Skocz do zawartości
loccutus

Mały update dla posiadaczy sterowników aqualed.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ja niestety utknąłem w martwym punkcie i Niewinem co dalej mam nadzieję że Leszek albo ktoś z forum poradzi mi jak rozwiązać mój problem, a mianowicie przy wgrywaniu nowego softu na wyświetlaczu pojawiły się krzaki a po chwili tekst „ brak hosta PC” no i lipa, kolega Pikaczu podesłał mi bootloadera i przy jego pomocy wgrałem stary soft, pierwszy który został wypuszczony przez Leszka, wszystko poszło bezboleśnie na wyświetlaczu wszystko prawidłowo lampa pracuje, ale niestety pierwsza wersja aplikacji na PC za żadne skarby nie chce się odpalić na moim kompie gdzie wcześniej chodziła bez problemu, aplikację odpalałem na czterech PC z WIN7 i dwóch PC z WIN XP, za każdym razem ten sam efekt, wyskakuje alert z tekstem „program aqaled dev przestał działać”, już mi ręce opadają, może Leszek coś zaradzi albo ktoś z użytkowników mi doradzi co dalej. Dodam tylko że dwie następne aplikacje czyli te nowsze działają bez problemu na moim PC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli coś poszło nie tak przy update - wystarczy zatem wgrać nową wersję jeszcze raz - aby uruchomić procedurę trzeba tylko ręcznie zewrzeć 2 piny odpowiedzialne za reset. Wieczorem zrobie zdjecie i mały opis jak to zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, dzięki dla pewnośći ja posiadam sterownik z zintegrowanymi driverami.

Mam jeszcze jedno pytanie, może nie powinienem w tym wątku ale zaryzykuję, czy z tego sterownika można wyprowadzić sygnał PWM na dodatkowe drivery, w razie potrzeby rozbudowy lampy?

Edytowane przez jodla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz program bootloader.exe - możesz nim jeszcze raz spróbować wgrać plik firmware.

1 - Zewrzyj jakąś zworką punty oznaczone żółtymi strzałkami i pozostaw zwarte.

2 - Uruchom bootloader.exe, wskaż właściwy plik bin do wgrania, ustaw prawidłowy port COM i baudrate na 19200

3 - rozpocznij wgrywanie firmware. Jak tylko w oknie bootloadera zobaczysz powtarzającą się sekwencję znaków (123...123...123...) usuń zworkę co powinno zaowocować uruchomieniem procedury.

- jeśli soft wgrał się poprawnie zobaczysz potwierdzenie OK. jeśli nie, można powtórzyć całą procedurę jeszcze raz.

PWMy można "podkraść" z punktów zaznaczonych zielonymi strzałkami....

post-10-0-64845900-1350999609_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko działa jak należy, jeszcze raz dzięki.

Instrukcja napewno komuś jeszcze się nie raz przyda.

Pozdrawiam Jodla

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na serwerze aktualizacja dotycząca problemu braku automatycznego zamykania tabeli PAR - przez co niektórzy mieli kłopoty z odcinkiem dnia przed północą..

NIE TRZEBA aktualizować firmware w lampie - update dotyczy jedynie softu na PC.

Przypominam link: http://www.aqualed.pl/rtl/aquareef/MB4.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem, :rolleyes: ładnie chodzi fajnie tylko Piotr podłączył ,tylko z tym blutu problem słabo łączy ale podłączymy zewnętrzny i zobaczymy wtedy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to Waldek okiełznał Bluetootha w swojej Toshibie :D gratulacje panie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejna odsłona softu już wkrótce, ale postanowiłem wkleić małą zajawkę żebym mógł się dowiedzieć czy w dobrym kierunku zmierzam :) Jeśli widzicie coś co można by było inaczej zrobić, proszę śmiało komentować.

Postanowiłem zunifikować softy we wszystkich komputerach jakie do tej pory wypuściłem. Część będzie zaktualizowana wcześniej, część później, obejmie to lampy Aqualed, a także wcześniejsze konstrukcje do których przykładałem rękę (Reeftech - wszelkiej maści). Teoretycznie można by nawet zastosować taki update w starszej generacji lampach od Pacific Sun (Black Python'y)...

Hasło naczelne brzmi - jedna aplikacja dla wszystkich. Rozpoznaje model i typ podłączonej lampy i umożliwia włączając odpowiednie kontrolki (przyciski suwaki itd) przeprowadzenie akcji stosownie do możliwości lampy. interface komunikacyjny również w zależności od typu lampy - kabel usb, bluetooth czy WiFi w najnowszych konstrukcjach

soft_1.jpg

Obsługę chciałem uprościć do maximum ale nie pozbawiając softu bajerów - mamy zatem pełen wykres PAR po 40 punktów dla każdego koloru ile by ich w lampie nie było, mam też predefiniowane ustawienia w Kelvinach i tryb uproszczony gdzie programuje się całą lampkę jednym kliknięciem.

soft_2.jpg

Oczywiście wszelkie ustawienia można sobie wyeksportować do pliku, zachować dla potomnych tudzież kolegi żeby też miał tak samo.

Oprócz tego bajery dla gadżeciarzy typu chmurki i burze z plikiem audio nawet i pełny tryb manualny z kochanymi suwakami.

soft_3.jpg

W lampach z diodami czerwonymi - tryb nocny który pomaga tropić różne paskudztwa świecąc tylko czerwonym światłem....

Reszta nie powinna być skomplikowana, mam nadzieję że na sam wygląd jest na tyle prosto że nie będzie kłopotów, mimo to będzie istrukcja obsługi w formie "baloon help" przy każdej opcji oraz pliku PDF - oczywiście po Polsku. Do gwiazdki na serwerze pojawi się wersja obsługująca komputery wyszczególnione na pierwszym screenie - jednym słowem "pod choinke" proszę oto nowy sofcik. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezły kombajn :) , mnie wystarczy soft który mam, jest w nim wszystko co potrzeba. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotrek to jest w sumie to samo co masz, tyle że zebrane w jeden program łącznie z funkcjami od pozostałych lamp. Po prostu nie mam siły ciągnąć 5ciu wersji - a tak mam jedną na głowie dla każdego typu komputera/lampy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Leszek no i super, że chcesz to ogarnąć i zamknąć w jednym programie. :good2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi