Skocz do zawartości
brzydzi

bielenie raz jeszcze :(

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety dziś zauważyłem ponowne bielenie korali. Dwa moje spsy leca od dołu. Myślałem, że już wszystko jest oki, więcej karmiłem, odpieniacz na suchą pianę. Wszystko było oki, a tu dziś niespodzianka. Dwa spsy lecsa od dołu. zastanawiam się czy może miec na to wpływ PH. Jak mierzę wieczorem to PH jest w granicach 8,0 - 8,1 , natomiast rano (gdzieś 7.00) PH wynosi 7,57 - 7,6. PH mierzą elektronicznie, ale nie mam płynu do kalibracji i ostatnio była robiona z 4 miesiące temu. Mierzyłem PH salifertem ale na nim praktycznie mam o 0,2 stopnia więcej niż na elektronicznym. Co może być powodem takiego stanu. Parametry Mg 1410, Ca 420, NO3 2, PO4 0,02, Kh 9,3. Obsada dośc spora. Oprócz tego mam jeszcze problem z bordowym glonem na tylnej szybie i pompach, ale o tym juz pisałem w innym poście.

Grzegorz

ps. zdjęcie słabe, ale....

dscf2878j.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasolenie na stałym poziomie od zawsze 1,024 mierzone spławikiem, jeśli chodzi o temp to nic nowego się nie dzieje rano ok 23,5 a wieczorem 26. Nie mam grzałki....nie miałem nigdy :). Więc to chyba nie temperatura.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@daimen wcześniej nie miałem grzałki i wszystko było oki, później zaniedbałem lekko karmienie korali i efekt był taki, że korale zaczęły lecieć. Teraz to nie wiem czemu tak się dzieje. Sól mam chyba dobrą bo TM BA. Podmiany co 10 dni 10 %. Co to do ... jest:/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze do tego biokulki,to tak jakbyś znowu wyjałowił wodę

albo teraz jeszcze więcej karm albo wyjmij paletki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Waldi, ale NO3 mam na poziomie ok 2 - 5 więc jest więcej papu. Korale rosną w oczach. Sam już teraz nie wiem co to jest:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odłamałem zdrowe części korala i przykleiłem do nowej podstawki. Dziś rano taki widok :

dscf2883g.jpg

co to jest?? Do tego jeszcze mi szyby ponownie robią sie białe (pyłek) po kilku godzinach od czyszczenia....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Skalibruj sondę do pH lub kup teścik i potwierdź te 7,6 rano - to nisko i nawet jeżeli ta kwestia nie jest główną przyczyną utraty tkanki to na pewno nie pomaga koralom.

Jak wygląda teraz u Ciebie filtracja (BP zdaje mi się, ale czy dodajesz coś innego co byłoby pożywką dla bakterii)? Jak suplementujesz mikroelementy?

Przy braku możliwości znalezienie jasnej przyczyny Twojego problemu być może trzeba by podciągnąć to pod syndrom Kip'a, czyli RTN o niewyjaśnionej etiologii ( bakterie? wirusy?). Zapraszam do przeczytania tegp.

Pozdrawiam,

Maciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ocelocik, nie dozuję bakterii. Jedynie co 10-12 dni podmianka 10% na soli TM BA. Raz w tygodniu stront turbo kenta i Tech I. Codziennie balling 180 ml, ale bez Mg bo MG mam na poziomie 1410. Oprócz tego 8 kostek mrożonek codziennie rybom i co 2 - 3 dni 8 kostek miks dla korali na noc. A tak nic nie daje, mam jeszcze jak zauważyłeś pelety w ilości 500 ml. Korale ładnie tfu, tfu rosną. Nigdy mi tak szybko nie rosły, fakt pojawiło się kilka aiptasii ale to nie problem - mam nadzieje:).

ps. z moim angielskim to....lekko kiepściutko :), prędzej niemiecki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy przeszedłeś na TM BA i czy nie zauważyłeś jakiegokolwiek powiązania między tą solą a Twoimi problemami? Zgodnie z opisem producenta ta sól ma pobudzać bakterie do rozwoju, stąd moja ciekawość.

Stronę możesz wrzucić to translatora google'a, albo mogę Ci np. przetłumaczyć końcowe wnioski Kip'a. W zasadzie nie znajdziesz tam rozwiązania problemu, jedynie pewne spostrzeżenia, które możesz porównać z własnymi.

Jeżeli chodzi o moje własne uwagi - borykam się z podobnym problemem od pewnego czasu, pisałem chyba jakieś uwagi na ten temat w moim wątku. Jak do teraz utraciłem cztery osobniki z rodzaju Acropora gatunków różnych. Szczerze mówiąc problem się zaczął odkąd przygarnąłem do zbiornika dwie Acropory z likwidowanego zbiornika, obie uszkodzone po problemach z ZeoVitem. Jedna z nich u mnie wydobrzała, mam ją do dziś, druga nie zmieniała swojej wielkości, zeby pewnego tygodnia nie obumrzeć w sposób podobny jak na Twoich zdjęciach. W następnej kolejności rosnąca szybko Montipora poparzyła mi kilkucentrymetrową Acrę, którą odchowałem od 0,5cm kawałeczka. Przesadziłem ja na skałkę, ale powoli w przeciągu miesiąca czy dwóch utraciła całą tkankę - od dołu ( miejsca oparzenia), skokami po kilka milimetrów do centymetra. Później obserwowałem to na kolejnych kilku koralach. W jakiś 3/4 przypadków problemy zaczynały się od niedużych uszkodzeń, oparzeń przez inne korale. Przypadłość dotknęła poza powyższymi jeszcze 4 koloni, z których utraciłem jedną. Trzy pozostałe obecnie nie tracą tkanki, rosną, jedna z nich odtwarza się na utraconych fragmentach ( choć tutaj muszę zauważyć, że nie "odzyskuje" byłego szkieletu - został on zarośnięty przez glony i te glony Acropora zalewa). Ewidentnie ponowne zalanie miejsc uprzednio pozbawionych tkanki jest dla Acropor trudne, choć jeszcze dwa lata temu takich problemów nie było.

Ponadto zaobserwowałem, że każdy pomniejszy problem ( drobne zaniedbanie, skok parametrów itp.) indukował postęp "choroby" lub pogłębiał jej przebieg.

Czy znalazłem na to sposób? Wydaje mi się, że na chwilę obecną muszę odpowiedzieć: nie. Obecne nie dochodzi do utraty tkanki, ale nie mam pewności czy problem nie powróci choćby i jutro. Podjęte przeze mnie działania: usunięcie absorbera fosforanów, rezygnacja z węgla aktywowanego na dłużej niż trzy doby, rezygnacja z wódki/innych pożywek dla bakterii, jak i samych bakterii. Na chwilę obecną leję Ballinga z mikroelementami FM, podaje FM MinS i Organic po 0,3-0,5ml dziennie zależnie od tego ile ryby dostały. Każdego wieczora 10ml PhytoChrom Brightwell'a. Podmiana co dwa tygodnie, mniej więcej też raz na dwa tygodnie ReefBooster lub inny sposób na papu dla korali.

Także poza dobrym słowem niewiele jestem w stanie pomóc. Jak chcesz, żeby Ci coś przetłumaczyć z tamtego wątku daj znać i trzymaj się.

Maciek

Edycja: Podszedłem do akwarium i przypomniała mi się jedna sprawa - zaraz po pokaleczonych Acroporach kupiłem importową Acrę z drobnym ubytkiem tkanki, którego w sklepie nie zauważyłem. Także jako potencjalne źródło patogenu bardziej bym ją wskazał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję ocelocik za pomoc i Twoje spostrzeżenia. Jeśli chodzi o sól to na Preissie tez miałem ten sam problem z pyleniem na szybach. Ale napisałeś , że zakupiłeś "chorą" acrę z importu. Ja również mam kilkanaście spsów z importu i teraz tak myślę, że one chyba pierwsze "poleciały". Ta acra tez jest z importu, choć była u kolegi wcześniej i nie było z nią problemu, ale druga "przyszła" do mnie z bieleniem od dołu. Kurcze możliwe, że coś sobie przywlekliśmy do akwa:(. Próbowałem "zrozumieć" ten tekst przez translatora google, ale.......uwierz nie daje rady:D. Jakbyś miał czas, oczywiście nie nalegam, to proszę choć sam koniec - uwagi i spostrzeżenia, z góry dziękuję.

pozdrawiam Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem, ale mogę się mylić są dwie możliwości

1. pasożyty- ciąć

2. Za wysokie kH w stosunku do pH( skoki kH są niebezpieczne)-obniżyć stopniowo kH do 7- 7,5 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To bielenie, które było w maju opanowałem. Zacząłem więcej karmić korale i wsio było ok. Niestety teraz straciłem ok 60 % obsady z SPSów, może więcej. Korale zaczęły bieleć na "czubkach" i odo dołu, a nawet z środka. Wysłałem wodę do Andrzeja i okazało się, że potas mam ponad skalę. Kh było ok 11, a NO3 i PO4 nie wykrywalne. Nie wiem czy to było przyczyną czy sól. jak czytam wszystkie posty odnośnie bielenia to zastanawiam się czy ta sól TM BA jest na pewno dobra, czy czasami nie jest "przewymiarowana". Na sąsiednim forum jest temat KIDULTA - ma dokładnie te same objawy, zresztą nie tylko on bo Waldi tak samo, a na pewno jest więcej osób tylko się nie ujawniają. Tak więc jest jakiś problem bardziej złożony niż się nam wydaje. Teraz po zmianie soli na Instant Ocean "uspokoiło' się. Zaczynam szukać szczepek do akwa, bo "łyso" się zrobiło :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzydzi dla swietego spokoju. Wez miernik, ustaw na prad zmienny, jedna koncowke wrzuc do sumpa a druga dotknij bolca uziemienia w gnizadku. U mnie to zalatwilo cala obsade w 10 dni... Pier...na grzalka :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie mam miernika:/. Wydaje mi się, że to nie jest wina przebicia. Za wiele osób ma to samo...ale jakoś jest cicho z tym problemem:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi