Skocz do zawartości
Admin

Akwarium 'wszystkomające z mułapką'

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do tematu podchodzę bezstronnie aczkolwiek moje zdanie jest takie, że ten wynalazek to po prostu badziewie już w samym założeniu, w pewnym sensie jest to taki po prostu odpoieniacz kostkowy ot i tyle.

PS.Falco ostatnio pikawa mi lata jak widzę posty zaczynające się z małej litery - jeszcze raz to zobaczę a będę pierwszym który to zaraportuje wnioskując o ostrzeżenie.

Trochi kultury k....

Edytowane przez Tofik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ciekawością przyjrzę się temu wątkowi ... patent z odmulaniem jest dobry, a co do reszty to jeszcze trochę trzeba pokombinowac. dla mnie to nowatorstwo, a do takich rzeczy jestem zawsze nastawiona POZYTYWNIE.

Edytowane przez biegala

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się.... ja bym w życiu nie negował czegoś czego sam nie doświadczyłem.... w teorii to nawet trzmiel nie powinien latać a jednak lata. Tu jednak znajdą się teoretycy co i ten fenomen wyjaśnią....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tu się znów mylisz.... teoraia jak najbardziej potwierdza fakt, że trzmiel lata.... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak? to bardzo bym prosił o jej wykładnię. Bo może nauka poszła do przodu bo niestety mam swój wiek...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak chciałem sie czegoś nauczyć..... wiedza to bogactwo tak mi tego żałujesz kolego????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak chciałem sie czegoś nauczyć..... wiedza to bogactwo tak mi tego żałujesz kolego????

Ależ niczego Ci nie żałuję... Niestety nie jestem zoologiem, ani tym bardziej entymologiem.

Ale na tym świecie żyję (zastanawiam się czy na tym samym żyjemy :) ) już na tyle długo aby wiedzieć, że owady latają nie wbrew nauce, ale że nauka (teoria) doskonale fakt latania owadów (w tym trzmieli) potwierdza.

Niestety dyskusja z Tobą, Kolego, zaczyna przypominać tę o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Więlkiej Nocy i już dawno przerodziła się w dyskusję nie na temat akwarium wszystkomającego z mulatkami... :

A jeśli o mulatki chodzi to lubię takie o wymiarach 90,60,90.... :), i mocno opalone.... :) Jeśli sa tu na forum takie mulatki to zapraszam do mojego akwarium. Oczywiście w takim przypadku natychmiast załączę fotki... :)

Pozdrawiam

T

PS

A tak zupełnie poważnie to temat mułapek i akwarium wszystkomającego pojawił się chyba ze trzy lata temu. I przez ten czas nie widziałem ani jednego zdjęcia akwarium prowadzonego tą metodą, nie było również na żadnym forum relacji z prowadzenia baniaka taką metodą. W moim pierwszym akwarium miałem odpieniacz na kostce lipowej (to było około 2000 roku) i dziś naprawdę mogę powiedzieć, że pompa na igle lub odpieniacz na dyszy to są dużo lepsze rozwiązania (choć kostka miała również swoje plusy). Nie jest również możliwe, żeby mułapka zapewniła odpowiednią cyrkulację w akwarium morskim - z tym chyba nie chcesz dyskutować ? NIe widzę również sensu świecenia z pod lustra wody i szczelnego przykrywania akwarium morskiego.

Dlatego też pół żartem (używając emotikonów) dawałem Ci, Kolego, do zrozumienia, że się mylisz a Twój upór jest niezrozumiały... :)

Raz jeszcze pozdrawiam.

Edytowane przez tomcio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Zostałem poproszony przez kolegę Mistika o wypowiedzenie się w temacie mułapki.

Dane zbiornika:

125l

skała ok 13kg

Oświetlenie 55w 10k, 55w 20k na oprawkach 2g11

Cyrkulacja jvp-100

Mułapka.

Życie:

2 błazny (były 3 ale jeden był mobbingowany tak więc zamieszkał w wrocławskim zoo(

Salarias

Lysymata

Wężowidło

Rozgwiazda piaskowa

3szt ślimaczków turbo sp

Quadricolor

+ korale miękkie (o nazwy to trza Mistika pytać, ja dopiero łapię to wszystko)

Jest to moja pierwsza solniczka. Dotychczasowe doświadczenia mam tylko z słodkowodnym, w dużej zresztą ilości ;) W każdym razie w momencie gdy zawitała do mnie rafka to z chaty wyleciało większość słodkowodnych.

Akwarium zostało odpalone na początku października. Dosyć szybko bo po około 2 tyg zaczęło trafiać do niego życie.Generalnie wsio żyje sobie doskonale, nie miałem padów niczego.

Problemem dosyć dużym dla mnie są glony. Obecnie zmiejsza się ich ilość ale w pewnym momencie byłem tym przerażony.

Mułapka: Generalnie to twór dziwny i wg większości ludzi nie mający prawa działać. Sam podchodziłem z tym samym założeniem, jak do wszystkiego co jest nowe, jednakże nie mówię nie...

Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to w miarę wiedzy postaram się odpowiedzieć. Odnośnie wcześniejszego przebiegu topicu: jeżeli ktoś chce ze mną wojować to proszę sobie odpuścić, nie mam weny ;)

Proszę foto:

mul.jpg

mul3.jpg

mul4.jpg

Akwa dodatkowo jest dotępne online na kamerze ip:

http://pleco.click2stream.com/

Niestety płynność tego serwisu czasami dobija

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co widze potwierdz, ze to nie ma prawa dzialac.

widok skaly wystarcza.

przeloz to wszystko do zbiornika, ktory daje jakiekolwiek pole manewru bo na razie utrzymujesz tylko zwierzaki przy zyciu.

zrob im dobrze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Sepher, że wstawiłeś swoje szkło.

Teraz, to przynajmniej, jak ktoś będzie chciał się czegoś konkretnego dowiedzieć, a nie pitolić bez sensu dla samego pitolenia, to będzie wiedział do kogo się zwrócić.

Jak mówi klasyk, są tacy, których nic nie przekona, że czarne jest czarne, a białe jest białe :)

O ile wiem, to akwarium ma około 3 miesiące. I osobiście widziałem dużo gorsze szkła i to po dłuższym czasie, a w których używało się wszystkich możliwie wysublimowanych technik (sumpy, odpieniacze, cyrkulatory, pompy srompy i inne pierdoły).

A ponieważ nie mam klap na oczach i nie siedzę w grajdole głęboko okopany uważając, że wszystko wiem najlepiej, to będę z zainteresowaniem obserwował rozwój tego szkiełka. Życzę powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uzasadnij proszę :)/>

popatrz na skale,

co ja ci mam udowadniac. tam wszystko widac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sushi, napisz coś konstruktywnego. Prosiłem o uzasadnienie a nie o powtórzenie tego co napisałeś :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sepher miejmy nadzieję,że to akwarium wyjdzie kiedyś na prostą.

Narazie nie wygląda to dobrze.

Edytowane przez Bigwalker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi