Skocz do zawartości
smithpl

Oświetlenie LED - moda na testy :-)

Rekomendowane odpowiedzi

Dudu , pewnie bylo by to mozliwe, ale aktualnie jestem podczas migracji na wieksze akwa. Modul LED jest jedynie w pico rafie, wiekszy poszedl "do ludzi" bo i tak bylby za maly do nowego szkla. Samo akwa bardziej przygotowane do przeniesienia...

Pytanie czy inne osoby, ktore uruchomily swoje LEDy Cree ( a pare z nich wspieralem ) mogly by cos wrzucic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzuć tu jak możesz u kogo zamawiasz te drivery na 950mA. Bo nie mogę znaleźć kolesia na allegro. I czy da się tymi driverami ściemniać oświetlenie? Widziałem takie rozwiązania i ciekaw jestem czy te twoje też mają taką opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Da sie, bo tak naprawde to nie driver sciemnia.

On musi tylko miec wyjscie PWM i w to miejsce podpinasz sie ukladem ktory sciemnia czyli zmienia czestotliwosc zapalania sie i gaszenia ledów - tak dziala sciemnianie LED'ow

Funkcja DIMMER - sterowanie PWM

Zobacz na PDF'ie jest jak sie podłączyć - gorąco polecam te drivery.

Dodatkowo ten człowiek może zrobić ci drivery custom w tej samej cenie.

Ja mam np. 970mA i.... po pomiarze dokładnie tyle ma :-)

Sugerowałbym jedynie dogadać się w kwestii modelu na 45V wtedy można zastosować więcej LED na wiązke i zasilacz 48V

Z tego co wiem to ... dało by się zrobić drivery na 110V z PWM czyli ściemnianiem i użyc je jako wymienne w modulach 90W i 120W ver.1 LED o których tak głośno.

Jednak ... zabawa ze 110V jest troche ... niebezpieczna :nono: więc to rozwiązanie dla "bardziej wtajemniczonych" - a napewno nie na półkę sklepową B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugerowałbym jedynie dogadać się w kwestii modelu na 45V wtedy można zastosować więcej LED na wiązke i zasilacz 48V

kto jeszcze byłby zinteresowany driverami z wiekszym pradem? Bo kilku to im się nie chce robić, ale jak było by więcej osób to na pewno by sie wysilili;)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie pradem tylko napieciem :-)

podaj jaka partia i cena to i ja bym wzial "na zas"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

A ja mam pytanie odnośnie samego wykonania oświetlenia na diaodach LED.

Zamierzam zrobić światełko do jednej z komór w sumpie (wymiary: 30x40 cm). Chcę włożyć tam kilka(nascie) szczepek. Ponieważ w komorze jest już ok 15 cm DSB - szczepki będę stały dość wysoko. Samo oświetlenie chcę powiesić ok 10cm nad poziomem wody w komorze.

I teraz pytanie. Lepiej zrobić to na 7-8 diodach 3W czy 20 x 1W?

I pytanie drugie, biorąc pod uwagę, że oświetlenie będzie w zamkniętej szawce, czy wystarczy dać taki 2200_thumb.attach radiator o wymiarach 200x165x35mm, czy trzeba dołożyc wiatraczek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie pradem tylko napieciem :-)

wiem, wiem, dla mnie to jeden gwóźć:nono:

nie wiem jaka cena, bo żeby im coś zaproponować to trzeba wiedziec ile chcemy wziąć.

Kosek, ja na Twoim miejscu bym odpalił bez wiatraczka i obserwował jak bedzie to sie zachowywać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kto jeszcze byłby zinteresowany driverami z wiekszym pradem? Bo kilku to im się nie chce robić, ale jak było by więcej osób to na pewno by sie wysilili;)

pozdrawiam

Jeżeli można, to i ja zapisał bym się na 2 sztuki.

Ale znalazłem jeszcze coś takiego.

http://www.allegro.pl/item770869035_driver_przetwornica_zrodlo_pradowe_do_1a.html

Jest pełna regulacja prądu wyjścioewego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O fanie, i cena niższa niż tych które ja wrzuciłem. Niech jeszcze dorobią moduł sterowania PMW (czy jak to sie tam pisze :nono:) i biore:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest sterowanie PWM, lepiej niech dorobia 48V :-)

Dla wszystkich testujacych - ten driver ma ta zalete ze mozecie zmontowac uklad ledow i podpiac pod driver, potem zwiekszajac prad potencjometrem sprawdzac temp. na radiatorze ( jedna uwaga aby sprawdzac tuz po drugiej stronie led a nie na listkach radiatora :-) )

W efekcie bedziesz wiedzial do jakiego prądu pojdą LED'y bez aktywnego chłodzenia

Z drugiej strony - jesli udalo by sie znalezc podełko aluminiowe o odpowiednich rozmiarach ( niski szescian taki 40x20x10cm ). To mozna by robiac wlot i wylot przepuszczac przez niego wode np. RO, to podpinamy np. w układ chiller'a i mamy idealne chłodzenie cieczą a ledy kleimy do powierzchni 40x20 :-)

Fajnie wymyśliłem ?? :-D ;-D

Cos a'la to:

alu_ip54.jpg

tylko problem z wymiarem bo te małe są

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
j

Fajnie wymyśliłem ?? :-D ;-D

No pewnie, że fajnie, ale z moimi zdolnościami, to prędzej porazi mnie prąd, albo zaleję sąsiadów na dole, niż zrobię takie chłodzenie :nono:

BTW, w jaki sposób klei się Ledy do radiatora, to jakiś specjalny rodzaj kleju?

Stosuje się jakieś podstawki, czy zwyczajnie przykleja się do dolnej powierzchni i łączy kabelkami między diodami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Klej to dwuskładnikowa masa o właściwościach przewodzenia termicznego.

( klej termoprzewodzący )

Jest tego dużo na rynku ale proponuje poszukać w większych opakowaniach. Te ogólnie dostępne są przeznaczone do PC cooling'u - a jak wiemy tam ostro doją komputerowców więc i kleje są ostro przepłacane.

Jest jeszcze coś takiego - http://www.bernas.home.pl/Body/t_d_tp.htm

Taśma 3M termoprzewodząca - stosuje je np. philips w swoich power led'ah na star PCB - więc na pewno sie nadają.

Co do obudowy - to znajdź taką obudowe/puszkę o ściankach 2-3mm a ja ci ją zrobie abyś tylko węże podpiął :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brzmi to całkiem dobrze ;-), ale patrząc na to z innej strony, to czy rozsądnym byłoby, doprowadzenie do ciągłego kontaktu aluminium z wodą morską (chodzi mi o wpływ na zwierzaki)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@smithpl, śledzę Twój wątek od początku i zastanawiam się nad LED'ami do moich niefoto. W tej chwili nad akwa o wymiarach 75x63x60h świeci 3x24W ale chętnie poeksperymentował bym z diodami. Tylko teraz pytanie ile ich wsadzić, żeby nie przesadzić i nie zaszkodzić koralowcom. Twierdzicie, że z led światła jest więcej niż z T5 więc wniosek z tego, że 70W z led'ów to dla mnie za dużo.

W moim przypadku bardziej chodzi o sam wygląd poświaty, jej barwę i oczywiście bliki, niż przydatność światła dla zwierzaków. Podpowiedzcie coś.

Pozdrawiam

Hubert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubert, ja bym dał 36W na ledach ale z szerokim katem 120st. z przewagą niebeiskich.

Ty nie potrzebujesz lumenów tylko klimat wiec masz mega pole do popisu :-)

Ja bym zaczął 5 białych i 5 niebieskich i 2 royal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi