wynalazku" warto by koło siebie odpalić 2 akwaria i prowadzić je identycznie z tym ze do jednego wsadzic mula a do drugiego powiesic skimmer zewnetrzny i za pol roku porownac

Inaczej to bicie piany. Tak jak napisalem, mozna z powodzeniem prowadzic akwa bez odpieniacza i bez mulapki ale to nie potwierdzi ze to dziala.

Dodatkowo jezeli uznamy ze mulapka to taki inny odpieniacz (no bo niby wywala syf itp) to jest to rozwiazanie najmniej efektywne jakie znam. Chyba juz bym wstawil miniflotora. Do tego dochodzi 20cm ktore zajmuje w akwa.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm .... testujesz to urządzenie już od dwóch lat (!) :))))

Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem...... Twojej wytrwałości.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez urazy, ale jak może testować jakiekolwiek urządzenia osoba, dla której jest to pierwsze akwarium morskie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje jeszcze poruszyć problem beznadziejnego koloru plexi.

Pucek: może właśnie chodziło o to, żeby sprawdzić jak sobie poradzi z systemem, bo np. profesjonaliści dali radę?

W sumie, to muszę Ciebie Sepher przeprosić, że zaprosiłem Ciebie tutaj. Zaraz się okaże, że nie dość, że jesteś początkującym fajtłapą, to jeszcze w sumie wszystko to robisz, bo ktoś Tobie za to płaci :)

A na końcu się okaże, że Ty tniesz plexi, a ją sklejam :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mystik ale ja jestem początkującym fajtłapą i temu nie zaprzeczam xD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi