Skocz do zawartości
Admin

Akwarium 'wszystkomające z mułapką'

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem po niczyjej stronie w tej dyskusji - ale chętnie bym się dowiedział wprost, co dyskwalifikuje tą konstrukcje w przypadku pretendowania do roli akwarium morskiego. Ale konkretnie:)

Terminologia "boki zrywać" to nie argument dyskwalifikujący - fakt, brzmi to prześmiesznie i może gdyby autorzy użyli nazw nawet jak najbardziej wydumanych ale hamerykańsko brzmiących mieliby od początku większe poważanie u całej ekipy ale trzeba powiedzieć jedno:

Ustawa o ochronie języka polskiego - spekuluję że uniemożliwia nadawanie slangowych nazw dla podzespołów w opisie przy zgłoszeniu do polskiego urzędu patentowego - pomyślał ktoś że taka może być geneza bąblołapacza wypianki czy mułapki ? Faktem jest że się uśmiałem jak i Wy ale po pierwszych salwach śmiechu może by tak chociaż spróbować poważniej ocenić trud rodaków ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. odkladajacy sie mul

2. praktycznie brak mozliwosci skrobania szyb,

3. jak wlozyc skale, grubsze rzeczy,

4. szyba przykrywajaca caly zbiornik, czyli filtr dla swiatla

5. jak odessac piane z czegos co ma udawac odpieniacz ? slomka i zaciagac ustami ?

6. pompy curkulacyjne i wszystkie urzadzenia w akwarium sa zasilane pradem, jak wyprowadzic kable skoro akwarim jest szczelnie zamkniete przykrywka i zajeb....ym uchwytem :)

Leszek, zwierzeta morskie mozna trzymac w wiadrze, bo kto komu zabroni ? tylko czy nazwiesz to akwarium morskim ???

moim zdaniem to zart i szczerze powiedziawszy obraza wszystkich, ktorzy staraja sie miec rzeczywiscie akwarium morskie w pelnym tego slowa znaczeniu.

ale to tylko moje zdanie ;)

ewidentnie produkt nastawiony na kogos, kto nie ma pojecia wogule o akwarystyce, bo oczywiscie za "morskie" zaplaci wiecej.

taki produkt dla gadzeciazy :)))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak pisałem - nie jestem po żadnej stronie, rzuciłem tylko ogólna uwagę. A co do głównego wątku - o to mi chodziło - prosto w pysk, w podpunktach i czarno na białym, teraz nikt Ci nie zarzuci że obśmiewasz tylko żeby obśmiać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

ale powiedz tak szczerze, w jakich kategoriach to mozna traktowac ?? :)

zart i tyle :)

zeby nie tlumaczyc wiecej wkleje kawal ...

W pubie o bardzo ciemnym wnętrzu siedzi przy barze znudzony facet

i popija drinka.. Czuje, ze obok też ktoś siedzi, wiec zagaduje:

- Eee, opowiedzieć ci dowcip o blondynce?

Na to głos (kobiecy):

... - No, możesz. Ale musisz wiedzieć, ze jestem blondynka 180 cm wzrostu

i 70 kg wagi i jestem naprawdę silna. A obok mnie siedzi tez blondynka,

190 cm wzrostu, 80 kg wagi i podnosi na co dzień ciężary. A jeszcze dalej przy

barze siedzi kolejna blondynka, 2 metry wzrostu. To mistrzyni kickboxingu.

Dalej chcesz opowiedzieć ten dowcip?

Facet pociąga powoli ze szklanki, myśli i mówi:

- Nie, już nie... Pie*dolę, nie będę go trzy razy tłumaczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,ja chylę czoła dla wynalazców i producentów za trud i wysiłek włożony w ten projekt.Za wykonanie strony,animacji itd. Komuś się chciało i jest przekonany do poprawnego działania produktu.

Nie będę dalej zabierał głosu do chwili kiedy nie wypowie się właściciel tego urządzenia.I wam też tak radzę.Mnie rozbawiły tylko nazwy ,nic więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie jest mułapka z nabąblaczem, tylko reaktor pieniąco-cyrkulacyjny z komorami przechwytującymi

Sushi nie ma chyba wymogu nakrywania akwarium, gdzie jest problem jeśli chodzi o czyszczenie szyb, skalę i grubsze rzeczy można włożyć od góry, tak jak do normalnego akwarium, z resztą ten cały" filtr: można wyjąc z akwarium i włożyć z powrotem . To prototyp, kubek można zrobić zdejmowany, muł też da się odessać.

Ja bym się czepiał innej rzeczy, ciekawe ile kostek lipowych trzeba założyć żeby to zaczęło odpieniać. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przyznasz ze to samo mozna zrobic w wiadrze i nazwac zbiornikiem rafowym ?? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projekt istnieje już co najmniej 2 lata, był testowany i ogólnie sią sprawdzał - ale:

1. za dużo zajmował miejsca , więc nadawał się tylko z dużymi akwariami (np.200l)

2. wysoka cena

3. do wysokiej ceny dochodzi konieczność dokupienia napowietrzacza porządnego o bardzo dużej wydajności i kolejne setki stówek dołożyć

4. ruch wody teoretycznie i generalnie po dnie - jednak wszelkie przeszkody po drodze spowodują że woda jak każda ciecz popłynie inaczej niż w teorii i może nie docierać do końca - mammy przecież tylko prąd wody na górze i ssanie na dole po jednej stronie akwarium

5. nie ma żadnego akwarium testowego-pokazowego morskiego które by działało chociaż rok.

tyle moich przemyśleń, po przeczytaniu co się dało o tym wynalazku

ps. nawet skleiłem sobie takie coś sam jako próba i potwierdziło mi tylko że bez porządnej pompy nie ma szans, a to powoduje dodatkowy hałas a i masa bąbelków napędzających całość też nie powoduje ciszy (zasada taka sama jak 30 lat temu w filtrach - przed erą pomp wirnikowych)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale przyznasz ze to samo mozna zrobic w wiadrze i nazwac zbiornikiem rafowym ?? :)

Jasne że się da :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak miło było o swojej tępocie poczytać wyżej. Pięknie dziękuję. Z racji że długo mnie tu nie było powiem tylko że każda idea od czegoś się zaczyna. Uważam że sam pomysł jest nową metodą w prowadzeniu zbiornika. Czy to wersja ostateczna - tego nie wiem. Jednak może to pierwszy krok do czegoś nowego i przyszłościowego? Tylko dla tego zabrałem tu głos. Cieszę się że są osoby które potrafią kierujac się dedukcją wskazać na wady. Ale są w tym projekcie równiez plusy. Gdyby ziemia nosiła tylko takich jak ci co tutaj mnie piętnowali zapewne nie wiele różnilibyśmy sie od neandertali. pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak już całkiem na poważnie,to jestem trochę zaskoczony ,że spłodził to ktoś ,kto niby ma jakieś pojęcie o morszczyżnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

absolutnie. dostałem na pw. wiadomość od osób stosujących to. pomyślałem że coś w tym prawdy jest. i dalej twierdzę że coś w tym prawdy jest....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adam a jest możliwość żeby ktoś wrzucił zdjęcia tych zbiorniczków? Może to by rozwiało wątpliwości i zakończyło niepotrzebną sprzeczkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Namówisz ich żeby dali zdjęcia ? Teraz to mnie zainteresowałeś,ciekawe czy to działa tak jak w opisie, czy dali jakieś dodatkowe urządzenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem tylko że to przez dłuższy czas testowali i było podobno dobrze, tak pisali...i że mieli ambitne plany wprowadzenia tego patentu na rynek. Jak jest dziś to trzeba by ich zapytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi