Skocz do zawartości
Jacek56

Panele led z reefshop kontra e-rybka

Rekomendowane odpowiedzi

http://www.manhattanreefs.com/forum/tank-threads/60249-tanks-corals-led-lighting.html

pierwszy z brzegu - na ledach od 2007 roku..

LED lighting has been in the market for a couple years, and many hobbiests like me are curious to see how well it has been doing. Please post a few pictures here if you have tanks with LED lighting. Here is mine,

Oceanic 6 foot bowfront 175G under Solaris I4 , setup in Dec.2007, most SPS grow from frags.

mini-80205051.jpg

Fortunately the tank is 30" tall or the green slime acro will grow out of the water soon.

mini-80205087.jpg

mini-80205069.jpg

mini-80205034.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@loccutus

Regularnie przeglądam reefcentral.com i nie widziałem jeszcze zbiornika z najwyższej półki ( SPSy) na LEDach. Ba, amerykanie są mocno "konserwatywni" i zbiorniki na samych T5 to kwestia ostatniego roku, półtorej. Przyłączam się więc do prośby seb'a :)

AVE :) Akwarium fajne, ale jak dla mnie (nie żebym się czepiał) to przyrosty są, niemniej jednak kolory pozaostawiają wieeele do życzenia, oczywiście kolory to wypadkowa wielu skladowych, niemniej jednak to przede wszystkim brakuje mi tutaj zielonego (formosa bodajże która wali zielenią nawet w średnich warunkach), millepora, i wszelkich odcieni rózu i czerwieni (stylo)... Jedyny zbiornik który ja kojarzę na Ledach to zbiornik pewnego Chińczyka bodajże który zrezygnował z ledów ze względu na ich awaryjność. No ale:dance3: nie jestem absolutnie przeciwnikiem ledów czy postępu, choć kuchenki mikrofalowej nie posiadam i posiadał nie bedę, chodzi mi tylko o to zebyśmy przestali rozmawiać o cyferkach, a wrócili do tego co jest dla nas tak naprawde ważne, czyli o koralach i ich kolorach, ja akurat jestem skłonny odpuścić mega przyrosty na rzecz kolorów. Cyfry to nie wszystko, liczy się efekt. Moglbym tu przytoczyć przyklad ze światka samochodowego - dlaczego nowoczesne diesle mimo miaźdżącej przewagi cyferek i koników i niutkow przegrywają z teoretycznie slabszymi benzynami? Nie chodzi o cyferki, chodzi o zakres obrotów w jakich są dostępne... Analogicznie w wojnie LED vs reszta oświetlenia, która niewiedzieć kiedy i dlaczego się rozpętała - nie chodzi o PARY, lumeny, waty tylko.... o efekty po dlugim czasie.

Pozdrawiam

seb

edit. obejrzałem caly wątek, spójrz na A. Validę bodajrzę, może to A.nana, nie jestem ekspertem zeby wyrokować, chodzi mi tylko o kolory, spójrz jak wygląda pod ledami, a spójrz jak ten sam koral wygląda w tym malym narożnym baniaku pod HQI + t5... To mi póki co wystarczy za komentarz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seb świecę od września 2x90w led w ver.2

i kolorki i przyrosty bardzo ładne,a jestem zwykłym akwarystą

Solniczka w styczniu będzie rok a we wrześniu przeprowadzka z 240l pod t5

na 400 pod led

Spotkaliśmy się kiedyś u Przemka w RS jak z żonką robiłem zakupy może pamiętasz ?

Nie wiem czy udałoby mi się wkleić zdjęcia bo nigdy tego nie robiłem,więcej

czytam niż piszę.

Ale gdyby ktoś chciał zobaczyć to proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc Jaro kojarzę, kojarzę :) sprubój wkleić foty, choc myślę że to za wcześnie trochę zeby wyrokować, trzy miesiące raptem, ale wklej, i potem za trzy miechy znów, zobaczymy postęp.

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moglbym tu przytoczyć przyklad ze światka samochodowego - dlaczego nowoczesne diesle mimo miaźdżącej przewagi cyferek i koników i niutkow przegrywają z teoretycznie slabszymi benzynami? Nie chodzi o cyferki, chodzi o zakres obrotów w jakich są dostępne...

A mógłbyś rozwinąć? bo bardzo mnie to stwierdzenie zaciekawiło

przepraszam z OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A po co? to nie forum samochodowe. Jeździsz dieslem jak mniemam :)

Pozdrawiam

seb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jest to forum samochodowe, ale dwa zdania nie zrobiły by problemu. Rozumiem, ze nie jesteś w stanie uzasadnić. jeździłem dieslem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego jeszcze nie grali forum o morszczynie a ci o samochodzach... Kazdy nastepny OT kasuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja się zapytam szanownych kolegów co by proponowali dodać do 2xLed ver.2 aby było bardziej niebiesko. Może jakiegoś philipsa TL T8 ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie skuteczniejszą świetlówką będzie T5 , a jesli niebieska to np ati blue plus czy inna o barwie 20-22 kk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to możliwe, że jeszcze nikt nie ma nad zbiornikiem ledów od Tomka z erybki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czy jeden taki moduł 90w Power Led Rev.2, lub BT EX Black Python dobrze owietli mi akwarium 70dx50szx50w? Dopiero będę zamawiał budowę akwarium i jeszcze mogę wymiary zmienić... Chodzi mi o to czy boki będą doświetlone bo panel ma ok 40cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Henki jestem na 90% przekonany ze 1 lampa wystarczy ci na ten wymiar akwarium ale dlaczego 90W ? W przyszlosci moze zapragniesz miec sps-y, a tu jak znalazl 120W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, w zupełności wystarczy, ja mam 150 cm i dwie lampy BT EX. Ustawiałem je wzdłuż i w poprzek patrząc na efekty, dodawałem także aktynikę w postaci T5, ale pozostało ustawienie w poprzek bez dodatkowych rur. Dodam, że mam akwarium dwustronne więc każdy musi mieć indywidualne spojrzenie na zagadnienie. Zauważyłem, że ważna jest wysokość, ja mam kilkanaście centymetrów nad lustrem wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytłumaczcie mi proszę, bo na n-r nie mogę doczekać się odpowiedzi, czy ta lampa 120W i ta 120W to jest ta sama wersja? pierwsza ma dodatkowe bajery wschody, zachody, burze itd... druga jak rozumiem jest bez tych dodatków. natomiast Przemek na n-r podawał różnice pomiędzy ver.1 i ver.2 (chłodzenie/głośność/obudowa/dostępność) z korzyścią dla ver.2.

tylko ja już się pogubiłam w tych wersjach.

czy może ktoś bardziej zorientowany w temacie mi odpowiedzieć?

będę zobowiązana

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jest ta sama wersja ver.3 ;] tylko bez bajerów jest jedna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi