smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2013 Co ciekawe po podpięciu drugiej komory musiałem zwiększyć odciek a nie zmniejszyć bo Ca poszło w dół po 24h o 10pkt Ciekawe.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2013 Ja dlatego podłączyłem obie kolumny,może dłużej będę ustawiał,ale za jednym razem. Jacek,chlupie mi tylko na dole gdzie jest pływak.Poczekam,niech wszystko się ustabilizuje i potem będziemy się martwić jeśli trzeba będzie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2013 To wiem ale na 2 komorach jest tak dluga bezwladnosc ze kalibracja jest trudniejsza. Przy jednej komorze to mozna to ustawic w 2-3 dni. Mi sie przedluzylo bo zmienialem zasilanie z bypass na perystaltyk wiec ... jakby robilem kalibracje 2 razy :_) Z druga tuba nie ma problemu - po skalibrowaniu podpinasz druga i zmniejszasz przeplyw o 5-10% i powinno byc ok. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 26 Kwiecień 2013 A więc dziś odpalam rakietę.Po pracy odłączam pompy dozujące a podłączam reaktor do akwarium.Jaki przepływ ustawić na początek,kiedy zrobić pierwszy pomiar Ca,Mg,Kh w akwarium,jutro rano ? Czy ważne jest sprawdzenie tych parametrów też odcieku,w którym momencie je sprawdzić od momentu podłączenia do akwarium ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Kwiecień 2013 Marek jak Ci idzie ustawianie? Ja dzisiaj zrobiłem testy i kh=7, Ca=400, Mg=1300. Pompa dozująca ustawiona na 3ltr/godz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 Pomału do przodu.Dzisiejsze parametry to: Ca-425 Kh-7 Mg-1280. Odciek 0,6l/h Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 Mój sprzęcik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 inmar, zmierzyłbyś w wolnej chwili fosforany w odcieku reaktora na zasypie ARM'a ... ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 Malo masz inmar odcieku, u mnie jest 450ml. To juz po kalibracji czy caly czas zwiekszasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 inmar: i jak ta pompa?, głośna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 Odciek dopiero ustawiam,to dopiero druga doba pracy reaktora.Pompka coś tam dźwięku wydaje,na początku myślałem,że jest bezgłośna,ale jednak w nocy ją słychać.Martwiłem się o elektrozawór,ale załącza się bardzo rzadki i ledwo go z szafki słychać. PO4 z odcieku to 0,13. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Maj 2013 Inmar, a sprawdz proszę poziom PO4 w akwarium. Nie mogę uwieżyć, że ARM oddaje tyle fosforanów. Ja u siebie mam zero na małej Hance, kiedyś mierzyłem. Jak z polipowaniem koralowców, jakieś zmiany już zauważyłeś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2013 W akwarium mam 0,05.Odciek też jest dość kwaśny,na wyjściu mam 6,4 a może mniej nawet bo dalej już nie mierzyłem.Może jeszcze kolumny nie przepłukały się w całości,reaktor zalałem wodą z podmianki. Zastanawiałem się nad dołożeniem korpusów filtrów z Rową a potem żwirkiem koralowym na odcieku.Po Rowie też jest bardzo kwaśna woda.Ciekawe czy pompka by nie cierpiała cisnąć przez tyle filtrów.To oczywiście tylko plany bo jeśli te fosforany są chwilowe to oleję ten temat. Woda jest na pewno bardziej przejrzysta,ale korale wcześniej też mi polipowały,czy teraz jest różnica to trudno mi ocenić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sewer 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2013 Imar temat reaktora i PO4 tez juz wałkowalem... Jak miałem zasyp preisa (chyba) to na wyjściu miałem 0,15. Zmieniłem na ARM , ktory mial byc bez fosforanow i mam 0,12 niestety. Juz ponad dwa miesiące na tym składzie jade i bez zmian juz sie z tym pogodzilem i tak jak Ty mam w zbiorniku 0,05. Raz jak dałem 0,5kg absorbera PO4 to mi spadło na 0,03. "Trza" z tym żyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fal 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Maj 2013 Kiedyś wspominałem , że najczystszy jest knop PO4 podnosi o 0,02. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2013 (edytowane) Jak na razie wyszło u mnie,że odciek ustawiłem w dwa dni,poziom to około 0,6l/h Sprostowanie,podaję odciek 0,8. Edytowane 4 Maj 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2013 Tez mowilem ze to proste :-) To dobrze ze uzywam knoopa ;-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Maj 2013 (edytowane) Zrobię jeszcze raz PO4 odcieku. Dziś odciek PO4-0,10 a w akwarium 0,03. Edytowane 4 Maj 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach