Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 17 Styczeń 2013 @smithpl, co do szczelności pompy eheim - nie mam zastrzeżeń, zresztą zapytaj Jarka. Osobiście był i widział jak działa w tym reaktorze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacek_1970 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 a ja u siebie ma pompe AB 500 UP, cichutka szczelna w 100 % pobiera malo mocy. no i ma ceramiczna oske co w reaktorach gdzie bywa ze mamy zawiesine pylu skalnego ma to wielkie znaczenie, bo taka MJ 1200 po roku miala zniknieta prawie calkiem oske Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 Noa ja sie jeszcze tylko zapytam... jaka roznica jest z umieszczeniem pompy? W czesci dastaco2 mamy pompe na dole. Tutaj mamy pompe wysoko.... Ktora opcja lepsza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Styczeń 2013 @Smithpl - osobiście nie wiem jaka jest różnica w działaniu. Zakładam, że firma przemyślała i sprawdziła wszystkie warianty, skoro duużo sobie ceni za ten sprzęt. Jeśli miałbym wyrazić swoją opinię, to zrobił bym wersję w pompą na górze, ponieważ wówczas nie jest możliwe zapchanie jej niczym. Masz gwarancję, że resztki zasypu (pył, piasek) podczas spuszczania wody w kolumny reaktora nie dostaną się do pompy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Styczeń 2013 Dla zainteresowanych wczorajsze pomiary PH odcieku 6,85 (przy załączonym opóźniaczu do dozowania CO2). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 Wczoraj do reaktora została podłączona pompka perystatyczna jak niżej: http://www.reefshop.pl/eshoper/pl/p/-IKS-AQUASTAR-VARIO-II-NIEBIESKI-pompa-dozujaca/3213 Jest to na tyle cwane urządzenie, że nie pracuje ono w trubie ciągłym a regulacja odbywa sie poprzez zmianę prędkości obrotowej silnika. Działa ona tak, że po ustawieniu dawki, mniejszej niz maksymalna (4L/h) pracuje ona z przerwami, np: pół obrotu przerwa paredziesiąt sekund itd. Tym co maja reaktory - polecam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Styczeń 2013 Niezłe tylko ta cena :-( No ja też opieram swój o dozującą z silnikiem krokowym ( robi się ) Jaki przepływ zalecany jest dla takiej pompy? No bo 4l/h to daję pompki o przepływie 66ml/min Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacek56 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 Nowa pompa w akcji. Dzięki Piotr za montaż Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 Koledzy ,którzy macie już wiedze praktyczną odnośnie ustaiwen reaktora napiszcie w kilku slowach prosze -jak reagowac gdy: - w zbiorniku jest za wysokie Kh ( czytalem ,ze wystarczy zwiekszyc odciek) - w zbiorniku jest za niskie Kh (czytalem ,ze należy zmniejszyć odciek) - parametry Ca i Mg w zbiorniku za niskie (czytalem,ze trzeba zchodzić stopniowo z Ph w reaktorze -ale wtedy spada tez Kh podobno...) Czytalem,ze praca reaktora regulujemy TYLKO poprzez regulację odcieku i ustawien komputera sondy Ph umieszczonej w reaktorze (względnie przez sekwencyjne/czasowe właczanie i wyłaczanie elektrozaworu). Czytalem tez,ze pompa obiegowa reaktora ma chodzic zawsze non-stop oraz tak samo pompka dozujaca(podająca wode do reaktora z akwarium/sumpa). Pisze,bo co czytam to prawie zawsze inaczej pisza uzytkownicy. Walcze z duzym Kh w akwarium (10) i duzym Mg (ok 1550) przy niewystarczajacym Ca 400 . Chcialbym to wyregulowac,tzn doprowadzic do Kh w granicach 8-9 , Mg 1200-1300 i ca 430-450 pozdrawiam W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 Jacku a możesz mi na priv puscic jak rozwiazaliscie kwestie ewentualnej wymiany plywaka? Na fotce widze ze daliscie dwuzlaczki z 2 stron Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Noa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 @smithpl, tak jak Tobie pisałem, kolumna posiada dwie dwuzłączki na górze i dole. Po odkręceniu dolnej masz łatwy dostęp do pływaka. Został on wkręcony w rurkę, która uprzednio została nagwintowana. Nie ma żadnych przecieków, ani problemu z ewentualna wymianą. Co do zdjęc, to bedzie cięzka sprawa, ponieważ nie były one robione podczas budowy, a teraz reaktory pracują. Po prostu, dobierz rurkę (chyba 12-stka), nagwintuj i wkręć w nią pływak. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 (edytowane) OK, tak robie :_) Jedynie rozmyslam jeszcze gdzie umiejscowic pompe. Czy jednak na dole czy na gorze. Ja robie wersje kompaktowa czyli bardziej zwarta od waszej ( musze zajac mniej miejsca :-) ) jak pompa jest na dole to ciezko ustawic pompe. Na gorze znow ta rurka 50mm bedzie mocno odstawala - ale jeszcze pokombinuje Ta perystaltyczna pompa to na ilu walkach jest ? Tak jak AM SP1500? czy sa 4 ? Edytowane 22 Styczeń 2013 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 Koledzy ,którzy macie już wiedze praktyczną odnośnie ustaiwen reaktora napiszcie w kilku slowach prosze -jak reagowac gdy: 1 - w zbiorniku jest za wysokie Kh ( czytalem ,ze wystarczy zwiekszyc odciek) 2 - w zbiorniku jest za niskie Kh (czytalem ,ze należy zmniejszyć odciek) 3 - parametry Ca i Mg w zbiorniku za niskie (czytalem,ze trzeba zchodzić stopniowo z Ph w reaktorze -ale wtedy spada tez Kh podobno...) Czytalem,ze praca reaktora regulujemy TYLKO poprzez regulację odcieku i ustawien komputera sondy Ph umieszczonej w reaktorze (względnie przez sekwencyjne/czasowe właczanie i wyłaczanie elektrozaworu). Czytalem tez,ze pompa obiegowa reaktora ma chodzic zawsze non-stop oraz tak samo pompka dozujaca(podająca wode do reaktora z akwarium/sumpa). Pisze,bo co czytam to prawie zawsze inaczej pisza uzytkownicy. Walcze z duzym Kh w akwarium (10) i duzym Mg (ok 1550) przy niewystarczajacym Ca 400 . Chcialbym to wyregulowac,tzn doprowadzic do Kh w granicach 8-9 , Mg 1200-1300 i ca 430-450 pozdrawiam W. Witek poz 1 i 2 to uproszczenie. Wszystko zależy jakie są parametry odcieku. Na jakich ustawieniach jedziesz ? Czy poziom KH rośnie na tych ustawieniach ?? Czy poziom Ca spada ? Mg chwilowo możesz odpuścić. A dlaczego chcesz zmieniać te parametry ? One nie są wcale złe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Styczeń 2013 Witam Na odcieku mam Kh w granicach 50 Ca to ok 420 Mg to o dziwo mniej niz w akwarium tj ok 1500! Ph w akwarium 8.10 -parametry mierzone rano o godz 6.00. Nie wiem czemu mam wyzsze Mg w akwarium niz w odcieku ...;/ pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Niejeden z nas 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Witek i jak parametry na tych ustawieniach ? Co rośnie, co spada ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 Parametry dziś mierzone godz. 06.00 Ph akwarium 8.05 Kh akwarium 9,60 Ca akwarium 430 Mg akwarium 1540 Ca odcieku 500 Przy okzaji mam pytanie -do tych z Was ,któzy używają redsea testow -czy wynik sie odczytuje w momencie zmieniana zabarwienia w próbówce (tak jak to jest u Saliferta)? czy juz po otrzymani wskazanej barwy? pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 ani w salifercie ani w redsea nie odczytuje sie barw niepelnych bo dostaje sie bledne wyniki Test saliferta jak i test RS wymaga 1-2 kropli wiecej aby osiagnac nasycenie barwy. W instrukcji RS nawet masz napisane ze nie odczytujemy barw przejsciowych To tak jakbys pol szklanki uznal za pelna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
witek2000 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Styczeń 2013 ok -dziekuje za informacje...ale , zauwazylem ,ze w RS np dla testu Ca kolor zmienia sie do wymaganego -a po kilku sekundach znowu powraca zabarwienie wyjsciowe -to rozumiem,ze mam lac az do momentu USTABILIZOWANIA sie zmiany koloru ,tak? pozdr W. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach