smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Fakt, to dobry pomysl z tym wodnym jednak.... pewnie bedziesz mial problem z dobraniem chlodnicy ktora z reguły ma wielkosc 2cmq czyli tyle aby przykryc tylko radiator procka. Tutaj masz powierzchnie 40x20cm. Tylko proponuje ostroznie, jak przypalisz LEDy to .... pozostanie wymiana modulu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Nie pamiętam jaki wymiar montażowy jest LED mocy 100W, ale to chyba nie jest 40/20cm Z chłodzeniem nie ma problemu, martwi mnie raczej to JAKIE światło, znaczy na ile przydatne w tej dziedzinie będzie z tych LEDów. Mam cały czas na myśli 100W nie moduły ale LED MOCY. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loccutus 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Akwarium Bogdana Mosóra (PKMD) - chłodzenie wodne świetlówek LED DIY- ledy 3W w liczbie 11 sztuk na belkę. Akwarium słodkie. Ledy montowane na profilach z kwasówki - wewnątrz profilu.... płynie Wisła płynie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 tomajk, ja pisalem jakbys chcial w lampie a'la RS zastapic wentylatory chlodzeniem wodnym. a ledy 10w i 100w to porazka - jak pisal Przemek. (stosunek lumenow/PAR na WAT i na zlotowke ... :-) ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 ale tomajk chce dać do kazdego leda jedno chlodzenie wodne, czyli 20 ledow, 20 chlodnic wodnych Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 no to wtedy gdzie ta oszczednosc ? :-) chlodzenie a'la komputerowe nie pociagnie tylu chlodnic w szeregu.... a dla kazdej z osobna.... Dodatkowo ... 100W z takiego modulu spowoduje ze spali korale tuz pod lampa a obok bedzie ciemno.... zaleta 3W i 1W ledow jest to ze swiatlo rozkladasz na wieksza powierzchnie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 No tak, ale gdzie te "bliki" na tym mi bardzo zależy. Właśnie tą przewagę ma światło HQi nad świetlówkami, że daje piękne kontrasty w akwarium, a T5 jest tak gładkie, że aż mdłe. A co z żarnikami HQI, przecież one "walą" 250 albo nawet 400W prosto w oczy koralom. Oczywiście 100W to jest już skrajne rozwiązanie, oczywiście można iść w mniejsze moce np.50-30-10W tak jak mówię, nie zależy mi na oszczędnościach, tylko na uzyskaniu właściwego efektu. Najbardziej w T5 nie podoba mi się właśnie ta "gładkość", brak blików, cieni, kontrastów. HQI to znowu jakby nie patrzeć przestarzała już technologia. Nie mam problemów z przegrzewaniem akwarium, ba wychodzi na to, że powinienem zachować te 1000W nad wodą by utrzymać taki rozkład temperatury jaki mam dotychczas. Ważną sprawą też jest trwałość i stabilność oświetlenia, fajnie byłoby zrobić i zapomnieć na chociaż 5 lat. Po tym czasie może będzie Plasma albo inne cuda, więc dalej w przyszłość nie wybiegam. PS. Nie dodałem, że nie mam zamiaru korzystać z "zabawkowych" rozwiązań używanych do chłodzenia procesorów, są wydajniejsze sprzęty, duuużo wydajniejsze, co tam kilowat, piwko małe, albo pikuś Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 ale ledy 3W i 1W daja wlasnie blinki !!! moduly peltiera ktore mozna by zastosowac tez wymagaja chlodzenia drugiej strony. To wszystko wlasnie daja ci moduly LED lub LED DIY na 1W lub 3W. Dlatego tak mi sie podobaja, mam gdzies oszczednosc energii, wlasnie blinki sa fajne a nie musisz ladowac HQI aby uzyskac ten efekt i co 5 miesiecy wymieniac wklady w lampie ( czy to T5 czy HQI ) Ty masz tylko problem z halasem z wetylatorow, az sie boje co sie dzieje jak ci przechodzi grupa biedronek za oknem :-) :-) a tak serio to sadze ze wentylatory beda cichsze od splywu wody... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Nie no BIEDRONKI to tak ucho wk***iają, że masakra Ogniwa Peltiera źrą dużo prądu, czyli dodatkowe waty ogrzewania, no aż tak dogrzewać nie potrzebuję Ale te 3W to już rozsądniej brzmi. Robię oświetlenie tarasów, tam akurat będą 100W LED M więc nic nie stoi na przeszkodzie by spróbować, jedna sztuka w tą czy w tą nie zrobi różnicy. Jak znam życie, to pewnie będę czekał z miesiąc na części, bo jak w banku, że magazyn pusty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 to jak nie chcesz gotowego modulu to polecam cree xre :-) troche dlubaniny ale ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2009 Dłubanina, dłubaniną, nie ważne kto zrobi, ważne kto zleci Ale zapomniałem całkowicie o panelach 72W, one jeśli dobrze pamiętam nie mają żadnych wentylatorów, mają za to jakieś proste sterowanie mocą. Jeśli zastosować odpowiednią ich ilość, to może pociągnęłyby temat. Tak myślę o 8szt, do tego jeszcze LED Purple Axtynic, Northerm Blue i świetlówki UV(?W) LED tak po sztuce 5W(30cm) do każdej lampy, i rozmieścić to wszystko co 35cm. Razem dałoby to 656W LED i kilkanaście W UV. Co o tym sądzicie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2009 tylko znow wracamy do kosztow, bo wyjdzie nie atrakcyjnie cenowo w stosunku do slusznych rozwiazan. a jak koszty nie maja znaczenia to ... zrob na led'ach 0,5W -nie potrzeba chlodzenia. tylko wyjdzie ci duza matryca nad akwarium i drozej niz stosujac 1W lub 3W z chlodzeniem Po za tym pamietaj ze mozesz stosowac ledy cree XRe bez chlodzenia aktywnego. Wystarczy ze ograniczysz ich prad i wystarczy tylko duzy radiator - tak okolo 600mA-750mA. ale wtedy nie uzyskasz ponad 240lum/led i bedziesz musial uzyc odpowiednio wiecej ledow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2009 To znowu wróci problem jednorodnego oświetlenia, takiego jak ze świetlówek, tego właśnie starałbym się uniknąć. Wcale z tymi kosztami nie byłoby tak źle, przykładowo: Panele 72W 8x870zł = 6960zł Świetlówki LED 30cm 5W 16x95zł = 1520 Oprawki i zasilacze około 1000zł Świetlówki UV - ? ale sądzę, że nie przekroczy 500zł komplet. razem 9980zł Panele 120W 5x1850 (wersja EX) =9250 pewnie nie obeszło by się bez UV czyli 500zł Wynik 9980 kontra 9850 nie jest źle, co prawda przy 72W panelach nie będę miał bajeru w postaci sterowania no i fokle, ale cisza jest bezcenna dla mnie. PS. W wersji 8x72W miałbym całkowitą moc 676W w wersji z panelami 120W -620W czyli bardzo podobnie, tak jak i z ceną. Z pewnością mniej roboty by było, tylko nie wiem nic absolutnie jak świecą i czy będą dobre te 72W panele. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 11 Październik 2009 nie wraca, wez najpierw to sprawdz... ledy daja blinki cree daja praktycznie od 450mA - troche juz je testuje. Ich specyfika daje taki efekt jak HQI a nie moc. co do 72W tez ci nie pomoge, w sumie nawet nie interesowalem sie tymi modulami, jak dla mnie za malo PAR/lumen na powierzchnie lampy. Zakryl bym cala powierzchcnie akwa i jeszcze by brakowalo :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman Rożek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Witam Najbardziej w T5 nie podoba mi się właśnie ta "gładkość", brak blików, cieni, kontrastów. HQI to znowu jakby nie patrzeć przestarzała już technologia. no polemizowałbym z Tobą na ten temat, HQI to jedna z pierwszych metod przynosząca oczekiwane rezultaty, jest to technologia na dzień dzisiejszy która jest stale ulepszana, bo jest warta tego. W sowim nowym zbiorniku zastosuję nową lampę HQI (pozdrowienia dla Rafała ) w połączeniu z nową technologią LED, o efektach powiadomię. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dudu 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 smithpl wrzuciłbyś jakieś zdjęcia jak wygląda baniaczek pod tymi ledami cree co robiłeś? Chyba masz jakieś stare zdjęcia co by je porównać z nowymi? Ja właśnie składam sprzęt do budowy lampy na tych diodach i chciałem zobaczyć wyniki. Jak nie chcesz wrzucać w temacie to wyślij mi na pw. jak możesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
silver200 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 Dudu, daj znac jak bedziesz sterowal ledami? ja tez kompletuje sprzet do lampy i mam klopot z elektronika, bo koszta robia sie straszne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dany 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 13 Październik 2009 @Roman, ja też jestem za HQI jednak w moim mieszkaniu daje taki power że temperatura w akwa podnosi mi sie w lecie o kilka stopni. Ale jak już wybuduje mój wymarzony domek to bede mial same HQI jednak bliki to jest to ! Teraz mam T5 też jest super, ale jednak to nie to No chyba że LED jak juz sie sprawdza u naszych największych pytonów akwarystyki to wtedy może zaryzykuje? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach