Skocz do zawartości
mazand

LEDy z Chin

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem na tym forum zupełnym nowicjuszem, a do akwarystyki morskiej robię przymiarki już od ładnych kilku miesięcy, czytając między innymi posty na tym forum.

Zamierzam wymienić swoje 300 litrów słodkiej wody na przynajmniej tyle samo solanki :good:. Żona postawiła mi tylko jeden warunek :frown:. Muszę się pozbyć obecnego zbiornika w całości. Tyle dygresji :wink:.

Wracając do meritum, to postanowiłem zgromadzić odpowiedni sprzęt i tu pojawiło mi się wiele dylematów - tani czy dobry, a może jakieś nowinki techniczne?

Tak zrodził się pomysł ściągnięcia na próbę lampy LED z Chin :). Po licznej korespondencji, kilku dniach niepokoju o pieniądze, które wysłałem w ciemno, otrzymałem przesyłkę z zawartością jak poniżej na zdjęciach. Jeszcze nie mogę ochłonąć :dance3:, że się udało bez strat. Ponieważ nie mam zbiornika morskiego, postaram się wesprzeć czyjąś pomocą, :smile: a na początek będę męczył moje obecne akwarium porównując 2x 70W HQI 8800K z LEDami.

Lampa LED 120W 10000-20000K białe + niebieskie w stosunku 3:2, w sumie około 90 lm/W wg producenta

1777_thumb.attach

1778_thumb.attach

1779_thumb.attach

Jak skombinuję lepszy aparat, a nie telefon, to zrobię lepsze fotki z akwarium.

Jeżeli chodzi o sprawy cenowe, to proszę na priv.

Dodatkowe zdjęcia pojawią się jutro albo po jutrze. Kumpel postanowił mi pomóc ze zrobieniem zdjęć - niestety to tylko zbiornik słodkowodny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem naprawde ciekawy, jak bedzie sie lampeczka sprawowala. Chyba wlasnie ta mialem okazje obejrzec w sobote (:)) i bylem naprawde zaskoczony jakoscia wykonania. Jak na chinszczyzne to poza wiatrakami nie bylo sie do czego przyczepic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy o tym produkcie z Chrl to w internecie da się gdzieś poczytać.

Ile to coś może kosztować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby zaspokoić wszystkich ciekawość, to podliczyłem ostatecznie wszystkie koszty, włącznie z tymi bankowymi, które wczoraj rano dopiero otrzymałem.

Lampa 120W kosztowała mnie dokładnie 1211,00 PLN.

Zainteresowanym służę pomocą. Wczoraj zamówiłem kolejne dwie lampy.

Może dzisiaj jakieś nowe zdjęcia wrzucę na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość mario1966

daj namiary na siebie może ktoś z Krakowa bedzie chciał zamowić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no przeginają na tym nano-reefie. Fajna lampka. Ciekaw jestem czy zrobienie takiej własnoręcznie wyjdzie jakoś taniej. Masz może jakieś dane jakie diody tam są zastosowane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

namiary na mnie: mazand@tlen.pl

opłacalność DIY takiej lampy zależy od dostępu do tanich, ale dobrych i selekcjonowanych części

z tym w Polsce jest niestety ogromny problem - zasięgałem języka w kilku firmach i ceny mnie powaliły

stąd pomysł na Chiny i ich produkty - sporo się ryzykuje i trzeba mieć trochę szczęścia

ja szukałem i prowadziłem korespondencję ponad 2 miesiące

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a teraz parę zdjęć

od razu się przyznam że fotograf ze mnie żaden

zdjęcia nie poddane żadnej obróbce

2xHQI 70W 8800K kontra 79 białych LED 10000-20000K + 40 niebieskich 485nm

jak ktoś się dobrze przyjrzy to zauważy różnice, widać je szczególnie na dnie

no i LED ewidentnie przebija światło HQI

1780_thumb.attach

1781_thumb.attach

1782_thumb.attach

1783_thumb.attach

1784_thumb.attach

1785_thumb.attach

1786_thumb.attach

1787_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak sie dobrze przyjzec to sporo tego jest na e-bayu. I chinczycy i amerykanie wystawiaja sporo lamp zarowno w wersji 110 jak i 220V.

Ceny tez mocno przyjazne. Zastanawiam sie nad takim ustrojstwem do oswietlenia glonowego:

http://cgi.ebay.com/900-LED-AQUARIUM-GROW-LIGHT-PANEL-HYDROPONIC-WHITE-110V_W0QQitemZ160349199358QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item25558e9bfe&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1205%7C293%3A2%7C294%3A50

tak naprawde zawsze da sie cos ustrzelic w dobrych pieniadzach, koszt przesylki do Polski 60$. Nawet jak nie bedzie odpowiadac to mozna sobie oswietlic piwnice :)

tutaj wersja aktyniczna na 220V:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=230245547172&_trkparms=tab%3DWatching

a sa tez mieszanki roznej masci :dance3: np to:

http://cgi.ebay.com/LED-Aquarium-Lighting-Reef-Corals-Tank-Grow-Light-Panel_W0QQitemZ370232862922QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item56339928ca&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=65%3A12%7C66%3A2%7C39%3A1%7C72%3A1205%7C293%3A2%7C294%3A50

Zakup takiej lampy jest wlasciwie szybki i pewny. WYstarczy konto na PayPalu i zalatwiacie sprawe w 5 minut. Przelewajac pieniadze przez PayPal-a nie ponosi sie zadnych dodatkowych kosztow przelewu jak ma to miejsce przy kozystaniu ze zwyklych bankow. DOdatkowo pieniadze sa ubezpieczone wiec nie ma w zasadzie mowy o "wykreceniu" kupujacego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lampa ma 120W, wymiary 400x210x80 mm (pole LEDów 300x125 mm), zamontowane w obudowie są 3 wentylatory

Takie lampy jak moja mają moce - 90, 120, 300 i 600 W

Lampa w postaci belki 120x3 cm ma moc 60 W. Niestety koszt jej transportu jest dużo wyższy ze względu na znaczną wagę 8kg i duże rozmiary opakowania. Moja lampa waży około 4 kg - transport 72$.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

super, a powiedz, cło jakie na to się płaci? i jakie są wymiary pozostałych lamp (jeżeli znasz oczywiście)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do opłat celnych i podatku VAT wolę się nie wypowiadać, bo wiele zależy od podejścia celnika.

Wszystkich wymiarów lamp nie znam, oprócz tych, które już podałem.

W przyszłym tygodniu powinienem mieć kolejne dwie lampy 120W - taka dygresja dla zainteresowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat został wyczyszczony ze zbędnych postów.

@mario1966 uważaj trochę bardziej na ton i treść swoich wypowiedzi. To, że coś Ci się nie spodobało nie jest powodem do wyładowywania emocji w każdej wypowiedzi, która mogła by być rzeczowa i związana z tematem. Nie jest też powodem do obrażania innych. To słowne ostrzeżenie, mam nadzieję, że pierwsze i ostatnie.

Bardzo proszę o powrót do ciekawej dyskusji o LED'ach.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tylko dodam iz... przy handlu z chinczykami najlepiej sprawdza sie paypal.

Nie masz kosztów transferu kasy, tranzakcje sa ubezpieczone i potwierdzenie tranzakcji dla nadawcy i odbiorcy jest w kilka minut - transfer bankiem jest chyba najmniej oplacalny i sensowny.... dostajesz 2 razy w du... raz na kursie i raz na operacji i ... w dodatku taka kasa moze isc do odbiorcy w chinach do tygodnia ( przerabialem to )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mazand: jak sciagnales lampe to masz przeciez SAD, i tam masz czarno na bialym napisane, ze clo na elektronike to 3,7% liczony od calosci, i do tego 22% VATu liczonego od calosc+clo.

smith: jak ma Ci ktos udroznic hydraulike [ :rolleyes: ] to to zrobi i nie pomoze Ci paypal na pewno. nie wiem od czego jest to ubezpiczenie. ja sie kiedys nadzialem na frauda, sklep http://www.gamehubs.com/ istnieje do dzis, choc to bylo 2 lata temu. ceny maja na tyle niskie, ze wydawac by sie moglo ze warto zaryzykowac. strona profesjonalna. za to kontakt z nimi urywa sie po dokonaniu wplaty (przez paypal). pisalem do paypala w tej sprawie a oni nie pamietam co mi napisali ale kasy nie dalo sie odzyskac. btw sklep stoi na chinskim serwerze.

co do walut to najlepiej kupowac w najtanszym kantorze i wplacac gotowka na konto w banku i z takiego konta puszczac przelew miedzynarodowy. niekktorzy sprzedawcy kaza placic wiecej za paypal bo paypal im potraca - jak platnosci allegro zupelnie.

historia moich ledow byla taka, ze mialy byc u mnie 6 czerwca. pozniej babka krecila i w kazdym mailu zaprzeczala sama sobie, po wielu upomnieniach dostalem ledy 12 lipca, choc wplata poszla 15 maja!

co do lamp led z ebaya:

blue grow lamp jest zrobiony na diodach 450-465nm wiec jej PAR jest lipny na maksa bo jest to za waskie widmo. ---> pl.wikipedia.org ---> fotosynteza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj 20.08.09 UPS dostarczylo moje 2 lampy 120W, 14000K. Paczka wyslana z Chin w poniedzialek a w czwartek w mnie. Koszt 2 lamp 1480zl + 89zl oplat celnych itp. Byloby taniej gdybym kupil USD w kantorze. Platnosc poprzez Western Union.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi