nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Jeżeli CENA ma być powodem do narzekań i różnych niepochlebnych komentarzy, to ja kompletnie tych "narzekających" nie rozumiem! Ja przymierzam się do zakupu lampy BP, i szczerze też jestem pełna wątpliwości: a czy korale nie ucierpią, czy nie stracą kolorów, czy nie pojawią się glony i to co mnie (i chyba każdego kto kupił lub chce kupić) najbardziej interesuje to czas przydatności. Każdy ma swoje powody do zakupu lampy led. Ja chciałabym zmniejszyć koszty, 2-3 razy w roku wymiana 8 x T5, a i na prądzie w rachunkach mozna trochę zaoszczędzić. to moje pobudki, zaznaczę też, że każdą złotówkę liczę dokładnie. no może nie oglądam z dwóch stron , ale liczę. i owszem, cena za tą lampę to dużo pieniędzy (np. dla mnie) ale czy DROGO? Gotowe, firmowe lampy HQI czy T5 nie są przecież za darmo. a ich cena rośnie proprcjonalnie do bajerów. cena za GOTOWĄ LAMPĘ LED jest analogiczna jak nie taka sama! do tego dochodzi okresowy koszt świetlówek, więc hasło za drogo wg. mnie jest nieporozumieniem. owszem jest to sporo pieniędzy ale nie za drogo tylko tak samo. dla przykładu: mój zbiornik 100x70x55h LAMPA ATI 8X39W - 2 700 PLN BLACK PYTHON 2 MODUŁY 90W - 3 080 PLN Oczywiście, żywotność jest istotna i coś tam już wiemy. ale jako "raczkujący" w temacie potrzebujemy CZASU. Myślę jeszcze sobie, że ta CENA tak "odstrasza" (z czym absolutnie się nie zgadzam) bo nie mamy/nie umiemy/nie kalkuluję się DIY. np. przy T5 jeden kupi lampę gotową, inny stateczniki odbłyśniki i też ma lampę T5. na dzień dzisiejszy lampę led albo się kupi gotową, albo jej się nie ma. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Nika - zgadzam sie z Toba co do ceny - nie mowie, ze jest to tania zabawka, ale kiedy bralem koszt oswietlenia do mojego nowego akwarium (ATI T5) to wszylo prawie na to samo. wiec to nie jest tak do konca, ze lampy sa przecenione. Jezeli chodzi o zywotnosc to mysle, ze Przemek ma o wiele wiecej do stracenia niz pojedyncza osoba ktora wyda kase na te lampy. podam przyklad: wyobraz sobie, ze jakis tam sklep zamawia powiedzmy 30 lamp, sprzedaje te lampy i cos zaczyna sie z nimi dziac nie dobrego. powiedzmy wiatrak nie dziala czy tam driver a moze nawet wszystkie ledy nie swieca lub tez po roku czasu ludzie przychodza spretensjami, ze lampy nie swieca - nie jest istotne jaki problem - ale ze jest problem. zyjemy w swiecie gdzie takie wiadomosci wpadaja na internet doslownie w 5 sekund i nie jest tak ciezko zniszczyc reputacje. kazdy widzial na roznych forach ataki na taki czy inny produkt lub tez osoby. te posty zostaja. sa dostepne na wieki. kazdy bedzie czytal i jezeli bedzie duzo narzekan/problemow to ludzie sie wystrasza. nikt nie bedzie chcial z Przemkiem rozmawiac. Przemka reputacja moze bardzo ucierpiec a jak wszyscy wiedza jest on w tym biznesie bardzo gleboko. bo jak lampy beda nie wypalem to i reputacja nano-reef.pl ucierpi, opinia sklepu ucierpi - wiec Przemkowi bardzo ale to bardzo wedlug mnie zalezy aby kazdy kto kupi jego lampy byl zadowolony. to jest jego chleb poniekad i biznesy sa powiazane. wiec mysle, ze sprawy gwarancji czy tez zywotnosci nie sa duzym problemem. nie oczekuje idealnych lamp, ale oczekuje, ze serwis bedzie pierwsza klasa i problemy beda rozwiazywane szybko. inaczej reputacja lamp pojdzie na dno i nic nie pomoze w sprzedazy. bo ludzie bede sie bac wydac duza kase i miec problemy z lampami czy tez gwarancja. wiec jezeli Przemek nie jest szalencem aby ryzykowac imie/reputacje sklepu, forum, lamp - przypuszczam, ze z tych biznesow on zyje i to jest jego dochod - to te lampy oraz serwis ich bedzie pierwsza klasa. mam nadzieje, ze sie nie myle i nie znajde postow gdzie ktos narzeka na serwis tych lamp teraz lub w bliskiej przyszlosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Oczywiście fajnie by było, gdyby te lampy kosztowały połowę ceny, być może do tego dojdzie, albo przynajmniej my więcej będziemy zarabiać. Ale doszukiwanie się czegoś co jest oczywiste i nikt nigdy nie robił z tego tajemnicy (chodzi o tą żywotność) jest trochę dziecinne. Nie ma, nie było i pewnie nigdy nie będzie niczego wiecznego. Po pierwsze to idzie postęp, za 7lat jak pisali koledzy będzie plasma lub inne cacko i wtedy LED będzie starociem. Za 7lat nie wiadomo czy dany osobnik dalej będzie miał akwarium, bo często się zdarzają WYSADZENIA i rezygnacja. Ilu z nas tu dyskutujących ma akwarium morskie dłużej niż 7lat bez przerabiania światła czy nawet całego baniaka? Są jednak z pewnością tacy którzy w ciągu roku zmienili co najmniej z raz oświetlenie, ja też robiłem już przeróbki. Taki okres 7 lat trwałości jest bardzo sensowny, przyjdzie nowe światełko, szybki porysowane się wymieni no i cały wystrój przy okazji, może moda inna będzie, albo nowe mieszkanie więc i nowe akwarium, kto tam wtedy będzie starymi zakurzonymi phytonami z RS sobie nowiuśkie akwarium paskudził nika rocznie wymiana świetlówek kosztuje cię cirka 500zł czyli masz nie robiąc NIC zapas świetlówek na 6 lat. Jedyny zysk to energia na chłodzenie latem no i zimą na czysto. O oszczędnościach to mógłbym ja pomyśleć, bo 5 pythonów byłoby trzeba co najmniej a jedyne co mnie powstrzymuje to jak już pisałem to chłodzenie. Wszyscy którzy posiadają lampy z aktywnym chłodzeniem, czy T5 czy HQI, sump w szafce pod akwarium i miejski hałas za oknem mnie nie zrozumieją. Co do samych lamp, nawet nie pomyślałem że ktoś kto ma zakupić nowe oświetlenie w ogóle patrzy w stronę tych bez starowania. To nie jest tylko BAJER, to jest SUPERBAJER bajerancki i nawet nie biorę po uwagę innego rozwiązania, kupowanie wersji bez komputerka to jak krok wstecz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Nawet nie masz pojęcia jak się cieszę że ktoś wreszcie nazwał sprawę po imieniu. Tu jest właśnie pies pogrzebany. Malkontentów właśnie to boli najbardziej - że ktoś miał pomysł i potrafi go wdrożyć. Nigdzie gdzie te lampy są sprzedawane (już kilkanaście krajów) nie ma takiej nagonki jak w Polsce. Tylko Rodacy chcą za wszelką cenę zdyskredytować ten produkt pod byle pozorem, jeśli nie merytorycznym to przez pryzmat "nie lubię Przemka". Żenada. Zamiast kibicować i cieszyć się że polski produkt zyskuje sympatię i uznanie na całym świecie (jakbyśmy w Polsce mieli nadmiar sukcesów) grupa malkontentów woli siać ferment nie mogąc znieść tak naprawdę tylko tego że "sąsiadowi" się udało. Smutne to niestety. z dedykacją dla wszystkich malkontentów Obecnie jestem na etapie składania do kupy potrzebnego sprzętu do odpalenia akwarium i uważam, że oświetlenie LED jest jedyna słuszną opcją - porównując ceny gotowych rozwiązań to lampa Przemka w stosunku cena/jakość jest Nr.1 Pozostaje jednak jeszcze opcja DIY - gdzie samemu możemy wybrać LEDy czy pokusić się o chłodzenie wodą - zamiast kupować kota w worku - zdaje sobie sprawę, że DIY nie jest dla wszystkich a cena DIY jest zbliżona do gotowej lampy z bajerami. slawomirdyl - zapoczątkował ten temat aby zwrócić uwagę na jakość LED stosowanych w gotowych rozwiązaniach - Szanując swoich klientów powinniście zrozumieć ich(nasze) wątpliwości - wyzywanie od zawistnych malkontentów nie zapewni wam nowych klientów - mimo, że wasz produkt mi się podoba to podejście już nie do końca. Zamiast docenić dociekliwość klienta, która napędza rozwój technologii, obruszacie się, że nie chcemy ślepo kupować waszych produktów. Powszechnie wiadomo, że większość diod LED na rynku nie nadaje się do zastosowań akwarystycznych - o waszych diodach też niewiele wiadomo - pozostaje jedynie wierzyć w to co piszecie. Zapominacie, o zasadzie klient nasz pan. Wasze lampy to nie coca-cola i same się sprzedawać nie będą. Firmy latami pracują nad wizerunkiem swoich produktów - wasz dopiero raczkuje - zdecydowaliście się na nieznane diody więc musicie się pogodzić z "nagonką" i cierpliwie poczekać aż ludzie się przekonają do waszego produktu. Żeby lepiej zobrazować skąd się bierze moja niepewność posłużę się moja branżą. Wchodząc do hurtowni budowlanej i wybierając losowo 10 produktów, mogę zapewnić, że 7 z 10 po zrobieniu badań będzie znacząco odbiegało od tego co deklaruje producent. (np. styropian potrafi mieć odchyłkę 40% od deklarowanych współczynników w każdej partii producenta - dysponuje wieloma takimi badaniami) Niestety papier przyjmie wszystko i to co jest napisane zazwyczaj znacząco odbiega od rzeczywistości - potrzeba jest czasu lub badań aby to zweryfikować. Producenci dbający o wizerunek swoich produktów (oraz w celach marketingowych) podają markowe komponenty - przykładem może być tetrafluoroetylen czyli Teflon® - gdzie producent musi zapłacić za użycie nazwy komponentu. Może warto wypuścić lampę na diodach na przykład CREED - podnieść odpowiednio cenę i podać to do wiadomości - w ten sposób szybciej się buduje zaufanie klienta. Moim zdaniem (na pewno na zachodzie) sprzedaż wzrośnie -, miedzy innymi dlatego, że towary "luksusowe" nie podlegają ogólnym zasadą rynku. Pozdrawiam, Wojtek - przekonany do technologii, niekoniecznie do produktu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nika 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Nika - zgadzam sie z Toba co do ceny - nie mowie, ze jest to tania zabawka, ale kiedy bralem koszt oswietlenia do mojego nowego akwarium (ATI T5) to wszylo prawie na to samo. wiec to nie jest tak do konca, ze lampy sa przecenione..... ależ ja się z Tobą zgadzam!!! Tak właśnie napisałam, a przynajmniej chciałam by taki był sens. Jeżeli CENA ma być powodem do narzekań i różnych niepochlebnych komentarzy' date=' to ja kompletnie tych "narzekających" nie rozumiem!... ... owszem, cena za tą lampę to dużo pieniędzy (np. dla mnie) ale czy DROGO? Gotowe, firmowe lampy HQI czy T5 nie są przecież za darmo. a ich cena rośnie proprcjonalnie do bajerów. cena za GOTOWĄ LAMPĘ LED jest analogiczna jak nie taka sama!... ....[/quote'] @tomajk, i z Tobą się zgadzam , no moze oprócz matematyki. przy założeniu że świetlówki wymieniam 2x w roku - to koszt moich świetlówek roczny to 1300pln więc już prawie BP bez burz Edit: jeszcze uzupełnię ...Co do samych lamp, nawet nie pomyślałem że ktoś kto ma zakupić nowe oświetlenie w ogóle patrzy w stronę tych bez starowania. To nie jest tylko BAJER, to jest SUPERBAJER bajerancki i nawet nie biorę po uwagę innego rozwiązania, kupowanie wersji bez komputerka to jak krok wstecz. pisząc "bajer" nie miałam na myśli nic negatywnego - mam wrażenie że tak to odebrałeś. i oczywiście ten BAJER JEST BAJERANCKI! Ale i szarą rzeczywistość też muszę brać po uwagę. dlatego właśnie rozważam 2x BP i nie będzie to chyba krok wstecz : 2xBP 120W vs. lampa DIY 8x39W słuchajcie albo ja nie zrozumiałam Waszych wypowiedzi, albo sama mętnie piszę. mam nadzieję, ze teraz wyjaśniłam moje stanowisko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
max1974 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 nie wiem po co sie nakrecacie kto rozwaza zakup i tak pewnie kupi a ci co czekaja pewnie maja wizje sprzedania swojej wypasionej lampy za 1/3 ceny wyjsciowej i to pewnie najbardziej boli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 powinniście zrozumieć ich(nasze) wątpliwości - wyzywanie od zawistnych malkontentów nie zapewni wam nowych klientów - mimo, że wasz produkt mi się podoba to podejście już nie do końca....... Moment, to NIE SĄ moje lampy, ja nie jestem ich producentem ani nawet pracownikiem firmy produkującej te lampy - uściślijmy to. Ja jedynie projektuję elektronikę do tych lamp na zlecenie producenta, jako niezależny podmiot gospodarczy. Moja firma właśnie świadczy takie usługi. To tak samo jakbyś miał zwrócić się do firmy BOSCH z uwagami na temat aut grupy VW mówiąc im że to "ich auta" bo w środku siedzi elektronika z napisem bosch. Tak że moje podejście do tematu nie reprezentuje w żaden sposób stanowiska firmy Bona-Fide. To tylko i wyłącznie moja osobista opinia, którą wyrobiłem sobie obserwując na forach wypadki licznych i nieusprawiedliwionych ataków na Przemka i jego produkty. Moim zdaniem, z którym nie musisz się przecież zgodzić wynika to właśnie z malkontenctwa i zawiści. Pozdrawiam i życzę Ci pięknego akwarium. Leszek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Moment, to NIE SĄ moje lampy, ja nie jestem ich producentem ani nawet pracownikiem firmy produkującej te lampy - uściślijmy to. Ja jedynie projektuję elektronikę do tych lamp na zlecenie producenta, jako niezależny podmiot gospodarczy. Moja firma właśnie świadczy takie usługi. To tak samo jakbyś miał zwrócić się do firmy BOSCH z uwagami na temat aut grupy VW mówiąc im że to "ich auta" bo w środku siedzi elektronika z napisem bosch. Tak że moje podejście do tematu nie reprezentuje w żaden sposób stanowiska firmy Bona-Fide. To tylko i wyłącznie moja osobista opinia, którą wyrobiłem sobie obserwując na forach wypadki licznych i nieusprawiedliwionych ataków na Przemka i jego produkty. Moim zdaniem, z którym nie musisz się przecież zgodzić wynika to właśnie z malkontenctwa i zawiści. Pozdrawiam i życzę Ci pięknego akwarium. Leszek Dzięki za zobrazowanie Twojego udziału. (...)doszukiwanie się czegoś co jest oczywiste i nikt nigdy nie robił z tego tajemnicy (chodzi o tą żywotność) jest trochę dziecinne. (...)Taki okres 7 lat trwałości jest bardzo sensowny, przyjdzie nowe światełko(...) Co do samych lamp, nawet nie pomyślałem że ktoś kto ma zakupić nowe oświetlenie w ogóle patrzy w stronę tych bez starowania. To nie jest tylko BAJER, to jest SUPERBAJER bajerancki i nawet nie biorę po uwagę innego rozwiązania, kupowanie wersji bez komputerka to jak krok wstecz. Ze strony producenta T5: Trzonek: G5 Wskaźnik oddawania barw Ra: min. 80 maks. 89 Średnia trwałość: 24000h Jeżeli trwałość LED według producenta to 50 000h i sugerujesz wymianę LED co 6 lat to T5 przy żywotności 24000h powinniśmy wymieniać co 3 lata - w nawiązaniu do tego, że papier przyjmie wszystko a jak widać rzeczywistość jest inna. Rozumiem, że chłodzenie i komputer znacząco wydłuża żywotność LED ale bardzo jestem ciekawy rzeczywistych wyników i szczerze życzę wszystkim, producentom i klientom aby LEDy się sprawdziły. Jestem w wygodnej sytuacji, ponieważ jeszcze długa droga do odpalenia akwarium, mimo że od kilku miesięcy zbieram informacje - w tym czasie w temacie LED sporo się jeszcze zmieni/wyjaśni. Jeżeli produkt jest dobry to sam się obroni - a jeżeli produkt okaże się niewypałem to będzie trzeba wypuścić nową wersje - jak to już miało miejsce w przeszłości - co do Przemka to chwała mu za to, że jak nikt inny przyczynia się do spopularyzowania technologii - Korzystając z komfortu czasowego, będę się spokojnie przyglądał rozwojowi sytuacji Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 jak dla mnie Pytony są ok - dobrze zrobiony, zaprojektowany, przemyślany POLSKI produkt. Cena lampy bez komputera ok, z komputerem to już spory wydatek. Generalnie cieszy mnie że u nas powstał produkt, który ma szansę stać się znanym towarem nie tylko w Polsce ale i na świecie. Ja osobiście trochę zaczekam z kupnem, bo pewnie i cena sie zmieni i produkt z czasem jeszcze sie ulepszy. Brakuje mi tylko tego że kupuję jedna lampę z komputerem (Master) i dołączam do niej sobie lampy niesterowane (Slave) i wtedy to było by coś Więc POLACY DO BOJU !!! Pozdrawiam Tomek P.S. Ten wątek to niezłą reklamę zrobił BP Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OCB 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Ok, podejmijmy ten temat - Citizen i jego wykorzystanie w akwarystyce morskiej no dobra...CL-L251 - dioda biała, Max dostępny CCT 5.000K - no cóż idealna w barwie - 370lm przy mocy 4,4W - no cóż poraża swoją mocą rzędy 77lm/W, 10% spadku strumienia po 6000 godzin pracy CL-L102 - dioda biała w pasku - najwyższa dostępna CCT 5000K - czyli tak samo żółta, max 340lm przy Ra (poziom odwzorowania barw) 65% wychodzi lepiej lm/W ale to tylko z racji jej rzomiaru (długi pasek) - spadek strumienia o 10% po ....4000 godzin pracy CL-L233 - 13W dziwoląg o strumieniu 1335lm, tylko biały jest dostępny, max 5000K - oczywiście Ra65, przeliczając na sprawność 102lm z W całkiem przyzwoicie ale co z tego że się do akwarium nie nadaje... Wygląda na dobrego leda do innych zastosowań, ale ... producent zapomniał pochwalić się dokumentacją na temat żywotności - ciekawe dlaczego ? Ostatni typ jaki produkują to CL-824 - mikrodioda SMD o strumieniu 4.8lm i najwyższym dostępnym CCT 6300K Reasumując BARDZO chciałbym zobaczyć lampę dla celów akwarystyki morskiej zbudowanej na Lepszych przecież bo japońskie ledach Citizena. Tak samo chciałbym zobaczyć te wyniki badań które mówią o spadku o 17% w ciągu roku. Rok to ponad 8000 godzin. Jeśli Twoje cudowne Citizeny tracą w mniej niż rok 10% do czego przyznaje się producent to nie rozumiem ogóle zachwytu nad tymi ledami... No i żeby nie było żem gołosłowny - tu są specyfikacje Citizena - każdy kto umie czytać dokumentacje techniczną może się sam przekonać http://ce.citizen.co.jp/lighting_led/en/products/index.html Wracając do diod Citizena, bo może warto pociągnąc ten temat - http://ce.citizen.co.jp/pdf_library/ca_2010/PASTELITE.pdf Zwróćcie uwagę na dopisek: "The specifications can be changed to a high lumionous intensity version. Please consult us when ordering." Tutaj można znaleźć więcej produktów citizena niż w pierwszym linku http://ce.citizen.co.jp/e/products/citiled.html Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 ...ja tam trzymam kciuki za rozwój polskich LEDów i życzę powodzenia producentowi, mam nadzieję że za rok będziemy mieli produkt doskonały. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Witam tak jak mówiłem za około miesiąc będę miał lampę DIY na diodach cityzena a nie Chińskie cuda które na wykresie wyglądają ok. Czekam na zamówione LED radiatory już mam problem z zasilaczem impulsowym bo takiej mocy nie mają ale podzielę na dwa obwody. Regulacja balansu między białe a niebieskie to zbyteczny bajer ale łatwy i tani ale po co zabierać światło ściemniając. Konstrukcja jest oparta na chłodzeniu radiatorami a nie na hałasujących wiatraczkach co niestety w lampach LED mnie dobija. Będę miał prośbę do posiadaczy LED lamp aby pozwolili porównać moje DIY. Jak będzie ok wszyscy dostaną dane jak to zrobić i co gdzie kupić. Nie jestem żadną konkurencją bo nie mam zamiaru tego produkować raczej szukam rozwiązania bez wiatraczków i markowych LED a nie maide in china. Jużeli komuś wydaje się że będzie to tanie to sie myli prototyp będzie mnie kosztował ok 2 000 zł same diody to koszt 300 $ ale pewnie za parę miesięcy już 150. Ale przynajmniej będę pewny że moje diody nie odfruną za 2-3 lata pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 @slawomirdyl, trzymam kciuki i życzę powodzenia Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 a nie Chińskie cuda które na wykresie wyglądają ok Ja tylko jedno pytanie... jaką masz pewność albo inaczej skąd wiesz że ledy RS są chińskie ? Nawet nie wiesz jakich ledów dotyczył ten wykres - spekulujesz po prostu. Albo drugie pytanie - z innej beczki.. weźmy jakąś uznaną markę - niech będzie Philips. Gdzie Philips według Ciebie robi ledy i czy robi według Ciebie złe ledy. ?? Odpowiem od razu - w Chinach. Może powiesz że K2 to zła dioda? Znajdz mi diodę Citizena który wyjdzie lepiej niż robiona w Chinach przez bodajże koncern Nichia, diodę K2 lumileds. Powodzenia życzę. LED Citizena stracą 20 % przez 10 lat No ciekaw jestem ogromnie tej diody Wychodzi na to że Citizen ma lepsze ledy niż lider branży - CREE... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Loccutus Strasznie wziołeś to do siebie ja chcę zrobić lampe DIY dlatego prosiłem o padanie co to za ledy a Ty tylko atakujesz. Jak pisałem chcę udostępnić tą technologię "plebsowi" Nie znam Twoich powiązań finansowych a jeżeli chcesz pomóc to daj poprostu informację co to za LED i sprawa jasna. Rozumię że jesteś zainteresowany ze względów finasowych ale to nie znaczy że musisz na mnie naskakiwać. Zawsze wydawało mi się że forum to dział dla informacji a Ty zrobiłeś z tego marketing. Z poważaniem Sławomir Dyl Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal07013 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Panowie - o jednej rzeczy nikt nie mowi to z tego co mi wiadomo to chodzi o fakt, ze diody LED sa sprzedawane od jakosci gatunkowej. moj strach to fakt, ze takie czy inne diody LED moga byc gorszego gatunku lud diody odpadowe. mam gdzies link na ten temat z RC czy MR jezeli o to chodzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
slawomirdyl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Panowie - o jednej rzeczy nikt nie mowi to z tego co mi wiadomo to chodzi o fakt, ze diody LED sa sprzedawane od jakosci gatunkowej. moj strach to fakt, ze takie czy inne diody LED moga byc gorszego gatunku lud diody odpadowe. mam gdzies link na ten temat z RC czy MR jezeli o to chodzi. Masz rację dlatego robię to na na markowych diodach pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 6 Styczeń 2010 Sławek, źle mnie rozumiesz. Ja nie atakuję Twojego zapału do zrobienia lampy DIY, tylko bronię ledów RS o których wypowiadasz się w negatywnym świetle a prawda jest taka że nie masz o nich pojęcia, prócz tego co gdzieś tam słyszałeś i to w dodatku nie do końca dobrze. Wedle mnie możesz zrobić i tysiąc lamp led ale nie rób drugiemu negatywnej kampanii bo to nie jest uczciwe po prostu. Jesli chcesz pomocy w doborze Ledów do swojej lampy - nie zgrywaj sie na Prometeusza co to wydrze światło z olimpu i da ludowi, tylko powiedz wprost - nie wiem na czym zrobić sobie lampę led - doradźcie. Gdybym na Twoim miejscu robił lampę led dla siebie to osobiście wybrał bym ledy CREE, z serii XRE. Dlaczego ano dlatego że biorąc pod uwagę stosunek cena/jakość nie ma lepszych. Pokaż może katalog do tych Ledów na których chcesz się oprzeć, bo szczerze mówiąc to co znalazłem na stronach Citizena nadaje się do wszystkiego tylko nie do oświetlania akwarium. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach