Skocz do zawartości
loccutus

Mały update dla posiadaczy sterowników aqualed.pl

Rekomendowane odpowiedzi

No nie ma gradientu - dane o jasności są wyliczane w każdej sekundzie ze wzoru krzywej bazując na 2 sąsiednich punktach wykresu dla danej godziny.... No i jak wspominałeś wykresami można się dzielić - wystarczy przesłać komuś wyeksportowany plik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm chciałem ustawić lampę według tabeli a lampa i tak świeci po swojemu białe światło dałem na 0 i lampa jest ustawiona na 0 zaś niebieskie chciałem ustawić na dwa cykle dwu godzinne i niestety lampa świeci po swojemu zamiast się zapalić w odpowiednim momencie to świeci jak chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś robisz źle :) wyczyściłeś pamięć przed wgraniem harmonogramu?

sprawdź harmonogram pobierając go ze sterownika z powrotem do programu. Pamiętaj że kiedy jest aktywne połączenie z BT (patrz na ikony na LCD) - harmonogram nie działa.

icons.jpg

Pierwsza i kona = harmonogram odłączony, druga = harmonogram działa (podłączony)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to było - każda uwaga cenna - nie wyczyściłeś pamięci czy byłeś aktywnie połączony, czy może coś jeszcze innego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie również testy nowego softu trwają :)

Na chwile obecna jestem bardzo zadowolony!

Ps. Leszku jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

Krzysztof.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej leszku nie mam pojęcia co to mogło być, ustawione miałem niebieskie światło i znów dziś się same załączyło białe na 00.1 % a miałem ustawione na 00.0 ,wydłuzyłem teraz cykle o pare godzin dłużej zobaczymy jutro jak narazię wszystko ok ikona jest na harmonogram działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien pomysł - wyszło dzisiaj u jednego z użytkowników....

Należy pobrać z lampy harmonogram i zapisać na dysku. Plik otworzyć notatnikiem i zobaczyć czy każdy kolor rozpoczyna się i kończy prawidłowymi liniami czyli np

White/0/0/x

....

White/23/59/x

...

Blue/0/0/x

...

Blue/23/59/x

Inaczej każdy kolor musi mieć dwa rekordy dla początku i końca harmonogramu - godzina 00:00 i 23:59

Co prawda program powinien dbać o prawidłowe formatowanie danych harmonogramu ale zdarzyło się że się wyłożył więc podejrzewam że gdzieś jest bug.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pewien pomysł - wyszło dzisiaj u jednego z użytkowników....

Mnie się zawsze przytrafiają dziwne rzeczy. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem przy pierwszych probach ustawione biale 0, niebieskie jakies 20% ale swiecily na 60% choc na harmonogramie bylo ok. wiec zrobilem ponowny reset, pobralem ustawienia z lampy ( czyli te zerowe gdzie nie swieci) i taki pobrany harmonogram modyfikowalem. Po zapisaniu i zaladawaniu do sterownika wszystko dzialalo jak nalezy i tak jest do tej pory.

Edytowane przez pikaczu2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U ciebie to chyba była kwestia nie zamkniętego połączenia skoro restart pomógł...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobilem nowy plik harmonogramu tak jak wyzej napisalem. Same resety nie pomagaly, dalej byly roznice miedzy ustawieniem a rzeczywista moca na sterowniku. Cos jakby bylo zle zapisane w tym pierwszym pliku harmonogramu.

Edytowane przez pikaczu2000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, wiem gdzie jest problem ale dziś już nie wypuszcze łatki. Póki co proszę o sprawdzanie pliku harmonogramu w sposób jaki opisałem wyżej. Upewnijcie się że nie ma zdublowanych wpisów (dla tej samej godziny 2 wpisy) oraz że każdy kolor ma wpis o godzinie 00:00 i 23:59.

Składnia linii jest prosta, można edytować ręcznie w notatniku np chcąc ustawić biały punkt 1 % o godzinie 7:14 linijka polecenia ma brzmieć

White/7/14/1

Nie jest to skomplikowane wystarczy podejrzeć wyeksportowany wczesniej plik w notatniku. Przepraszam za utrudnienia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Matko święta Leszek a czy u mnie też bedzie to działało??

tylko boje się ruszać lampę żeby znowu czegoś nie spieprzyć :ninja:

hehehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojj chyba cos za dobrze wyszedl ten update. Nikt nic nie pisze... Czy mozna w takim wypadku troche pokaprysic ? :)

Jak na obecna chwile, wczesnije wspominane wlaczanie wiatraczkow nie wystepuje, znaczaco polepszylo sie polaczenie prze BT ( nie musze wisiec z laptopem na sterwonikiem), bardzo fajne ustawianie lampy w harmonogramie no i oczywiscie plynne przechodzenie pomiedzy ustawionymi punktami z dokladnoscia do 0.1% mocy.

Co do kapryszenia to czy w kolejnej wersji( jesli mialaby powstac) mozna dozucic fazy ksiezyca? :)

W sumi nie jest to niezbedny element ale fajny "gadzet".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi