kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Kostia czytać umiesz? myśleć umiesz? to czemu z tego nie korzystasz? Moze poszukaj do konwersacji kogos kto w/g Ciebie umie myslec. jesli nie widzisz róznicy w odpieniaczu w baniaku a pompka cyrkulacyjną to wybacz - ja Cię nie wylecze :smile: ale proszę - nie obrażaj 99,9 % akwarystów... nadal nie rolzumiem bo co pompa ladniejsza ? mniejsze ? sprzet to sprzet, przyjelo sie ze pompy sa czesciej widocznme niz odpieniacz. jesli ktoś kto pokazuje muszle jako podkładki pod korale mówi mi o sztuczności - to j.w. (ten skrót znaczy jak wyżej - przepraszam pozostałych, musiałem :good: Wiesz co kolego po prostu konczmy ten watek. Zdjecia zbiornika beda pokazywally sie sytemetycznie i to wystarczy za moj komentarz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Kris zaraz usłyszysz ,że na Twoje posty pan K już nie będzie odpowiadał :smile: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Kriss77 i BIgWalker :smile: - czy Twoje komentarze i sugestie jak wyżej coś wnoszą do tego postu - chyba nie, proponuje pisać na temat. Każdy ma swoje poglądy, pomysły na aranżacje i w każdym coś jest, ale każdy robi jak uważa i wg jego upodobań. Jeden lubi piekny komin, aby był widoczny, drugi go maskuje. Ja osobiście wolę zamaskować. Na te pompy też nie mogę się patrzeć bo szpecą. Ale to moje sugestie. Innym mogą się podobać i ja nie kwestionuje tego - wręcz przeciwnie - podziwiam kolejny zbiornik i kolejnego zarażonego akwarystyką morską . pozdr i chłopaki nie kłocić się tylko pisać na temat - po to jest forum. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seb 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Seweryn, masz absolutną rację, mnie osobiście taka aranżacja się podoba, z tym że obsadzić to koralami czy to miękkimi czy twardymi bedzie dość trudno żeby osiągnąć zadowalający efekt, no ale jeśli całość jest rozbieralna to nie widzę minusów. Z cyrkulacją będziesz musiał poszaleć, ale to już później jak bedą zwierzaki, wyjdzie w praniu komu jest dobrze a kto potrzebuje większej wichury. Jedną uwagę mam tylko OT Wiesz co kolego po prostu konczmy ten watek Zwróć uwagę że to powoli przestaje być Twój wątek, a zaczyna być wątek czysto marketingowy Pana K. Jak większość postów które pisze. A to moim zdaniem nie jest fair... No ale takie są wlaśnie metody działania Pana K. Najpierw małymi kroczkami, "na przyjaciela", a później okazuje się że nie jest tak różowo i bezinteresownie jak nam się na początku wydawało... Doskonale zdaję sobie sprawę z tego że rad udziela się ludziom którzy o nie proszą, niemniej jednak po prostu weź pod uwagę co napisałem... A baniaczek jak dla mnie ma ogromne predyspozycje na kozaka :smile:Pozdrawiam seb Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Pompy tunze są wystawione na sprzedaż, będzie nowy system oceans motions 4 way. oto link : http://www.oceansmotions.com/store/product_info.php?products_id=32&osCsid=837f2f502e8ad054129369c89ede357c Odpieniacz także sprzedany, nowy już w drodze - pojawi się Tunze - Master DOC Skimmer 9440 . Przepływ wody: 2600 l/h Przepływ powietrza: 1600 l/h link do odpieniacza : http://korale.pl/product_info.php/cPath/27/products_id/1448 i do tego jeszcze : osmolator Tunze, dozownik - Grotech III zdecydowanei lampa uv - 35 watt FR 509 i chyba to wszystko - co o tym myślicie. a potem przyjdzie czas na lampe - może ją sprzedam, może dokupie coś - sugestie mile widziane, napewno nie wchodze w ledy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Nie będę się wypowiadał co do ułożenia skały, wyznaję zasadę, że ma się podobać inwestorowi, czy raczej właścicielowi, a jak widać z wypowiedzi SEWERYN S jest zadowolony, więc tak niech pozostanie. Teraz najważniejsze to aby wszystko ładnie rosło, bo skała to tak naprawdę tylko konstrukcja pod korale i masa filtracyjna czy jak by to tam nie nazwać. Mam jednak coś do powiedzenia Kostii - RANY B... kolego masz naprawdę dużo doświadczenia i wiedzy, ale na litość B. nie wystarczy napisać "PRZEPRASZAM ZNÓW NIE NACISNĄŁEM CYTUJ" przecież odszyfrowanie twoich postów, czy raczej wysortowanie tego co masz do powiedzenia, graniczy nie raz z cudem. Wpierw naciśnij "Cytuj" a później wycinaj nie interesujące ciebie fragmenty cytowanej wypowiedzi, pozostawiając nawiasy, na początku [ QUOTE=xxxxxxx ] i na końcu [ /QUOTE ] czyli rozpoczęcie cytatu i zakończenie. Choć nie zawsze zgadzam się z Twoim tokiem rozumowania to jednak śledzę i czytam co piszesz, bo nie raz piszesz ciekawe rzeczy, ale czytanie takich postów jest nie do przyjęcia. Przyjrzyj się sam jak wyglądają niektóre Twoje wypowiedzi, a co gorsza nie raz czyta się "cytat" sądząc, że to są Twoje słowa, możesz sobie wyobrazić jaki jest odbiór takiego tekstu ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rufio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Hm..myślę iz próba zamaskowania pomp cyrkulacyjnych czy też komina nie jest aż tak diabelnia trudna i bynajmniej nie potrzeba do tego aż tyle skały. Dążenie do ukrycia "techniki"w zbiorniku z racji estetyki całej aranżacji jest jak najbardziej trafne. Na pewno nie jest to zawsze proste jeśli dana aranżacja z góry ustalona nie daje nam takiej moizliwości,aczkolwiek nawet w tedy mozna pomyśleć o zastosowaniu chociażby juz wspomnianego falownika w miejsce standardowych cyrkulatorów.A komin jeśli mamy taka mozliwość wykonać poza ekspozycją(jedna z bocznych ścian..chociażby)...wiadomo aby było prościej dobrze by bylo pomyśleć już o tym na samym początku w fazie planowania zbiornika,chociaż w mysl przysłowia "Polak potrafi"w gotowym zbiorniku też mozna choc co pokombinować (sami dużo wiercimy w gotowych baniakach :smile:) Wracając do tej aranżacji jaką ma Seweryn zamaskowanie pomp jest bardzo proste do wykonania ...pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 możesz sobie wyobrazić jaki jest odbiór takiego tekstu ? Obiecuje poprawe w tym względzie , prosze nie bić.. M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafal19 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 znów to samo, tak ciezko zostawić przy wycinaniu z cytującego tekstu i Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 16 Listopad 2009 Dążenie do ukrycia "techniki"w zbiorniku z racji estetyki całej aranżacji jest jak najbardziej trafne. Właśnie jest to aspekt którego nie rozumiem, i co zresztą tak mnie wzburzyło, wielkie słowa - aquascaping srutututu a na około Rafineria Gdańska. Gdbyy w środku było gruzowisko, to jeden kij, ale aranżacja u Kolegi całkiem przyjemna. Badylarze maja jeszcze lepsza jazdę fajne Iwagumi a obok grzała, dyfuzor , koncówki do karnistra... Jejzas... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 Zaszły poważne zmiany : lampa ATI 10x80W (5białych, 4 niebieskie, 1 fiji), Uniwersal Osmolator Tunze, Odpieniacz Tunze Master Doc Skimmer 9440 , Deltec FR 509 + węgiel, lampy w sumpie ( power glo 30W i lampa UV 30W ), podłożę w zbiorniku 54kg Nature's Ocean Bio Activ Live .Doszło także kilka koralowców. W sumpie pojawiła się także kratka i glony : spagetti i rurówka jak dobrze pamiętam (chyba że mylę nazwę ) i po mału do przodu. Dodam , że oświetlenie zbiornika mimo lampy 150cm na zbiornik 220cm jest ok, dobrze to wyszło, ale i tak na boki pójdą mniej wymagające koralowce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
brzydzi 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 Coraz ciekawiej Zapowiada się fajny zbiorniczek, trzymam kciuki. pozdro Grzegorz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 Dlaczego zdecydowales sie na odpieniacz Tunze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 Lionfish : A dlaczego nie miałbym się decydować na ten odpieniacz - może tak ? Jest świetny, wpsaniale pieni itd. Badania wody na dzień dzisiejszy (testy SALIFERT) : Ca - 420mg/l Kh - 12,2 Mg - 1400mg/l Ph - 8,0 NO3 - 7mg/l Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 kh zbij na 7-7,4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SEWERYN_S 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 wiem , wiem za wysokie , jak zbić te kh ? - pozdr. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 nie dolewaj balinga kh wyrównasz podmianami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lionfish 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 28 Listopad 2009 Tzn ze widziales jego dzialanie zanim go kupiles i to cie przekonalo do zakupu? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach