jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 (edytowane) Ale nie tylko ilość powietrza się liczy, jakość również. Zobaczcie na te zdjęcia, Pobór powietrza z pokoju od rana do 16-tej i wtedy podłączyłem węzyk którym powietrze jest pobierane z balkonu. Rano było 7,75. Zdjęcie z 17-tej pokazuje różnicę w jakości, a to tylko godzina Kolejna godzina KH - 8,6. W pokoju jest cały czas uchylone okno, bo sąsiedzi za mocno grzeją Edytowane 16 Styczeń 2012 przez jjablonski Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 U mnie po podlaczeniu poboru powietrza zza okna pH utrzymuje sie w granicach 8,06 (rano) - 8,21 po wylaczeniu HQI (po poludniu). Jedyna wada to mniejsza stabilnosc odpieniacza (ATI BM 200). Nie mam pojecia od czego to zalezy. Jak odpieniacz bierze powietrze z szafki jestem w stanie poziom wody co do milimetra i tak moze chodzic tygodniami. Jak bierze powietrze z za okna poziom wody w odpieniaczu potrafi sie podniesc o 1-2 cm co czasem skutkuje przelaniem. Dlatego w tej chwili mam ustawiony na mocno sucha piane po to zeby zostawic margines na przelanie. Ma ktos na to rade ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Wezyk wiekszej srednicy,bo ten stawia za duzy opór. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz.p 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 @smith ,akwa naprawde robi wrazenie,widac iz woda krysztalek,troche z innej beczki jesli moge-jakie swiatelko swieci na baniakiem?,na filmiku wyglada niezwykle interesujaco,pozdrawiam grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Jarosław zgadzam się z Tobą w 100%. Też jestem zwolennikiem przewymiarowanych odpieniaczy.Jeśli chodzi o BK,to może wstyd się przyznać,ale tak jak podłaczyłem go dwa lata temu,tak nawet do niego nie zaglądałem...poprostu pieni...i tak jak mówisz wart jest każdej wydanej na niego złotówki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2012 (edytowane) Aktualnie świeci 6x39 ATI + 50W w ledach Cree. Aktualnie przerabiam lampę usuwając 2 świetlówki środkowe w mejsce których montuje radiator i moduły loccutusa celem wyeliminowania zewnętrznej lampy led. Ale rozwiązanie zostanie oparte na tych samych ledach. Co do news'ów. Zauważyłem wyklarowanie się wody i..... acra brązowa, która w oryginale miała niebieskie tipy ale u mnie zawsze była cała brązowa.... na tipach zaczyna JAŚNIEĆ z niebieskawym zabarwieniem (na 2 tipach) !!!! Trzymam kciuki że to przełom z tym koralem .... Edytowane 17 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2012 ja dwa dni temu też wszdziłem dużo większy odpieniak(BK SM200) i zaobserwowaem to samo cos smithpl. woda w akwa zrobiła się idealnie krystaliczna, gdzie niegdzie przepływający paproszek jaby je nie było a efekty czyszczenia widac w kubku czyli dobre 4/5cm ciemnego(b mocna herbarta) płynu w dwa dni. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2012 (edytowane) Mały update po prawie tygodniu. Acra brązowa faktycznie łąpie niebieskawe tipy. Rozkręciłem odpieniek na 220l/h Wczoraj wreszcie przewierciłem się na balkon Faktycznie na efekty nie trzeba było długo czekać. Redox w ciągu 1-1,5h skoczył do 350 ( nie miałem jeszcze takiego wyniku ) Jednak co innego cieszy mnie bardziej. Po wyprowadzeniu zaciągania za okno.... PH skoczyło o stopień ! Do tej pory obserwowałem mega wahania Ph w swoim akwa. Standardem było w dzień 8,1 a wieczorem i w nocy leciało do 6,9-7,1 !!! Wczoraj po wywaleniu zasysu za okno Ph się ustabilizowało na 7,9 a rano było już 8,2 ! a dla tych co się boją z wyjaławianiem wody... Akwa mniejsze od mojego, zero dozowania KZ i .... BK 180 http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1920386&page=18 Edytowane 18 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adams_23_as 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2012 a tak zapytam z ciekwaości, Czy podawanie płynów do balinga przez dozownik do komory z odpieniaczem( z dużym odpieniacz) czyli przeważnie na początku sumpa " ma sens?? a dokładniej chodzi mi czy odpieniacz nie wypieni ich zawartości zanim trafią do baniaka?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
januszd 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2012 a jak tam buble magnus czy jakoś tam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 Adams odpieniek nie odpieni płynów do ballinga Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2012 (edytowane) BM NAC7 już jest u nowego właściciela z A-R. Edytowane 20 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Styczeń 2012 (edytowane) Minął tydzień od uruchomienia nowego odpieniacza więc w przerwie nauki do sesji parę suchych faktów dla tych których interesuje wątek lub sami mają podobne rozterki. Przypominam iż są to zmiany w ciągu TYGODNIA 1. Kh - dozowanie wzrosło ze 140 do 190 2. Ca - dozowanie wzrosło ze 180 do 224 3. Mg - dozowanie wzrosło ze 180 do 260 4. NO3 - spadło z 2,1 do 1,2 5. PO4 - spadło z 0,08 na 0,05 6. Redox skoczył do 320 i na razie tak się ustabilizował Należy tu nadmienić iż w tym okresie odpieniacz był trochę źle ustawiony ( za nisko go ustawiłem ) przez co usuwanie nieczystości było ostro stłumione. Dodatkowo nie płuczę mrożonek celowo aby obserwować zachowanie akwa. Aktualnie zoptymalizowałem ustawienie po rozmowie z Łukaszem. Teraz mokre fakty z akwa.... Nie wiem w sumie jak to napisać. Z reguły w akwarystyce mówi się iż na zmiany w akwarium trzeba "czasu".... W tym wypadku jakoś czas przyśpieszył kilkuset krotnie albo mi się urwał film na parę tygodni i nie zauważyłem że minęło 3 miesiace Co się zmieniło? 1. SPSy nabrały żywszych kolorów 2. Wybrane SPSy zaczynają nię "wybarwiać" zgodnie z tym jak powinny wyglądać 3. SPSy dostały "kopa" ( co widać po ubytkach Ca/Kh/Mg ) we wzroście 4. LPSy znacząco lepiej się pompują. Tu jest moje delikatne zdziwienie. Wszak NO3 i PO4, które zdecydowanie lubią, spadło o połowe. Obstawiam fakt wzrostu Redox na zachowanie sie LPS'ów 5. Woda klarowniejsza 6. Szyby czystsze Podsumowanie: Jednym słowem chylę czoła przed osobami, które namawiały mnie na większy odpieniacz. Człowiek przekorny jest i chciał osiągnąć super rezultaty "swoją drogą". Chyba dołączyłem do grona wyznawców wydajnych odpieniaczy. Jak to Jarosław powiedział "kup największy na jaki cię stać i masz miejsce w sumpie, resztę wyregulujesz obsadą" No nic, nie zapeszając i chuchając na zimne obserwuje dalej. Aktualnie jest plan na usunięcie reaktora kulek no bo chyba już troszkę nie są potrzebne... Na razie zachwycony jestem samą pracą odpieniacza jak i tym co zrobił w moim akwa. Mam nadzieję iz dalej będzie tak samo pozytywnie... Następne info za parę tygodni.... PS. Dla tych których dziwi dozowanie. Nie leje równych molowo ilości Ballinga od początku tego akwa. Leję ilości ubywające na bazie roztworów nasyconych. Edytowane 21 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 Marcin, sprawdzaj co kilka dni poziomy NO3 i PO4, mój już po tygodniu wyprał wodę NO3<1 a PO4 na małej hance 0,00. Koniec z płukaniem mrożonek. Niestety karmić więcej nie mogę do pokolce mi pękną. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2012 Kurcze jutro powinien dojechać mój nowy odpieniek, mam nadzieję zaobserwować chociaż część tych rewelacji które zaszły w twoim akwarium smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2012 Nowy rekord. Redox 360.... i o to chodzilo... :-) A odpieniek nadal na pol gwizdka... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2012 Chyba ameryki nie odkryję , jeśli powiem , ze czym wiekszy odpieniacz tym lepszy redox , u mnie w zbiorniku jest na poziomie 440 - 460 , ale tylko wystarczy że dysza się przytka i wartość spada do 410. Oczywiście na redox ma duży wpływ PH , co nie zmienia faktu , że odpieniacz jest częścią filtracji i czym większy tym lepszy bo zdolność oczyszczania wody drastycznie się zwiększa , o czym informuje nas właśnie potencjał redox. Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2012 No wiem, i to właśnie kolejny + dla odpieńka :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach