ozim 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 No i oczywiście ja czekam na nowe szczepki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 Wygłąda super, gratuluje. Tylko te łancuchy rażą ale mysle że to tylko chwilowe. Napisz coś więcej, jaka cyrkulacja, metoda filtracji itd. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 ja też jestem ciekawy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 Zamysł był taki,by zbiornik był jak najbardziej funkcjonalny i łatwy w obsłudze. Zależało mi na dużym litrarzu,by uzyskać możliwie największą stabilność systemu. Filtrację oparłem głównie na dużej ilości żywej skały i mocnym odpieniaczu. Chcę poprowadzić go identycznie jak mój główny zbiornik spsowy,czyli regularne podmiany,bolling,ABC i prodibio. Zrobiłem dwa osobne zbiorniki,spięte w jeden system,ze względów czysto praktycznych.Łatwiej wnieść,zmontować i przeprowadzić w inne miejsce.W przyszłym roku mam plan przenieść to wszystko do innego ,specjalnie pod to przygotowanego pomieszczenia. Wymiary zbiarników to 130x100x25 plus 800l sump. Nad jednym świecić będą T5,a nad drugim HQI+T5. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lysy2311 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 chyba jestes jakims raperem albo zero gustu te lancuchy na lampach i ta reszta moim zdaniem katastrofa!!!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 Pewnie jedno i drugie...całymi dniami rapuję obwieszony łańcuchami. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 chyba jestes jakims raperem albo zero gustu te lancuchy na lampach i ta reszta moim zdaniem katastrofa!!!!! Chyba w tym przypadku nie chodzi o design i gust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SaltMen 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 "Pewnie jedno i drugie...całymi dniami rapuję obwieszony łańcuchami" Hehehe :-D dobra odp. ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 @ lysy2311 to w przypadku baniaka szczepowego chodzi o desing i poczucie estetyki czy o łatwość obsługi i korygowania ewentualnego ustawienia lampy?? Łańcuch daje się super regulować jeśli chodzi o wysokość podwieszenia lampy nad baniaczkiem co w przypadku 25cm szczepkarium może okazać się koniecznością. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczekpl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 chyba jestes jakims raperem albo zero gustu te lancuchy na lampach i ta reszta moim zdaniem katastrofa!!!!! Ale z Ciebie kozak. Szanuj Łysy innych a sam będziesz szanowany. Chyba nie chciałbyś żeby koledzy pojechali po tobie za to co trzymasz w swoim akfa ? A mogli by. Każdy jest wyrozumiały. Zaczynasz z morszczyzną więc się ucz i szanuj tych co na morskich już zęby pogubili. Popatrz sobie na forach lub filmikach jak wyglądają szkła pod szczepki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 Jak tak patrzę na takie wątki jak Bigwalkera i Jarosława to sam nie mogę się doczekać aż w mojej nowo wybudowanej chacie, zrobię może nie szczepkarium, ale minimum 1000ltr. Walker powodzenia jesteś mega walnięty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 Toś się lysy2311 teraz wykazał znajomością tematu i dobrym gustem, nie no szok na łańcuchu. Czy ty w ogóle wiesz co to SZCZEPKARIUM ? TO JEST CHŁOPIE WŁAŚNIE TO CO ZROBIŁ BIGWALKER i to wyśmienicie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jarosław 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 2 Grudzień 2009 Aaaaa, ha,hahahahahhh, Bigwalker to Ci lysy2311 pojechał, nie no, nie mogę, te morskie klimaty, to jest to hahahahha. Dobra nie będę komentował bo jeszcze bana dostanę hehe. W mordę, ja też mam na łańcuchach he,he, ale główne. za***iście, że zrobiłeś sobie tą szczepkownię i w ogóle, fajnie, że masz jeszcze jakieś plany tzn. z tym przeniesieniem kiedyś do specjalnego pokoju. Pewnie masz fajna wizję. Oby więcej takich szczepkowni. Czy to nie piękne, że rozmnaża się własne koralowce, można obserwować jak rosną pod rożnym światłem, wymieniać się z innymi morszczakami. Zmniejszy się może choć troszeczkę import z natury. Juz nie mówie nawet o innych aspektach, typu że takie koralowce sa zdrowe bez plag. Szczepkownia w prywatnym domu, to jest zupełnie inna bajka, to nie sklep. Techniczny wygląd ok, niech system wygląda jak chce, ale najważniejsze żeby koralowce zdrowo rosły, a to jest bardzo trudne.Proszę bardzo, jeśli ktoś jest estetą niema sprawy, niech pokarze czego dokonał. Wielu ludziom początkującym udaje się jaki czas utrzymać fartem spsy i cieszą się że chwycili pana boga,do pierwszej załamki kiedy parametry wydaja się idealne a spsy lecą. Też tak się czułem. Niestety potem dostałem parę kopów w d*pę jak to się mówi, zmiękłem, a teraz to nie wiem już nic i niczego nie jestem pewien, tylko zostało hodowanie na czuja, nosa, czy jakoś tak. Fajnie by było, gdyby powstał dział o propagacji na Forum, może więcej ludzi by pokazało swoje szczepkownie. Zawsze to jakaś inspiracja, nowa wiedza, i mnóstwo koralowców. Fajnie, że oparłeś system na żywej skale, odpieniaczu, ja też tak lubię. Nie wiem, może się nie znam, nie dokręcam tak śrubki jak Andrzej, ale największe przyrosty miałem na prostym systemie opartym o żywą skałę, bez lania rożnych bakterii i innych wynalazków. Może koralowce nie wyglądają jak zeovitowe, ale maja takie ciut ciemniejsze kolorki, które mi się podobają. Także tyle ode mnie, czekamy na dalsze wieści jak tam szczepkownia sie rozwija pozdrawiam. Acha, sory, jest już taki dział: Rozmnażanie i Propagacja he, he. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 Łysy, pojecie masz o szczepkariach mniej więcej takie jak o wpływie księżyca na rozwój dorożkarstwa w Chinach... www.żal.pl... To nie musi spełniać TWOICH norm estetycznych, to ma być WYGODNE I FUNKCJONALNE i uwierz mi że takie jest... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 "Łysy, pojecie masz o szczepkariach mniej więcej takie jak o wpływie księżyca na rozwój dorożkarstwa w Chinach... www.żal.pl... To nie musi spełniać TWOICH norm estetycznych, to ma być WYGODNE I FUNKCJONALNE i uwierz mi że takie jest.." @seb To nie było już potrzebne... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 Czas pokaże... Czasem kubel zimnej wody pomaga spojrzeć na świat z innej perspektywy... Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 ja miałem linki przy ati i powiem krótko lipa na maxa zmieniłem na łańcuchy i mistrzostwo świata sto razy wygodniej Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skoczekpl 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 3 Grudzień 2009 ja miałem linki przy ati i powiem krótko lipa na maxa zmieniłem na łańcuchy i mistrzostwo świata sto razy wygodniej Czyli też jesteś raperem :dance3: yoooo man :ok: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach