smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Inmar - to zalezy jak ci rosna spsy. Podkrec odciek i zobacz jak parametry. I opisz jak ci dziala ten zawor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Chyba znalazłem błąd,reaktor zaciągał powietrze bo w filterku ciągle było go trochę.Po wymianie na nowy zauważyłem,że od razu się odpowietrzył w przeciwieństwie do poprzedniego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Witam Jestem na etapie kupowania części pod nowy reaktor ,i tu nowy problem . Piszecie o jakimś filterku , jaki to filtr i gdzie go sie zakłada?Możecie mi wyjasnić ? Z góry dziękuje za podpowiedź . Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 (edytowane) Chodzi o filterek na ssaniu pompki IKS z aqwa. Montujesz zwykły filterek przepływowy, aby wyłapał zanieczyszczenia. Do kupienia w każdym sklepie motoryzacyjnym, cena około 5PL. Coś takiego: http://allegro.pl/filtr-paliwa-wstepny-katowy-mercedes-diesel-i3239951619.html http://allegro.pl/filtr-paliwa-przewodowy-diesel-raciborz-i3255236831.html Szukaj do diesla, że względu na średnicę przyłącza. Edytowane 1 Czerwiec 2013 przez Noa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JerzyB. 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 (edytowane) @Noa Wielkie dzięki Edytowane 1 Czerwiec 2013 przez JerzyB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Po zwiększeniu odcieku do 3 litrów nadal mam dziś Kh-6,2.Myślę,że trzeba będzie ballingiem podjechać do kh 7-8 . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 jaką wartość kH ma odciek z reaktora ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Wyliczyłem już sobie z kalkulatora dawki podniesienia Kh i Ca i wlałem pierwsze dawki.Pompką IKS chyba bym nigdy nie podniósł,ona może podać maksymalnie 4L/h. Jeśli chodzi o odciek to nie wiem bo skala Red Sea jest do Kh-14.Pisałem wcześniej,że do zabarwienia wlałem 1,5ml płynu gdzie 1ml = 14Kh. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Jak bedziesz ballingiem podbijal to ci sie bedzie wachac ciagle, ja robie tak ze zwiekszam odciek i wciagu kilku dni podbije. Najgorsze jest podbijanie szybkie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Podbijam zgodnie z kalkulatorem ballingiem czyli bezpiecznie.Skoro miałem już prawie maksymalny odciek a Kh jeszcze spadało to jak inaczej to załatwić inaczej ? Ciągle myślę,co u mnie nie działa jak trzeba,może jak powietrze było zaciągane do reaktora to działał on nieprawidłowo bo Ph się podnosiło ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 (edytowane) Na zasysaniu wozdy NIE MOZE zasysac powietrza bo do komory gdzie powinno byc CO2 wprowadzasz powietrze ktore sie nie rozpusci a co za tym idzie zajmuje miejsce w ktorym powinno byc CO2 - no to chyba jasne ze jak uklad zamiast wody ciagna do reaktora powietrze to reaktor mial malo co2 wiec i twoje kH na odcieku jest gowniane. Co to za kH na odcieku 21 ?? Inmar, zlej troche wody z pierwszej komory ( nie z odcieku ) i sprawdz czy ma pH 6,1. Jak nie ma to ciagniesz bokiem powietrze do rektora i dlatego za malo jest tam CO2 z butli. Nie chodzi o proporcje ballinga tylko o to ze to "inaczej" podawane Ca, Mg, kH i inaczej wchlaniane jest przez zbiornik niz z reaktora. Edytowane 2 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 jeśli nie zmierzysz dkH odcieku, nie będziesz wiedział czy reaktor pracuje prawidłowo ! masz większe objętościowo komory reakcyjne od Smith'sa, a on ma ~ 60 dkH ! może użyj Hanki HI755 do pomiaru ... Hanka jest do 300 [ml/L] CaCO3, więc można rozcieńczyć badaną próbkę. otrzymaną wartość pomiaru w [mg/L] podziel przez 50 > otrzymasz wynik w jednostce [meq/L]. aby otrzymać wartość w dkH, należy pomnożyć powyższy wynik przez 2.8 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 (edytowane) Inmar - specjalnie dla ciebie zmierzyłem odciek: kH = 55 Ph w reaktorze 6,1 Mamy ten sam reaktor . ja mam 0,6l/h ale to nic nie zmienia U ciebie zasysales powietrze, ktore lokowalo sie zamiast CO2. Twoje ciagle klikanie zaworu CO2 tez mowi ze cos jest nie szczelne. Albo gdzies ci ucieka gaz, albo leci do komory, albo nadal ciagniesz boczne powietrze - twoj reaktor nie dziala prawidlowo jak masz 24 kH na odcieku. Niestety ta konstrukcja wymaga prawidlowego podlaczenia reaktora i butli, musi byc to szczelne. Edytowane 2 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Spuściłem z reaktora wodę,Ph ma 7,30 a więc tu jest problem.Może teraz jest już dobrze po zmianie filterka i tylko trzeba odczekać aż się reaktor nasyci ? Nie wiem co bym miał mieć teraz jeszcze źle.Czy zamknąć odciek na dobę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 (edytowane) napęd reaktora cyrkuluje w obiegu zamkniętym, więc przytkany filterek może mieć przełożenie na pH w komorze głównej dokładnie odwrotne jak podałeś > pH o wiele szybciej powinno osiągnąć wartość ~ 6 ... coś nie tak jest z komorą mieszającą wodę z CO2 lub z samym CO2 w butli. ewentualnie jak pisał smith > CO2 spiernicza pod prąd tłoczenia napędu do komory głównej, itd. ... Edytowane 2 Czerwiec 2013 przez jotef Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 Filterek nie był przytkany,tylko ciągnął wodę razem z powietrzem a te powietrze pewnie podwyższało Ph w reaktorze.Jeśli teraz jest dobrze to kwestia czasu kiedy Ph tam spadnie,jeśli nie to sam już nie wiem.W tym reaktorze chyba nie ma co zepsuć,choć u inmara wszystko jest możliwe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 (edytowane) Zrob tak, wylacz odciek i odpal reaktor. Po jakis 10min zawor od CO2 nie powinien sie praktycznie zalaczac. Na poczatku bedzie cykal, coraz rzadziej i rzadziej az przestanie w ogole. Woda w reaktorze sie nasyci CO2 wiec nie bedzie sie rozpuszczac wiecej. Jak bedzie tak jak napisalem to za godzine zmierz wode w reaktorze - musi byc 6,1-6,3. Jak jest szczelny, to albo gaz CO2 lub zasyp. Jak bedzie ci ciagle cykal to znaczy ze ucieka ci gaz. Zepsuc sie nie da, ale moze nie dzialac jak nie jest szczelny. Edytowane 2 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Czerwiec 2013 (edytowane) Sprawdziłem przed chwilą połączenia pianą,ale nie ma wycieków.Godzinę temu właśnie zmniejszyłem odciek do minimum,czyli 0,4l/h,wyłączyłem na chwilę reaktor by go odpowietrzyć po czym reaktor napełnił się gazem i przestało cykać.Sprawdzę tą wodę z reaktora i napiszę co mi wyszło. Dziwi mnie tylko jedno,że na początku wszystko było ok,te powietrze w filterku też wtedy było. Wyłączyłem odciek całkowicie,w reaktorze teraz mam Ph-6,80 czyli jest poprawa.Zostawię tak do rana i zbadam wtedy wodę. Edytowane 2 Czerwiec 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach