inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2013 Troszkę ta siatka znów opadła i chyba tu jest problem bo pewnie pływak jest na granicy załącz/wyłącz.Będę to musiał rozebrać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2013 (edytowane) wymien siatke na rzadka gabke - ja tak mam i sie sprawdza. Wycialem walec i wsunalem Ja robilem z podobnej do tej tylko troche rzadszej - nie robisz na scisk tylko aby sie delikatnie wsunelo. Edytowane 21 Maj 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2013 Nie mam takiej gąbki.Chcę wykombinować jakiś krążek,sitko,które dam nad pływak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Maj 2013 Narobiłem się,ale coś tam mi wyszło,siatki zostawiłem,ale ostatnią właśnie zastąpiłem kawałkiem takiej gąbki,zobaczymy jak się to sprawdzi.Najgorsze,że to kolejna ingerencja w reaktor i czeka mnie kolejne ustawianie odcieku. Zrobiłem też dziś skrzyneczkę z wygłuszeniem na pompkę IKS bo ją jednak w nocy było słychać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2013 Marek nie czeka Ciebie kolejne ustawianie odcieku, ustawiasz tyle ile było. Czekasz (to chyba najtrudniejszy etap) 48 godzin, robisz jeden test Kh, i już wiesz gdzie jesteś . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Maj 2013 Temat ogarnięty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 (edytowane) Zrobiłem dziś trochę testów i wydaje mi się,że jednak nie jest temat ogarnięty.Pierwsze pytanie raczej do Noa i Jacka bo jednak nie wiem dlaczego,ale wtrysk gazu bardzo często mam seriami czyli co kilka,kilkadziesiąt sekund.Po wtrysku poda pomału opada,pływak odłącza gaz,ale za chwilę znowu to samo i tak jak na przykład dziś rano trwało to godzinę.Regulacji żadnych przy gazie nie zmieniałem od dawna,kolumna napełnia się w około 1,5 minuty. Wracając do testów to zbadałem odciek i tak : Ph-7,2 w zbiorniku 7,96 No3-0,7 w zbiorniku 3 czyli reaktor mi redukuje PO4-nadal wysokie 0,13 w zbiorniku 0,06 Kh-brakło mi skali,ale napełniłem ponownie strzykawkę w teście z Red Sea i kolor zmienił się jak wlałem dokładnie 1,5ml,ale nie wiem jak to wyliczyć i czy warto w ogóle wyliczać ile jest na odcieku Kh,Ca czy Mg ? Parametry w akwarium: Kh-6,3 Ca-405 Mg-1320 Ostatnio ciągle mam spadek Kh i z tego powodu zwiększyłem odciek do 2L/h.Dziwna sprawa była bo miałem Kh-6,4 więc odciek poszedł z z 1,6L/h do 2L/h na drugi dzień miałem Kh-7,1 a dziś wspomniane Kh-6,3 . Jaki teraz ruch wykonać,zwiększyć znów odciek ? Edytowane 30 Maj 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jotef 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 [...] wtrysk gazu bardzo często mam seriami czyli co kilka,kilkadziesiąt sekund. [...] zwłoka czasowa od 1'wszego zadziałania dolewki powinna wykluczać seryjne załączanie elektrozaworu ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Maj 2013 Pływak idzie w dół jak się napełni Co2,ale zaraz go woda zalewa,podnosi się i znów jest wtrysk gazu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Nie wiem co jest grane,wydaje mi się,że zbytnie zwiększanie odcieku powoduje,że odciek nie ma niższych parametrów ? Dobę mam odciek 2,5 litra na godzinę a Kh mi jeszcze bardziej spadło do 6,2. Zaczynam się martwić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 (edytowane) A ca jakie masz? Restartujesz pompe co 24h? No i nie mozesz miec kH 6,2 Max co moze dac reaktor to 6,1 w polaczeniu z akwa moim zdaniem nie ma szans aby zeszlo ponizej 6,5 Jak czesto zalacza ci sie zawor? Bo moze ucieka ci gaz z instalacji? U mni zawor co otwiera sie w ciagu dnia co kilkanascie minut na sekunde lub 2. Czesto zalacza sie tylko po reatarcie on 22 Edytowane 1 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 (edytowane) Dzisiejsze parametry to Ph-7,83 Kh-6,2 Ca-390. Restart jest codziennie.O załączaniu elektrozaworu pisałem wyżej,że trochę dziwnie działa,ale gdzie by miał uciekać ? Mg z przedwczoraj 1320. Edytowane 1 Czerwiec 2013 przez inmar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 (edytowane) Nie leci ci gaz do glownej komory? Sprawdz cala instalacje podpiecia co2 od butli do reaktora, wszystkie zlaczki Podkrec odciek aby miec ca 400-410 i kh pojdzie na 7 Edytowane 1 Czerwiec 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Marek opisz dokładnie jak to teraz wygląda kwestia załączania elektrozaworu. Wiadomo, ze im więcej wody z akwa podasz do reaktora, tym częściej elektrozawór bedzie się załączał. Kiedy robiłeś ostatnio pomiary Kh, Ca etc.., bo jeśli to jest spadek tygodniowy, to po prostu podkręc pompę IKS jeszcze bardziej. Oznacza, to że korale konsumują, czyli rosną. Jeszcze jedna uwaga, sprawdź proszę filterek na zasilaniu reaktora. Jacek miał podobną historię. Zwiększał wydatek pompy prawie na maxa. Okazało się, ze problem był z zapchany filterek. Po oczyszczeniu wszystko wróciło do normy. Normalna praca, to tak jak opisał Marcin, zawór otwiera się co kilka, kilkanaście minut na sekundę lub dwie. Jeszcze jedna uwaga, wężyk wylotowy z reaktora nie powinien być skierowany w dół do akwa, tylko poziomo, lub go góry. Dokładnie jest to opisane w instrukcji dastaco lub możesz to zobaczyć na filmiku Ja mogę napisać, że u mnie paramerty są stabilne, jedynie po cotygodniowej podmianie następuje mały skok. Nie jest to dobre, ale mam juz rozwiązanie tego problemu, które polecił mi Jarek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Inmar, jeśli na odcieku masz 0,7 NO3 a w akwarium 3 to nie znaczy że reaktor Ci redukuje NO3... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Wężyk mam właśnie w dół,dlaczego musi być poziomo ? Wodę badam prawie codziennie Filterek co jaki czas trzeba wymienić ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Bo inaczej grawitacyjnie ucieka ci woda z reaktora. Filterek wystrczy plukac pod kranem. Ja jeszcze nie plukalem - czysty jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Czerwiec 2013 Filterek profilkaktycznie wymieniony,ale chyba nie był problemem po oględzinach,woda grawitacyjnie mi nie ucieka,przynajmniej nie zauważyłem.Czy możliwe,że u mnie odciek musiał by być około kilka litrów na godzinę ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach