Skocz do zawartości
smithpl

Oświetlenie LED - moda na testy :-)

Rekomendowane odpowiedzi

@Jura to ze aktualnie nie masz glonów w akwa wcale nie musi być zasługą oświetlenia LED. Ja mam „tradycyjne†oświetlenie i też nie mam glonów. Nie twierdze ze Ledy są złe , sam się nawet zastanawiam nad zmiana światła, ale akurat ten argument wcale mnie nie przekonuje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co myślicie o daniu na długości 140cm 5 szt 10W

http://www.allegro.pl/item749201520_dioda_z_power_led_10w_biala_700_800lm.html

reszta 15 szt. niebieskie.

Bardzo ciekawa propozycja, tylko jak ta dioda oprócz tego, że świeci będzie miała odpowiednie spektrum.

Ale rzecz najważniejsza w tym i co mi się bardzo podoba, to że jest szansa przy konstruowaniu DIY LED zrobienia chłodzenia które nie rozniesie mieszkania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tomajk, po tym co zobaczylem w modulach led inaczej podszedlem do chlodzenia

Spokojnie sie da utrzymac niska temp...

Dominik, o co pytasz? Testy chyba sie udaly bo lamp coraz wiecej i to DIY i to sklepowych :-)

Doszlo tylko to ze warto dolozyc pare UV LED

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym wolał jednak chłodzenia pasywne - troche dużo szumu jest z tych wentylatorów.

Co do LED UV też się zgadzam. Jutro poszukam w domu świetlówki UV i jeśli ją znajdę zobaczę jaki to da efekt w połączeniu z lampą.

Szkoda że nie ma opinii osób które jako pierwsze kupiły lampy/świetlówki LED bo one z perspektywy czasu już mogli by się więcej wypowiedzieć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od LEDow 1W , tym bardziej z podniesionym pradem, zapomnij o pasywnym chlodzeniu......

sa , poczytaj nano-reef.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym wolał jednak chłodzenia pasywne - troche dużo szumu jest z tych wentylatorów.

To się wyraziłeś BARDZO DELIKATNIE:smile: to co generują wentylatory nawet te w panelach 120W IIver. to jest totalny obłęd.

Jak oglądałem oświetlenie w sklepie, było ogólnie dużo hałasu i sam jak dziecko zafascynowany światłem,koralami, rybkami i tak w ogóle nie zwróciłem szczególnej uwagi na pracę tych paneli, teraz jednak po ochłonięciu doszedlem do wniosku, że to całkowita porażka. Musiałbym zamontować 5 paneli, w każdym po 3 wentylatory, to po prostu nie wchodzi w grę.

Muszę poszukać rozwiązań innych, mam na to nie całe 40dni.

Mam nad akwarium obudowę aluminiową, powierzchnia oddawania ciepła jest naprawdę duża a pasywne chłodzenie przy pomocy radiatorów spiętych termicznie z obudową byłoby w sam raz dla mnie. Może jakieś sugestie? a co sądzicie o LED mocy 100W ? do tego jakieś uzupełniające, niebieskie, UV itp. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomajk, pasywne chlodzenie nie ma wentylatorow.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%82odzenie_pasywne

a co do lamp. Jeden z kolegow prosil mnie o tunning lampy ver.1 wlasnie z powodu wentylatorow, po wymianie ich na ... nawet nie najcichsze lozyskowane odglosy zmalaly i to znacznie. Jakby zastoowac wentylatorki hi-end ( takie za 25-35zł ) to pozostalby tylko maly szum powietrza..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o ten "mały szum powietrza". Wentylaroty same w sobie nie są głośnie, jednak konstrukcja lampy i "moc" wentylatorów sprawiają, że powietrze ma bardzo dużą prędkość i słychać jak wydobywa się z lampy. Inna rzecz, że przy 3 wentylatorach, po 12 godzinach świecenia, to powietrze nie jest nawet letnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To się wyraziłeś BARDZO DELIKATNIE:smile: to co generują wentylatory nawet te w panelach 120W IIver. to jest totalny obłęd.

Jak oglądałem oświetlenie w sklepie, było ogólnie dużo hałasu i sam jak dziecko zafascynowany światłem,koralami, rybkami i tak w ogóle nie zwróciłem szczególnej uwagi na pracę tych paneli, teraz jednak po ochłonięciu doszedlem do wniosku, że to całkowita porażka. Musiałbym zamontować 5 paneli, w każdym po 3 wentylatory, to po prostu nie wchodzi w grę.

Muszę poszukać rozwiązań innych, mam na to nie całe 40dni.

Mam nad akwarium obudowę aluminiową, powierzchnia oddawania ciepła jest naprawdę duża a pasywne chłodzenie przy pomocy radiatorów spiętych termicznie z obudową byłoby w sam raz dla mnie. Może jakieś sugestie? a co sądzicie o LED mocy 100W ? do tego jakieś uzupełniające, niebieskie, UV itp. ?

Wentylatory po kilkudziesięciu - czasem kilkuset(czyli do miesiąca) godzinach pracy nabierają kultury i są ledwie słyszalne. Faktycznie zaraz na starcie mają tendencje do burczenio-mruczenio-szumienia - ale to mija - i lekki szum nie przeszkadza.

100W ledy są nie ekonomiczne - fatalna wydajność lm/W, brak rozsądnych temperatur barwowych, duża awaryjność układów. Najgorsza z możliwych inwestycji. Wystarczy zobaczyć co dzieje się z lampami solarisa - ile było awarii - czy to układów, czy zasilania - częściowo wynikającyh z wadliwego montażu - brak odpowiednich mostków termicznych.

Awaire były spowodowane głównie zastosowaniem diod dużej mocy(3W). Lampy np. Thorteka pozbawione są tych przypadłosci - używają również diod 1W.

W wersji BT EX wentylatory sterowane są mikroprocesorem mierzącym temperaturę płyty z ledami - prędkość wentylatorów dostosowana jest do aktualnej jasności - więc w ogóle problem zaczyna znikać.

pozdrawiam

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemku a będzie możliwość dokupienia sterownika do wcześniej zakupionych lamp? Zaznaczę że jest to v.2.

Dzięki za odpowiedź

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Tak jak pisałem na nano-reef - będzie to raczej niemożliwe - gdyż lampy BT EX podobne są do v2 tylko obudową i ledami. Wszystko pozostałe - separacja kanałów, zasilanie, czujnik temperatury, procesor sterowania wentylatorami itd - jest zupełnie inne.

Poniewż chcemy aby lampa była w 100% bezpieczna nie stosujemy komputerów w normalnych v2 - są tam przetwornice 120V - i jakakolwiek ingerencja w obwód wysoko napięciowy w przypadku porażanie prądem kogokolwiek - kończy się sprawą karną.

A to nie jest warte żadnych pieniędzy.

pozdrawiam

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko nawet ten "szum powietrza" u mnie będzie dużym hałasem.

Mieszkam w takim miejscu, że nawet mikser u sąsiada oddalonego o 200m słychać, niestety taki urok mieszkania "pod lasem". Dla tego tam gdzie mieszka się w otoczeniu DECYBELI z pewnością nie ma absolutnie żadnego problemu, lecz niestety nie u mnie.

Co do ekonomii, to nie przejmuję się tym zbytnio, nawet jeśli miałoby wyjść to drożej, to ważniejsze jest by oświetlenie było bez jakiegokolwiek wentylatora, wystarczy warczenie pomp cyrkulacyjnych i szum wody na zaworze regulującym poziom w kominie.

Wiem co to PASYWNE chłodzenie, dlatego wspominałem o radiatorze i dużej obudowie aluminiowej, blacha 2mm do tego dużo profili. Teraz świeci tam 1KW i nie trzeba żadnych wentylatorów, ta konstrukcja pięknie przenosi i oddaje ciepło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli myślisz o chłodzeniu pasywnym diod led 10, 30 czy 100W - to o temacie kompletnie zapomnij. Nawet dużej powierzchni blacha aluminiowa miejscowo rozgrzewa się do takiej templeratury, że spada drastycznie strumień świetlny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie jak mowi Przemek.

ale to ja nie wiem jak mozesz miec lampe T5 skoro tam tez z reguły sa wentylatory chlodzace i wydaje mi sie ze wytwarzaja wiecej hałasu niz wolnoobrotowe lozyskowane wentylatory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, nie mam żadnego wentylatora i żadnego szumu, tak jak pisałem, obudowa moja jest wystarczająco dobrym radiatorem i zbędne jest dodatkowe chłodzenie aktywne.

Obudowa nie jest AM czy ATI tylko sam robiłem 4m2 aluminium i do tego sporo kształtowników.

Hmm no to jednak zaryzykuje, jeśli jedynym problemem jest odprowadzenie ciepła to sobie z tym poradzą na pewno. Jakiekolwiek wentylatory odpadają, można przecież zrobić dodatkowo wodne chłodzenie, jest takie w komputerach wiec w czym problem ? tam procek wydziela 200W w porywach, przynajmniej u mnie tak jest. a rdzeń ma 65'C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi