Skocz do zawartości
brzydzi

korale - brązowienie

Rekomendowane odpowiedzi

Aby nie zaśmiecać innego tematu postanowiłem stworzyć ten. Mianowicie od kliku tygodni obserwuję brązowienie niektórych SPSów. Nie wiem co ma na to wpływ. Parametry mam w normie. Wysłałem wodę do Marka - Bigwalkera i zmierzył mi na hance PO$ i NO#, wyniki PO4 - 0,07, NO3 - 0,10. Od chyba 2 miesięcy, może trzech jadę na soli TM BA. Wcześniej Preiss. Karmię mocno, chyba , ryby bo 8-9 kostek mrożonek, nie płukanych. Co dwa, trzy dni mrożonki dla korali. Niekiedy 10, niekiedy 8 szt. Wcześniej korale były bardzo jasne, parametry też miałem podobne, ale zaczął się problem bielenia i zacząłem mocno karmić. I tu pytanie czy to wina karmienia??? -tylko, że parametry niskie, czy soli, która ma bardzo dużo minerałów. Zaznaczam, że podmianki w ilości 10 % co 3 tygodnie. Od 2 tygodni świeci u mnie lampa 2x250 W HQI 12 kk refflux do tego 2 x 30 W T8 TL03. Brązowienie zaczęło się wcześniej, więc nie podejrzewam światełka. Więc co???

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widze, że mamy dokładnie te same problemy

ta sama sól, tez wczesniej miałem pelety, ale zaczęło sie bielenie korali wiec wyrzuciłem peletki, do tego non stop problem z zielonym osadem na szybach i brazowe glony

no i korale brazowe

parametry jak widziałem na nano-reef tez mamy takie same, świetlówki wymianiałem w zeszłym miesiacu

jesli chodzi o brazowe korale to stawiam na sól, chyba jest zbyt bogata w mikro jak na moj zbiornik

to co ja w tej sprawie zrobiłem to nowe prefiltry do osmozy i podmiana 25% na soli instant ocean

jeszcze zawczesnie zeby mowic o efektach, bo dopiero wczoraj miałem wiecej czasu, zeby się tym zając, ale dam znac w jaka strone to pojdzie

generalnie planuje teraz uzywac soli instant ocean, a tm ba będe uzywał w miare potrzeb aby uzupełniac mikro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na efekty po zmianie soli. Na pewno nie będą za kilka dni, ale mam nadzieję, że będą. Ja też zamawiam IO, bo ta jest "za mocna" :spiteful:, ale korali trochę mam - z 50 szt więc..... tylko nie takie byki jak u Andrzeja :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I jak, nikt nie zauważył podobnych objawów przy soli TM BA. A może to coś innego ma wpływ na brązowienie?? Nie chce mi się wierzyć, że jest to przez parametry. NO3 i PO4 jak pisałem mierzone było hanką. Odpieniacz zbytnio nie ma co odpieniać choć jak pisałem dość obficie karmię. Jutro zapodam foteczki jednej acry jak zmieniła kolor z żółto czerwonego na zielono bordowy, wręcz brązowy. A taka za....sta była:/

Grzegorz

ps. boje się zmniejszyć ilośc papu bo nie chcę miec problemów z ponownym bieleniem:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedno mnie nurtuje. Czy zmiana światła na HQI miała duży wpływ na zbrązowienie korali. Choć jak sprawdzałem zdjęcia to korale ciemniały wcześniej. Świecę 2x250 12 kk reeflux.

Grzegorz

ps. pomóżcie znaleźć przyczynę :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku, ale woda, tzn?? Złe parametry, za dużo czegoś, za mało?? Co masz na myśli :dance3:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam podobny problem, moje korale zaczeły ciemnieć po daniu do systemu filtracji palet.Narazie nic sie nie zmienia.Ale poczekam jeszcze ponieważ palety mam niecały miesiąc.Karmie sporo może dlatego, choć testy nie wykazuja aby w wodzie było duzo PO4 czy NO3. Aktualnie PO4 miezone mała Hanną -0,0, NO3 Salifert lekko zabarwione, ale moze sie myle bo zabarwienie ledwo widoczne. Musze dodać , że kolory acropor miałem lepsze jak PO4 miałem 0,08.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli parametry są o.k.,to może być z dużym prawdopodobieństwem przyczyna żle pracującego lub za słabego skimmera. Tak w skrócie, by nie zanudzać: wirnik pompy znajduje się w polu elektrycznym wytwarzanym przez stojan pompy, elektryzuje się i przekazuje ładunki do wody. Rzecz w tym,że może usuwać część pierwiastków w nierównych proporcjach i zmienia tym samym skład chemiczny wody. Po kilku podmianach w akwa gromadzi się nadmiar jednych, a brakuje drugich, do czego przyczynia się też bogata sól.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jedna sprawa, dziś zauważyłem na trzech acrach bielenie tipów. Tak jakby ktoś je papierem ściernym potraktował. Normalnie cały czas pod górę. Nic nie kombinuję, nie wlewam żadnych specyfików do akwa. Mierzyłem zasolenie i wynosi 1,024 - spławik AM (mam go od zawsze i zawsze jest 1,024 - staram się to trzymać). Pozostałe parametry oki, no kh podskoczyło z 9 do 10,5 (salifert). Co się dzieje, albo zaczyna się dziać??

Grzegorz

ps. blue.wawe - odpieniacz mam mocny - http://aqua-reef.pl/diy-zrob-to-sam-f16/skimmerek-z-odpadkow-t127.html , tylko, że szczerze nie ma co odpieniac, nie wiem co się dzieje. Jakoś wcześniej więcej wywalał syfu, a teraz mniej. Czyżby system się tak rozbujał?? Korale wyglądają jakby NO3 było ok 100, ale wynosi 0,10. Możliwe, ze sól którą stosuję ma tak dużo tych elementów, że system nie "pożera ich".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do spławika AM , to jest piekielnie niedokładny , mam spławik TM różnica jest gigantyczna na plus TM. Każde wahnięcie wyłapuje TM , a spławik AM stoi w miejscu , czy w zbiorniku jest 1,030 , czy 1,025 AM pokaże zawsze ten sam wynik. Dlatego zainwestuj i kup coś co pokazuje właściwy wynik.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem zasolenie nie ma za wiele wspólnego z bieleniem korali jeżeli jest zwiększane albo obniżane stopniowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym obniżł dozowanie kH, u mnie też ostro skoczyło i stres korali. Chyba tak jest przy pelkach, tu bym szukał przyczyny. Może jednak bieleją, a potem się zaczną wybarwiać. Ważne, czy polipują?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie, zauważyłem, że te korale co brązowieją mają dużo mniejsze polipy niż przed brązowieniem. Druga sprawa te korale co brązowieją jakby stanęły, słabo rosną.

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nie wie co jest przyczyną zbielenia tipów w koralach. Zauważyłem to na kilku, jak by byy poparzone. Marek mówił, że kiedyś miał coś podobnego jak dziecko zażywało lek o nazwie pulmicort - wziewny. Właśnie mój mały też przez trzy dni to zażywał w pokoju gdzie stoi akwa i nie wiem czy jest to spowodowane tym, lekiem. On się ładnie rozchodzi w powietrzy z racji na zażywanie go poprzez inhalacje. Z drugiej strony Waldi ma też bielenie tipów, ale nie wie od czego? Może ktoś miał podobny przypadek.

Grzegorz

zrobiłem przed chwilką testy (salifert) - balling przez dwa dni nie był podawany

ph-8,0

kh-9,9

ca-430

mg-1600 (nie dozuję, a rośnie ??)

zasolenie -1,024 (AM spławik)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi