dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 Zaplanowałem już ilość i konfigurację ledów do mojej lampy. Będą to XREWHT-L1-R250-00D01 w ilości 6 szt., XREBLU-L1-0000-00K01 w ilości 5 szt., i XREROY-L1-0000-00A01 w ilości 5 szt. Rozłożę to na 2 drivery i dorobię sterowanie ręczne PWM (niestety programowanie mnie przerosło). Zakupy zaczynam po niedzieli. Dołożę do tego kilka 10mm diod UV. UV na razie założę po niedzieli do obecnego oświetlenia żeby przetestować. Lampę i tak skończę dopiero koło grudnia. Smithpl te blue i royal blue są zasilane prądem 700 czy 1000mA bo na allegro piszą że 700 a w datasheet-cie że 1000mA. Oczywiście chodzi o prąd max. Aha i jak mam 16 diod które chce zasilić prawie 1A to muszę mieć zasilacz o wydajności przynajmniej 16A? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 royale testowalem, nie widac aby warte byly uzycia, wystarczy biale i niebieskie + UV. UV daj na 3 driverze aby moc zmniejszac ilosc - nikt jeszcze nie testowal ile tak naprawde podawac UV. Wszystkie mozesz potraktowac 1000mA ( z tej serii ) ale stracisz na dlugowiecznosci. Ja bym raczej sugerowal max 950mA z dobrym chlodzeniem lub po prostu 900mA - bedzie bezpiecznie. Na allegro pisza co im sie wydaje a w datasheet jest to co producent podaje :-) Zalezy ile led w szerego. Srednia strata na ledzie to 3,6-3,9V i sobie liczysz ... 10xLED = 39V + ze 3V na driver daje nam 42V i 900mA ale... 2 razy po 5xLED = 22V i 1,8A i tak dalej... czyli jak bierzesz 16 LED na 2 driver'ach to potrzebujesz 2 wiązki po 8xLED= 35-36V i 1,8-2A Wez drivery z allegro - te z regulowaniem pradu potencjometrem ( koles jest z Warszawy ) mam do nich sterowanie PWM na atmelu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregorowicz 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 witam możesz dać namiary na te drivery z allegro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 Chodzi Ci o te drivery http://www.darel.elektroda.eu/produkt4.html czy te z allegro od mr-elektronik? Co do royal blue to one mają lepsze spectrum. Idealne byłyby diody które dają spectrum szeroko stosowanej i chwalonej Ati blue plus. Royale mają bliżej niż zwykłe blue do tego spectrum ale to jeszcze nie to. Dlatego chcę dać trochę UV ale nie mogę znaleść takiej 3W i o odpowiednim spectrum. Jak ich barwa będzie za niska to może szkodzić koralom. gregorowicz koleś z allegro to mr-elektronik. W jego aukcjach znajdziesz drivery. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 tak to te drivery. nie ma takich ledów jak ati blue plus. Dlatego mysle ze blue + UV da w miare ati blue plus Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Listopad 2009 Smithpl napisz cos wiecej o tym sterowaniu - ono jest ręczne? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 ...czyli jak bierzesz 16 LED na 2 driver'ach to potrzebujesz 2 wiązki po 8xLED= 35-36V i 1,8-2A No dobra a jaki polecasz zasilacz do tego? U mnie w końcu będzie łącznie ok. 20 diod na 3 driverach. Potrzebowałbym więc zasilacza 35V i ok. 3-4A (to już z zapasem na przyszłość). Bo nie mogę znaleźć odpowiedniego a na elektrodzie to schematów od cholery tyle że na warsztatowe, laboratoryjne. Strasznie duże te ich zasilacze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 27 Listopad 2009 Musisz mieć zapas napięcia minimum 2,5V. Zatem suma spadków napięcia na ledach przy prądzie jakim sterujesz + 3V. Potrzebujesz zasilacza 26-27V Inna sprawa że jak pisałem w innym wątku to są MBI6650 http://download.maritex.com.pl/pdfs/op/MBI6650.pdf więc biorąc pod uwagę to że i tak robisz płytkę dla mikrokontrolera, zrobił bym miejsce dla 7miu tych driverów (co wyjdzie cie taniej niż 3 gotowe drivery od mr-elektronika - policz ceny) , podłączał ledy po 3 i zasilił całość z 12V. Nie będzie problemów z kupnem zasilacza od jakiegoś monitora LCD na allegro wtedy. Możesz też podłączyć ledy po dwa łańcuchy równolegle, MBI se z tym radzi, ale jeśli strzeli ci jeden LEd, lub rozłączy ci się połączenie to w drugiej gałęzi popłynie 2x większy prąd co spowoduje w najlepszym razie uszkodzenie kolejnego leda w drugiej gałęzi. inna sprawa że najtańsze źródło prądowe do zasilania ledów to jest LM317. Niestety trzeba sie liczyć ze stratami - dla prądu 350mA w okolicy 0,5W w rezystorze + straty na spadek napięcia na stabilizatorze. No ale 1,20 PLN za driver dla 6ciu ledów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2009 Loccutus a trzeba użyć tantalowych kondensatorów? Nie mogą to być zwykłe elektrolity? Pomijam kwestię wymiarów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 29 Listopad 2009 Tantal ma być jak bozia przykazała. 50groszy netto nie majątek a potrzebne są raptem 2 sztuki :spiteful: Kwestia wymiarów nie jest pomijalna bo tu bardzo istotną rolę ma sposób zaprojektowania płytki (długość połączeń). W Pdfie jest wzór płytki drukowanej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 Tylko że jest ona dwustronna. Masz jakiś sposób na wykonanie płytki dwustronnej domowym sposobem czy tez trzeba zamawiać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Listopad 2009 A lampę robisz na 5 minut czy na kilka lat ? Co Cię zbawi koszt laminatu powiedzmy 70zł netto zrobionego w na profesjonalnej maszynie, z porządną soldermaską ?? www.prototypy.com.pl - przyjmują pliki gerber generowane przez eagla. Na stronie masz kalkulator do wyceny wartości płytki. Jak znajdziesz kilka osób chętnych na ten projekt koszty spadną dość znacznie. po drugie - kto mówi że ona MUSI być dwustronna :spiteful: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 Jedynie chciałem podpowiedzieć iż przy aktualnych cenach MAXSPECT LAMP z poprawionym modułem chłodzenia ( głośność ) mocno bym się zastanawiał nad robieniem lampy na Cree. Same ledy już wychodzą drożej niż lampa praktycznie z wysyłką aby uzyskać podobną moc. a to co dostałem od mojego chińskiego kolegi: "New MAXSPECT Silent LED Fan is release on 15/11/2009. Complete solve the noise and the sound just like a Computer Fan sound~ Very silent now! Must lower sound than chiller fan! Item include 18month warranty, all LED can replacement without repair status" Feature Using US LED Chips Lens lamp provides mostly cost-effective High brightness low energy consumption Model White Blue Similar As Temperature LED Programmable Timer Max 60 36w 18W 75W HQI No No Max 110 54W 54W 150W HQI Yes Yes Max 160 102W 54W 250W HQI Yes Yes Max 180 120w 54w 400w HQI Yes Yes Important : For Max60 Model didnt have a LED Temperautre controller / No Programmable Provides a Water Shadow Effect ~ No T5ho or Hetail HQI Light heat UV light Protection on biological absolute security Specific 450nm wavelength blue light, the light needed to simulate the coral growth and promote coral growth All-in-time switch setting, can set white / Blue On Off in different Time Example White: Set 7:00AM White Start - 18:00 Stop Example Blue : Set 1000:AM Blue Start - 23:00 Stop Lamp temperature display real-time detection, over-temperature alarm, over-temperature automatically turn off the lights (60-degree alarm, auto lights 70 degrees) * All external power supply, lamp only through low-voltage DC, for aquarium biological and human security Fashion, simple, compact Design. To subvert the traditional lamp awkward appearance, a large volume of Integrated aluminum radiator light body, with the dual-ball bearing fans, for the LED lamp beads to provide adequate cooling Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomiooo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 where and what is the price? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kosek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 1 Grudzień 2009 where and what is the price? np tu: http://www.fish-street.com/maxspect_programmable_led_aquarium_lighting lub tu: http://www.reefshops.com/maxspect-led-for-aquarium.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kondor 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Grudzień 2009 Co myslicie o tych ledach?? 3 chipowe zimno- białe strumień ok 56 lm [dość dużo ale tak wychodzi 25[cd] x 2 x 3.14 x (1-cos50) = 56.08 [lm] moc 0.196 W co daje nam wydajność świetlną: 285 lm/watt [trochę to niemożliwe aleee tak wychodzi...] kupię 50 takich diod co powinno dać 2800 lm [czyli wiecej niż dwie białe swietlówki T5 24 W] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Oj ludziska perełke znalazłem: http://www.shop.rafa.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=81_178_174&products_id=604 Przecierałem oczyska widząc cenę no ale jednak dobrze widzę. Mało tego -ja już gdzieś to widziałem... widziałem to tu: http://www.maritex.com.pl/pl/shop/products/ggid/13777 W świetle tego linku - gdzie widać cenę detaliczną takiej żarówki, a następnie biorąc kalkulator i licząc ile można "przyciąć" - stwierdzam że zaczynam robić ledy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 15 Grudzień 2009 Jaka cena? 25 tysięcy? eeee nie wierze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach