Górek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 fota naso powalająca - mam upgrade na mój pulpit :-) pozdrowionka Górek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Fotek nie ostrzę i nie obrabiam jakimś Photoshopem cudownym, do ostrzenia narzędzi używam szlifierki stołowej a fotki z karty lecą za pomocą Nikon Transfer a ewentualne poprawki w Nikon CaptureNX czyli bez rewelacji jak i akwarium. Szyby może i brudne, w wodzie pełno żarcia, nie dbam specjalnie ani o akwarium ani o zdjęcia, ot taki LUZAK jestem Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kris_77 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 super fotosy - w żadnym albumie o rybach nie widziałem takich ujęć i jakości ... gratulacje! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Tak naprawdę, to wcale nie ma żadnych kruczków a ni spec szkieł, ot tak wrócę sobie z pracy i nie mam co robić więc cyknę to to to tamto, ale cieszę się, że fotki pomimo iż w akwarium nieład jest to podobają się mimo wszystko. Nadchodzi jesień więc i ja więcej czasu pewnie będę spędzał przy akwarium, więc możecie się spodziewać sporo zdjęć z mojej ręki, a że obiektyw macro też niebawem będzie no to się ZABAWIMY Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 Szyby może i brudne, w wodzie pełno żarcia, nie dbam specjalnie ani o akwarium ani o zdjęcia, ot taki LUZAK jestem Zazdroszcze podejscia, ja za czesto lapy wkladam do akwarium. No i jak zwykle gratuluje pieknego akwarium i czekam na wiecej zdjec. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Piotrek, to pozory jak trzeba to robię, tylko że nawet przetarcie szyb jest już sporym wyzwaniem, a "farfocle" nie dające się usunąć czyścikiem skrobię tak góra raz na miesiąc lub rzadziej. W poniedziałek czyli od założenia akwarium ponad rok zrobiłem porządek w komorze sumpa. Powód prozaiczny, ślimaki - małe których setki zalegały to miejsce skutecznie unieruchamiały odpianiacz, czego efektem było to iż wywaliłem kupę kasiory na sprzęt który NIE DZIAŁA. Faktycznie u mnie odpieniacz to tak naprawdę po prostu był i tylko tyle, bo nawet po czyszczeniu w ciągu dwóch dni z powrotem było wszystko zapchane i tyle było radości z bąbelków. Ale prawda jest taka, że trzeba grzebać i dolewać i karmić i wszystko inne, bo bez tego robi się kicha. U mnie właśnie przez miesiące letnie, kiedy wracałem późno do domu zmęczony pracą, ryby były już nakarmione to zapomniałem albo nie miałem co dolać do wody, to zrobiła się STRASZNA KICHA. Korale pobladły, sypnęło się cyjano no i w ogóle zrobiło się tak nieciekawie czyli blado i bez koloru jak dla mnie. Ale od czasu gdy uruchomiłem reaktor (77L na dobę odcieku PH 6,50 20% ZEO MAG + Koralenbruch) i zmieniłem sól na PREIS (w reszcie podmiana przynosi pozytywny efekt) zaczęło się robić tak ja mi się podoba, czyli kolorowo. Jeszcze nie jest to co tomajki lubią najbardziej, ale już jest lepiej. Montipory tak się rozrosły iż niebawem koniec byłoby z "architekturą" próba łamania niestety nie była dobrym rozwiązaniem więc zrobiłem sobie piłę do cięcia korali, ostatnio ostro była w użyciu, czego efektem był sump pełen szczepek, ale patent zaczadzisty i sprawdza się w robocie, zrobię fotki i podzielę się tym wynalazkiem. Ciut starsza fotka. Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 @tomajk, a podmianki dalej na kranówie robisz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Mam tu "cherezje" głosić ? ku linczowi zmierzać ? Powiem tak NIE WYSTRZEGAM SIĘ KRANÓWY ale też nie przeceniam jej wartości, wpływ ma można powiedzieć ŻADNEN, więc jedynie z własnego doświadczenia wiem, że zwalanie problemów z PLAGAMI na nieskuteczne filtrowanie uważam za chmm, PALENIE NA STOSIE. Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 no właśnie tak pytam, bo pamiętam jak ponad 10lat temu miałem pierwsze akwarium to RO kosztowało tyle, że nawet nie myślałem żeby je kupować. Żywej skały miałem 2 średniej wielkości kamienie, reszta sucha... i hepatusa miałem, xanthurum, 2 blazny, 2 ukwiały i co tylko się zdobyć udało. Odpieniek... na kostkę lipową... w 1/5 zarośnięte glonem caulerpa stahli... Kranówa, sól red sea... A teraz... osmoza wyglądająca tak, ze koledzy się śmieją że bimber pędzę a nie wodę do akwa... ahhh... nostalgia Ale poważnie pytam, cały czas lejesz kranówę do podmian? (nie obawiaj się linczu, wszak zdjęcia Twojego zbiornika mówią same za siebie ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 (edytowane) Pod wewnętrznym "ciśnieniem" od bodajże początku wakacji, solankę do podmian robię z RODI, to dla tego, że nie wiedząc co jest nie tak wolałem wykluczyć ewentualność, że coś z wodą nie ten panie teges no i tak jakoś pozostało. Ale ostatnio zdarza się, że nie mam akurat przygotowanej wody na uzupełnienie no i wtedy bez namysłu tak 10L kranówki kranowej prosto z kranu, więc może też być taki numer, że poprawa w akwarium jest z powodu używania kranówy. Hmm trudny to jest temat z ta wodą, to tak jak z dziewicą, chciałabym ale się boję :D:D niby dobre, ale jednak strach nie pozwala na zbyt wiele, a mam dość sporo do stracenia, Edytowane 28 Wrzesień 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 Gratuluje obiektywnej uniwersalnej odpowiedzi. Mysle ze jakbys porownal swoja wode z lokalnego ujecia w zachodniopomorskim a moja w zasyfialej stolicy to roznica byla by pewnie o jakas.... jedna tablice mendelejewa. Bylem i jednego rafowego akwarysty na Teneryfie. On na podmiany nabiera wode z oceanu i ja tylko dosala mala iloscia dowolnej soli. Piekne akwa SPSowe. Myslisz ze jakbym to samo zrobil z woda z wisly lub baltyku w zatoce gdanskiej to cos by przezylo oprocz glonow? Trzeba pamietac ze forum czytaja ludzie z roznych rejonow Polski i uniwersalne stierdzenie ze RO i Di to zbyteczny wymysl jest delikatnie mowiac nie obiektywne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 smithpl jeszcze raz ci mówię, że mamy demokrację i nikt nie każe ci się w tej zasyfionej stolicy męczyć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 ale czemu odwracasz kota ogonem? Ja ci mowie o tym ze generalizujesz co do RO a ty gadasz bez sensu od czapy. Nie mowimy kto i gdzie ma sie przeprowadzic, wiem gdzie mieszkam i wiem ze jest demokracja i moge sie przeprowadzic. Wiem tez ze generalizujesz patrzac na swiat przez pryzmat swojej miejscowosci co w efekcie wprowadza innych np. poczatkujacych w blad. Gorzej jak twoja teorie wezma sobie do serca ci co nie mieszkaja w miejscu z super woda i beda mieli wielka wpadke bo twoje teorie okaza sie stekiem bzdur przy ich lokalizacji. Nie kazdy bedzie sie przeprowadzal na wies aby miec super wode do akwarium morskiego - jest demokracja. Co nie zmienia faktu ze wode nalezy oczyscic przez RO jezeli nie mamy pewnosci co do jej jakosci bo mozna sobie zrobic kuku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Wrzesień 2010 Co cię męczy ? to że używałem kranówki ? przecież napisałem iż od początku wakacji solankę robię na RODI nie umiesz czytać ? Nic nie generalizowałem, to ty nie wiedząc do czego się doczepić wykombinowałeś sobie problem z wodą. Nie wszyscy mieszkają w Warszawie, znam ludzi którzy w kranie mają dużo lepszą wodą niż ja, a to właśnie u mnie jest sporo z tej JEDNEJ tablicy Mendelejewa więc to chyba ty generalizujesz, myślisz że wieśniaki nie robią badań tego co mają w kranie, mam ci przedstawić MOJĄ tablicę ? Próbujesz mi zamknąć usta swoją niby troską o morszczaków nie z mojej wiochy, może tak martwiłbyś się bardziej o siebie a moje metody pozostawił dla mnie a wolny wybór dla innych. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chodi 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2010 A tam ;-) Jeden z brytyjskich sps'owych TOTM jest prowadzony wylacznie na wodzie z morza polnocnego ;-) I sie kreci jak tralala ;-) Przede wszystkim 'reka' sie liczy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Wrzesień 2010 dzięki @tomajk za odpowiedz. reasumując z tą woda i jej jakością to jak z seksem bez gumki... jedni robią to przez cale lata i nic, drudzy wpadają za pierwszym razem;) Ale co by nie mówić, zbiornik na wodzie z kranu da się prowadzić. Kwestią jest tylko z jaką obsadą. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R@F@l 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2010 Widze ze zbiornik idzie w dobrym kierunku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Październik 2010 Tomaszu, akwa jak zwykle ......pełen natural. Chyba jednak odwiedzę Cię ze szczypcami w tygodniu . Tak lubię, lekko i piknie. Choć góral ze mnie żaden pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach