smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2013 Mała aktualizacja zmagań z reaktorem. Jak już pisałem zachowuje się super! Na razie zero problemów i nawet wybacza błędy w obsłudze :-) Jedynie muszę napisać jedno, jak to koledzy pisali już wcześniej.... podawanie wody z akwa TYLKO przez perystaltyka ! Niby da się bez ale ..... to bez sensu. Nie dość że trzeba mieć dobry precyzyjny zaworek, dobre źródło wody ( ja miałem bypass na pompie 500l/h ) to i tak ilośc odcieku "pływa" i to w zakresie 270-500 :-) Niby trzymało to parametry ale jakbym musiał chwilowo wyłączyć dozowanie ? albo zwiększyć o 10% ? Nie wykonalne :-) Szkoda czasu - moim zdaniem należy zaopatrzyć się w pompę podającą. Teraz mam ustawione RÓWNO 400ml/h i tak będzie cały czas :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2013 Jak z głośnością tej pompki,za ile takie ustrojstwo można kupić i te sterowanie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2013 . Teraz mam ustawione RÓWNO 400ml/h i tak będzie cały czas :-) nie chcę Cię martwić ale niedługo będziesz to korygował. Korali przybywa, wkładu ubywa - bez zwiększania przepływu nie da się Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2013 No pomka w miare cicha - ja je mam od 4 lat - dozowaly ballinga :-) Pompki w Polsce masz dostępne u Luk'a http://www.pompydozujace.com/pompy-dozujace-perystaltyczne-serii-200-1356-mlmin-c-4.html Co do reszty to DIY więc jak wiesz czego potrzebujesz to ci mogę złożyć (na priv) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2013 To ja już rozmawiałem z Łukaszem na ten temat,ma do tego obudowę za 50zł i regulator obrotów za 60zł.Ma tam jeszcze płytkę cyfrowego regulatora wydajności za 160zł,nie wiem czy warto by kupić,ale to już robi się wtedy około 500zł a IKS za niecałe 900zł idzie wyrwać. Przypomniało mi się,że jednak Janusz i ktoś jeszcze pisał,że są bardzo głośne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Kwiecień 2013 (edytowane) Inmar ale regulator obrotow wlasnie nie ma sensu. W instrukcji masz nawet napisane aby flow ustawic na maks ( czyli okolo 60-80ml/min ) a regulowac czasami zalaczania. Bo w tej wersji bedzie ci chodzila non stop a ty masz zalaczac na okreslony czas. U mnie zalacza sie co 1 min na kilka sekund ( 1-3 ) Nie wiem jak z tymi silnikami. Ja mam wersje z silnikiem prostokatnym ale kupowalem u producenta. Pompka jest cichsza od np. AMowych SP No i pisalem ci ze u Łukasza nie jest tanio :-) Ceny pompki nie zmienisz ale... Pompka 285 brutto Obudowa 6zł Trafo + mostek + kable + stabil + kondensator = 25zł Potencjometr 10zł Plytka sterowania czasowego z regulacja czasu zalaczenia i wylaczenia - komplet = 20zł Lutowanie i skrecanie = 0zł Suma: 346zł - tyle mnie wyszlo ( znaczy by wyszlo jakbym kupowal pompke :-) ) PS. Jak nie masz daleko to podskocz do Lukasz i sprawdz czy glosnosc ci odpowiada. Edytowane 17 Kwiecień 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2013 @smithpl, napisz jak postępy z pracy Twojego reaktora. Ustabilizował się już odciek? Mam nadzieję, że juz wkrótce dołączy się "do opowieści" o reaktorze kolejna osoba, która zacznie użytkować tę ciekawą konstrukcję. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Kwiecień 2013 Stabilizuje sie, mam od dwoch dni urwanie glowy wiec troche nie ogarniam ale... bylo pukniecie i albo akwa bierze wiecej albo zasyp sie ustabilizowal bo musialem zwiekszyc dawkowanie. Aktualnie podbijam dawke aby uzyskac 0 , teraz mam na minus ale za to kH i Ca spadaja odpowiednio wiec nic sie nie rozjezdza. Wyjalem jedynie Mg bo mi podbilo do 1450. Poczekam jak przestanie rosnac i bede dodawal po 2-3% az ustale dawke ( 10% bylo za duzo ) Mam wrażenie że korale ruszyly, potrzebuje kilku dni na obserwacje. Dla tych co jeszcze nie maja... brac i podpinac - to moim zdaniem przelom w reaktorach i prostocie obslugi dorownuje ballingowi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 Mi sprzęt dopiero może dziś przyjdzie,ale zasyp najwcześniej za tydzień bo RS nie ma go na stanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 Inmar - moja wersja pompki: a tu filmik - glosnosc taka jak kapiacej wody :-) https://plus.google.com/photos/113164834291302350485/albums/5795772730245766577/5868565579477338418?banner=pwa&partnerid=gplp0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mariusz_s 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 A to ja zadam małe pytanie. Jaki jest koszt reaktora dla systemu do 500L. Niestety, ale nie mam dostepu do sprzetu i zabawy z akrylem lub PVC jakoś mi nie wychodzą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 Reaktor już w domu,ale takie to wielkie,że nie wiem gdzie to dam.Jutro będę kombinował bo reaktor z butlą 6kg nie zmieszczą się,Fotki postaram się wstawić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 Dawaj dawaj. Ja tez z zainteresowaniem sledze watek bo wkrotce przechodze na z ballnga na reaktor. Niby wszystko mam ale reaktor na styk wiec za kilka miesiecy trzeba sie bedzie rozejrzec za wiekszym. Na razie nic nie zmieniam bo w maju na urlop. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Kwiecień 2013 A to ja zadam małe pytanie. Jaki jest koszt reaktora dla systemu do 500L. Niestety, ale nie mam dostepu do sprzetu i zabawy A to ja zadam małe pytanie. Jaki jest koszt reaktora dla systemu do 500L. Niestety, ale nie mam dostepu do sprzetu i zabawy z akrylem lub PVC jakoś mi nie wychodzą. Mariusz przyjedź, zobacz, powiesz jakie masz możlowości lokalowe dla reaktora i coś pomyślimy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2013 Małe pytanko,bo coś kiedyś czytałem,że najlepiej jak wężyki między reduktorem,elektrozaworem i ewentualnie reaktorem są jak najkrótsze.Jeśli może być inaczej to fajnie by było bo sprzęt muszę porozdzielać.Sam reaktor zmieści się w miejsce butli z ballingiem,ale butla Co2 już nie i planuję ją dać w inne miejsce.Jest opcja,że może weszła by mi taka mała butla 2kg i w sumie wymiana jej 3 razy w roku nie przeszkadzała by mi,miałbym od razu drugą w zapasie.Czy są do kupienia jakieś alarmy informujące o końcu gazu ? Pytanie do Jacka,obie moje kolumny mają pojemności po 9 litrów,przypomnij mi ile zasypu dać do kolumny z pompą,bo druga chyba może być zasypana po dekiel ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2013 Marek, pierwsza kolumna powinna być zasypana od 50% do 75% wysokości, wkładem o grubej granulacji. W drugiej daj wkład "po dekiel" tzn tak do 5 cm od górnej krawędzi kolumny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jjablonski 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2013 Marek , chodzi o to by wężyk między reduktorem i elektrozaworem był jak najkrótszy , najlepiej dać elektrozawor na nyplu do reduktora. Jak dasz długi to przy zalączeniu będzie strzał gazu w reaktor.pomiedzy eletrozaworem a reaktorem może być dłuższy wezyk z zaworkiem przeciwzwrotnym do Co2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Kwiecień 2013 Teraz mam elektrozawór od razu przykręcony do reduktora,ale tego cykania w dzień nie wytrzymam a co dopiero w nocy,rezonacje idą na butlę.Może taki głośny mam elektrozawór ? Butlę z reduktorem i elektrozaworem mam pożyczone na start. Jacek,te przyłącza na górze reaktora są na wężyk 6,4mm ? Jak wkładam tam wężyk z RO i zakręcam to przy lekkim pociągnięciu wychodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach