Skocz do zawartości
Fool szklo

Budowa mojego systemu 800L

Rekomendowane odpowiedzi

SPS PROJECT od 26.04.2009

Zeovit od 26.04.2009

Czy te daty oznaczają faktyczny start akwarium ?

Rozumiem że Zeovit odstawiłeś, skoro masz uruchomione biopelety ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seba MISTRZOSTOW ŚWIATA GRATULACJE!!!! Piękny baniak i piękne przyrosty!! KOZAK TAK TRZYMAJ!

Pozdrawiam z Sokola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja tu czegoś nie rozumiem, takie miałeś śliczne akwarium i co się stało ?

Teraz to wygląda po prostu jak "nowe".

Albo nie znam jakiś szczegółów i niedoinformowany jestem.

Zainteresowałem się tymi peletkami, tak jak system ZEO odrzuciłem już na samym starcie, tak śledzę rozwój sytuacji z biopeletami, a tu mu masz ci babo placek już nie wiem co o tym myśleć.

Akwarium z linka który podałeś REWELACYJE ! ale wychodzi na to, to już historia, to Zeo rozwaliło sprawę, czy te peletki czy może ceramiczny pomór ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo! Korale wyglądają naprawdę super! I skała dużo lepiej niz przy zeo-metodzie (takie mam wrażenie). jeszcze raz BRAWO! :)

tak się tylko zastanawiam, choć bilopelki są mi kompletnie obce, czy zwiększone cotygodniowe podmiany to dobry kierunek?

u siebie (choć wiadomo, ze każdy zbiornik jest inny) zauważyłam, że większe podmianki , w całokształcie wcale nie są tak rewelacyjne dla zbiornika. ale może przy biopelkach tak trzeba... nie wiem... z pewnością to konsultowałeś, więc wiesz co robisz.

jeszcze raz GRATULUJĘ ! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fool szklo a masz może fotki z tego akwarium co podałeś co było wcześniej ale z samego ułożenia skały bez korali ?? bo bardzo mi się podoba takie ułożenie, i napisz w jaki sposób układałeś wtedy skałę klej?? rurki?? dzięki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika podmianki robie takie od 1 mies,po to żeby glon całkiem szedł ze skały i jak zejdzie to wrócę do podmian 10% zauważyłem przy tych dużych podmianach ze troszkę więcej muszę lać KH,i MG a tak poza tym nic się nie dzieje bardzo ci dziękuje za mile słowa. Dajmen chodzi ci o akwa co było dsb tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To poszły w p.....du wszystkie korale ? :D

Czy doszedłeś w jaki sposób dostało się to świństwo do akwarium i czy na pewno były to pasożyty ? Czy może to akurat coś z kropelkami Z lub co innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak poszło wszystko z tamtego akwa do śmieci również skala 150kg wtedy miałem dsb czyli nic nie lałem do wody oprócz A,B,C a czy pasożyty to nie wiem na 100% ale tak mi się wydaje i domyślam się z kąt moglem przynieść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi mi o fotkę akwarium tego co zlikwidowałeś z powodu pasożytów czy jak to nazwać ,ale tylko z ułożoną skały bez korali :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nika podmianki robie takie od 1 mies,po to żeby glon całkiem szedł ze skały i jak zejdzie to wrócę do podmian 10% zauważyłem przy tych dużych podmianach ze troszkę więcej muszę lać KH,i MG a tak poza tym nic się nie dzieje ....

no właśnie, tak się zapytałam, bo u mnie było ciut podobnie, tzn. dopóki robiłam podmianki 10% (zawsze co tydzień) wszystko grało. z czasem dorwałam wiekszą beczkę do podmian i robiłam 25%. zaczęły się pojawiać naloty na skale i piasku, a że zmieniłam wtedy kilka rzeczy nie pomyślałam o podmiankach.

po konsultacjach z mądrzejszymi ode mnie, zmniejszyłam podmiany i prawie natychmiast wszystko wróciło do normy - dla mojego zbiornika optimum okazało się 5-6 %. z tymże u mnie naloty były skutkiem większych podmian, a Ty podmianami chcesz je zlikwidować, więc jest ciut inaczej.

nie wiem, nie wiem... masz bardzo doświadczonych ludzi wokół siebie, ale mi gdzieś w głowie "kołacze", ze prz tępieniu glonków, generalnie zmniejszamy podmiany co by im pożywki na świeżej soli nie dostarczać, ale mogę się mylić.

trzymam kciuki, oby wszytsko teraz było dobrze!

bo już jest SUPER! :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nika powiem ci szczerze ze bardzo pomogły mi te podmianki w tym glonie co zszedł ale na pewno tez za sprawa magicznych kulek. Daimen nie mam fotek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i właśnie piszcie o swoich porażkach też a nie o samych wzlotach

szybciej w ten sposób unikniemy tego typu rzeczy w przyszłości

bo jak patrzy się na forum ,ogólnie to tylko jedno akwarium ładniejsze od drugiego i jak się do tego dochodzi,tak jak by nie było w morskim żadnych problemów,a przecież one są,nie ukrywajcie ich

ogromne posty jak doszło do katastrofy i z jakiej przyczyny,przecież to się przyda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie ze tak ja gdzieś pisałem o pasożytach, choroby i plagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu udało nam się wpaść do Sebka.

Tak myślimy co by ty napisać a że ciężko jakieś mądre słowa znależć..

Sami zobaczcie jak zbiornik się zmienia z tygodnia na tydzień. Jak dla nas Mistrzosto Świata:)

Ps Sebek ITI - patataj :(

3442_thumb.attach

3443_thumb.attach

3444_thumb.attach

3445_thumb.attach

3446_thumb.attach

3447_thumb.attach

3448_thumb.attach

3449_thumb.attach

3450_thumb.attach

3451_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zbiornik xxx zlotych ... bio pelets xxx złotych...

Uśmiech właściciela.. bezcenne :(

Sebka przed zbiornikiem rozumiem, tylko po co ta pani zasłania taki ładny zbiornik?ehh ;/

buziaki i uściski :*

ps następnym razem poprosze kawe z mlekiem:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
:):shocked: ja ,ale super akwa :dance3: szzacun :dance3:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi