smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 No to jak z mułapką akwarium tak wygląda to chyba można zakończyć zainteresowanie tym rozwiązaniem :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Weźcie Panowie pod uwagę to iż to moja pierwsza solniczka i popełniłem standardowo parę błędów: min zbyt częste podmiany, glon mi uciekł z refugium itp. Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie, pomysły to proszę śmiało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Włodzimierz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 A testy NO3 i PO4 robisz? Możesz podać wyniki? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tak, oba parametry są niewykrywalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Tak, oba parametry są niewykrywalne Nie wierzę Czym robiłeś te testy? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 jak ktos pisze że nie działa widząc zdjęcia że dział - to nomalnie o czym z wami gadać? Może nie jest to jeszcze dopracowana metoda, ale czy obecnie uznawane metody były od samego początku dopracowane? Co do samego szkiełka - nie odbiega od wielu zbiorników prowadzonych tradycyjnie które widziałem. ( może miałem pecha że nie widziałem waszych ). A co do kolegi uczacemu mnie o locie trzmiela - to jednak musi się sam podszkolić. Ten jedyny owad swą umiejętnością lotu zaprzecza prawą fizyki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jak działa? Jak widać ,że nie działa.Podobny efekt uzyskasz trzymając to wszystko w wiadrze. Chyba napradę masz pecha i niewiele widziałeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 co ci niby nie działa? żyje?, odpienia? filtruje? - tak czy nie? od samego początku twierdzę że metoda nowa i na pewno wymaga ulepszeń - ale działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) @Bigwalker dysponuję testami saliferta oraz walizką tetry. Dwukrotnie testowałem za pomocą eXact Micro bodaże 20 Edytowane 13 Styczeń 2013 przez sepher Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 W wiadrze też by działało. Tylko czy w tym wszystkim chodzi o to by podtrzymywać zwierzaki przy życiu???? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 sepher - napisz proszę jak zachowuje się ta mułapka w praktyce. Jakie Ty jako "praktykujacy" widzisz wady i zalety. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Hmm trochę ciężko mi się @Falco66 ustosunkować do Twojego pytania: To moja pierwsza solniczka. Wady to na pewno wielkość tego urządzenia, brak możliwości dojścia do niektórych miejsc. Źle skonstruowana obudowa, jednakże jest to prototyp. Kolejną wadą, zgłoszoną zresztą już do producenta jest to iż dyfuzor z lekka zarósł glonem. Zalety ? Też nie mam odniesienia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 jak często musisz czyścić to ustrojstwo? Bo w założeniach chyba czytałem że ma to być prawie bezobsługowe? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pucek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Moim zdaniem (jeśli chodzi o morskie) to komplikowanie sobie życia. Najlepiej zbudować taką rafkę na prostych, dobrych częściach i sprawdzonych sposobach. No i odkładanie różnych związków... Oznacza to, że – w zależności od liczby ryb w akwarium – muł może być zbierany przez wiele miesięcy lub nawet lat, bez konieczności opróżniania komory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 @Falco66: Nie czyściłem tego od początku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) Powiem tak, jeżeli ktoś patrząc na to akwarium uważa że warunki dla zwierząt morskich są w nim optymalne a samo akwarium wygląda atrakcyjnie to faktycznie powinien zweryfikować swoją podstawową wiedzę na temat prowadzenia zbiorników morskich. Można trzymać różne zwierzaki i mieć różne preferencje co do estetyki akwarium i dobranego w nim życia. Tutaj mamy jednak przykład zbiornika z rozchwianą biologią. Nie musisz nawet podawać informacji o parametrach takich jak NO3 czy PO4 bo po samych fotkach widać że masz z tym problem. Jeżeli faktycznie testy pokazują ci 0, w co watpie, to po prostu czas wymienić testy lib sprawdzić czy je robisz prawidłowo. W akwa bez NO3 i PO4 populacja glonów znikneła by szybko ze skały i szyb - u ciebie to po prostu plaga. Co u ciebie jest źle? System filtracji/cyrkulacji - wywal tego dziwoląga i wsadź odpieniacz. Karm oszczędnie i kup sprawne testy. Żeby było jasne - w akwarystyce morskiej nie chodzi o to aby w szklanym pojemniku przeżyło - wegetując coś przez rok tylko o to aby zwierzakom stworzyć w miarę możliwosci optymalne warunki do życia. To tak jak z innymi zwierzakami. W przypadku tych fotek akwa wyglada jak by było po załamaniu systemu lub jakby ktoś o nie nie dbał od miesięcy. Zweryfikuj czy ten widok baniaka jest dla ciebie atrakcyjny i czy tego szukasz w akwarystyce morskiej. Na forum znajdziesz dużo zdjeć zbiorników , które wygladają na atrakcyjne wizualnie - mówie o życiu w nim umieszczonym. Jak będziesz chciał odmienić tą sadzawkę w ładne morskie to wiele osób chetnie ci doradzi co i jak. Narazie widać że łapacz mułu złapał całe akwarium. Pierwszy lepszy zbiornik z galerii naszego forum: Edytowane 13 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Dziękuję smithpl za konkretną krytykę. Jedno ale: to są testy. Poprzeglądałem sobie na różnych forach jak wyglądają 2-3 miesięczne akwa i raczej nie wszystkie wyglądają cudownie. Tak więc nie zniechęcam się i na spokojnie cierpliwie czekam co z tego będzie. Estetyki nie oczekuję na tym etapie, zresztą czym jest estetyka ? Sposobem kompozycji skałek ? Brakiem glonów ? Wymagasz aby od początku wszystko było idealne, cudowne i switaśne ? Ja tego nie oczekuję od nikogo początkującego. W sumie w dziedzinie aranżacji akwarii pokazowych nie mam zbyt dużego doświadczenia, nie moja bajka trochę chociaż.. Co zaś tyczy się testów, są sprawne. Powiedzmy że zawodowo zajmuję się jedną z dziedzin akwarystyki i raczej nie mam problemów z testowaniem wody. Dlatego też nie wypowiem się konkretnie czy mułapka działa czy nie. Trzy miesiące to wg mnie za krótko aby cokolwiek powiedzieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Testy jak najbardziej mogą pokazywać zero, po prostu glony ciągną PO4 i NO3 i w wodzie testy nie muszą go wykazywać, to dośc częste zjawisko w dojrzewających baniakach. Sam wynalazek uważam za zbyt skomplikowany, niemniej widok baniaka niewiele sie różni od statystycznego pierwszego zbiornika po trzech miesiącach od zalania, bez znaczenia jaką metodą jest poprowadzony. Z pierwszych odpieniaczy też się wszyscy śmiali . Jeden fakt mnie zastanawia, w jaki sposób zbiera się tę pianę? Jest jakiś odciek, coś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach