Skocz do zawartości
brzydzi

korale - brązowienie

Rekomendowane odpowiedzi

Ponawiam zapytanie. Czy poparzone korale wrócą do swojej dawnej formy?? Ne widzę, aby leciały dalej, stoją na piaseczku więc niziutko. Druga rzecz czy to podniesione PO4 i NO3 może być spowodowane zanikaniem bordowego meszku - glona??

Grzegorz

ps. mnie nadal dziwi to, że seriatoporom nic nie jest, a myślałem, że są delikatne :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

"Popalone" tipy z czasem powinny się zagoić. Otrzymałem kiedyś Acroporę popaloną po wpadce na Zeo i po 3 miesiącach wyglądała jakby nigdy nic się nie stało.

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o samą sól to nigdy nie mieszam jej na "sucho" w wiadrze, ale jeśli chodzi o podmiankę to przynajmniej przez 48 godzin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zrob sobie w domu maly eksperyment. Polowe kieliszka zasyp zwykla sola kuchenna i druga polowe zwyklym cukrem dobrze wymieszaj, a potem stukaj delikatnie kieliszkiem o stol. Zobaczysz wtedy ze sol opadnie na dno kieliszka a cukier bedzie na gorze. To samo sie dzieje z nasza sola ktora uzywamy w naszych baniakach. Podczas transportu czesc dodatkow spada na dno a czesc jest na gorze. Teraz zbierasz sol z gory pojemnika na podmianke w ktorej jest np zawartosc potasu podniesiona o 200% i ZONK. Nic nie dodales a korale szlag trafil. Przemysl to co teraz napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariuszu wszystko pięknie, ale to stało się - bielenie tipów - jak zmieniłem światełko. Chyba za bardzo sam się przypaliłem i za szybko dałem nisko światełko. Tylko nadal zastanawiam się nad tym NO3 i PO4.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiem zawsze sól przed podaniem mieszam w wiaderku a co ciekawe troszkę wilgoci i jod się uwalnia i troszkę strontu też ucieka ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Redox masz czym zmierzyć ? Gdy redox przekracza +/- 550 to światło zaczyna palić korale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam czym zmierzyć wartości Redox :(

No i chyba mamy przyczyne Twojego problemu. Niby nie dozujesz nic, a tipy spalone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mariusz, pisałem. Problem pojawił się po zmianie oświetlenia z T5 na HQI 2 x 250 W. Więc chyba to jest przyczyna. Wcześniej nie miałem tego problemu. Dopiero jak zmieniłem światełko i chyba za bardzo sam się podjarałem tym światełkiem :blink: no i .....popaliłem. Teraz problem jest taki, że te które maja popalone tipy a jest ich 4 szt. czy wrócą do dawnej świetności :unsure: , a druga sprawa to nurtuje mnie to PO4 i No3 :(

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety, mimo że odpieniacz ustawiłem prawie na mokro PO4 i NO3 nadal na tym samym poziomie (odpowiednio 0,5 i powyżej 10). Dziś robię podmiankę, ale nie liczę na duży spadek tych wartości. jedyne co mnie cieszy to to, że ten meszek z tylnej szyby praktycznie zanikł. Jeśli przez tydzień te parametry nie spadną to zastanowię się nad peletami. Na razie nie będzie mnie tydzień i akwa pod opieką rodziców, a ja wolę widzieć co dzieje się po włożeniu pelet w zbiorniku. Co do poparzenia to chyba już nie postępuje, lampę podniosłem, korale postawiłem na dole i oświetlenie 6 godzinek.

pozdro Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grześ,

ten twój urlop to zbiornikowi wyjdzie pozytywnie, jak wrócisz to zobaczysz że wszystko wyjdzie na prostą :)

PozdrT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomaszu mam nadzieję :blink: . Kurde, nic w akwa nie kombinuję no po za światełkiem, a takie cuda się dzieją :( . A było już tak piknie :huh: .

pozdro Grzegorz

ps. urlop mam do 26 lipca więc Tomaszu... :lol:, Tomajk też przelatuje niedaleko :P , mógł by zajechać.....żart oczywiście zawsze drzwi otwarte dla morszczaków :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi