slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Wrzesień 2010 Moim zdaniem same LED nie wystarczą Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2010 Mity należy obalać bo szybko rosną do rozmiarów uniemożliwiających jakiekolwiek działanie. Same ledy jak najbardziej wystarczą. Troszkę logiki - są akwaria wręcz kwitnące na samych ledach, plus a może przede wszystkim ręka prowadząca zbiornik. To zatem obala tezę że same ledy nie wystarczą. Jednak jest sporo ludzi którym zbiornik na samych ledach nie podoba się wizualnie. Może za duże słowo "nie podoba". Po prostu patrząc na baniak ze samymi ledami czegoś im brak w kolorkach. I jest to całkowicie słuszne spostrzeżenie. Chodzi o zdolność oddawania barw przez same ledy - czyli współczynnik CRI. Aby postrzegane przez człowieka kolory były ok, przedmioty oglądane muszą być oświetlane światłem o widmie jak najbardziej ciągłym czyli takim, które CRI ma jak najbliżej 100, Winić za to należy ewolucję, która tak ukształtowała nasze oczęta. Jeśli światło takie nie jest, mamy upośledzoną zdolnośc do postrzegania niektórych barw. A ledy, nawet te najlepsze, CRI mają nie większe niż 85. Stąd cała sprawa się bierze, że dla niektórych zbiornik dopalony T5 (co modyfikuje CRI dzięki dodatkowemu światłu o innej barwie), dopiero wtedy jest ładny. Nie mniej, jak uczy doświadczenie i przypadki zbiorników z całego świata, postawionych na samych LED - dla życia same LEDy wystarczą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2010 fajnie pokazane żeby tylko ledy szło jeszcze kupić jak by ktoś zamawiał to dajcie znać dołączę się do zamówienia z chęcią... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2010 O jakich diodach mówimy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2010 http://www.americanaquariumproducts.com/LEDLights.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Wrzesień 2010 To się jeszcze przyda http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1207327.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
japarepagua 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Wrzesień 2010 Musze przyznac ze wypowiedzi kolegi loccutus naleza do tych "przekonujacych" ale jak slusznie zapytal slawomirdyl jakie to sa diody? Jakie diody pokryja niezbedne, z punktu widzenia korali, spektrum? Przeciez w widmie emitowanym przez same XP-G, XR-E bedzie brakowalo UV-A? Zatem nalezaloby dodac diody emitujace to wlasnie UV, ale w jakim stosunku, z jaka gestoscia rozmieszczone na lampie, jakis przykladowy model tego leda? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Wrzesień 2010 Jakie diody nieistotne, jakiekolwiek, ale akurat co do UV - plus po stronie świetlówek, jednak można też postawić pytanie - czy wszystko co żyje potrzebuje/jest w stanie skorzystać z tej energii którą niesie UVA?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 czym najlepiej zamocować diody do radiatora?? z doświadczeniem ludzi pytam co na rynku jest warte polecenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 XPGWHT-L1-0000-00H51-1B0R5 Szczegółowe informacje LED CREE® XPGWHT-L1-0000-00H51, biała zimna, R5 - 139 lm/350mA, BIN dostępny ze składu magazynowego: 1B, RoHS nada się?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 (edytowane) na starPCB to uzyj srubek m3 plastik lub metal + pasta http://www.piekarz.pl/index.php?page=offer&item=33220 z doswiadczenia wiem ze fajniejsze byly by dluzsze niz 6 ( jakies 8-10mm Edytowane 22 Wrzesień 2010 przez smithpl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 a pasta byle jaka czy coś lepszego co warto kupić? żeby wszystko grało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 Byle jaka silikonowa da rade, dla bardziej wymagających tudzież przewrażliwionych na bazie srebra:) - i smarować tyle o ile - im cieńsza warstwa tym lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 swiete slowa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daimen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 (edytowane) inwestować w takie radiatory zastanawiam się nad tymi dwoma: http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-40x20x3-cm-i1236356057.html http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-36x20x2-5-cm-i1236356056.html czy lepiej nowe?? to traci swoje właściwości przez te dziurki?? pasty taka: http://allegro.pl/arctic-silver-5-pasta-termoprzewodzaca-wys-5zl-i1229229490.html >>???? i ile tego schodzi na około 48 do 60 ledów?? są 3,5gr. , 7gr. i 12gr. i co myślicie o tych ledach co podałem wyżej nadadzą się? bo już głupieje od tej lampy.... Edytowane 22 Wrzesień 2010 przez daimen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 Radiatory sobie daruj za nowe zapłacisz ok 130 zł za metr wyjdzie taniej co do pasty się nadaje a daje się jej dosłownie ociupinkę wszystkie LED Cree Cool white i Royal blue się nadają temp barwna 10 000 forsowana przez locutusa i reef to bajka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 22 Wrzesień 2010 temp barwna 10 000 forsowana przez locutusa Sławek, powiem dosadnie bo przestaje mnie to bawić. Zejdź ze mnie. Powiedz mi gdzie ja "forsuję" ledy 10.000K? nie dalej jak STRONĘ TEMU nawet napisałem... Napisano 16 wrzesień 2010 - 20:30 ja tam jestem zdania że nadaje się każda biała zimna. ale cy ci się spodoba tego już nie wiem. Jedyna metoda - wziąć sample, złożyć klaster z kilku sztuk powiedzmy 1:1 lub 2:3 i se zobaczyć Żebyś za chwilę znów nie przepraszał... Daimen - radiatory, jeśli pasuje ci cena i wymiary możesz brać, te podfrezowania w niczym nie przeszkadzają, poza urodą niewiele radiator stracił. Pasty dajesz naprawdę kropelkę pod leda tak że taka tubka powinna wystarczyć. Pamiętaj tylko że pasty na bazie srebra przewodzą nie tylko ciepło - nadział się na to swego czasu już niejeden domorosły podkręcacz procesorów . Całe szczęście że pad termiczny w cree jest izolowany bo byłby mały kłopot... Co do białych ledów - rozważ tylko jakie masz możliwości zakupu bo czym zimniejsza dioda - wyższe CT, tym wyższą LED ma sprawność ale wiesz, niektórzy - zamiast spojrzeć na to w ten sposób wolą się przypier... i o pisaniu bajek smucą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Spajdi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Wrzesień 2010 (edytowane) Witam, to ja zadam pytanie z innej beczki czy ktoś robił lampę LED z chłodzeniem pasywnym ? Załóżmy, że dam odpowiednio przewymiarowany radiator mają to być diody w zestawieniu 2x XP-G R5 CW + 4x XP-E RB puszczone na 1000mA tak, żeby uzyskać 18W, ew. rozważę 700mA jeśli to ma znacznie obniżyć temperaturę radiatora. Pytam ponieważ sprawa wygląda tak, że chcę wcisnąć taką mini lampę pod pokrywę jako dodatek do 3x24W T5 no i sama pokrywa jest wentylowana 2 wentylatorami, ale wolałbym uniknąć wycinania otworu pod wentylator od LED w górnej części pokrywy. No i ogólnie jak myślicie czy to ma rację bytu ? Generalnie pokrywa czyli zwiększona wilgotność, gorsze chłodzenie do tego obok T5 troszkę grzeją... Generalnie nie chciałbym rezygnować z pokrywy ze względu na to, że sprawdza się u mnie doskonale - zmniejszone parowanie, lepsza stabilność temperaturowa, a z chłodzeniem w lato też nie ma problemów temp. akwa nigdy nie przekroczyła 27,x stopni... Zastanawiam się tylko czy w takim zestawieniu LED mają rację bytu i czy sobie poradzą ? Ewentualnie zrobię mini lampę z wentylatorem czy wtedy jest sens jeśli pasywne chłodzenie odpada ? Domyślam się, że zwiększona temperatura znacząco skróci żywotność LED, a tego bym chciał uniknąć Edytowane 23 Wrzesień 2010 przez Spajdi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach