Skocz do zawartości
silver200

Moja lampa LED

Rekomendowane odpowiedzi

a czy silver200 nie moglbys spiac dwoch wiatraczkow szeregowo? Zamiast jednego duzego - dwa mniejsze :) Skoro juz tak tym tropem idziemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silver200 mnie się wydaje że u Ciebie przy takim radiatorze wiatraczki nie są potrzebne

chłodzenie pasywne wystarczy u mnie zastosowałem wiatraczek awaryjnie z pomiarę temp. jeszcze się nie włączył nigdy ale czekam do lata może ? Wtedy będzie wiadomo

czy jest potrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie się nie zgodzić. Chłodzenia nigdy dość, zwłaszcza że czym zimniejsza struktura LED tym większa jej żywotność. Półprzewodnik to nie silnik diesla - ten właśnie kocha zimno. Gdzieś widziałem wykresy z których wynikało że w temperaturze ujemnej Ledy robią się niemal wieczne. Postaram się poszukać.

Co do temperatury - to jest cała metodologia obliczania ilości wydzielonego ciepła i koniecznej do jego SKUTECZNEGO rozproszenia powierzchni radiatora pasywnego.

W dokumentacji półprzewodników znajdzie się te wzory szukając wyrażeń typu Rth, Rthc-a Rthj-c itd. Wyniki zwykle podawane są w K/W (Kelwin na Wat). Nie mniej z praktyki i doświadczenia pewne jest jedno - jeśli temperatura radiatora (dowolnego w zasadzie) sięga 45-50*C to temperatura struktury jest już grubo grubo większa. Wszystko zależy od rezystancji termicznych złącz (powierzchni styku) elementów chłodzących strukturę LEda. W naszym przypadku te rezystancje tworzą płytka star:pasta:radiator. I wbrew pozorom nie jest wszystko jedno jakiej pasty się użyje bo jak ktoś powiedział - led może pracować i bez radiatora. Pewnie że JAKIŚ CZAS może, ale nam zależy na jego długowieczności więc skoro można dzięki lepszej paście zapewnić lepsze odprowadzanie ciepła to należy to zrobić. To są kochani półprzewodniki a na tym polu kto ignoruje kwestie gospodarki ciepłem ten przegrywa. Jednym słowem w temacie chłodzenia produktów DIY pewna nadgorliwość jest wskazana. Nawet jeśli się przesadzi z wielkością radiatora czy wentylatorem to wyjdzie to tylko na dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację co do tego ale nie sądzę żeby temp radiatora u silvera doszła do 50 stopni

tak jak pisałem ja mam ustawiony czujnik na 40 i się nie załańcza myślę że to kwestja

użytych LED przy słabej jakości LED muszą być chronione dlatego najczęściej chodzą na

80-90 % mocy i musi być chłodzenie natomiast silver zastosował LED z wysokij półki

silver możesz położyć na radiator jakiś termometr żeby zerknąć jaka temp ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
myślę że to kwestja

użytych LED przy słabej jakości LED muszą być chronione dlatego najczęściej chodzą na

80-90 % mocy i musi być chłodzenie natomiast silver zastosował LED z wysokij półki

A te dobre to same siebie chronią. Bez przesady. Ale skoro jesteś tak pewien, to zrób eksperyment. Weź taką Cree XP, XR dowolną i puść ją na mniej niż 50% mocy - typowo 350mA. Oczywiście samą diodę na płytce STAR. Zobaczymy po ilu godzinach sie usmaży...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wniosek z tego plynie prosty :) nigdzie tak doslownie nie pasuje nasze przyslowie, ze 'lepiej dmuchac na zimne' :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do chłodzenia radiatora to dziś ustawiłem wiatrak na najwolniejsze obroty i cały dzień mój tata miał obserwować termometr i organoleptycznie sprawdzać czy radiator się grzeje.

Przez cały dzień temperatura radiatora oscylowała w okolicy 27 stopni (mierzone nad diodą) czyli generalnie w jednym z najcieplejszych miejsc. wczoraj przy najszybszych obrotach wentylatora radiator miał temperature ok 25,5 st. chyba całkiem niezły wynik;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle mnie zrozumiałeś wracając do silnika diesla tak jak napisałeś w tem. ujemnych czują się świetnie tak samo jak LED ..... są wieczne ......... wniosek wystawiajmy akwaria na

podwórko.

Tak jak silver napisał temp doszła do 27 stopni na grzejniku i sądzisz że to zabójcze dla LED ? Tak jak pisałem masz byle jakie LED musisz je bardziej chronć bo zjadą do 80 %

swojej wydajności po roku, masz dobre LED przy takich samych warunkach spadek będzie

o 50 % mniejszy.

Wszystko co piszesz jest prawdą i podpisuję się wnniosek jest tylko jeden - markowe LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

silver200 Dałeś radiator jak kaloryfer 1kW a mocy musi odprowadzić nie więcej niż 200W więc nic dziwnego, że zimny. Jeśli pasta dobrze przewodzi ciepło, i odprowadzenie z płytek LED jest dobre, to wentylator zbędny moim zdaniem. Masz różnicę 2'C, nie sądzę by nawet latem był potrzebny.

Pokusiłbym się o pomiar temperatury czujnikiem podczerwieni punktowo na krawędzi płytki, ale to już zbytek byłby i jedynie dla samej ciekawości.

Można by jeszcze też dla zabawy zmierzyć choćby światłomierzem ile jest na starcie światełka i tak za rok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez bym to chetnie pomierzył, ale niestety nie dysponuje takim sprzętem i nie znam nikogo kto mógłby użyczyć.

A jeszcze odnosnie obserwacji, to jest super, woda jakby zrobiła się bardziej przezroczysta, tylko paprochy pływające widać, muszę zacząć stosować watę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie potrzebujesz wyskalowanego światłomierza z certyfikatem. Starczy prosta fotodioda na zakres światła widzialnego z kawałkiem wzmacniacza operacyjnego i już. Da ci to pogląd na temat czy światła jest więcej czy mniej - tyle starczy.

Tak jak silver napisał temp doszła do 27 stopni na grzejniku i sądzisz że to zabójcze dla LED ?

I tak i nie. Jeśli miedzy grzejnikiem a złączem diody ma dobre połączenie termiczne to ok. Jeśli połączenie jest do d... to na strukturze może być grubo ponad 60stopni a ciepło nie przejdzie do radiatora i choćby był wielki jak czołg o kant grzywki to rozbić. Skutek - radiator zimny, struktura się smaży. Tylko o to mi chodziło o nic więcej. Oczywiście przykład przejaskrawiam dla większej czytelności.

Nic tak nie uczy pokory jak obraz z kamerki termowizyjnej kiedy jest się przekonanym że chłodzenie jest jak ta lala. Ja mam ten komfort że mam pod ręką kumpla z takim sprzętem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda że nie możesz przyjechać na zlot z tą kamerką i lampą było by co porównać.

A może uda Ci się ?

pozdrawoam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja swoje przykleiłem na 2-stronnie klejącej taśmie termoprzewodzącej 3M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

przedstawiam swoją

Dane tech.

5 000 L

105 l/W

50 W

Po 50 000 godzin pracy stracji ok 13 %

zasilanie na pięciu obwodach

3044_thumb.attach

3045_thumb.attach