silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2010 jestem bardzo zadowolony:) Negatywnych skutków brak;) ostatnio wymieniałem drivery, w niedługim czasie (mam nadzieje) dojdą wschody i zachody i zaczynam ciułać na soczewki. Pytanie dla tych co maja/praktykują ściemnianie, rozjaśnianie - ustawić regulację tak, żeby cała lampa (czyli ledy białe i niebieskie) równo się ściemniała, czy najpierw wygasić białe, a poźniej niebieskie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
stoodent 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2010 Wklej fotki baniaka pod ledami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Kwiecień 2010 jestem bardzo zadowolony:)Negatywnych skutków brak;) ostatnio wymieniałem drivery, w niedługim czasie (mam nadzieje) dojdą wschody i zachody i zaczynam ciułać na soczewki. Pytanie dla tych co maja/praktykują ściemnianie, rozjaśnianie - ustawić regulację tak, żeby cała lampa (czyli ledy białe i niebieskie) równo się ściemniała, czy najpierw wygasić białe, a poźniej niebieskie? U mnie podobnie mam zawieszoną jedną LED i jedną HQI nad baniakiem nie widzę żadnych ubocznych skutków akwarium rozwija się normalnie obie strony są porównywalne jeśli chodzi o przyrosty jedyna różnica jaką zaobserwowałem to że korale pod LED mają więcej światła dłużej się asymilowały po doświadczeniu z odwróceniem lamp kilka dni trwało zanim te z lamp LED przyzwyczaiły się do mniejszego światła. Moja lampa LED ma 65 W i około 6 500 lumenów zaś HQI 250 W 10 000 lumenów. Światło LED wydaje się bardziej sprawniejsze. Jedyna uwaga to lepiej do LED dodać T-5 czy T-8 wybarwienie wydaje mi się ładniejsze ale to moja opinia. co do ściemniania też mam podzielone na sekcjie, robie też komputer, a co do kolorów to najpierw białe a później niebieskie. pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach