Skocz do zawartości
loccutus

Mały update dla posiadaczy sterowników aqualed.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zrobiłem ?? Najpierw zaczeła się restartować,poetm doszło mryganie niebieskich pasków.W nocy niebieskie świeciły jakby chciały a niemogły.Dziś padaka ,cała niebieska sekcja nie świeci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj kupując lampę od Leszka miałem dostać produkt który spełnia określone wymagania,czyli jest lampą do akwarium morskiego.

Wszelkie szczegóły zostały ustalone po wielu wyczerpujących rozmowach.Lampa jeszcze roku nie ma a tu kwiatki co chwila.

Nie jest to tylko moja opinia . Teraz mogę się chyba za***ać w głowę tą lampą :(

Zostałem bez światła i kto mi zwróci za padnięte korale? Nikt !!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumie frustracje, ale nie przyczyniłem sie do usterki lampy.

Jedynie szukamy tu dziiury w calym aby pomuc w miare mozliwosci zdiagnozowac przyczyne i moze cos zaradzic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rozumie frustracje, ale nie przyczyniłem sie do usterki lampy.

Jedynie szukamy tu dziiury w calym aby pomuc w miare mozliwosci zdiagnozowac przyczyne i moze cos zaradzic.

Przepraszam że mnie poniosło :( Wina jest po stronie produktu.Chyba znalazłem usterkę,podejrzewam driver.Jeden z niebieskich pasków podłączałem pod wszystkie wolne gniazda.Nic aż wreszcie błysneło .W tej chwili podłączone są dwa pod jeden kanał,moc białych przy ustawieniu 100:100 mocy jest o wiele większa :(

Przy okazji odkryłem jak gówniane są ledy na podłożu nivissa.Lakier czy jak tam go zwał złazi z podłoża.Widać "żywe" ścieżki.Łączenia(luty) są czarne,tak bardzo się utleniły.Koszmar :( jakiś czas temu słyszałem o niskiej jakości lamp od Przemka,tam podobno korodowały obudowy lamp.Wolałbym mieć skorodowaną obudowę niż taki szmelc jak teraz.Mogłem dołożyć parę groszy i mieć pożądną lampę,ze wsparciem i aktualizacjami ! Ale teraz to można sobie pisać na "Berdyczów"

Mam nadzieję że ktoś doniesie Leszkowi o moim poście i może będzie jakiś odzew !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wystarczy podłączyć pod puste gniazdo. Na driverze, dla każdej "końcówki mocy" są trzy punkty (puste pola/ścieżki - u mnie oznaczone jako J1, J2, J3...itd) i poprzez zwarcie dwóch wybieramy czy driver ma świecić/sterować białymi czy niebieskimi.

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że ja mam wybebeszonego black pythona i elektronika jest całkiem inna niż w waszych lampach.Ale dzięki dziś sprawdzę jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm to ja bym sprobował oslonic lepiej ta lampe. Mam nad akwa radiatory bez malowania ale osloniete w miare dobrze od skraplania sie wody. Jes to bardzo prostacko zrobione i niezbyt porzadnie ale korozji po ponad 2 latach nie widac. Jedynie zwykle utlenianie sie aluminium. radiarory znajduja sie jakby w rynience w ksztalecie "U".

Co do drivera to moze pokaz fotke. sterowanie sterowaniem ale technologia drivera pewnie sie nie zmienila zbytnio :)

Edytowane przez pikaczu2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodaję fotki drivera oraz "komputera" sterującego lampą

Na jednej z fotek widać uszkodzony element,to jest właśnie sekcja niebieska

Jakieś pomysły jak podnieść lampę ? A może to już złom ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A uszkodzony jest MB16651G.

Po lewej stronie każdego z tych układów jest pojedyńcza ścieżka, która prowadzi do poziomej u góry płytki. To jest prawdopodobnie wybór koloru/sekcji - na drugim zdjęciu widać, że trzy po lewej i trzy po prawej połączone są z inną poziomą.

U mnie także uszkodzone jest MB16651G i nie wiem co to jest (nie mogę znaleźć w necie). Może ktoś pomoże ??

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ożeszzzz..... WIELKIE DZIĘKI @morswn.

Cóż, ten u mnie jest spalony....

Pozdrawiam

T

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi