Skocz do zawartości
slawomirdyl

A ja już wyleczyłem się z LED dlaczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tylko poproszę Sławka jeszcze raz aby wstawił linka czy pokazał w innej formie, te wyniki badań z PGDA o których mówił na samym początku - nigdy jeszcze nie widziałem sprawozdania z takich badań "na żywym organizmie" - dotychczas widywałem tylko PDFy od producentów. Strasznie mnie to ciekawi co tam chłopaki mierzyli ważyli itd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

loccutus, a czy moglbys wrzucic tak calkiem przy okazji a z tematem zwiazanego posrednio ;p schemat rozruchu zasilacza komputerowego? Mam dwie stare obudowy typu atx ze sprawnymi zasilaczami no ale....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20050507003242.jpg

Zielony(14) zwierasz z masą - czarnym (np.13) i powinien ruszyć. Jeśli nie rusza bez obciążenia to musisz obie gałęzie 5V (czerwone kable) i 12V (żółte) czymś obciążyć - wystarczy np. mała żaróweczka samochodowa od świateł pozycyjnych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

He,he ja chyba śnię, też właśnie przeczytałem ten wątek

. Ludzie kochani, większej paranoi to jak żyję nie czytałem.

Sory, jak ktoś poczuje się obrażony, to z góry przepraszam. Ale po przeczytaniu tego durnego tematu, sory @sławomirdyl, raczej odpowiedzi do tego tematu, szlak mnie trafia. Akwarystyka morska w naszym kraju to chyba leci na pysk normalnie.

Ta nowa akwarystyka, nie mówię o czołówce.

Zanim powiem o co mi chodzi, to nie do starych wyjadaczy.

Ludzie przypomnijcie sobie te słowa i zrozumcie, że mówimy o żywych zwierzętach KORALOWCE, KORALOWCE, RAFA KORALOWA CUD NATURY, ŻYWE STWORZENIA już, ok ?

Co za badziewie, 12 stron bełkotu na temat jakichś lamp, a to taka elektronika, a to taka lepsza, a to chłodzenie.

12 stron pieprzenia o elektronice lampy, a prawie ani słowa o tym jak zwierzęta reagują pod tą lampą!

Nie wiem albo ja zgłupiałem do reszty, ale wydaje mi się, że to 11 stron powinno być dyskusji pełnej argumentów o wzroście koralowców pod tą lampą. i mały procent o elektronice.

Przede wszystkim zaznaczam, że popieram inicjatywę produkcji ledowych lamp, samej w sobie, być może to przyszłość.

Nie wiem, to chyba typowo polskie klimaty, to być może z biedy poniekąd wynika, może z chęci zysku małym kosztem.

Wprowadzić lampy na rynek wcześniej pokazując tylko jakiś tam display sklepowy w nienajlepszej kondycji, który przez tylko kilka miesięcy przeszedł kilka rodzajów oświetlenia LED.

Po czym oglądamy zdjęcia Koralowców dystrybutora spod LED kompletnie nic nie mówiące. Oczywiście początkujący już kwitną z zachwytu.

Wreszcie chyba snocho pokazuje jakiś wzrost małej szczepeczki, zresztą podejrzewam że kolega po fachu, bo o ile się nie mylę nie jest tajemnicą, że ma dystrybucję Tropic marin, nie wiem on czy jego szef.

Nieważne, ważne że siedzi w biznesie akwarystycznym.

I w zasadzie to jest nic, zero, zero konkretnych badań nad wzrostem koralowców pod tą lampą.

Tak śledzę zachodnie fora, i nie widziałem fajnego baniaka na ledach ani TOTM, też nie widziałem na ledach więc.

Dlaczego nie zajmują się tym ludzie z jajami, zawsze się zastanawiam?

Przecież kupę kasy trzeba włożyć potem w taką produkcję.

Czy nie można było postawić dwóch baniaków, nad jednym powiesić lampę LED na drugim np. HQI i postawić takie same szczepki z różnych gatunków na tych samych parametrach w jednym obiegu.

I te półtora roku poświecić na poważne badania, no bo lampa podobno jest poważna Python bodajże, tak trochę dziwnie mi się kojarzy, szczególnie czarny ha, ha.

Ludzie przecież to są żywe zwierzaki nie wiem jak można prowadzić politykę notorycznego gadania o elektronice lampy kompletnie wręcz pomijając aspekty życia pod tym światłem Koralowców.

Przecież gdybyśmy zobaczyli poważny wynik badań w postaci zdjęć konkretnych opisów wagi , koloru, wzrostu itd. Każdy kto ma odrobinę kasy na to hobby, od razu leciałby zamawiać taką lampę do swojego akwarium.

Pewnie i tak się sprzedają, ale tu chodzi o świadomość, kupiłem bo widziałem badania i nie zrobię krzywdy koralowcom, a nie dlatego, że jest po prostu bardzo fajną zabawką gdzie jest super program do obsługi itd.

I jeszcze ta sprawa, jakiż to luksus, że droga ? przecież ta lampa ma podobną cenę do jakichkolwiek innych niezłych lamp HQI z T5. O czym Ci ludzie wszyscy piszą ?

Niestety jeśli nie ma profesjonalnego podejścia, to ta lampa jest dla mnie gówno warta, bo nie mam pewności czy nie zabiję koralowców, albo nie zafunduję im rocznej wegetacji.

Teraz wyobrażacie sobie, że kupi to 500 akwarystów raczej początkujących, albo z małą wrażliwością na śmierć zwierząt lub żyłką do eksperymentowania.

Ile pójdzie Koralowców do kosza. to Bóg tylko raczy wiedzieć.

Nie wiem dlaczego tyle ludzi wciąż łapie się na politykę nachalnego marketingu.

Jaka to oszczędność prądu jeśli ryzykujecie żywymi zwierzakami.

Ktoś pisze, że zakłada pierwszy raz akwa morskie i a jak, idzie w ledy, od razu, bo słyszał że ma fajne bajery i ktoś mu powiedział, że Koralowce rosną.

Dlaczego tak ?

Jak będzie miał kibel w akwa i kilkuset innych ludzi to co usłyszy ?

Że pewnie coś z wodą ma nie tak.

Tak ten system działa.

Jak najmniej poważnych badań na żywych zwierzętach dlaczego? Przecież to dla nich ma być produkt, po prostu przekonać gawiedź, bo przecież PAR jest dobry i w ogóle tak 120w świeci jak 400w i jazda z zamuleniem o elektronice jaka jest świetna i przykrywamy temat jak z Koralowcami się dzieje.

No jak to jak, przecież dobrze rosną, widzieliście jakieś tam zdjęcia.

Nie przeczę, że lampa jako taka jest zła, myślę, że sama w sobie jest świetnym sprzętem, gdzie zresztą pracował nad tą elektroniką czy softem loccutus.

Niesamowite to było w tym temacie, ta obrona tej elektroniki tej lampy, mało co sobie ręki nie odgryzł broniąc tych wszystkich patentów w lampie, dosłownie prawie wszystkim zamknął gębę, po czym pisze, że to jego osobista opinia.

Jasne, pewnie i osobista, ale tak agresywnego marketingu to ja tu jeszcze nie widziałem na tym forum, normalnie odwaliłeś najczarniejszą robotę producentowi.

I ktoś Ci powiedział, że Koralowce pod tą lampą rosną, to ok. ?

Ja to przez chwilę nawet myślałem, że nie to forum otworzyłem tylko przez pomyłkę na jakieś elektroniczne wszedłem.

Loccutus czy Ty w ogóle masz akwarium morskie i chociaż raz w życiu wyhodowałeś jakiegoś koralowca i utrzymałeś go chociaż trzy lata?

Na bank nie, to widać i słychać.

Tylko o co chodzi, ja nic nie mam do twojego talentu, bo widać że świetnie się znasz na tym co robisz.

Tylko to jest inna bajka, to są Żywe zwierzęta i my nie kupujemy lampy, ani dobrej opinii o niej nie wyrażamy dlatego, że barwa światła się zgadza, czy dlatego, że elektronika jest świetna.

Kupujemy ja dlatego, że fachowcy od hodowli Koralowców osiągnęli w dłuższym czasie, a to minimum rok, pozytywne efekty poważnie udokumentowane.

Jak można porównywać lampę do hodowli koralowców do samochodu???

Ludzie się pytają dlaczego co chwila nowe modele lampy wychodzą.

Otrzymują odpowiedz, bo przecież samochody też co chwila nowe modele się pojawiają i nikt nie ma pretensji.

Ludzie przecież samochody dla ludzi się produkuje, a lamy o których mowa dla Koralowców, one są bezbronne wobec złych warunków.

Tutaj o nowych modelach lamp głównie było słychać bo coś tam w elektronice poprawili itd. i zdawkowo coś o Koralowcach.

Jezu, głównym powodem wprowadzania nowych modeli powinny być wyniki nad hodowlą doświadczalną Koralowców pod tymi lampami, a nie bajerowanie ludzi zachodami słońca.

Pewnie narobię sobie wrogów, ale mam to gdzieś, Koralowce i ich los dla mnie są ważniejsze.

I nie rozumiem, dlaczego tak ludzie starają się uspokajać atmosferę, co to jakiś zlot mięczaków.

Przecież tu chodzi o los być może ukatrupionych setek zwierzaków w akwariach początkujących akwarystów.

Którzy już teraz wieszają nad głównymi baniakami Ledy, bo ktoś im powiedział, że będzie fajnie.

Jak się samemu nie miało cierpliwości i kasy na badania to króliki doświadczalne się znajdą przy odrobinie bajery.

Weźcie pod uwagę fakt, że inną wrażliwość ma potencjalny importer, producent na żywe zwierzęta, a inną my prywatni hodowcy.

Ludzie prywatnie czasami zaliczają glebę w małym akwarium, wszystko ginie i wiele razy nie wracają już do tego hobby, bo zrozumieli jak kruche jest to życie w tym szkle. Wyobrażacie sobie ostatnia sytuację importera, traci zwierząt na kilkadziesiąt tysięcy złotych bo wstrzymali odprawę.

To są żywe zwierzęta może wyobraźmy sobie 100 szczeniaków uduszonych w ładowni samolotu.

Importer będzie zamawiał towar mimo wszystko dalej.

My zastanawialibyśmy się raczej nad zmianą zawodu.

Jaki to luksus ? pytam się gdzie tu zazdrość ? a niech się sprzedaje i milion lamp rocznie nie obchodzi mnie to.

Tylko trzeba przypomnieć ludziom, dlaczego kupujemy dobre sprzęty do akwarium. Gdybyśmy widzieli poważne badania i piękny wzrost, chociaż jak pod HQI, nikt by się chyba nawet nie pytał co jest w tej lampie tylko ją kupował, a potem z czystej ciekawości bez ciśnienia zadawał pytania na forum.

Ta durna oszczędność prądu wszystkich chyba kusi.

To jest ten luksus?

Wielka niewiadoma, i niepewność o życie Koralowców.

Ja wolę płacić więcej za prąd, ale mam pewniaka w oświetleniu i nie szafuję życiem.

To nie hobby dla oszczędnych na tę chwilę.

Mam nadzieję, że ten produkt zaistnieje jak najmniejszą ilością zgonów i jak najmniej ludzi usłyszy, że to ich wina bo mają złą wodę.

Sam spróbuję, w filtrowni postawię dwa baniaki jeden na ledach drugi na HQI, postawię szczepki.

Jak pragnę zdrowia, poczekam przynajmniej rok.

Kupie mierniki, zobaczę jaki to jest naprawdę odpowiednik 90w, a 250w lub 120w, a 400w poobserwuję wzrost.

Jak będzie kibel, to suchej nitki nie zostawię na tym produkcie, i na tej filozofii na skróty wprowadzania sprzętu dla żywych zwierząt.

Mam nadzieję, że ktoś z zaawansowanych akwarystów już testuje na wymagających zwierzakach te lampy, i jakieś pozytywne efekty rokuje. Z tym, że spsy to raczej w dłuższym okresie, to nie Bratek.

W ogóle powinien być oddzielny dział już w tym momencie dla ludzi z branży akwarystycznej, bo od nich w większości się prawdy nie dowiemy, wali marketingiem na kilometr.

Nie wiem, tylko dlaczego niektóre sklepy czy firmy akwarystyczne z tego forum jakoś tak potrafią się zachować i nie czuje się tak nachalnego wciskania produktów.

Dziwnie na tym forum się robi ostatnio.

Gdzie jest ta czujność akwarysty morskiego, który nie da sobie kitu wcisnąć, żywe zwierzaki hodujemy mamy prawo oponować.

Jakoś tak się ludzie czają nie wiem po co.

Gdzie się Ci ludzie podziali którym zależy

. W tych wypowiedziach, to moim zdaniem chyba seb czuje blusa, jeśli innych nie zrozumiałem to przepraszam a juwewaldi za***isty temat założył, który pokazał jakimi kategoriami ludzie myślą.

Szkoda, że nie walczył z pytaniami jak koralowce się czują w testach pod ledami.

Szkoda, że ludzie już o div ledach myślą.

Nie oszczędzajcie na zwierzakach, ta lampa to żaden luksus i żadna oszczędność zbyt dużo jest niewiadomych w sensie życia Koralowców.

Przemyślcie to czy nie warto poczekać do poważnych badań lub opinii prywatnych posiadaczy pięknych akwariów z pierwszej ligi.

Mam nadzieję, że zrozumieliście moje przesłanie ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jarek pospisuje się teraz prawą, a teraz lewą ręką pod tym co napisałeś:ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ drogi SMK rozumiem, że miałeś i mnie na myśli:)

Loccutus i ja nie robiliśmy żadnej zadymy tylko prowadziliśmy inteligentną dyskusje:)?

Celem moich wypowiedzi, było zwrócenie uwagi, że ochy i achy po kilku miesiącach nad produktem, który był zmieniany diametralnie, jak wynika z dyskusji, 2 razy są zbyt wczesne i dopiero czas pokaże który z nas miał racje tj. 10tys. godzin!

Jak słusznie było zauważone przez Ciebie, skoro produkt z Polski podbija rynki całego świata, zaledwie po kliku miesiącach istnienia, to dlaczego produkt Solarisa nie zrobił tego przez 6 lat?

Co do pieniędzy, bo o nich była mowa, niech sobie Przemo zarabia ich ile tylko zechce, nie jestem jego konkurencja, ponieważ działam w zupełnie innej branży, więc moje posty miały charakter czysto hobbystyczny. A co za tym idzie nie jestem psem ogrodnika.

Ja po prostu kocham być akwarystą morskim.

Amen, jak słusznie stwierdził Sławek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten jakże obszerny wywód i...wiecie co.... albo nie. Temat poszedł w takim kierunku że naprawdę co bym nie odpisał to i tak dobrze nie wyjdzie. Widzę że zdecydowanie lepiej będzie wrócić po staremu - po cichu, do swojej roboty i przestać się udzielać bo jeśli nie daj Boże więcej osób uważa że brak posiadania morskiego akwarium (tak nie mam, z różnych przyczyn nie mogę sobie pozwolić na ten luksus nad czym ubolewam bo wiem że niestety prędko to się nie zmieni) nie daje mi prawa wypowiedzieć się merytorycznie w kwestiach związanych z moją pracą i zamiłowaniem jednocześnie... to ja wysiadam. Na koniec jako że nie jestem żadnym autorytetem w dziedzinie hodowli korali (ci co mnie znają doskonale wiedzą że nie odróżniam wręcz grzałki obrośniętej glonem od korala) proponuję kolegom wizyte u Andrzeja Niewiarowskiego. Jakby ktoś nie znał to to taki Pan co to mu jednak korale ponoć dobrze rosną pod ledami. No i wydaje mi sie że powinien być wiarygodny bo chyba nie jest żadnym tam dystrybutorem soli....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co wy koledzy popisujący się elaboratami i podpisujący nawet nogami wnieśliście do tego tematu ?

Zrobiliście badania ? macie LED nad swoimi akwariami ?

Im bardziej temat zaczynał nabierać konkretów, ( zasilacz komputerowy ) to wyskakujecie z pustymi postami.

Ja widziałem efekty świecenia światłem LED na własne oczy i wiem że jest to bardzo dobry kierunek, lampa Black Python jest super rozwiązaniem i to między innymi dzięki elektronice i BAJEROM. To czy jest wersją pierwszą czy dziesiątą nie ma znaczenia, dziś jest NAJLEPSZĄ dostępną lampą LED do zastosowania w akwarystyce morskiej. Nad tym żeby powstała jej kolejna jeszcze lepsza wersja pracują już ludzie, pewnie są już plany jeśli nie nawet prototypy. Dziwiłbym się gdyby tak nie było, bo byłby to krok wstecz.

Jeśli komuś g....no z żalu za serce ściska, że trzeba wydać kasę i zaczyna gadać o dobru zwierząt, niech wypuści te które ma na wolność albo zrobi eutanazję, żeby się dłużej nie męczyły. Czcze gadanie że coś jest nie zbadane i nie warto kupować to lepiej zachowajcie dla siebie nie ma obowiązku zakupu lamp LED takich czy całkiem innych, możecie korzystać ze światła naturalnego i wcale niedoświetlać zbiorników, bo skąd wiecie czy za rok nie ukażą się wyniki badań które jednoznacznie wskażą, że T5 i HQI było WYJĄTKOWO szkodliwe dla zwierząt w akwarium, a to że tych badań nie ma dziś jeszcze to tylko dla tego, że nie wymyślono jeszcze sprzętu do tego.

Konkrety wolałbym widzieć w tym wątku, dotyczącym DIY lamy LED, mamy już pomysł na zasilacz, teraz wybór diod, proporcje niebieskich do białych, czy UV-A takie czy takie, dać po jednej czerwonej na sekcję czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wreszcie chyba snocho pokazuje jakiś wzrost małej szczepeczki, zresztą podejrzewam że kolega po fachu, bo o ile się nie mylę nie jest tajemnicą, że ma dystrybucję Tropic marin, nie wiem on czy jego szef.

Nieważne, ważne że siedzi w biznesie akwarystycznym.

Ten fragment był o mnie. Zgadza się - moja szefowa i przede wszystkim narzeczona jest przedstawicielem TM. Tylko, czy oznacza to, że nie mam prawa mieć akwarium? Moduły ver. II dostałem jako jeden z pierwszych i starałem się ewentualne zmiany dokumentować najsolidniej jak umiem i na ile czas mi pozwalał. Gdybyś zadał sobie odrobinę trudu to oprócz małej szczepeczki znalazłbyś też kilka innych korali, jak i zdjęcie całego akwarium przed i pod ledami. Ale zgadza się po "szczepeczce" najlepiej widać jaki jest przyrost. Z reszta raz na jakiś czas odwiedza mnie kilku kumpli z forum i wszyscy najbardziej zwracają uwagę właśnie na tą małą (kiedyś) acrę.

Będę wdzięczny jeśli wyjaśnisz mi dlaczego moje zdjęcia są gorsze, skoro jestem z Przemkiem "po fachu". Idąc tym torem np. artykuły Łukasza Kura muszą być kiepskie, on też jest z Przemkiem "po fachu".

Zgadzam się jednak z Tobą, że producent nie przeprowadził wiarygodnych testów lamp LED. Wiarygodnych czyli takich, które trwają tyle ile deklarowana żywotność lamp, przeprowadzonych na kilku(nastu) najpopularniejszych gatunków korali, przy stałych parametrach wody. Byłoby na prawdę super, gdyby coś takiego zostało przeprowadzone.

Ale!

Czy widziałeś takie testy u producentów innych rodzajów oświetlenia. Dajmy na to chyba najpopularniejszy w PL producent świetlówek - ATI - robili takie testy? Najlepsze co widziałem u producentów oświetlenia to jedno akwarium oświetlone różnymi rodzajami oferowanych przez nich świetlówek.

Wiem, że dla osoby, która wymaga takich testów to żaden argument, ale nie widzę na tą chwilę możliwości, żeby jakiś producent wstrzymał sprzedaż gotowego produktu powiedzmy na rok, czy dwa, żeby wykonać takie testy. Po pierwsze na to potrzeba kasy, po drugie konkurencja zdążyłaby w międzyczasie wypuścić na rynek kilka modeli takich lamp i jeszcze zrobić im facelifting.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomajk jeżeli nie podoba Ci się moje podpisywanie prawą i lewą ręką cóż ja na to poradzę? Dla Leszka szacun za to co zrobił do tej lampy, napisanie takich bajerów to nie jest takie hop ciup jak mogłoby się wydawać, więc jeszcze raz chwała mu za to, że pomógł Przemkowi, mi to kompletnie w niczym nie przeszkadza, a zarazem cieszy, że takich fachowców od tego typu spraw mamy na forum. Jeżeli chodzi o kase to tak jak zostało już napisane, te lampy kosztują tyle co firmowa lampa hqi czy też t5, więc moim zdaniem nie o to chodzi, przynajmniej mi. Chodzi mi o trwałość to raz, trzymanie parametrów to dwa, a można to podciągnąć pod jeden punkt, a najważniejsze jest i tak to co pokażą korale po dłuższym okresie czasu. A najbardziej irytuje mnie to, że klienci są królikami doświadczalnymi. Co by nie było jestem studentem i z branżą akwarystyczną nie jestem związany. Uruchamiam teraz zbiornik i będę świecił HQI jeżeli dobrze z LED-ami wszystko pójdzie dobrze to za 2-3 lata zadzwonię do Przemka przyznam mu rację, że ma super ledy i kupię lampę z autografem i dedykacją specjalnie dla mnie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Jaroslaw,

jako początkujący powiem tak:

wiele rzeczy napisałeś z sensem, ale mając dostęp do forów anglojęzycznych, gdzie technologia LED wcale nie jest nowa, nie mogę się z Tobą zgodzić...

Kalkulując koszt wymiany dobrych (!) HQI/T5 w okresie 2/3 lat +, przewaga LED nad HQI/T5 pod względem kosztowym jest spora, przynajmniej jak dla mnie, gdzie 400 /500 zł rocznie może stanowić różnicę...

Przyrosty korali są spore, ograniczając się nawet do "drogich" dla rodaków lamp RS suplementacja mikro/makroelementów rośnie blisko 2-krotnie= dla mnie jako początkującego w "solniczce" to jednoznaczny sygnał że światło koralom odpowiada = to świadczy że w LEDach te "śmieszne" PAR jednak działa!...

Nie dorosłem aby prowadzić polemikę z doświadczonymi "morszczakami" ale wydaję mi się, że zbyt mocno się przed tym postępem bronimy... na forach amerykańskich widziałem 2-letnie akwa (wg zapewnień autorów) ze świetnymi wynikami pod LEDami... Wg mojej opini TOTM jest tylko i wyłącznie kwestią przypadku = widziałem sporo zdjęć z rewelacyjnych zbiorników,które pewnie nie mają nawet szans na TOTM

Ale czy TOTM jest ważne? Dla mnie to kompletna abstrakcja!! Wywodzę się z aqua roślinnych, gdzie publicznych sukcesów nie odniosłem, ale przynajmniej wiem że do rzeczy się przyłożyłem i byłem ze swojego aqua zadowolony... z tym samym zamiarem postanowiłem podejść do "solniczki", mam nadzieję że 2 miechy czytania/oglądania przewagi LED nad HQI/T5 nie pójdą na marne i zdjęcia, które widziałem w necie nie są jedynie autorstwa Photoshopa = zbyt wiele pracy dużej liczby osób by to pochłonęło...

Podsumowując: osobiście uważam, że opinia @Jarosława bardzo trafnie pewne rzeczy podsumowuje.. nie daje jednak mi spokoju ta liczba wciągniętych w LEDy = i w Polsce i w Stanach, sporo ludzi sobie bardzo chwali przyrosty/kolorki/kondycję korali.. dlatego też zamierzam "zaryzykować", o ile można to tak nazwać

P.S. Nie wiem jak w przypadku morskiego to wyglądało, ale doskonale pamiętam jak bardzo rośliniarze atakowali HQI w momencie testowania tego oświetlenia = krytyka maksymalna, a po roku 80% "zawodowców" miało je w swoich baniakach

P.S.2. Wybór konkretnej lampy ciagke przede mną, ale na pewno będzie to LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurcze, niech ktokolwiek z piszących o królikach doświadczalnych i testach napisze mi dlaczego nie jest podnoszone takie larum o tych całych testach jak wychodzi jakaś nowa świetlówka albo żarnik hqi.

To tak jakby wymagać testów zderzeniowych od aut z napędem elektrycznym jednocześnie twierdząc, że nowe modele samochodów z napędem spalinowym takich testów nie potrzebują.

Przecież akwaryści od zawsze przekonują się do nowego źródła światła widząc je nad zbiornikami innych akwarystów i zawsze ktoś musiał być pierwszy. Nie jest tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@tomajk... @Jarosław miał rację, z tym że powinen przeprowadzić test porównawczy np. postawic 2 akwa ze szczepkami tych samych korali, wpiętymi do jednego sumpa i oswietlac 1 led'ami a drugie np. hqi... myślę że było to do zrobienia i miałby mocną karte przetargową w swojej ręce... nie zrobił tego, dlatego ludzie mają wątpliwości. Doskonale od dawna było wiadomo, jak bardzo kontrowersyjny jest temat oświetlenia akwariów ledami... bo w koncu nie każdego stać na to zeby w swoim zbiorniku zrobić eksperymenty, zakończone porażką... lub też nie każdy lubi patrzeć na zdychające zwierzaki... Wielka szkoda że tego nie zrobił.

Oczywiście nie twierdze ze lampy od Pana Przemka z RS są złe! Chętnie zamówie coś w polsce, zamiast użerć się z chinczykami (sprowadzam różne rzeczy z Chin, i wiem ze czasem trzeba się modlić, żeby wysłali to co się u nich zamówi). Kibicuje polskiemu produktowi, choć ubolewam nad tym, że jest tak drogi, i że nie ma takich testów, o jakich pisał @Jarosław. Stąd kontrowersje i niedomówienia.

@loccutus... nie odpuszczaj... Twoja wiedza niejednemu, w tym mnie, bardzo pomogła.

Pod tym właśnie się podpisuje:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś Wam powiem. Jeśli te lampy są takie dobre to dlaczego nie wiszą nad sklepowymi akwariami ? Przecież są oszczędne,korale pięknie rosną, robiona by była reklama lamp już sprzedawanych bądż spżedawanych w przyszłości no i cena dla sklepu od hurtownika też jest zachętą do kupna. Jeśli już je spotkamy w sklepie to w akwarium pokazowym , które przy kiepskim HQI też by było piękne.Sam taką lampe kupie jeśli wszystkie korale które będe mógł kupić w sklepie będą pod ledami.Tylko mi nie mówcie że to raczkująca technologia,nowość itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
proponuję kolegom wizyte u Andrzeja Niewiarowskiego. Jakby ktoś nie znał to to taki Pan co to mu jednak korale ponoć dobrze rosną pod ledami. No i wydaje mi sie że powinien być wiarygodny bo chyba nie jest żadnym tam dystrybutorem soli....

Leszku, z tego co wiem Andrzej używa soli Tropic Marin Bio-Actif :smile: po nitce do kłębka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi