Skocz do zawartości
smithpl

Mój nowy potwór - nie ma miękkiej gry...

Rekomendowane odpowiedzi

Akwarium pierwsza ligagood2.gifgood2.gif

Co ten odciek taki jasny w tym kubku, tak masz go ustawionego że leje taką wodę ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ustawiony, ogólnie rozkręcam go powoli.

Teraz chodzi na 1200l/h i na mokro.

Dodatkowo do wczorajszych testów po karmieniu chciałem wiedzieć czy jak go wysoko ustawię to mi przewali do kubka pół akwarium. Na takim ustawieniu nic nie przewalił - tylko to co widać. Szczyt piany ustawiony jest aktualnie tuż pod przełamaniem.

Powoli będę wkręcał odpieniek aby nie robić szoku w akwa. Do tej pory był odpieniek kilkukrotnie słabszy...

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno pytanie, ile centymetrów ma rura reakcyjna na dole odpieniacza i jaka jest średnica kubka ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom, i o to chodzi :) odpieniacz miód, malina, ATI idzie do przodu. Poprzednie modele super się sprawdzały, a teraz jeszcze lepsza jakość wykonania, super :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzę jak wrócę z uczelni.

Jarosław dzięki, kupiłem dodatkowe mrożonki jakby trzeba było zwiększać karmienie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarku czy myslisz aby go juz rozkrecic na full ?

Boje sie tych 2500l/h powietrza :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja też się dołączę :)

Dziś do sumpa trafiło takie cudo

Jak się okazało mój sump był od początku przewidziany pod ten odpieniacz, wchodzi idealnie. Nie ma też problemów z wyciąganiem kubka.

Teraz tylko musze wymysleć miejsce na reaktor :)

post-374-0-27242600-1326546721_thumb.jpg

post-374-0-31899900-1326547212_thumb.jpg

Edytowane przez jjablonski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hee... jakaś faza na wymiane odpieniaczy :D Ja jutro wymieniam na Bubble Kinga Supermarines 200, bałem się że za duży ale widzę że koledzy idą w jeszcze większę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Info na szybko:

Wymiary: rura reakcyjna czyli dół stożka jak i kubek maja średnice 20cm. rura reakcyjna +/- 0,5cm bo mierzyłem pod woda.

Pierwsze zauważalne efekty?

Redox w ciągu 1,5 dnia skoczył o 70 punktów! Czyli mam jakieś 310 i rośnie (na mojej sondzie która jest walnięta bo zaniża na wzorcach ).

Do tej pory na sondzie było 210-240 realne (dodając zaniżanie).

Aktualnie wyprowadziłem powietrze na zewnątrz mieszkania przez filtr węglowy.

Przyjmując że ostro jeszcze dłubie w akwa a skimmer jest na 1/3 mocy to....thumbsup.gifthumbsup.gifthumbsup.gif

No nic, wracam na uczelnie :-)

Edytowane przez smithpl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewałbym się że takie masy powietrza będą pchały smołę do kubka, a ty masz wodę źródlaną :)

Jeszcze do niedawna byłem strasznie napalony na ATI 200i, ale im dłużej czytam o tych odpieńkach tym bardziej popieram obóz "ilość powietrza to nie wszystko".

Akwarium masz super :good2:

Pozdro

Edytowane przez kapitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było pare opini o tym odpieniaczu dobre i złe.Do potwora to mu jeszcze daleko.Zobaczymy jak się będzie zprawdzał wirnik na meshu.Rewelka to żadna na ten zbiornik to i może potwór.Szkoda,że nie widziałeś co robi Reef Octopus PS 3000 INT to dopiero jest potwór,pompa mało go nie rozsadzi.Jak go odpalasz to jak by miał polecieć.ATI to pikuś jakoś mało osób z forum go ma a droższy od Reef Octopusa.Potwora to ma Jarosław zerknij na galeri.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

śledze wątek z zainteresowawniem mam delteca ap 702 i kusi mnie wymiana na mocniejszy skłaniałem się na buble kinga 250 ale widze po przewymiarowaniu u kolegów że może to by wymiana kosmetyczna:))))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, ATI nazywa to grid i różnicy nie da się przeoczyć, to jak pomylić igłę ze zwykłym.

MESH

meshmod.jpg

GRID

ATI-PowerCone-Grid-Impeller-2.gif

Edytowane przez kapitan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi