ocelocik 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Wysokie kh przy podawaniu preparatów "bakteryjnych" np. od ZeoVitu jest według wielu zgłoszeń czynnikiem sprawczym bielenia tipów. Może to to? Drugim częstym powodem jest przedawkowanie preparatów na potas. Maciek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 @ocelocik, ja nie dozuję nic poza ballingiem. Jedynie jak pisałem zmieniłem jakiś czas temu sól na TMBA, czyżby była aż tak "bogata"?? Normalnie jak nie jedno to drugie. Najpierw bielenie od dołu, zacząłem karmić - przeszło, później zielony nalot - pozbyłem się ,a teraz to......normalnie :sad::shocked:. Wiadomo, że akwarystyka morska nie jest łatwa, ale żeby aż tak dostawać w d..e. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Tak teraz dokładnie się przyjrzałem koralom i zauważyłem, że na acrach sa (niektórych) białe tipy, może źle zbielałe "odrosty", a na montiporach jakby był zanik barwnika na szkielecie. Tzn szczególnie na czerwonych widać, że czerwony kolor koralowca jest jakby wyblakły, mało intensywny, ale tipy czerwone. Co jest, czyżby światło czy mało papu, a może jeszcze coś innego?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Właśnie przeżyłem szok:shocked::shocked:. Nie mierzyłem NO3 i PO4 bo ostatnio zmierzył mi je Marek na hance. Ale coś teraz mnie tknęło i......zmierzyłem salifertem. No3 ponad 10, a po4 na pewno między 0,5 a 1. Masakra. Co się stało. W akwa nic się strasznego nie dzieje, jedyne znikają bordowe glony - meszek, który miałem na pompach i tylnej szybie. Nie widzę krewetki lysmaty, ale ona chyba aż tyle do wody nie odda jak padnie. Co mogło się stać, odpieniacz jakoś słabo, wyczyściłem go i dałem na bardziej mokro. Normalnie nie wiem co myśleć. Karmienie jak zwykle nic nie zmieniane. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Zdjęcie koralowca na którym widać bielenie "czubów". Źle pytałem, bo pisałem o tipach a chodziło o te odrosty, czuby itp.:strutin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 może od nowego światła? jak temperatura w baniaku? PozdrT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Tomku temperatura o dziwo niższa niż przy T5, ale jest to zasługa, że lampa wisi. T5 praktycznie przykrywała całą powierzchnię akwa. Nie wiem czy przez HQI, przyzwyczajałem korale ponad tydzień, światełko świeciło się wyżej i krócej. Sam już nie wiem:/ Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Grzesiu mam identycznie,cholera wie co jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 4 Lipiec 2010 Normalnie nie wiem, jakoś ostatnio pod górę :sad:. Najgorsze jest to, że za tydzień wyjeżdżam na tydzień i akwa zostawiam w rękach rodziców , a wolał bym pocieszyć jeszcze oko koralami i rybami jak wrócę:shocked:. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Dziś robiłem testy salifertem . NO3 powyżej 10, a Po4 0,5 (chyba bo odczytać kolor to ). Szlak wie co może być tego przyczyną. Cały czas było 0, a tu naglę siup. Najciekawsze jest to, że zero jakichkolwiek glonów, ba nawet te bordowe (meszek) na tylnej szybie i pompach zanika, a pojawia się ładny wapienny glonik. Ryby oki, odpieniacz wywala około 1 cm syfu na dobę, a kubek wielki. Co się mogło stać, czy zmiana oświetlenia mogła miec na to wpływ??? Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Czyli nie ma czym się przejmować :-) Widocznie lepsze są parametry teraz niż przedtem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Właśnie nie bardzo:sad:. Korale pobrązowiały, nie wypuszczają tak polipów, szlak wie co się dzieje . Najgorsze jest to, że przez tydzień mnie nie będzie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Załóż kamerę z podglądem :-) A tak na poważnie to w tym nie jestem wstanie pomóc , może to stres ze zmianą światła ? Skok parametrów i muszą się przyzwyczaić. Sam nie wiem bo doświadczenie w tym nie mam . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Kurcze nikt nie wie?? Na koralach, które maja białe "odrosty, czubki" jakoś słabo widać polipy:sad:. Nie wiem co to może być?? Czy ten meszek, który "ginie" na tylnej szybie może powodować takie podniesienie się NO3 i PO4?? No bo co innego tak nagle podniosło by mi parametry. Nic nie zmieniałem, jedynie założyłem HQI, a wcześniej były T5. Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AMKoszalin 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 jak zmnieniałes żarniki to mogłes popalic korale Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Lipiec 2010 Oki, więc mogło tak być. Korale te z objawami stoją na samym dole na piasku, czy jeśli jest to poparzenie przez HQI to koral odżyje?? Druga sprawa. Seriatoipory, hystrix stoi na samej górze bezpośrednio pod żarnikiem i nigdy tam nie wyglądała. Jest pięknie napuszona, nic jej nie jest?? W weekend podmianka, ale na soli TMBA bo niestety jeszcze innej nie mam:/ Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2010 Kuźwa! Piszę jeszcze raz, bo forum jeszcze chyba nie bangla tak jak powinno i wcięło moją odpowiedź. Grześ, Acra ze zdjęcia to prawdopodobnie A. granulosa. W każdym razie jakiś gatunek "deep water acropora", w związku z czym, koralowce tego tyu rosną w naturze na sporych głębokościach i nie mają dużego zapotrzebowania na światło, więc jak dla mnie po prostu ją popaliłeś. Na przykładzie swojego baniaka i obserwacji A. lokani, A granulosa i A. loripes, mogę napisać że przyrosty a przede wszystkim wybarwienie było dużo lepsze kiedy te acry musiały "szukać" światła, a nie kiedy stąły bezpośrednio pod lampą. Więc moim zdaniem po prostu została popalona, ja bym pociachał te popalone tipy żeby martwica nie przesunęła się dalej i przestawił ją w cień na jakiś czas. Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Lipiec 2010 Oki, na razie pozestawiałem korale na dół i zmniejszyłem czas oświetlania. Ku...a a tak chciałem dobrze. No ale cóż, nieraz tak bywa. Czy korale, które zostały poparzone wrócą do dawnej formy, zaczną wypuszczać polipy. Czy polipy to wina NO3 i PO4, które szlak wie czemu tak podskoczyło. Może ten glon to spowodował?? Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach