Skocz do zawartości
slawomirdyl

A ja już wyleczyłem się z LED dlaczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ciężko się czyta te posty...

@slawomirdyl jesteśmy zainteresowani wynikami, tabelami, wykresami, przedstawiającymi utratę parametrów LED z Twojego pierwszego posta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK masz rację tylko madal nie wiemy co oceniać, proszę o prosrą informację co za LED

i jaka firma co zostało tam zastosowane wtedy się wypowiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

slawomirdyl - skąd my mamy wiedzieć jakie diody były badane - więc zaczynam zgadywankę - posiadasz może wyniki badań creed power led ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławku chodzi o to co było badane na politechnice jakie lampy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego proszę cały czas o dane techniczne zastosowanych LED a wszyscy na mnie naskakują ja tylko chciałem wykluczyć błędy w tych lampach. A wiem że są.

Dlaczego nikt nie chce podać jakie diody zostały zastosowane czy to tajemnica ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się wydaje, że to jest podejście socjotechniczne jakie diody są używane w lampach.

inną drogą ostatnio na pchlim targu słyszałem, że diody co dzień świecą o 1,26543% lepiej, ale tylko w dni parzyste w pozostałe tylko 0,34265%, ale w soboty, niedzielę i święta odpoczywają i świecą jak świecą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A mnie się wydaje, że to jest podejście socjotechniczne jakie diody są używane w lampach.

inną drogą ostatnio na pchlim targu słyszałem, że diody co dzień świecą o 1,26543% lepiej, ale tylko w dni parzyste w pozostałe tylko 0,34265%, ale w soboty, niedzielę i święta odpoczywają i świecą jak świecą :)

Zdecydowanie popieram:tongue:

Ale nadal czekam na specyfikację techniczną użytych LED czy aż tak wiele wymagam ? Czy to jakieś tabu..........

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Te lampy tracą 17 % wartości przez rok po 3 latach mamy połowe dla zainteresowanych badania na Politechnice Gdańskiej oczywiście mowa o Chinach

Nie wiem skąd info o 17%, ale co do reszty to myśle, że wystąpił problem z czytaniem i pisaniem ze zrozumieniem.

Z tego co ja zrozumiałem, slawomirdyl napisał, że istnieje możliwość wykonania badań na politechnice. Kwestia dostarczenia diód lub specyfikacji technicznej diód.

Idę spać :)

Dobranoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem skąd info o 17%, ale co do reszty to myśle, że wystąpił problem z czytaniem i pisaniem ze zrozumieniem.

Z tego co ja zrozumiałem, slawomirdyl napisał, że istnieje możliwość wykonania badań na politechnice. Kwestia dostarczenia diód lub specyfikacji technicznej diód.

Idę spać :)

Dobranoc

Nie zgodze sie. Ta wypowiedz mozna interpretowac rowniez tak, ze zainteresowani dostana wglad do wynikow badac z PG na potwierdzenie tych 17%. IMO caly ten temat jest smutna prowokacja majaca na celu zdobycie specyfikacji technicznej lamp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ewa - trafiłaś w samo sedno !

Sławek

Osoba która "daje sobie spokój z LED" nie obiecuje że za miesiąc pokaże nową lampę - to czyste zaprzeczenie. O co ci chodzi z tymi danymi technicznymi - masz jakieś wyniki badań czy nie? Myślę że Ewa i Geralt mają 100% racji po prostu próbujesz wyłuskać info na temat tego na czym zrobić lampę :) robiąc zasłonę dymną rzekomymi wynikami badań. Jeśli takie masz to konkretnie pokaż i po krzyku.

Ponadto dziwi mnie Twoja postawa dyskredytująca "bajery" w ledach zwłaszcza po tym jak na zlocie w Bolszewie sam się nimi zachwycałeś ;) no ale pamięć jest krótka wiem....

Zaś co do ataku w moją osobę jakoby coś komuś wciskam.... to że mam udział, jaki mam udział i za co jestem odpowiedzialny w zespole który stworzył lampy BTEX i kolejne wiedzą co najmniej wszyscy uczestnicy zlotu NR w Bolszewie włącznie z Tobą, oraz osoby które potrzebowały wsparcia po zakupie i dostały do mnie kontakt od sprzedawcy.

Czytelnicy AR mogą nie wiedzieć (spora część wie) ale niech będzie jasność - więc informuję jawnie - ja jestem tylko i wyłącznie osobą która projektuje elektronikę i soft do lamp BTEX i kolejnych wersji, oraz mam nadzieję paru innych fajnych spraw za które zamierzamy się zabrać wkrótce. Produkcją elektroniki zajmuje się profesjonalna firma z Gdańska. Ze swoich projektów jestem dumny i wiem że dołożyłem wszelkich starań by wyszło dobrze. Żałuję tylko że nie uczestniczyłem w całej zabawie od początku - być może wtedy v1 i v2 miałyby zupełnie inny kształt i charakter a cała fiesta rozpoczęła by się o dobre pół roku wcześniej. Natomiast jest całkowita nieprawdą że coś komuś wciskam czy sprzedaję lampy - o nie, to nie moja brocha - ja tylko zabieram głos w momencie gdy ktoś szuka rzetelnej informacji i takiej w miarę wiedzy udzielam. To jaką podejmie decyzję o zakupie takiej czy siakiej lampy zależy od niego samego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ja nadal nie widzę problemu wystarczy jakie diody były użyte i sprawa sama się wyjaśni czy to tak wiele ? A co do DIY to sam napisałem że robie je na diodach Cityzena

bo Chińskie nie trzymają parametrów a reszta to tylko polityka.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym poście napisałeś jakieś info wyssane z palca a teraz nie wiesz jak z tego wybrnąć...żenada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, podejmijmy ten temat - Citizen i jego wykorzystanie w akwarystyce morskiej no dobra...

CL-L251 - dioda biała, Max dostępny CCT 5.000K - no cóż idealna w barwie - 370lm przy mocy 4,4W - no cóż poraża swoją mocą rzędy 77lm/W, 10% spadku strumienia po 6000 godzin pracy

CL-L102 - dioda biała w pasku - najwyższa dostępna CCT 5000K - czyli tak samo żółta, max 340lm przy Ra (poziom odwzorowania barw) 65% wychodzi lepiej lm/W ale to tylko z racji jej rzomiaru (długi pasek) - spadek strumienia o 10% po ....4000 godzin pracy

CL-L233 - 13W dziwoląg o strumieniu 1335lm, tylko biały jest dostępny, max 5000K - oczywiście Ra65, przeliczając na sprawność 102lm z W całkiem przyzwoicie ale co z tego że się do akwarium nie nadaje... Wygląda na dobrego leda do innych zastosowań, ale ... producent zapomniał pochwalić się dokumentacją na temat żywotności - ciekawe dlaczego ? :)

Ostatni typ jaki produkują to CL-824 - mikrodioda SMD o strumieniu 4.8lm i najwyższym dostępnym CCT 6300K

Reasumując BARDZO chciałbym zobaczyć lampę dla celów akwarystyki morskiej zbudowanej na Lepszych przecież bo japońskie ledach Citizena. Tak samo chciałbym zobaczyć te wyniki badań które mówią o spadku o 17% w ciągu roku.

Rok to ponad 8000 godzin. Jeśli Twoje cudowne Citizeny tracą w mniej niż rok 10% do czego przyznaje się producent to nie rozumiem ogóle zachwytu nad tymi ledami...

No i żeby nie było żem gołosłowny - tu są specyfikacje Citizena - każdy kto umie czytać dokumentacje techniczną może się sam przekonać http://ce.citizen.co.jp/lighting_led/en/products/index.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieźle się ubawiłem czytając temat od początku, ale dowiedziałem się także dlaczego Loccutus broni tak zawzięcie LED z RS:)

No i tu nasuwa się pytanie czy okazji poniższego cytatu, czy LEDy z RS były poddawane jakimkolwiek badaniom na żywotność?

CL-L233 - 13W dziwoląg o strumieniu 1335lm, tylko biały jest dostępny, max 5000K - oczywiście Ra65, przeliczając na sprawność 102lm z W całkiem przyzwoicie ale co z tego że się do akwarium nie nadaje... Wygląda na dobrego leda do innych zastosowań, ale ... producent zapomniał pochwalić się dokumentacją na temat żywotności - ciekawe dlaczego ? :)[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nieźle się ubawiłem czytając temat od początku, ale dowiedziałem się także dlaczego Loccutus broni tak zawzięcie LED z RS:)

No i tu nasuwa się pytanie czy okazji poniższego cytatu, czy LEDy z RS były poddawane jakimkolwiek badaniom na żywotność?

No i właśnie o to mi chodzi dlatego ciągle proszę o podanie JAKIE DIODY ZOSTAŁY UŻYTE I TYLKO TYLE bo tak naprawdę mało osób wie że diody

tracą od 10 - 17 % swojej efektywności rocznie czyli te 10 lat to moim zdaniem bzdura.

pozdrawiam

Parametrem określającym żywotność Led-ów jest czas, w jakim następuje 50-procentowy spadek strumienia świetlnego w stosunku do stanu początkowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego bronię... Gdybym nie był przekonany o wyższości lamp PacificSun nad innymi siedziałbym jak mysz pod miotłą. Czy bronienie własnych przekonań jest czymś niestosownym??

Co do ledów użytych w lampach RS - są to jak dobrze wiecie ledy 1W. Ledy o mocy 1W są produkowane przez wielu producentów od dosyć dawna. Dziś moc 1W już nie jest dla technologii led mocą dużą i zapewniam Cię że diody led która mając moc 1W a nie została przez producenta kwalifikowana na lifteme - ze świecą szukać. A jak już się znajdzie to się ją omija dużym łukiem...

Sławek 10-17%.. a w jakich warunkach wiesz? to Ci powiem, w warunkach zasilania prądem nominalnym CIĄGŁYM (dostrzegasz ważne słowo - CIĄGŁYM) przy prawidłowym chłodzeniu. Spieprzysz chłodzenie dioda nie pociągnie połowy tego czasu, dasz wydajniejsze i zmniejszysz współczynnik wypełnienia zasilania - przedłużysz jej żywot ponad normę.

Twoi spece z PGDA wiedzą doskonale więc możesz mi nie wierzyć to się zapytaj o jedno.

Jak zmieni się żywotność diody LED, zasilanej przebiegiem IMPULSOWYM o wypełnieniu 80-90%, której ponadto zapewnić dobre chłodzenie. Koniec pytania.

I to po to moi mili w lampach RS są komputery montowane. Pierwszą generalną przyczyną istnienia tej elektroniki jest sterowanie (zasilanie) ledów, pozostałe bajery są niejako "przy okazji".

No i sie kurde wygadałem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi