smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) sepher - i właśnie doceniam to u ciebie i wierze że ci się uda stworzyć ładny słony baniak. Obojętnie czy z łapaczką czy bez. Mało osób niestety ma odpowiedni poziom samokrytyki. Zawsze mówię - pokaż mi swój zbiornik a powiem ci jakim morszczakiem jesteś :-) Sam często popełniam błędy, zmieniam koncepcję ale coś już tam wiem... Nie wiem tylko czy nie szkoda ci czasu na eksperymentowanie i czy zamiast tego nie lepiej prowadzić klasycznie co jest zdecydowanie prostsze dla początkującego. Tego typu testy powinny raczej prowadzić osoby które już "czują" zbiorniki morskie - łatwiej im wyciągać wnioski i reagować. a i sepher, nie ma znaczenia że dyfuzor jest szerokości akwa - to nie do końca wpływa na natlenienie. Nie widzę opcji aby w takim rozwiązaniu generowane było natlenianie w granicach choćby 400-600l/h powietrza. Aby to osiągnąć trzeba by dać jakąś zwężkę becketta czy klasyczną igłę - a tu powoli dochodzimy do budowy "dziwnego" odpieniacza. Myślę że to rozwiązanie jest zdecydowanie TYLKO do słodkiego. Edytowane 13 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pucek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Przecież nic nie pisało, że profesjonaliści sprawdzili to wcześniej. Sprawdzili? sepher- skoro miałeś chęć i odwagę i podjąłeś się testowania tego to napewno nie jesteś żadnym fajtłapą itp. Tylko wiesz, chodzi o to, że nie masz "poprzednich" doświadczeń w tym temacie. I mogę się założyć, że jak byś potestował setup "poskładany" przez kogoś kompetentnego to wyrzucił byś tą mułapkę w gromy albo przełożył do słodkiego. Może to i jakoś podtrzymuje system. Oczywiście mowa tutaj o małych rafkach z niewymagająca obsadą. Nie mogę sobie tego wyobrazić w 400L SPS czy w czymś podobnym. Ani w Fish Only, ani w akwariach z koralami NP, ani w zwykłych baniakach z dużą rybną obsadą, ani w niewielkich rafkach (jak to będzie wyglądało?!). Także jestem na nie Już wolał bym do takiej rafki zrobić panel lub po prostu wygodnego sumpa. ps. Jest w tej mułapce jakieś miejsce na złoża? Jaka jest wydajność odpieniacza? czy da się go jakoś regulować? Co z czyszczeniem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 panowie a co ma do testowania staż? Są ogólne zasady i tyle. Jak w swym "doświadczeniu" kolega ma stałe parametry to znaczy że na chwile obecną mułapka działa. To jest fakt. Czyli spełnia rolę wszystkich badziewi które my stosujemy. Zarzucacie mu powiazanie z producentem na takiej zasadzie że wam też można zarzucić że jesteście podstawieni przez firmy np wytwarzające odpieniacze.To trochę nieładnie. Mnie osobiście podoba się w tym rozwiązaniu że, (jeśli w dalszej perspektywie się sprawdzi), może ono obniżyć koszty założenia a i utrzymania morskiego baniaka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pucek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) No staż ma ogromne znaczenie. I nie tylko staż w stylu: mam akwarium od X lat, nie wiem co do czego, jakoś działa. Zresztą trzeba dużo zachodu. Kilka osób i przynajmniej 2 akwaria dla każdej z nich (jedno z mułapką drugie bez). Bo wiadomo, jeden ma taką rękę do akwa, drugi inną. Musiało by to mieć dużo osób, żeby wyciągać jakieś ogólne wnioski. Tak jak było z biobalami, metodą ballinga, ZeoVitem itp. W kostkach AquaEl też można utrzymać stałe parametry. Dowodzi to tego, że odpieniacze, skomplikowane lampy, pompy perystaltyczne, itp itd są niepotrzebne... przecież to żadna argumentacja! Bardzo proste akwarium, z niewielką liczbą mieszkańców (takie jak kolegi Sepher- do którego kompletnie, zupełnie nic nie mam) może pojechać i na samych podmianach. Problem zaczyna się przy dodawaniu różnych rzeczy do wody, jak jest sporo ryb to musimy też karmić itp. Wtedy zaczynają się problemy. I może w warunkach nieco cięższych warto sprawdzić ten sprzęt? Tylko znajdźcie mi takiego, co odłączy całą aparaturę od baniaka i przejdzie na mułapkę Edytowane 13 Styczeń 2013 przez Pucek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jeśli już mówimy o kosztach,to jaka jest cena tego zestawu? Gdzieś mi chyba to uciekło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sepher 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Panowie, wolałbym do testowania fajtłapę. Dlaczego ? Otóż taki początkujący ma większe zdolności testowania. Profesjonalista pojedzie jak mu ksiązki i wiedza prawią i nawet jak będzie zapaść to ma sposoby aby to wyciągnąć. Zaś taki Sepher jak coś nie spier.....li to będzie święto i wiemy co dane akwarium zniesie ^^ Akwarium na pewno będzie ewoluowało, wiemy wszyscy doskonale że zaczyna się od miękkich i błaznów i z czasem apetyt rośnie. Tak więc jeżeli za jakiś czas będę miał działające ładne akwa to myślicie że skończy się na tym ? ps. Jest w tej mułapce jakieś miejsce na złoża? Jaka jest wydajność odpieniacza? czy da się go jakoś regulować? Co z czyszczeniem? Nie ma, tam wsio trafia do wnętrza i jest tam utrzymywane. Do mnie też to nie trafiało ale tak to działa. Regulację odpieniacza uzyskuje się poprzez regulację pompy powietrznej. Bardzo proste akwarium, z niewielką liczbą mieszkańców (takie jak kolegi Sepher- do którego kompletnie, zupełnie nic nie mam) może pojechać i na samych podmianach. Problem zaczyna się przy dodawaniu różnych rzeczy do wody, jak jest sporo ryb to musimy też karmić itp. Wtedy zaczynają się problemy. I może w warunkach nieco cięższych warto sprawdzić ten sprzęt? @Pucek, napisałeś akurat jak pisałem Tak jak wyżej, nie zamierzam na tym co jest poprzestać. Jednak instynkt nie pozwala mi wrzucać wszystkiego od razu. I tak akwa w kształcie takim jak widzicie zostało zasiedlone do miesiąca po starcie. Jeżeli ktoś ma chęć mogę zapytać wynalazcę o drugi zestaw. Wtedy sobie pojedziemy na zasadzie amatorszczyzna & profesjonalista Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Falco jak bedziesz kiedys w Warszawie to podjedź do Acropory i zobacz te AquaEl'e bez odpieńka, bez mułapki - okaże się że i mułapka nie jest potrzebna :-) Z twoim podejściem okaże się że w sumie wszyscy kupujemy tylko zbędny sprzęt. Sepher jeszcze w tym baniaku nie ma ani jednego zwierzaka z klasy "średnio trudne" PS. U mnie błazenki i podobne korale żyły kiedyś w akwa w którym była tylko mała cyrkulacja i prosta lampa biurkowa przez 2 miesiące. Nawet podmian nie robiłem a wszystko żyło- tylko u mnie to byłokres zmiany akwa a nie docelowe rozwiązanie zbiornika. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 ktos wyżej pytał o cenę - gdzieś doczytałe ze chyba tysiąc z hakiem. smith - proszę nie odwracaj kota ogonem. Gdybym tak myślał jak piszesz to z pewnoscią nie miałbym tych wszystkich "wynalazków" w sumpie. Zacząłem sie interesować mułapką jak tu na forum pisałem o 2 baniaku tylko na ryby. I tak to sie zaczęło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pucek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) Akwarium na pewno będzie ewoluowało, wiemy wszyscy doskonale że zaczyna się od miękkich i błaznów i z czasem apetyt rośnie. Tak więc jeżeli za jakiś czas będę miał działające ładne akwa to myślicie że skończy się na tym ? Jeśli akwarium na mułapce ma być rozwijane to zmienia to trochę postać rzeczy. Z dużą ciekawością będę śledził ten projekt i bardzo proszę o regularnę aktualizację a co do ceny to znalazłem 1850zł co jest stanowczo za dużo Edytowane 13 Styczeń 2013 przez Pucek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 panowie a co ma do testowania staż? Są ogólne zasady i tyle. Jak w swym "doświadczeniu" kolega ma stałe parametry to znaczy że na chwile obecną mułapka działa. @falco66 i @sepher No właśnie ten "staż" jest jak najbardziej potrzebny, zrozumcie to wreszcie. To właśnie ten staż pozwala bardziej doświadczonym akwarystom (ja to akurat najmniej doświadczony pewnie jestem) twierdzić, że ta cała mułapka to jedna wielka ściema. Faktem jest, że kolego ma w akwarium całe mnóstwo glonów a to jest ewidentna odznaka tego, że parametry są do bani, a Wy myślicie, że wszystko jest OK. Proponuję się cofnąć kilka/kilkanaście postów bo ktoś już dokładnie w tym wątku wcześniej wytłumaczył związek NO3 i PO4 z obecnością glonów. Oczywiście można uparcie wyważać już dawno otwarte drzwi.... tylko po co ???? Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 sepher - jakei są wymiary tej mułapki? mam 2 baniak taki coś ok 270l, jak by to tam wlazło zdecydowałbym sie na twą propozycję odnośnie zamontowania tego ustrojstwa u siebie tomcio - weź kolego i poczytaj wypowiedzi producenta, wyżej są podane odnosniki, zapoznaj się z zasadą działania, co może mułapka zastapić ze sprzętu, potem wróć tu do nas i wtedy pogadamy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
presidento 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Mnie osobiście podoba się w tym rozwiązaniu że, (jeśli w dalszej perspektywie się sprawdzi), może ono obniżyć koszty założenia a i utrzymania morskiego baniaka. Twoje posty w różnych innych wątkach były w miarę sensowne , a w tym niestety widzę że są jakos dziwnie ukierunkowane na wymuszeniu u innych własnego światopoglądu niestety nie popartego zadnym dowodem . A teraz pisząc "może ono obniżyć koszty założenia a i utrzymania morskiego baniaka" pojechałeś juz na maxa po bandzie , kilka miesięcy temu zainteresowałem sie tą "mulatką" ale jak przeliczyłem koszt wykonania pod moje akwarium 1200 litrów podany na ich stronie firmowej i wyszło mi coś okolo 2500,- pln , to ja się Ciebie pytam - gdzie ta oszczędność ? ja mam za tą sumę sprawnie działający odpieniacz ATI 250 . jak by ta "mulatka" kosztowała 250,- pln do mojego akwarium i nie zajmowała 1/6 powierzchni wewnątrz głównego zbiornika to mógłbym się takim rozwiązaniem zainteresować , a tak to ten temat powinien już być wygaszony na aqua-reef bo jest bezsensu . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 Jeśli rzeczywiście ta mułapka kosztuje 1800zł to gdzie te oszczędności?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) kolego żle mnie interpretujesz. Jedyna wada którą dostrzegam to wielkość (chyba 1/6 pojemnosci zbiornika). Nie potrzebuję cyrkulacyjnych pomp, odpieniacza, filtrów zewnętrznych. Czego więcej chcieć? Mam wszystko w jednym. Stad ma mała fascynacja. Edytowane 13 Styczeń 2013 przez falco66 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Admin 6 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 A tak wogóle to nieśmiało zasugeruję, że jest to temat sponsorowany. Chcesz powiedzieć, że Tomek (administrator) jest sponsorowany przez producenta mułapek? Jeszcze nie, ale gdyby coś... koperta ma być tak gruba, żeby stała na brzegu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 (edytowane) tomcio - weź kolego i poczytaj wypowiedzi producenta, wyżej są podane odnosniki, zapoznaj się z zasadą działania, co może mułapka zastapić ze sprzętu, potem wróć tu do nas i wtedy pogadamy Widzisz, jestem poważnym człowiekiem i nie ubieram w słowa tego czego nie mam do powiedzenia. I zapewniam Cię, że przeczytałem cały ten stek bzdur producentów tego urządzenia (typu: tam nic nie włazi, bo nie ma szans, bo są żaluzje, ale jak włazi to dobrze, tylko nie może być za duże, bo jak jest za duże to należy do ogona przyssać wężyk i wyciągnąć). Zresztą załaczyłem wcześniej linki do wątków sephera na innych forach, w których zawarł obszerne wyjaśnienia producentów tego shitu, ponieważ im nie działał internet . I naprawdę polecam tę lekturę. Jak przeczytałem nazwą węża, którym spuszczamy wodę z akwarium to osmarkałem sobie monitor.... Pozdrawiam T PS No właśnie ja też jeszcze nie jestem sponsorowany do jasnej cholery... ;P Edytowane 13 Styczeń 2013 przez tomcio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariuszduch 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 kolego żle mnie interpretujesz. Jedyna wada którą dostrzegam to wielkość (chyba 1/6 pojemnosci zbiornika). Nie potrzebuję cyrkulacyjnych pomp, odpieniacza, filtrów zewnętrznych. Czego więcej chcieć? Mam wszystko w jednym. Stad ma mała fascynacja. Adam ale na jednym ze zdjęć widać pompę cyrkulacyjną.Sądzę że przy takich małych zbiorniczkach można by skompletować sprzęt o takiej wydajności za wiele miejsze pieniądze. Jakiś tunze reefpack do tego jedna koralia i zestaw wydajnościowo porównywalny za cenę poniżej 1000zł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Styczeń 2013 O i jescze cyrkulacja nie potrzebna - ciekawe co na to LPS i SPS :-) Przy tej chorej cenie za wycięte szybki + silikon.... no to faktycznie pozostaje opatentować ... cenę. Przy tej cenie mam wypaśny odpieniek i sumpa nowki sztuki i brak złomu w display'u - ja myślałem że to 100-200zł kosztuje. Przy tej cenie.... EOT :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach