Skocz do zawartości
Niejeden z nas

Reaktor - krok po kroku

Rekomendowane odpowiedzi

no, ale nie jesteś w stanie stwierdzić bez pomiaru jak 'dużo' ten 37 mbar'owy odprężałeś ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli dobrze rozumiem Jaczala, to właśnie zmierzył i ma ok. 6 mbar...

A gdyby zastosować cieńszą, ale wyższą komorę i użyć reduktor 20 mbar'ów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem sprężynę na słabszą i dodałem sróbę regulacyjna. Reduktory do butli gazowej występują w dwóch wersjach korpusu. Nadaje się do modyfikacja taki z jakby kominkiem na wierzchu.

post-988-0-42650900-1375612073_thumb.jpg

Mogę ustawić od prawie zera do 20 cm gazu w rurze nagazowującej. Trzeba dobrać doświadczalnie, przecież to DIY.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem na myśli pomiar urządzeniem pomiarowym, bo z kalkulatora dla słupa wody wychodzi Wasza racja :

f6999617f333ea79.jpg

tylko nas interesuje słup gazu w kolumnie mieszającej CO2.

czy wyparcie wody z tej komory o ustawionej/zadanej wysokości będzie odpowiadać wyżej zamieszczonej konwersji ... ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W reaktorze te obliczenia możesz powiesić sobie na ścianie. Przerób lub kup reduktor z regulacją od zera i zamontuj. Potem wyreguluj i się ciesz ciszą w szafce.

Często, co niektórzy lubią robić doktoraty do szuflady, zamiast wdrożyć pomysł w życie i przetestować.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]

Często, co niektórzy lubią robić doktoraty do szuflady, zamiast wdrożyć pomysł w życie i przetestować.  

Jaczal, nie ma potrzeby się tak rozpędzać ...   :confused:  
przeczytaj sobie ponownie post #645 > jeśli nie korzystałeś z kryształowej kuli, to na jakimś wskazaniu się wszak oparłeś, czyż nie ?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jotef Przepraszam jeśli uraziłem, po prostu co tu wyliczać. Z grubsza 1mbar to 1cm, więc jak Ci pasuje kolumna gazu wysokości ok. 37cm to nie ma sprawy. Piszę "około" bo wprowadzane są zakłócenia od pompy i zasilania w wodę oraz odcieku.

Stary reduktor, podłączyłem do CO2 i wężyk do zbiornika - wtłaczało do poniżej 30cm co przy moim reaktorze było nie do przyjęcia bo rury mają 32cm.  Zaczęła się praca twórcza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tym sposobem HetmanPL otrzymał odpowiedź na swoje zapytanie z post'u #644 :D

a ja jedynie mogę podziękować za tak merytoryczną uwagę do dłubania z tanimi w zakupie RNCiś. ... :)

p.s.  może ktoś podpowie jakiś rozsądny zastępnik z automatyki przemysłowej, gdzie cena nie przewróci na glebę ... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś było pytanie o zużycie gazu. Mi wyszło 0.75kg CO2 na miesiąc biorąc pod uwagę wielkość reaktora, codzienne odpowietrzanie  (przez jeden miesiąc odpowietrzałem dwa razy dziennie) to chyba niezły wynik. Wczoraj manometr pokazał zero (prawdopodobnie gaz się już skończył w niedzielę) i wymieniłem butlę na nową, koszt pełnej butli (6kg) 19zł. 

Przyjmując, że w tym roku nie będę uzupełniał wkładu (już to zrobiłem, dosypałem jedno opakowanie ARM) to roczny koszt utrzymania mojego reaktora zamknie się w kwocie  109 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już dawno ująłem wkładu a odciek mam 0,4L/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam delikatny problem,niskie Ca-400 i Mg-1200,ale Kh-7,3.By zwiększyc Ca i Mg zwiększę też Kh i tu się zastanawiam do jakiego poziomu je ustawić.Odciek mam tak 0,45L/h.Podbijałem ostatnio osobno mocno Mg bo mi zeszło do 1100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś używa wkładu ARM-a ? Mam już dość walki z fosforanami i noszę się z zamiarem wymiany na inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja uzywam ten drobny. PO4 mam zerowe wedlug hanki i nie stosuje zadnego adsorbera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pomieszany,średni w drugiej kolumnie a gruby w pierwszej.Na wylocie mam około PO4 - 0,20. W baniaku 500ml Rowy i 250ml PO4x4 a fosforany mi rosną,już przekroczyłem 0,10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to moze niech ci odciek grawitacyjnie leci przez zloze PO4x4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi