Skocz do zawartości
slawomirdyl

A ja już wyleczyłem się z LED dlaczego ?

Rekomendowane odpowiedzi

OK wydaje mi się że nigdy się nie dowiemy jakie diody zastosowano proszę tylko

o wycinek z karty technologicznej spadku wydajności strumienia w czsie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Loccutus

Tak każdy z nas broni własnych przekonań - oczywista oczywistość:) i to sprawa bezdyskusyjna!

Jednak skoncentruj się nad zadanym przeze mnie pytaniem.

Nie interesuje mnie jakie to diody i kto jest ich producentem.

Interesuje mnie czy LED z RS były poddawane badaniom na żywotność?

TAK lub NIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że tak, tak samo jak wszystkie inne LEDy, przy wykorzystaniu modelu Arrhenius'a - w taki sposób:

lifetimeled.jpg

Nie ma innej metody - tylko szacunkowa. Jakim niby cudem realnie czekać 100 tys godzin badając leda którego opracowano w zeszłym roku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i sprawa jasna co 10 000 tys godzin tracimy 10 % strumienia światła jeżeli to wykres dla tych LED to wynik jest dobry.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że po 3 latach panele Przemka tracą do 20% strumienia nie było tajemnicą od samego początku. Dziwne by było gdyby ktoś twierdził inaczej, ale to i tak przeszło 4 krotnie większa trwałość niż świetlówki T5 i 2 razy więcej niż HQI. Teraz tylko ciekawe czy przewidziano wymianę samego modułu z diodami tak by za 3 lata nie kupować znowu całego czarnego pytona a po niskim kosztam wymienić tylko to co się zużyło.

ŻEBY TE PYTONY BYŁY BEZ WENTYLATORÓW ! z chłodzeniem wodnym dla przykładu, nie zastanawiałbym się wiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Huh czy ja dobrze zrozumialam, ze teraz nie ma mozliwosci dokupienia samych diod?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cz ytając to wszystko myśle że te lampy pójdą w zapomnienie jak na dobre wejdzie "plazma" przynajmniej koszt wymiany żródła światła będzie znikomy.Ale zobaczymy.To zamieszanie wokół LED wygląda na sztuczne,ktoś musi zarobić a zapalony akwarysta ma "klapki na oczach"i jest gotów wydać każdą kase .Sam myśle o takim światełku, ale...chyba troche poczekam bo,bo np. rok temu za swoją komórke dałem 500 euro a dzis taką widziałem za 249 euro i to tylko przez 1 rok ! Może i tak będzie z ledami ?Jeśli tak to nad moim akwa "zabłyśnie słońce" Myśle o min 3 wat/litr wysoko zawieszone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To że po 3 latach panele Przemka tracą do 20% strumienia nie było tajemnicą od samego początku. Dziwne by było gdyby ktoś twierdził inaczej, ale to i tak przeszło 4 krotnie większa trwałość niż świetlówki T5 i 2 razy więcej niż HQI. Teraz tylko ciekawe czy przewidziano wymianę samego modułu z diodami tak by za 3 lata nie kupować znowu całego czarnego pytona a po niskim kosztam wymienić tylko to co się zużyło.

ŻEBY TE PYTONY BYŁY BEZ WENTYLATORÓW ! z chłodzeniem wodnym dla przykładu, nie zastanawiałbym się wiele.

Jakbym nie liczył to utrata 10% strumienia co 10 000h to w 3 lata blizej do 30% straty niż 20% - dodatkowo wiadomo, że papier przyjmie wszystko a jak jest w rzeczywistości to czas pokaże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10.000 godzin to jest spadek o 10%. Rok ma godzin 8700 z małym hakiem. My nie świecimy non stop tylko kilka-naście godzin na dobę. Zakładając że 12 to daje ponad 2,5 roku do spadku o 10%.... Szacowane matematycznie.

Do tego ciągle umyka Wam fakt, że komputer zasila ledy impulsowo. Jeśli współczynnik wypełnienia wynosi 80%, to znaczy mniej więcej tyle że np w przeciągu jakiegoś okresu czasu 80% tego czasu dioda emituje światło a kolejne 20% się chłodzi. Zmiany te zachodzą z taką częstotliwością że dla ludzkiego oka jest to światło ciągłe (mamy częstotliwość kluczowania w okolicy 1kHz). Oznacza to że Led nie pracuje cały czas, tylko 80% tego czasu w którym świeci. To daje wbrew pozorom bardzo dużo i to nie matematycznie ale realnie - ponieważ struktura diody jest lepiej chłodzona a to od temperatury zależy żywotność i to bardzo. Chłodzenie chłodzenie i jeszcze raz chłodzenie.

Panel jest tak wykonany że można wymienić w każdej chwili każdą pojedynczą nawet diodę. Jest z tym troszkę roboty ale da się. Koszt całej płyty z ledami (tylko Ledy i płyta nośna) - dziś wynosi tyle co dwa bardzo dobre palniki HQI. Ile będzie za 2 lata jeśli ledy non stop tanieją ?? To jest pytanei zagadka które nurtuje wielu. Ale z drugiej strony ciągle czekając na "obniżkę" ceny technologiczną - zawsze jesteś o krok z tyłu. Tak jak pisałem - kto chce ten kupi, nie chce to nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakbym nie liczył to utrata 10% strumienia co 10 000h to w 3 lata blizej do 30% straty niż 20% - dodatkowo wiadomo, że papier przyjmie wszystko a jak jest w rzeczywistości to czas pokaże.

Ty kiedyś czytałeś wykresy ? to przecież nie przebiega liniowo i w pierwszym roku będzie większy spadek a każdym następny mniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ty kiedyś czytałeś wykresy ? to przecież nie przebiega liniowo i w pierwszym roku będzie większy spadek a każdym następny mniejszy.

poniższy wykres przebiega niemalże liniowo i dla 30 000h godzin pokazuje prawie 30% stratę strumienia. loccutus jednak ma racje uciekło mi kilka istotnych czynników :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załóżmy nawet że liniowo poleci na łeb an szyję, to 80% masz po 20.000 godzin świecenia - dla akwarysty znaczy to prawie 4,5 roku....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Robi59, ale jak tak bedziemy czekac to nigdy niczego nie kupisz, bo ciagle bedziesz mial w glowie mysle, ze przeciez za chwile wyjdzie cos lepszego i to bedzie tansze. No chyba ze ja zle cos czytam.

Generalnie sam sie zastanawiam nad ledami z RS, ale z racji tego ze nie mam az tak duzych funduszy chce kupic wersje podstawowa, bez tych wszystkich bajerow. Mysle ze powinny byc dobre, chodz chialo by sie miec te wszystkie bajery, a nie start, stop na ostro...

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie zakupuje lampe która ma tylko opcje włacz, wyłacz np Black Python to powinno się dokupić do niej jeszcze jakieś t5 np actynic?Chodzi mi o to że przy t5 światło się włancza stopniowo a jak same ledy sie właczy odrazu to nie będzie szok dla korali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie rozumiem podejscia, ze cos za rok bedzie tansze. No bedzie... Takim sposobem najlepiej nigdy nie kupic telewizora, dvd, komputera. To tanieje nadal szybko.

Ja tam mam nadzieje, ze jakis Warszawiak sie na LEDy skusi, a ja sie wprosze z piwkiem na ogladanie tego cudu techniki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przyznam szczerze, ze malo optymistycznie wyglada w/g tego wykresu ta zywotnosc. Tak z ekonimczego punktu widzenia to do hqi przepasc pozostaje. To sie zmartwilem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
poniższy wykres przebiega niemalże liniowo i dla 30 000h godzin pokazuje prawie 30% stratę strumienia. loccutus jednak ma racje uciekło mi kilka istotnych czynników :)

Tak dobrze liczysz a się i tak nie doliczysz, bo to wychodzi że 30% straty jest dopiero po 6,9 lat (normalnego użytkowania w akwarium) czyli jakieś 4,5% rocznie.

Nie ma porównania do HQI a jeszcze bardziej do T5 oczywiście na korzyść LED. Myślę że sensowny czas użytkowania to przynajmniej 5-6 lat dopiero po tym czasie można się zastanawiać nad zmianą być może samych LEDów nie koniecznie całej skrzynki.

HQI już po roku w najbardziej istotnym fragmencie spektrum traci 20% i nikt nie rozpacza.

Ludzie powiedzcie wreszcie głośno, że wam CENA nie odpowiada, że jeden człowieczek o białej karnacji wykombinował, uruchomił produkcję i chce zarobić. Gdyby to szło z CHRL w tej cenie nie byłoby gadania. Ja nie zastanawiałbym się ani chwili, gdyby nie to aktywne chłodzenie, zawsze to będzie 10bzykadeł więcej. Ale mam plana by pozbyć się tych wiatraków i być może BP zawisną u mnie, a przynajmniej jakieś ich fragmenty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ludzie powiedzcie wreszcie głośno, że wam CENA nie odpowiada, że jeden człowieczek o białej karnacji wykombinował, uruchomił produkcję i chce zarobić.
Nawet nie masz pojęcia jak się cieszę że ktoś wreszcie nazwał sprawę po imieniu. Tu jest właśnie pies pogrzebany. Malkontentów właśnie to boli najbardziej - że ktoś miał pomysł i potrafi go wdrożyć. Nigdzie gdzie te lampy są sprzedawane (już kilkanaście krajów) nie ma takiej nagonki jak w Polsce. Tylko Rodacy chcą za wszelką cenę zdyskredytować ten produkt pod byle pozorem, jeśli nie merytorycznym to przez pryzmat "nie lubię Przemka". Żenada. Zamiast kibicować i cieszyć się że polski produkt zyskuje sympatię i uznanie na całym świecie (jakbyśmy w Polsce mieli nadmiar sukcesów) grupa malkontentów woli siać ferment nie mogąc znieść tak naprawdę tylko tego że "sąsiadowi" się udało. Smutne to niestety.

Dlatego dedykuję im ten utwór - do przemyślenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi