Skocz do zawartości
inmar

Projekt Inmar

Rekomendowane odpowiedzi

No pompa obiegowa 1800 w 1000l akwa to chyba napewno za malo. U mnie chodzi 4,5tys w 330l a to daje po odjeciu spadkow pewnie jakies 12 wymian wody gora-dol w ciagu godziny. U ciebie to moze 1 na godzine w szczycie.

a inmar jakie ty masz teraz problemy?

No i to ze zaczales cos znow lac to z jakiego powodu? No bo rozumiem ze problemow sie nie pozbyles.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedni jadą na KZ ja jadę na AF,czyli na priobiotykach.Nie stosuję wódki ani żadnych adsorberów a PO4 i NO3 mam 000.Doszukiwałem się możliwości tego syfku w wodzie z powodu podawania czegoś co by mogło to produkować,ale jednak to nie to.Teraz NO3 mam 2 a PO4-0,01 więc wracam do produktów.

Czy z powodu niskiego Ph może się rozpuszczać żwirek koralowy i cząstki z skały ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a masz w zbiorniku pH 6,35 ?

jak tak to moga :))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inmar nie chodzi mi o marke. Nie odbieraj tego tak, chodzi mi poprostu o lanie czy to AF czy KZ itp.

Moim zdaniem cos jest rozchwiane i laniem tego sie nie polepsza. Dodatkowo odpieniek dostaje malo wody z glownego zbiornika wiec nie odpienia skutecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko,dyskusja bardzo fajna,cieszę się,że ktoś chce mi pomóc.Odpieniacz mam zasilany spływem,ale ma wąskie gardło więc część wody idzie normalnie więc patrząc na obieg-odpieniacz to sporo wody przelatuje z powrotem nie oczyszczając się.

Mój odpieniacz http://erybka.pl/product-pol-1756-Hydor-Performer-1250.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

noo odpieniacz na jakieś mysle 700 litrów

coś jak apf-600

Edytowane przez juwewaldi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i inmar pamietaj jeszcze o jednym. To nie jest tak ze woda jak leci przez odpieniek to sie oczyszcza cala.

Moze mysle z 15-30% sie uczysci w szczycie.

Dlatego przewalamy przez sump wiecej wody na godzine aby odpieniacz dostawal wiecej cykli wody.

Tak mi sie wydaje. skoro odpieniek oczyszcza ci wode np. w 10% to musisz zrobic 10 przelotow teoretycznie tej samej wody - czyli u ciebie jakies 10godz.

Tyle ze w tym czasie juz produkuje sie kolejny syf i tak w kolo

Duzo ci wywala ten odpieniek dziennie?

Jak tak czytam to ludzie maja ten odpieniek w akwariach 600-800litrow SPS

I jak patrze na budowe pompy to podobne rozwiazanie mialem w Bubble Magus NAC-7 ( wirnik + silnik )

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie wszyscy straszyli ze ATI Powercone 200i wytrzepie mi akwa bo jest do akwarii ponad 1000l ...

i jakos nie wytrzepalo a korale czuja sie dobrze.

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sama praca odpieniacza jest zadowalająca,dziennie mam około 2-3 cm urobku.Jeśli nie płuczę mrożonek to urobek jest czarny,teraz kiedy płuczę ciemno-żółty.Na wewnętrznej róże reakcyjnej tworzy się gruba warstwa syfu,który co dwa dni usuwam.Dziś odłączę może obieg a zasilę go pompą Hydor 2800,którą miałem w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrob i ... i podlacz jakis normlany obieg aby ci te 6000l/h przewalil

Powiem ci ze jak cos tam czyscilem w akwa, potem wsypalem martwy piasek i zrobil sie sajgon w akwa, lataly okruszki, mgla itp.

Po godzinie z powrotem byl krysztal a wszystko trafilo do kubka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inmar ma obiegówkę NJ6000 tylko z hydrauliką coś zrobił nie tak, załóż wąż elastyczny zbrojony i będzie po problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj fotke tej hydrauliki?

weze sa ... ciekawee ale lepiej na lukach 90st

a najlepiej na prosto ladowac

No i pompa pompie nie rowna, pytanie czy NJ6000 przy podnoszeniu np. 1,5m nadal ma choc 4000

Ja swojego delteca sprawdzalem i z 4500 po podniesieniu mam 4100

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba pisałem gdzieś wcześniej,ale właśnie zakupiłem przedwczoraj hydraulikę 32mm z wężem Neptun i w sobotę to przerobię. :thumbsup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az zapomnialem, ze jestem w wątku o siporaxie i juz chcialem gebe otworzyc o odpieniaczu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az zapomnialem, ze jestem w wątku o siporaxie i juz chcialem gebe otworzyc o odpieniaczu :D

trochę nam temat w innym kierunku poszedł 7.gif

p.s

może 189.gif coś wymyśli w tym temacie 2.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi