robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2010 Czyli JAK auto wb ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2010 Tak AUTO, ale zaznaczam iż to działa tylko w body Nikona nie mam pojęcia jak jest w innych. Ja robiłem i robię na AUTO i to samo poleciłem Sewerynowi, w tym trybie jest pewność, że kolory będą opowiadały rzeczywistości, przy kombinacji z WB mogą zacząć się problemy z HUE. Oczywiście i z tego da się wyjść mając RAW (NEF) ale po co się męczyć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2010 Przed chwilką cyknąłem kolka fotek NikonEM D 90 na WB auto , te są surowe w RAW http://picasaweb.google.pl/robert.robi59/RAW# A te wywołane ale automatycznie w Camera Raw http://picasaweb.google.pl/robert.robi59/WywoAneWCAMERARAW# Chyba mam złe światło nad akwa , te fotki jakieś takie mdłe !!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Październik 2010 (edytowane) Balans bieli masz całkowicie poprawny, piszę to na podstawie pobieżnie przeglądniętych miniatur. Co innego może być powodem tgzw. "mdłości" to znaczy się, ZBYT POPRAWNA KRZYWA, Taki efekt dobrego naświetlenia. Antidotum - ekspozycja na - 0,66 albo nawet na -1 a najlepiej na "oko" w MANUAL ustawić czas a jasność wyciągnąć w prostym programie do RAW (NEF) najlepiej dedykowanym ViewNX. Zaraz załadują mi się fotosy to może coś więcej będę mógł powiedzieć. PS. Przeglądnąłem wszystkie zdjęcia twoje na podanej stronie i teraz mój werdykt ale na poważnie i bez żadnych tam skrytych podtekstów. FOTOSY PIERWSZA KLASA z małym minusem na brak trafionej ostrości lecz to tylko pewien odsetek., to jednak już raczej wina selekcji, bo takowe po prostu nie powinny ujrzeć światła dziennego. Tak czy owak to naprawdę jest przyzwoite foto. Brak EXIF czyli nie wiele mogę powiedzieć, o błędach technicznych. No i rzecz najważniejsza : Wiadomo, że jest PS, wiadomo że jest setka innych superaśnych programów do tworzenia grafiki, nawet 3D ALE nic nie zastąpi niestety PIĘKNEJ MODELKI. Gdyby dało się zrobić wszystko i na wszystkim, nie zarabiałyby super dziewczyny bajecznej kasy, wystarczyłaby byle pokraka i foto na borda gotowe. Niestety oprócz fantastycznego sprzętu fotograficznego musi być jeszcze obiekt i ŚWIATŁO. Tak wiec fotki są super, tylko trzeba trochę czasu by "lasek" podrósł i będzie czadowo. Hehe, edycjom nie ma końca, ale hmm. to nie automatyka aparatu zepsuła zdjęcia, tylko ten CR, wiem że wielu sobie chwali, ale są programu dobre, lepsze i najlepsze w tym co akurat robimy, a w przypadku akwarium, najbardziej sprawdza się, niedoświetlony NEF wyciągnięty z lekka w ViewNX z ustawieniami na VIwid. Nie jestem na 100% pewien, ale całkiem możliwe, że to PICASSA wywala większość danych o zdjęciu. Piszę to z całkowitą odpowiedzialnością, FOTKI I TECHNIKA BEZ ZARZUTU, trzeba tylko trochę czasu i innych ujęć, ale one przyjdą właśnie wraz ze wzrostem zwierzaków, naprawdę im większe tym mniejsze wymagania dla fotografa. PS. robi59 jeśli masz D90 a brakuje ci subiektywnie tgzw. IKRY to ustaw w menu przetwarzania tryb VIwid , może być to oznaczone jako "ŻYWE" co do reszty to nie poradzę, bo nie wiem jakie miałeś ustawienia. Na przyszłość pozostawiaj EXIF albo ślij mi na maila coś prosto z aparatu, najlepiej NEF. ( sugeruję robienie zdjęć baniaka w formacie NEF+JPEG NORMAL ew. BASIC) Nie jestem na 100% pewien, ale być może to PICASSA wywala większą cześć danych o zdjęciu. Hehe, edycjom nie ma końca, ale dodam jeszcze radę, mianowicie: Są programy do portretu, do pleneru, jedne są lepsze w tej dziedzinie inne w innej, ale z mojego skromnego doświadczenia udało mi się wyłuskać taki mały "przepis" Praktycznie większość na AUTO, ale tryb ekspozycji manualny, do tego z lekka niedoświetlone NEFy, tak na "oko" -0,66 rozjaśnione też lekko, tak dla równowagi w dedykowanym do nikona programie ViewNX, sam zaś aparat z ustawianiami przetwarzania obrazu na ŻYWE, czyli Viwid ( ViewNX rozpoznaje ustawienia w menu aparatu) To jest moim zdaniem najłatwiejszy sposób na uzyskanie przyzwoitych fotosów w naszej dziedzinie. Edytowane 23 Październik 2010 przez tomajk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robi59 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Październik 2010 tomajk - wielkie dzięki za rady i pomoc, twoje słowa mobilizują mnie do pracy a aparatem.Co do tych fotek to cyknąłem je z marszu i nawet nie przebierałem tylko jak leci "przelałem" do netu. A co powiecie tych fotkach ? http://picasaweb.google.pl/robert.robi59/Aquarium# Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2010 oj nadchodzą mega zmiany, pewne już zaszły i dalsze są w drodze, poniżej wszystko co zmieniam, dodaje, buduje nową safkę bo sie nie mieszcze : nowe ułożenie skały, nowa lampa diodowa (200cmx70cm - 385 diod - ponad 700W ), pompa red dragon (6500l lub 12000l), pompa tunze 6085, pompa tunze 6105, komputer profilux II,sterowanie pompami z komputera, pompa dozujaca do balinga GHL, reaktor wapnia, produkcja fitoplankyonu deltec 18l + pompa + produkcja zooplanktonu, wyswietlacz zewnetrzny do profiluxa, sondy GHL PH, Redox, temp, zasolenie, mnóstwo korali LPS, SPS i kilka miekasów, kilka nowych ryb, piasek żywy do sumpa, wkład absorber fosforanow ROWA - Deltec FR 509, nowa zabudowa - szafka, 3 zbiorniki na balinga _ mini akwaria o pojemności 30L, pompa do ABCM koral grotech i cholera wie co jeszcze. Reaktor wapnia stawiam juz teraz aby uniknąc przebudowy w przyszłym roku bo i tak bedzie potrzebny. Wiec się dzieje !!!!!!!!!!!!!!!!! a to przedsmak tego co sie dzieje : Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2010 (edytowane) Edytowane 18 Listopad 2010 przez SEWERYN_S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 18 Listopad 2010 (edytowane) a, i własnie odkryłem że moje nemo czarne mają młode - w kominie i w sumpie mam około 50 - 60 szt małego narybku 2mm - ciekawe czy coś przezyje Edytowane 18 Listopad 2010 przez SEWERYN_S Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 no i gitara ,teraz niech nasze szczepki zaczną rosnąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 Prawdziwa rewolucja się szykuje! Powodzenia . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 19 Listopad 2010 Milo patrzec jak wyprowadzasz zbiornik na prosta. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 No to teraz już baniak "zaskoczył" i miło popatrzeć. Fotki lekko rozjaśnij w programie o 0.5 EV i będzie super gicio. Najlepiej wyjdą gdy zrobisz prostopadle do akwarium, zbędne elementy można przyciąć. Tak czy owak już masz z górki, tak fajnie będzie się kręcić przez co najmniej pół roku, można odsapnąć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 . Tak czy owak już masz z górki, tak fajnie będzie się kręcić przez co najmniej pół roku, można odsapnąć pół roku = możesz to bardziej rozwinąć ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AdrianPotocki 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 20 Listopad 2010 Hej Severyn Mam takie pytanie, moze glupie ale co tam. Napisz jak przy takim litrażu robisz podmianki wody ? Wychodzi na to ze to prawie 100L.... Adrian Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 21 Listopad 2010 Hej Severyn Mam takie pytanie, moze glupie ale co tam. Napisz jak przy takim litrażu robisz podmianki wody ? Wychodzi na to ze to prawie 100L.... Adrian więc tak, akwarium jest wielkie, bardzo stabilne , dotychczas nie było w nim wiekszego obciazenia, wiec w ciagu roku zrobiłem tylko 3 podmiany po 90L. Teraz dołozyłem troche i ryb, i korali , wiec planuje co 3 tygodnie 90L wymieniać, zobaczymy jak bedzie, jeśli bedzie trezba to i co 2 tygodnie 90L - 90 - dlatego, że akurat takiej pojemności mam beczke. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miloslupsk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 23 Listopad 2010 Witam Kilka słów o zbiorniczku: * rewelacyjny sprzęcior w sumpie i dookoła * Ciekawa obsada * Niestety nie podoba mi się obecny układ skał. Bardziej odpowiadało mi to co było wcześniej ( ściana ze skał). Oczywiście to tylko moja wizja i moja opinia, która w żaden sposób nie umniejsza Twojemu baniakowi. Faktu, że jest przepiękny - nie da się podważyć. Pozdrowienia od Słupska dla Słupska Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
juwewaldi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2010 no to już jest nas 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miloslupsk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Listopad 2010 no to już jest nas 4 Powiem szczerze, że jeszcze 2 miesiące temu, zarzekałem się, że nigdy w życiu nie będę miał jakiegolwiek akwa.. Apropos - to mój pierwszy baniak w życiu. Powoli, powoli, zaczyna mnie to wciągać, chociaż doświadczenia jak napisałem, nie mam żadnego. Od zawsze interesowałem się terrarystyką a tu...ot taka zmiana po przeprowadzce. A mówią, że to kobieta, zmienną jest...heheh.. Jak widać - nie tylko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach