smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 14 Styczeń 2012 (edytowane) Romanxx2, no to jak ty nie widzisz różnicy to chyba nie ma o czym rozmawiać Ja mam ustawiony odpieniek na bardzo mokro i taki odciek ma celowo. Celowe działanie aby zbić parę parametrów, potem pójdzie na sucho i ma kremową pianę. Do tego pamiętaj że mam akwa gdzie NO3 to 2 a PO4 0,08 oraz 360l więc dużo nie ma do tłuczenia... Reef Octopus PS 3000 INT to nie cone a na takim mi zależało a co do ceny... uwirz mi że droższy Raczej porównaj go do XP2000int cone Jarosław ma BK na inny litraż - a to potwór do mojego akwa. Skądinąd zgadza się z moim wyborem... Jak napisałem, odpieniek chodzi na 1/3 mocy, poczekaj jak będzie na full. Teraz nie mogę go rozkręcić co by nie zdestabilizować akwa... Co do opinii... sorry ale oprócz paru osób które uważam za znawców (kogo pytałem ten wie.. ) tematu to bardziej opieram się na forach zachodnich... Edytowane 14 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 smithpl musze powiedzieć, że będę obserwował ten temat z nieukrywaną ciekawościa nie znam zbyt wielu osób które prowadzą akwarium na tym odpieniaczu, a osoby które znam i które go miały najczęściej po kilku miesiącach rezygnowały z niego więc ciekaw jestem Twoich spostrzeżeń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) DarekB30 piszesz "osoby które znam i które go miały najczęściej po kilku miesiącach rezygnowały z niego" małe pytanko,dlaczego ??? bo był za mocny ?czy do d..y ? pytam bo myśle o jego kupnie i ... Edytowane 15 Styczeń 2012 przez robi59 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) darek tego czy sam 200? Bo dlaczego był problem w poprzednim modelu to wiadomo - brak miekkiego startu rwal wirniki... ale zobaczymy z czasem co potrafi. Tu wątek z niemieckiego forum: http://www.riffaquar...250/index2.html http://www.reefcentr...1901061&page=13 PS. Że tak zapytam.... regulator wydajności pompy ma wejście PS2 i od początku od kiedy mam ten odpieniek zastanawiam się co tam można podłączyć :-) Wie ktoś może? :-) Edytowane 15 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) darek tego czy sam 200? Bo dlaczego był problem w poprzednim modelu to wiadomo - brak miekkiego startu rwal wirniki... ale zobaczymy z czasem co potrafi. Tu wątek z niemieckiego forum: http://www.riffaquar...250/index2.html http://www.reefcentr...1901061&page=13 PS. Że tak zapytam.... regulator wydajności pompy ma wejście PS2 i od początku od kiedy mam ten odpieniek zastanawiam się co tam można podłączyć :-) Wie ktoś może? :-) mówię o tym samym modelu z miękkim startem problemy z tymi pompami ćwiczę można powiedzieć od samego początku http://aqua-reef.pl/topic/2256-nowa-pompa-ati-aquaristik/page__p__26142__hl__pompa+ati__fromsearch__1#entry26142 ale poczekamy zobaczymy jak się będzie sprawował u Ciebie opinie na forach znam troszkę się różni od mojej mam również w domu taką pompę tylko od modelu 250i i prubuję ją okiełznać Edytowane 15 Styczeń 2012 przez DarekB30 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LukaszKur 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) Ja mam w tej chwili w pracy odpalone 3 sztuki PC 250I i 1 PC 200I. Jestem super zadowolony, wymieniłem najpierw jednego Delteca a potem już poszło samo. Po rozwiązaniu problemu wirników odpieniacze sprawują się super. Zapraszam można obejrzeć jak pracują one w różnych zbiornikach. Bardzo ważna informacja to że odpieniacz jest niesamowicie wrażliwy na wahania poziomu wody, wystarczy podniesienie poziomu wody o 1cm i mamy kubek przelany. Dodatkowo na mierniku zasysanego powietrza zbiera sól i kurz, należy to czyścić często bo raz na 2 tygodnie. Podobnie jak pompę, tyle że tu raz na miesiąc wystarczy. Pompy w pierwszym momencie pracy pokazują magiczne wyniki nawet do 3000l powietrza ale po kilku tygodniach docierają się do wyników 2200-2500l w zależności pompy. Ciężko porównywać ten odpieniacz do Royala bo to nie ta klasa cenowa ale wydajnością się zbliża do BK250, tyle że aby te parametry zachować trzeba przy ATI pracować (czyszczenie pompy i miernika zasysanego powietrza). W Bubble kingu można o tym zapomnieć na kilka miesięcy, pół roku albo i dłużej. Niestety nie można mieć wszystkiego, albo pracujemy przy odpieniaczu albo wydajemy naprawdę duże pieniądze. Tak częste czyszczenie jest oczywiście niezbędne gdy chcemy utrzymać parametry zasysanego powietrza powyżej 2000 litów na godzinę. Edytowane 15 Styczeń 2012 przez LukaszKur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Pierwsze zauwazone efekty. - Klarowniejsza woda, wzrost dziennego poboru Ca i Kh, wzrost Redox ( juz 350 ). - Acry polipują mocniej w dzień - LPS bardziej się pompuje ( ale tego nie rozumiem w sumie ) - Nie czyściłem szyb z zielonego nalotu :-) czyli wychodzi ze mniej sie go pojawia ( wolniej ) Co do odpienka zauwazylem ze jest wrazliwy na lapy wsadzane do akwa. Po dlubaniu opada poziom na 5min o jakies 4cm Aktualnie robie ukladzik do wylaczania odpienka jezeli poziom wody w sumpie wzrosnie pow czujnika. Rozwiaze sie problem ewentualnego przelewania do kubka przy zaniku pradu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 Pierwsze zauwazone efekty. - Klarowniejsza woda, wzrost dziennego poboru Ca i Kh, wzrost Redox ( juz 350 ). A nie mówiłem że przyśpieszysz prace nad reaktorem ? Aktualnie robie ukladzik do wylaczania odpienka jezeli poziom wody w sumpie wzrosnie pow czujnika. Rozwiaze sie problem ewentualnego przelewania do kubka przy zaniku pradu. Zrób 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Styczeń 2012 (edytowane) Spoko, zamówiłem płytki a soft czeka Łukasz co do wlotu powietrza to jest na to sposób. Osobiście wyprowadziłem wlot powietrza miernika rurka 10mm po za szafkę akwarium. Ląduje ona w pojemniku z węglem i pochłaniaczem wilgoci w kuchni a wkrótce za oknem. W efekcie kurz a tym bardziej sól nie dostaje się do obiegu powietrza na wlocie do pompy ani w mierniku zasysania. I problem rozwiązany. Kwestia czyszczenia pompy... myślę że raz na 2-3 tyg. przedmuchać wirnik nie będzie problemem PS. A jak ktoś chce zobaczyć jak chodzi "nie w sklepie" to też zapraszam :-) PS2. Na koniec przy porównaniu ATI PC do BK proponuje przeczytać co napisałem... "w tym zakresie cenowym". BK to prawie 3 razy droższy odpieniek z analogicznym poborem powietrza więc ... chyba jakaś pomyłka przy porównywaniu. I tak uważam że ATI PC tani nie jest ale to co robi Royal z klientami to... szacun, umieją wycisnąć kasę To już wolę czyścić wirnik co 2 tyg Edytowane 15 Styczeń 2012 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Marcin, ostrzegałem Cię przed spadkiem KH a sam nie sprawdziłem a tu po 2-ch dobach KH zjechało mi z 8,3 na 7,0 Reaktor ma co robić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 (edytowane) http://reeftech.pl/Review_Ati_Powercone_250I To pompa to arcyciekawa rzecz czytalem na RC o niej i o tym tajemniczym kontrolerze cuda wianki Edytowane 16 Styczeń 2012 przez chodi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 dla mnie żeby odpieniacz był (potwór) wszystko zależy od pompy użytej w nim nawet 2 metrowy odpieniacz co ma za pompę jakomś popierdułkę to nie potwór istotna jest sama pompa!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Waldi ale wlasnie pisza ze ta pompa to tylko krawata wiazac nie potrafi. Sama startuje softowo, reaguje na przeciazenia, sprawdza i reguluje ilosc zasanego powietrza (???) A do tego wszyscy pisza ze cicha az milo nie ukrywam ze zaciekawil mnie temat bardzo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 hehehe,no jak do tego jeszcze dobrze odpienia no to juz 1 klasa :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Miło się czyta takie opisy kiedy po zmianie sprzętu na lepszy dosłownie z dnia na dzień takie pozytywne zmiany. No nic, tylko podawać wiecej Ballinga i jazda dalej. Fajnie, ze ATI tak poprawiło poprzedni model w zasadzie to chyba nie poprawiony, a zupełnie nowy model tak ? Fajny wątek, sprowokował mnie do rzucenia paru luźnych przemysleń, które przyszły mi do głowy z osobistych doswiadczeń. Co do potwora to często słyszy się o przewymiarowanych odpieniaczach. Ja tylko bym chciał uprzejmie poinformować, że mój BK 500 wstawiony jest do sumpa tylko na testy. Żeby tym się ktoś nie sugerował. On ma być gdzieś tak do 3/5tyś L w obiegu na przyszłość. A, teraz to mam koło 1500L w obiegu, BK 250 czy BK 300 pewnie by wystarczył. Kurcze, ja to wogóle nie rozumiem obaw zwiazanych z jak to się mówi przewymiarowanym odpieniaczem. Z moich doświadczeń wynika, że warto dawać jak najmocniejszy odpieniacz, oczywiscie w granicach rozsadku, bo ktoś może mieć w planach np: tylko dwie małe rybki w 500l z małą iloscia skały, obsadzona spsami. Nie rozumiem tego wyjałowienia wody. Przy mocnym odpieniaczu, przestaje on poprostu odpieniać bo niema co. I dobrze moim zdaniem, co z tego ? Co to szkodzi ? Chyba dobrze. U siebie zauwarzyłem, że efekty negatywne takie jak opisują ludzie na Koralowcach sps, podobno od wyjałowienia wody, moim zdaniem wynikają, jakby z odwrotnego myślenia. Zupełnie się z tym nie zgadzam, myślę, że to raczej sami sobie to zrobili na własne życzenie, a nie odpieniacz im to zrobił, on nie mysli tylko pieni. Jakiż to problem podnieść No3 czy Po4, żeby tylko takie problemy w tą stronę były. Wolę mieć problem typu za niskie parametry niż problem z za wysokimi i za Boga pana nie móc sobie poradzić ze zbijaniem przeróżnymi sposobami, aż do momentu kiedy poprostu nie kupimy lepszego odpieniacza. Kolejność to chyba jest taka, że najpierw kupjemy tylko sprzet najlepszy na jaki nas stać i tam powinien być moim zdaniem mocny odpieniacz w podstawie. A, potem dopiero uruchamiamy cały ten proces biologii na tej własnie podstawie, berlin, pelletki, zeovi czy co tam jeszcze. Bo tu sie zaczną dopiero walki na froncie, chyba w nauczeniu się metody prowadzenia jest najwiekszy problem. Moim zdaniem chyba fajniej jest móc dokupić, a nawet trzeba dodatkowe zwierzęta, obciazajac zbiornik biologią, niż pozbywać się ryb bo z No3 nie daje się zejść. To rafa, chodzi o róznorodność chyba, ryby kraby, krewetki, ślimaki, ilesz tego jest. Czy, że wybija mikroelementy ? Moim skromnym zdaniem po wielu miesiacach testów BK 500 w 1500l w dalszym ciągu, bez problemu można z nimi łatwo przesadzić dozujac je. Gdzie u mnie po 2,5ml z ABC dziennie idzie i to można przegiąć, o jakich wybijanych ilościach tu mowa, to żart ? Czy zeovitowe produkty na kolory, to są małe ilości. Zwiększone zapotrzebowanie na Ca, KH to chyba świetnie, czysta woda, Koralowce zaczynają ciągnąc, nic tylko dokupić nowe szczepki. Sory, tak mnie naszło, tyle moich przemysleń. ATI widać fajny stosunek cena jakoś. Tylko jeszcze, plisss.... Panie i Panowie, co do BK cena tych odpieniaczy...one są warte dokładnie kazdej złotóweczki, tej jak to się mówi chorej ceny. Przychodzi taki moment kiedy go kupujemy i nie chodzi tu o pytanie dlaczego za plastik mamy tyle płacić, czy że jestesmy snobami, albo się nie znamy i BK nas kroi z kasy. Proszę, nie kazcie mi tego tłumaczyć, tylko uwierzcie w ciemno na słowo, szczerze. Już kończę, oczywiscie wiadomo, nie kazdy musi się z tym zgodzić co napisałem to tylko moja prywatna opinia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Jarku, zgadzam się. Mnie po prostu nie stać na nowego BK więc mam ATI ale kiedyś/może ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kapitan 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 Jak czytałem kiedyś na amerykańskim forum, jedyne co zrobi za duży odpieniacz to lepiej napowietrzy wodę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Styczeń 2012 he, he, ja tego nie czytałem, ale lepiej bym tego nie ujął, jak ulał pasuje do moich obserwacji, dokładnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach