silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Witam. od dłuższego czasu zbierałem wiedze i graty do zrobienia samodzielnie lampy led. I wreszcie się udało:) Lampa od wczoraj wisi i świeci. Podstawowe informacje: Led cree 3W: 20 szt białych 22 pln/szt 4o szt blue 17 pln/szt. 5 szt royal. Udało mi się znaleźć zasilacz 14A 24v, więc diody są połączone po 5 szt. całkiem nieźle, bo w jednym rzędzie jest miejsce na 20 szt ledów. poza ledami lampa opiera się na radiatorze. Ponieważ nie chciałem składać z kilku więc poszukałem i udało się znaleźć jeden większy:) znalazłem radiator o szerokości 19 cm i długości do 4m, wiec na mój 120 cm baniak jak znalazł:good: Radiator więc ma wymiary 19x120 cm i kosztował 170 pln. w radiatorze zrobiłem dziurki, żeby ledy przykręcić, a nie tylko kleć. w tym celu wykonałem 200 szt otworów fi3, które później nagwintowałem:) Ledy zostały przykręcone plastikowymi śrubkami, aby po1 nie rdzewiały, a po 2 zeby przypadkiem jakieś zwrce się nie zrobiło:) śrubki koszt 60 pln. Przy składaniu do kupy popełniłem błąd- czyli najpierw polutowałem przewody łączące ledy, a dopiero później je przymocowałem, co spowodowało, że w niektórych miejscach przewody są za długie, przez co nie wygląda to estetycznie, ale drugi raz nie będę z tym walczył:good: w załączeniu kilka zdjęć, gdyby ktoś szukał inspiracji;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 To jaką moc uzyskałeś ? Gdyby tak jeszcze te kabelki były niewidoczne, to kurcze felix niezła lampka. Zrób fotkę baniaka jak to wygląda no i podziel się wrażeniami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Brawo działająca lampa cieszy oko - gratulacje ukończenia roboty. Mam - jakżeby inaczej - kilka uwag i pytań 5szt/24V - mogłeś śmiało podłączyć po 6sztuk, lepiej "zagospodarowałbyś" nadwyżkę napięcia do 24V. Pytanie ostatecznie na jakie drivery się zdecydowałeś ? właśnie - jakim prądem zasilasz diody? co do tej pasty termo przewodzącej któej użyłeś - zainwesuj w coś na bazie srebra bo ta którą widzę na zdjęciu to jest niestety porażka nie termoprzewodnik. Zwłaszcza że przy takim dużym radiatorze jest spora szansa na całkowicie pasywne chłodzenie. Generalnie - gratulacje i życzenia jak najdłuższej bezawaryjnej pracy. Tomek - ja bym to przykrył jakimś arkuszem polerowanej blachy inox, tak żeby tylko soczewki wystawały i miód malina. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaro37 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Musze wpas obejzec,zadzwonie do Ciebie w tygodniu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtesu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Super, widać że można samemu coś poskładać. Mógłbyś przybliżyć trochę kwestie drivera oraz co to za zasilacz, oraz jak dużo miejsca potrzeba na to wszystko? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 Hej Lampa wypas,ja tez mam wlasnej roboty. Tylko ze proporcja jest 1:1 jansne diody do niebieskich. Ale widze ze chyba trzeba dolozyc wiecej niebieskich. Czerwone zoa nie wybarwiaja sie tak ladnie jak w nocy na samych niebieskich ) Jak bedziesz chcial to dam Ci kontakt do goscia ktory sterownik tanio do lampy zrobi. Pozdrawiam Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 mocy dokladnej nie znam, ledy zasilam 800 mA, co bardziej obeznani jak liczyc pewnie sobie policza;) kabelki widoczne sa tylko od gory, wiec trzeba by miec ponad 2 m wzrostu zeby je bylo widac;) pasty uzywalem lepszej, ta ktora zalapal sie na zdjecie byla uzyta tylko przy ostatnich 5-6 diodach, bo lepsza sie skonczyla i na biegu kupowalem. pasywnego chlodzenia sie chyba nie da, bo radiator robi sie cieply, co prawda nie wiem jaka jest maksymalna temperatura dla ledow, ale z tym jednym duzym wiatrakiem obecnie po 10 godzinach radiator nie jest w ogole cieply, a mimo, ze jest nastawiony na maks obroty to w ogole go nie slychac (na prawde Tomajk polecam;)) Drivery kupilem od dareltek ( te z mozliwoscia regulacji) wiem, ze jak doloze sterowanie pwm, to moga byc do wymiany, ale na razie to sterowanie dla mnie jak yeti, wszyscy slyszeli, a nikt nie chce zrobic;) wiec podzielilem ledy na 4 grupy i zapalaja sie co 15 minut. wiec pseudo wschody i zachody sa;). gdyby ktos mial ochote wpasc i obejzec to zapraszam;) co do wielkosci opakowania do driverow i zasilacza to wszystkie (12) driverow wsadzilem w rynienke kablowa ( taka plastikowa na przewody) 4x6 cm i dlugosci 30 cm i przymocowalem z tylu lampy, tak, ze nic niewidac. loccutus, tez mysle, zeby to czyms przykryc, ale na to musze znalezc troche czasu;), na razie i pewnie tak zostanie jest szyba OW zeby za duzo strat nie bylo;) a i sol nie osadzala sie na wszystkim;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Styczeń 2010 :good:Gratulacje czyli koszt jak na razje to ok 1 500 zł jak rozumię ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Wychodziło na to, że 3W to tylko białe są, reszta szczególnie niebieskie 1W dla tego takie proporcje. Wychodzi że 2,6W/szt * 65 +/- 170W to czy na 360L nie jest ciuuuutt mało ? Jest zaledwie 20szt białych a to one "robią te lumeny które my widzimy" no i zakładając, że przy 800mA jest 90L/W co chyba nie bardzo realne. Może się mylę, ale obecnie lampa świeci coś około 7000lm, czyli tak trochę mniej niż 250W -HQI Jeszcze jestem bardzo ciekaw twojego zdania na temat samego światła, taka subiektywna ocena, czy jesteś zadowolony, czy oprócz niewątpliwej satysfakcji ze zrobienia takiej lampy czujesz jakiś niedosyt. Wrzuciłbyś fotki wnętrza pod tymi LEDami. Ja pomimo mojego gadania to i tak uważam, że odwaliłeś KAWAŁ DOBREJ ROBOTY, radiator jak kaloryfer, a diody na radiatorze nie powinny mieć więcej niż 45'C więc to już naprawdę powinien być ciepły, skoro mówisz, że ledwie letni, to ja bym na luzie odpuścił wentylator W ogóle pomysł tak długiego radiatora jest super, można by w nim wyfrezować miejsce na drivery i inne duperelki, przymknąć jakąś ładną blaszencją i kurcza panie LUX torpeda. DAWAJ FOTKI BANIACZKA :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Silver200- gratuluje, wreszcie udalo ci sie skonczyc lampe :-) Co do ledow, jak brales te o ktorych rozmawialismy to niebieskie i biale sa po 3W. Tylko chyba mocno ten stosunek przesunales w niebieskie, ja bym dal 1:1 ale to kwestia gustu - czyli kto jaki kolor lubi... Co do pasty, przy 800mA to w ogole nie musiales jej stosowac zgodnie z dokumentacja porducenta ( i moimi pomiarami ) wiec jak dales - tylko na plus, wcale nie jest potrzebna lepsza pasta. Ja bym jedynie podkrecil te ledy do 900-940mA. Popatrz na wykres intensywnosci swiecenia, 800 do 940 to spora roznica, a ledy sa nadal bezpieczne i nie obciazane pelnym pradem. Pamietaj ze 750mA to ich standardowy prad pracy przy ktorym mozna pracowac z malutkim radiatorem bez strat. ( Pisali o tym na reefkeeping, po pol roku mierzyli temp. barwowa i bylo bez zmian ) Co do mocowania plexi ochronnej, pojedz do marektu budowlanego, tam maja takie profile L z aluminium za grosze i przykrec po jednej na strone po dlugosci radiatora z boku ( Ja tak robilem ). Bedzie to ladniej i solidniej wygladalo niz te L'ki z plexi :-) a z kabelkami to dales ciala :-) No ale sie mowi - pierwsze koty za ploty :-) Zmierz dodatkowo temp. pry ledach na wylaczonym wiatraku, przy takiej powierzchni listkow mi wychodzilo ze chlodzenie aktywne nie jest potrzebne. No moze sie przyda w lato jak bedzie 30 stopni :-) I bede powtarzal jak mantre, nie lumeny, nie waty a PAR jest istotny... wiec porownywanie tylko na lumenach jest bez sensu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Silver200 - fajnie, że uruchomiłeś lampę. Jako, że sam podjąłem decyzję o budowie świecidełka mam kilka pytań: Jakiej wysokości jest radiator? Czy te 12 driverów nie grzeje się zbytnio w niewentylowanym pudełku? Mierzyłeś może temperaturę radiatora bez włączonego wiatraka? <...> Jak bedziesz chcial to dam Ci kontakt do goscia ktory sterownik tanio do lampy zrobi. Pozdrawiam Adrian Adrian, napisałem na priv - jak możesz - zapodaj kontakt do tego gościa. Będę wdzięczny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 super lampka, ale chyba koszt i tak spory, no ale przyjemność z DIY zapewne nieoceniona Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Eridanus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Witam Lampka super, gratuluje :good: Mam pytanie odnośnie radiatora,gdzie go kupiłeś, jakieś namiary na priva bym prosił. Chyba że kupiłeś 4 m to może odsprzedasz kawałek:biggrin: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 http://www.nikomp.com.pl/cgibin/shop?show=RAA00 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 hmm... to w takim razie ja zapytam, skad takie plastikowe srubki wykombinowales ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Smith, trochę Ce męczyłem, ale wreszcie się udało. ledy są te, o których rozmawialiśmy. nie wiedziałem tego o pradzie i na razie bałem się dać więcej, ale jesli jest tak jak mówisz to poczekam ze 2 tygodnie i jeszcze podkręce do 950mA. Tomajk, nie wiem ile dokladnie jest wat, ale na moje oko jest więcej niż było przy 4x54w t5 9 wiec wtedy było sporo za mało;) ale ze względu na koszty prądu na razie tyle w ledach musi wystarczyć. generalnie korale zareagowały super, polipy wysatawione jak trzeba, przy acroporach duzo bardziej niz do tej pory (nie mam ich zbyt wiele, ale 3 sa;) zastanawiam się nad dodaniem soczewek 60 st, moze wtedy będzie jeszcze wiecej swatła kierowane w dół, a nie na boki Eridanus, kupiłem 120 cm, tutaj ---> http://www.profmetkol.pl/str1i/98.php symbol A6023 rynienka z driverami jest wentylowana, małym 4 cm wiatraczkiem komputerowym;) srubki byly kupowane tu (dokladnie ja wzialem te) http://www.elementyadsys.pl/nmsm3x10wkrety-nylonowe-10mmm3opak100szt-p-316.html uff mam malo czasu ostatnio na forum, ale mam nadzieje, ze na wszystkie pytanie odpowiedzialem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 hmm... to w takim razie ja zapytam, skad takie plastikowe srubki wykombinowales ? hej srubki z plexi sa np tu: http://www.sklep.akces-plexi.nazwa.pl/p/pl/3982/nakretka+z+plexi+-+m5+-+5mm+-+1szt-.html zawiasy z plexi tez mozna tam dostac :good: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 25 Styczeń 2010 Wychodzi że 2,6W/szt * 65 +/- 170W to czy na 360L nie jest ciuuuutt mało ? Jest zaledwie 20szt białych a to one "robią te lumeny które my widzimy" no i zakładając, że przy 800mA jest 90L/W co chyba nie bardzo realne. Może się mylę, ale obecnie lampa świeci coś około 7000lm, czyli tak trochę mniej niż 250W -HQI Jeszcze jestem bardzo ciekaw twojego zdania na temat samego światła, taka subiektywna ocena, czy jesteś zadowolony, czy oprócz niewątpliwej satysfakcji ze zrobienia takiej lampy czujesz jakiś niedosyt. Wrzuciłbyś fotki wnętrza pod tymi LEDami. Ja pomimo mojego gadania to i tak uważam, że odwaliłeś KAWAŁ DOBREJ ROBOTY, radiator jak kaloryfer, a diody na radiatorze nie powinny mieć więcej niż 45'C więc to już naprawdę powinien być ciepły, skoro mówisz, że ledwie letni, to ja bym na luzie odpuścił wentylator :good: W ogóle pomysł tak długiego radiatora jest super, można by w nim wyfrezować miejsce na drivery i inne duperelki, przymknąć jakąś ładną blaszencją i kurcza panie LUX torpeda. DAWAJ FOTKI BANIACZKA wiesz co, w sumie to niektórzy pisza o 0,4w/L wiec mam niewiele mniej;) jak pisałem, swiatła moim zdaniem jest sporo wiecej, zobaczymy za kilka miesięcy co powiedzą korale;) co do frezowania miejsca na drivery itd. tez o tym myslalem, ale nie mam kasy na kupowanie narzedzi, a uparłem się, że jak najwięcej zrobie sam. co do temperatury radiatora to zmneijsze obroty wentylatora i zobacze jak bedzie ( na szczescie wentylator ma regulacje obrotow) fotek baniaka nie dam, bo nie umiem zrobic takich, zeby w miare oddawały rzeczywistość, a na zdjęciach baniak wyglada duuzo gorzej;) smith, tez myslałem o tych katownikach i chyba się na nie skusze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach