Skocz do zawartości
slawomirdyl

LED - zrób to sam

Rekomendowane odpowiedzi

Mity należy obalać bo szybko rosną do rozmiarów uniemożliwiających jakiekolwiek działanie. Same ledy jak najbardziej wystarczą.

Troszkę logiki - są akwaria wręcz kwitnące na samych ledach, plus a może przede wszystkim ręka prowadząca zbiornik. To zatem obala tezę że same ledy nie wystarczą.

Jednak jest sporo ludzi którym zbiornik na samych ledach nie podoba się wizualnie. Może za duże słowo "nie podoba". Po prostu patrząc na baniak ze samymi ledami czegoś im brak w kolorkach. I jest to całkowicie słuszne spostrzeżenie. Chodzi o zdolność oddawania barw przez same ledy - czyli współczynnik CRI. Aby postrzegane przez człowieka kolory były ok, przedmioty oglądane muszą być oświetlane światłem o widmie jak najbardziej ciągłym czyli takim, które CRI ma jak najbliżej 100, Winić za to należy ewolucję, która tak ukształtowała nasze oczęta.

Jeśli światło takie nie jest, mamy upośledzoną zdolnośc do postrzegania niektórych barw. A ledy, nawet te najlepsze, CRI mają nie większe niż 85. Stąd cała sprawa się bierze, że dla niektórych zbiornik dopalony T5 (co modyfikuje CRI dzięki dodatkowemu światłu o innej barwie), dopiero wtedy jest ładny. Nie mniej, jak uczy doświadczenie i przypadki zbiorników z całego świata, postawionych na samych LED - dla życia same LEDy wystarczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fajnie pokazane żeby tylko ledy szło jeszcze kupić :( jak by ktoś zamawiał to dajcie znać dołączę się do zamówienia z chęcią...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze przyznac ze wypowiedzi kolegi loccutus naleza do tych "przekonujacych" :) ale jak slusznie zapytal slawomirdyl jakie to sa diody?

Jakie diody pokryja niezbedne, z punktu widzenia korali, spektrum? Przeciez w widmie emitowanym przez same XP-G, XR-E bedzie brakowalo UV-A? Zatem nalezaloby dodac diody emitujace to wlasnie UV, ale w jakim stosunku, z jaka gestoscia rozmieszczone na lampie, jakis przykladowy model tego leda?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie diody nieistotne, jakiekolwiek, ale akurat co do UV - plus po stronie świetlówek, jednak można też postawić pytanie - czy wszystko co żyje potrzebuje/jest w stanie skorzystać z tej energii którą niesie UVA??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym najlepiej zamocować diody do radiatora?? z doświadczeniem ludzi pytam :D co na rynku jest warte polecenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XPGWHT-L1-0000-00H51-1B0R5

Szczegółowe informacje

LED CREE® XPGWHT-L1-0000-00H51, biała zimna, R5 - 139 lm/350mA, BIN dostępny ze składu magazynowego: 1B, RoHS

nada się??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pasta byle jaka czy coś lepszego co warto kupić? żeby wszystko grało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byle jaka silikonowa da rade, dla bardziej wymagających tudzież przewrażliwionych na bazie srebra:) - i smarować tyle o ile - im cieńsza warstwa tym lepiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

inwestować w takie radiatory zastanawiam się nad tymi dwoma:

http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-40x20x3-cm-i1236356057.html

http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-36x20x2-5-cm-i1236356056.html

czy lepiej nowe?? to traci swoje właściwości przez te dziurki??

pasty taka:

http://allegro.pl/arctic-silver-5-pasta-termoprzewodzaca-wys-5zl-i1229229490.html

>>???? :D i ile tego schodzi na około 48 do 60 ledów?? są 3,5gr. , 7gr. i 12gr.

i co myślicie o tych ledach co podałem wyżej nadadzą się? bo już głupieje od tej lampy....

Edytowane przez daimen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radiatory sobie daruj za nowe zapłacisz ok 130 zł za metr wyjdzie taniej co do pasty się nadaje a daje się jej dosłownie ociupinkę wszystkie LED Cree Cool white i Royal blue się nadają

temp barwna 10 000 forsowana przez locutusa i reef to bajka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
temp barwna 10 000 forsowana przez locutusa

Sławek, powiem dosadnie bo przestaje mnie to bawić. Zejdź ze mnie. Powiedz mi gdzie ja "forsuję" ledy 10.000K? nie dalej jak STRONĘ TEMU nawet napisałem...

Napisano 16 wrzesień 2010 - 20:30
ja tam jestem zdania  że nadaje się każda biała zimna. ale cy ci się spodoba tego już nie  wiem. Jedyna metoda  - wziąć sample, złożyć klaster z kilku sztuk  powiedzmy 1:1 lub 2:3 i se zobaczyć

Żebyś za chwilę znów nie przepraszał...

Daimen - radiatory, jeśli pasuje ci cena i wymiary możesz brać, te podfrezowania w niczym nie przeszkadzają, poza urodą niewiele radiator stracił. Pasty dajesz naprawdę kropelkę pod leda tak że taka tubka powinna wystarczyć. Pamiętaj tylko że pasty na bazie srebra przewodzą nie tylko ciepło - nadział się na to swego czasu już niejeden domorosły podkręcacz procesorów :D. Całe szczęście że pad termiczny w cree jest izolowany bo byłby mały kłopot... Co do białych ledów - rozważ tylko jakie masz możliwości zakupu bo czym zimniejsza dioda - wyższe CT, tym wyższą LED ma sprawność ale wiesz, niektórzy - zamiast spojrzeć na to w ten sposób wolą się przypier... i o pisaniu bajek smucą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to ja zadam pytanie z innej beczki czy ktoś robił lampę LED z chłodzeniem pasywnym ?

Załóżmy, że dam odpowiednio przewymiarowany radiator mają to być diody w zestawieniu 2x XP-G R5 CW + 4x XP-E RB puszczone na 1000mA tak, żeby uzyskać 18W, ew. rozważę 700mA jeśli to ma znacznie obniżyć temperaturę radiatora.

Pytam ponieważ sprawa wygląda tak, że chcę wcisnąć taką mini lampę pod pokrywę jako dodatek do 3x24W T5 no i sama pokrywa jest wentylowana 2 wentylatorami, ale wolałbym uniknąć wycinania otworu pod wentylator od LED w górnej części pokrywy. No i ogólnie jak myślicie czy to ma rację bytu ? Generalnie pokrywa czyli zwiększona wilgotność, gorsze chłodzenie do tego obok T5 troszkę grzeją...

Generalnie nie chciałbym rezygnować z pokrywy ze względu na to, że sprawdza się u mnie doskonale - zmniejszone parowanie, lepsza stabilność temperaturowa, a z chłodzeniem w lato też nie ma problemów temp. akwa nigdy nie przekroczyła 27,x stopni...

Zastanawiam się tylko czy w takim zestawieniu LED mają rację bytu i czy sobie poradzą ? Ewentualnie zrobię mini lampę z wentylatorem czy wtedy jest sens jeśli pasywne chłodzenie odpada ? Domyślam się, że zwiększona temperatura znacząco skróci żywotność LED, a tego bym chciał uniknąć :rolleyes:

Edytowane przez Spajdi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi