Skocz do zawartości
slawomirdyl

A ja już wyleczyłem się z LED dlaczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie amen:)

Jak już poruszyliście temat Andrzeja, to jednak proponuję, żeby jego poprosić o opinię, a nie mówić za niego, ale z tego co wiem to jest on w fazie testów lamp LED, więc jako bardzo ostrożna osoba raczej poczeka aż wyniki będą wiarygodne.

Loccutus a ja myślałem, że Ty masz akwarium morskie!?A Ty tylko teorią się podpierasz:)

Tomajk, wierz mi że śledzę Twoje wypowiedzi, dość skrupulatnie i stwierdzam, że jesteś choleryk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał być koniec wątku i nic z tego nie wyszło , a nawet ja pokusiłem się o wypowiedź . Ja mam jedno podstawowe pytanie . Jak to jest możliwe że oświetlenie led może być szkodliwe dla KORALOWCÓW jeżeli one rosną wyśmienicie pod tym światłem . :smile: Jak coś jest złe to raczej niszczy a nie buduje . Sps-y jak mają złe warunki umierają dość szybko . Po zwierzętach u Snocho nie powinno zostać śladu od czasu jak ja u niego miałem okazję oglądać po raz pierwszy LED w akcji . Jest wręcz przeciwnie – rosną . Snocho pozdrawiam – Włodek z Piły .:nono:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież akwaryści od zawsze przekonują się do nowego źródła światła widząc je nad zbiornikami innych akwarystów i zawsze ktoś musiał być pierwszy. Nie jest tak?

Jest tak:) Dużo osób w ten sposób przekonało się do t5, np. gdy Szymon zdobył TOTM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomajk, wierz mi że śledzę Twoje wypowiedzi, dość skrupulatnie i stwierdzam, że jesteś choleryk.

OSOBISTA WYCIECZKA !!! coś mam na głowie z ciekłych kryształów ???

Lampy LED pracują nad akwarium wystawowym w RS już od prawie roku, dokumentacja zdjęciowa (tu może być zarzut, że PS, no tak bo Przemek akurat należy do tych co UMIEJĄ zrobić zdjęcia) filmy, dość obszernie wyjaśnione co jak rośnie i jak się zachowuje.

Bardzo dobrze że nie czekał na jakieś tam wyniki, poszedł w ciemno i zmodernizował, głównie elektronikę i obudowę. No tak ten sam motorek tyle że na wtrysku i w nowej budzie więc już jest problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Leszku, z tego co wiem Andrzej używa soli Tropic Marin Bio-Actif :smile: po nitce do kłębka

korupcja na całego....:nono:

Ale co byś nie powiedział - jak "przypieprzy" to zawsze konkretnie, z grubej rury i w samo sedno. I nie ukrywam że za to właśnie lubie go najbardziej :D

@loccutus... nie odpuszczaj... Twoja wiedza niejednemu, w tym mnie, bardzo pomogła.

Cieszę się bardzo że mogłem pomóc, o cokolwiek chodziło.

Loccutus a ja myślałem, że Ty masz akwarium morskie!?A Ty tylko teorią się podpierasz:)

Wiesz... pokaż mi kierowcę F1 który ma na własność bolid :). Panowie - nie mam warunków na akwarium jakie chciałbym mieć, to nie mam wcale. Proste. Jak skończę wreszcie dom, to uruchomię ten cholerny wymarzony baniak na który czekam już... ponad 5 lat. Na razie mam pokój techniczny z wyciągniętą wodą, kanalizą, prądem itd. Jak to mówi Mariusz Szramek - Morskie... będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@hepatus1000

Również pozdrowienia dla ekipy szalonego dżipa :smile: czytałem gdzieś o planowanym zlocie w Pile, więc pewnie niedługo przyjdzie nam się spotkać :nono:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Choć emocje czasem w naszych dyskusjach biorą górę, to myślę, że wszystkim nam chodzi o to samo, o dobro naszych podopiecznych. Jarosław bardzo wyraźnie podkreślił (i słusznie), że to zwierzęta są najważniejsze.

natomiast wg mnie, właśnie cała dyskujsa o "wydajności" ledów i czasie ich działania wynika właśnie z troski o korale. przynajmniej ja, własnie dlatego chcę wiedzieć jak długo będzie to swiatło prawidłowe. o żarnikach HQI i T5, wiemy już co ile należy wymieniać. co do led-ów, są to na razie w dużej mierze przypuszczenia. wszystkie wcześniejsze zapytania, uważam za słuszne, bo każdy (no może znaczna część) musi/powinien ocenić swoją zdolność finansową. ja jestem ledami bardzo zainteresowana, ale jezeli TEORETYCZNIE, po roku czasu światło już będzie niekorzystne dla moich podopiecznych i TEORETYCZNIE, będę musiała kupić nową lampę, to TEORETYCZNIE ledy nie są dla mnie.

powtórzyłam "teoretycznie" kilka razy, bo poruszamy się w dużej mierze w teorii. jednak już kilka pierwszych opinii użytkowników led mamy. zgoda, czas jeszcze zbyt krótki, może nie ma koło siebie dwóch baniaków z różnym oświetleniem, ale coś już wiemy.

jest to swego rodzaju eksperymentowanie, tak, ale bez niego nie wiedzielibyśmy nic. z obcojęzycznych for też możemy się czegoś dowiedzieć, ale i u nas niektórzy nie świecą tym "od wczoraj". bardzo fajny (wg. mnie) temat założył Fal FAKTY O LEDACH, szkoda tylko, że użytkownicy ledów mało tam piszą o swoich spostrzeżeniach.

i jeszcze co do marketingu lamp z RS, z tą tezą ja się nie do końca się zgodzę. owszem loccutus obszerni i dokładnie wyjaśniał, może i przez pryzmat marketingowy, ale... nie on założył ten temat i nie on na siłę przedstawiał wyższość lamp RS nad innym. wszystkie wypowiedzi Loccutusa na temat ledów czy lamp RS były ODPOWIEDZIAMI. odpowiedziami na zapytania innych akwarystów, których interesowałą np. żywotność ledów, która jest istotna dla podopiecznych.

i tu wracamy do początku, że wszystkim nam chodzi o to samo, o dobro dobytku akwariowego, stąd masa pytań i dyskusji, zwłaszcza dotyczących nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampy LED pracują nad akwarium wystawowym w RS już od prawie roku,

Na kolana nie powala ten zbiornik jak mam być szczery ,Nica ma u siebie kilkakrotnie ładniejszy na T5.

Nica nie obraź się za kilkakrotnie może być ewentualnie po stokroć ładniejszy:biggrin:

Fajnie by było gdyby głos w tej sprawie zabrał Andrniew bo jego zbiornik przyprawia o zawrót głowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwią mnie atatki na tą technologię. Elektronikę nie produkujemy od 2 lat żeby producenci nie mogli założyć że ta technologia ma sens i przyszłośc. Ale wiele osób już ją skreśliło bo to za drogie, bo polskie, niesprawdzone, itpe itde.

Mam takie pytanie ile osób z Was używa komórki i zna ich wpływ na zdrowie ludzkie (poparte kilkunastoma latami badań ?? żeby ocenić ich faktyczny wpływ???) Przecież w końcu to nasze zdrowie...

Uważam że info jakie podał Loccutus i podpowiedzi są jak najbardzie fair i wyważone.

Natomiast nie podoba mi się że wciąż nie ma żadnych konktretnych informacji o tych badaniach. Autor wątku użył taniej prowokacji i jak widać osiągnał to co chciał, a wiele osób wciąż czeka na obiecane wyniki badań...

amen...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na kolana nie powala ten zbiornik jak mam być szczery

Nigdzie nie napisałem, że mnie to akwarium na kolana powaliło, nie rozpatrywałem tego w kategorii wyglądu, tylko jak czują się zwierzęta pod lampami LED które świecą od prawie roku. Wyglądało na to że czują się BARDZO DOBRZE, lepiej niż pod T5 które wisiały tam wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda że część osób nie zrozumiała o co mi chodziło, ale pewnie nie potrafię jasno pisać. Pewnie jeszcze jednak za wcześnie jest na jakieś tam ambicje w sensie zwracania uwagi na zwiększoną ostrożność ze wszystkim co związane jest z Koralowcami.

Trzeba widocznie poczekać, aż więcej gatunków będzie zagrożonych, może temat powróci. Kiedyś to chodziło w zasadzie o to żeby cokolwiek z morskich zwierząt utrzymać przy życiu w akwarium, teraz ma my t5, HQI sprawdzone światło z wodą dla Koralowców też nie ma większych problemów, zwierzaki świetnie u niektórych rosną.

Myślałem, że może nadszedł czas, żeby troszkę wejść na wyższy poziom tej świadomości, ale może to bajko pisanie.

Dlatego wjechałem na tą dyskusję, bo wydawało mi się śmieszne obgadywanie technicznych aspektów, wobec tak miernej wiedzy na temat, czy w ogóle w dłuższym okresie Koralowce będą miały się dobrze.

I tylko w tym świetle się wypowiedziałem, bo było tyle potu przekonywań, a zapomniano o najważniejszej kwestii, przecież to akwarystyka jest.

@loccutus, ja jestem pełen podziwu dla Twojej wiedzy jest nieoceniona, widać że się na tym znasz, choć ja mogę tylko wywnioskować, to po tym na jakim luzie się wypowiadasz. Mam nadzieję, że zrozumiesz już w jakim świetle pisałem.

Moim zdaniem gdyby były wcześniej poważne testy na zwierzakach, to twoje wyjaśnienia byłyby tylko jak wisienka na torcie.

I nie miałem na celu krytykować Cie i Twoja wiedzę.

W związku z tym, tylko dlatego że wydaje mi się, że ta cała robota była od d*py strony. Ta lampa z wyglądu za***iście mi się podoba, szczególnie ta z ze zdjęcia z NR z tym nowym lakierem, niema dwóch zdań profesjonalna robota.

Twoja praca przy tej lampie też wielki szacunek.

Życzę Ci żeby udało Ci się kiedyś założyć akwarium morskie i parę latek się z tym po zmagać.

Mam nadzieję, że wtedy wkładając tak poważna swoją pracę w jakiś produkt troszkę zmienisz swoje podejście, to nie złośliwie z mojej strony, po prostu wiem, że całe podejście zmienia się jak się ma swoje akwa.

Jeśli z taka pasją podejdziesz do akwarium jak do elektroniki to ja wymiękam, pewnie jakieś kozackie akwarium będzie.

I tak, jeśli Cie uraziłem moim tekstem to Przepraszam.

Jeśli o tych testach nie związane było z tematem, to spadam niezaśmiecam więcej-:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie (i panie) podsumowując powiem wam tak: całość problemu "T5 dobre a LED be bo nowe" przypomina mi żywo wojenkę jaka toczyła się jakieś ponad 6 lat temu gdy świetlówki T5 były nowością, tyle że wtedy było "HQI super T5 be bo nowe i niesprawdzone i na pewno ktoś chce mnie wykręcić wciskajac mi nowy niepewny produkt".

Teraz najlepsze baniaki są na T5 mimo że niewiele się zmieniło w świetlówkach T5 od tego czasu. Sczerze wierzę że własnie LED jest godnym następcą T5 i za 2-3 lata własnie najładniejsze baniaki będa na tym świetle.

A co do argumentu że solaris nie zawojował rynku - a cene widzielisciejakie miały te lampy? 4x taka jak polskie ledy. Do tego były to LEDy pierwszej generacji, o wątpliwym widmie światła i dość awaryjne.

Tak jak napisałem ja się wstrzymuję z zakupem ledów do czasu aż uznam że są na tyle gotowe żeby zawiesić je nad moim baniakiem, ale nie wątpie że właśnie ta technologia będzie wiodącą w akwarystyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

smk - duzo racji w tym co napisales. moja przygoda z ledami z RS sie zaczela 2 miesiace temu i mysle, ze cos ciekawego bede mial do powiedzenia wkrotce. swoje uwagi, spostrzezenia... przyklady wziete prosto z zycia.

Panowie (i panie) podsumowując powiem wam tak: całość problemu "T5 dobre a LED be bo nowe" przypomina mi żywo wojenkę jaka toczyła się jakieś ponad 6 lat temu gdy świetlówki T5 były nowością, tyle że wtedy było "HQI super T5 be bo nowe i niesprawdzone i na pewno ktoś chce mnie wykręcić wciskajac mi nowy niepewny produkt".

Teraz najlepsze baniaki są na T5 mimo że niewiele się zmieniło w świetlówkach T5 od tego czasu. Sczerze wierzę że własnie LED jest godnym następcą T5 i za 2-3 lata własnie najładniejsze baniaki będa na tym świetle.

A co do argumentu że solaris nie zawojował rynku - a cene widzielisciejakie miały te lampy? 4x taka jak polskie ledy. Do tego były to LEDy pierwszej generacji, o wątpliwym widmie światła i dość awaryjne.

Tak jak napisałem ja się wstrzymuję z zakupem ledów do czasu aż uznam że są na tyle gotowe żeby zawiesić je nad moim baniakiem, ale nie wątpie że właśnie ta technologia będzie wiodącą w akwarystyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi