Fool szklo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2009 @smith czy zaczołeś coś dłubać przy oświetleniu nocnym :sad: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr34 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 30 Sierpień 2009 @Jura to ze aktualnie nie masz glonów w akwa wcale nie musi być zasługą oświetlenia LED. Ja mam „tradycyjne†oświetlenie i też nie mam glonów. Nie twierdze ze Ledy są złe , sam się nawet zastanawiam nad zmiana światła, ale akurat ten argument wcale mnie nie przekonuje! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mohamed 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 24 Wrzesień 2009 Co myślicie o daniu na długości 140cm 5 szt 10W http://www.allegro.pl/item749201520_dioda_z_power_led_10w_biala_700_800lm.html reszta 15 szt. niebieskie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dominik 3 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2009 @smith i jak tam testy? dzieje się coś? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2009 Co myślicie o daniu na długości 140cm 5 szt 10W http://www.allegro.pl/item749201520_dioda_z_power_led_10w_biala_700_800lm.html reszta 15 szt. niebieskie. Bardzo ciekawa propozycja, tylko jak ta dioda oprócz tego, że świeci będzie miała odpowiednie spektrum. Ale rzecz najważniejsza w tym i co mi się bardzo podoba, to że jest szansa przy konstruowaniu DIY LED zrobienia chłodzenia które nie rozniesie mieszkania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2009 tomajk, po tym co zobaczylem w modulach led inaczej podszedlem do chlodzenia Spokojnie sie da utrzymac niska temp... Dominik, o co pytasz? Testy chyba sie udaly bo lamp coraz wiecej i to DIY i to sklepowych :-) Doszlo tylko to ze warto dolozyc pare UV LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Październik 2009 ja bym wolał jednak chłodzenia pasywne - troche dużo szumu jest z tych wentylatorów. Co do LED UV też się zgadzam. Jutro poszukam w domu świetlówki UV i jeśli ją znajdę zobaczę jaki to da efekt w połączeniu z lampą. Szkoda że nie ma opinii osób które jako pierwsze kupiły lampy/świetlówki LED bo one z perspektywy czasu już mogli by się więcej wypowiedzieć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Od LEDow 1W , tym bardziej z podniesionym pradem, zapomnij o pasywnym chlodzeniu...... sa , poczytaj nano-reef.com Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 ja bym wolał jednak chłodzenia pasywne - troche dużo szumu jest z tych wentylatorów. To się wyraziłeś BARDZO DELIKATNIE:smile: to co generują wentylatory nawet te w panelach 120W IIver. to jest totalny obłęd. Jak oglądałem oświetlenie w sklepie, było ogólnie dużo hałasu i sam jak dziecko zafascynowany światłem,koralami, rybkami i tak w ogóle nie zwróciłem szczególnej uwagi na pracę tych paneli, teraz jednak po ochłonięciu doszedlem do wniosku, że to całkowita porażka. Musiałbym zamontować 5 paneli, w każdym po 3 wentylatory, to po prostu nie wchodzi w grę. Muszę poszukać rozwiązań innych, mam na to nie całe 40dni. Mam nad akwarium obudowę aluminiową, powierzchnia oddawania ciepła jest naprawdę duża a pasywne chłodzenie przy pomocy radiatorów spiętych termicznie z obudową byłoby w sam raz dla mnie. Może jakieś sugestie? a co sądzicie o LED mocy 100W ? do tego jakieś uzupełniające, niebieskie, UV itp. ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Tomajk, pasywne chlodzenie nie ma wentylatorow. http://pl.wikipedia.org/wiki/Ch%C5%82odzenie_pasywne a co do lamp. Jeden z kolegow prosil mnie o tunning lampy ver.1 wlasnie z powodu wentylatorow, po wymianie ich na ... nawet nie najcichsze lozyskowane odglosy zmalaly i to znacznie. Jakby zastoowac wentylatorki hi-end ( takie za 25-35zł ) to pozostalby tylko maly szum powietrza.. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snocho 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Właśnie chodzi o ten "mały szum powietrza". Wentylaroty same w sobie nie są głośnie, jednak konstrukcja lampy i "moc" wentylatorów sprawiają, że powietrze ma bardzo dużą prędkość i słychać jak wydobywa się z lampy. Inna rzecz, że przy 3 wentylatorach, po 12 godzinach świecenia, to powietrze nie jest nawet letnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 To się wyraziłeś BARDZO DELIKATNIE:smile: to co generują wentylatory nawet te w panelach 120W IIver. to jest totalny obłęd.Jak oglądałem oświetlenie w sklepie, było ogólnie dużo hałasu i sam jak dziecko zafascynowany światłem,koralami, rybkami i tak w ogóle nie zwróciłem szczególnej uwagi na pracę tych paneli, teraz jednak po ochłonięciu doszedlem do wniosku, że to całkowita porażka. Musiałbym zamontować 5 paneli, w każdym po 3 wentylatory, to po prostu nie wchodzi w grę. Muszę poszukać rozwiązań innych, mam na to nie całe 40dni. Mam nad akwarium obudowę aluminiową, powierzchnia oddawania ciepła jest naprawdę duża a pasywne chłodzenie przy pomocy radiatorów spiętych termicznie z obudową byłoby w sam raz dla mnie. Może jakieś sugestie? a co sądzicie o LED mocy 100W ? do tego jakieś uzupełniające, niebieskie, UV itp. ? Wentylatory po kilkudziesięciu - czasem kilkuset(czyli do miesiąca) godzinach pracy nabierają kultury i są ledwie słyszalne. Faktycznie zaraz na starcie mają tendencje do burczenio-mruczenio-szumienia - ale to mija - i lekki szum nie przeszkadza. 100W ledy są nie ekonomiczne - fatalna wydajność lm/W, brak rozsądnych temperatur barwowych, duża awaryjność układów. Najgorsza z możliwych inwestycji. Wystarczy zobaczyć co dzieje się z lampami solarisa - ile było awarii - czy to układów, czy zasilania - częściowo wynikającyh z wadliwego montażu - brak odpowiednich mostków termicznych. Awaire były spowodowane głównie zastosowaniem diod dużej mocy(3W). Lampy np. Thorteka pozbawione są tych przypadłosci - używają również diod 1W. W wersji BT EX wentylatory sterowane są mikroprocesorem mierzącym temperaturę płyty z ledami - prędkość wentylatorów dostosowana jest do aktualnej jasności - więc w ogóle problem zaczyna znikać. pozdrawiam Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
78yanke 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Przemku a będzie możliwość dokupienia sterownika do wcześniej zakupionych lamp? Zaznaczę że jest to v.2. Dzięki za odpowiedź Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Witam Tak jak pisałem na nano-reef - będzie to raczej niemożliwe - gdyż lampy BT EX podobne są do v2 tylko obudową i ledami. Wszystko pozostałe - separacja kanałów, zasilanie, czujnik temperatury, procesor sterowania wentylatorami itd - jest zupełnie inne. Poniewż chcemy aby lampa była w 100% bezpieczna nie stosujemy komputerów w normalnych v2 - są tam przetwornice 120V - i jakakolwiek ingerencja w obwód wysoko napięciowy w przypadku porażanie prądem kogokolwiek - kończy się sprawą karną. A to nie jest warte żadnych pieniędzy. pozdrawiam Przemek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Mimo wszystko nawet ten "szum powietrza" u mnie będzie dużym hałasem. Mieszkam w takim miejscu, że nawet mikser u sąsiada oddalonego o 200m słychać, niestety taki urok mieszkania "pod lasem". Dla tego tam gdzie mieszka się w otoczeniu DECYBELI z pewnością nie ma absolutnie żadnego problemu, lecz niestety nie u mnie. Co do ekonomii, to nie przejmuję się tym zbytnio, nawet jeśli miałoby wyjść to drożej, to ważniejsze jest by oświetlenie było bez jakiegokolwiek wentylatora, wystarczy warczenie pomp cyrkulacyjnych i szum wody na zaworze regulującym poziom w kominie. Wiem co to PASYWNE chłodzenie, dlatego wspominałem o radiatorze i dużej obudowie aluminiowej, blacha 2mm do tego dużo profili. Teraz świeci tam 1KW i nie trzeba żadnych wentylatorów, ta konstrukcja pięknie przenosi i oddaje ciepło. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 Jeśli myślisz o chłodzeniu pasywnym diod led 10, 30 czy 100W - to o temacie kompletnie zapomnij. Nawet dużej powierzchni blacha aluminiowa miejscowo rozgrzewa się do takiej templeratury, że spada drastycznie strumień świetlny. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smithpl 1 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 dokładnie jak mowi Przemek. ale to ja nie wiem jak mozesz miec lampe T5 skoro tam tez z reguły sa wentylatory chlodzace i wydaje mi sie ze wytwarzaja wiecej hałasu niz wolnoobrotowe lozyskowane wentylatory Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomajk 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 9 Październik 2009 No widzisz, nie mam żadnego wentylatora i żadnego szumu, tak jak pisałem, obudowa moja jest wystarczająco dobrym radiatorem i zbędne jest dodatkowe chłodzenie aktywne. Obudowa nie jest AM czy ATI tylko sam robiłem 4m2 aluminium i do tego sporo kształtowników. Hmm no to jednak zaryzykuje, jeśli jedynym problemem jest odprowadzenie ciepła to sobie z tym poradzą na pewno. Jakiekolwiek wentylatory odpadają, można przecież zrobić dodatkowo wodne chłodzenie, jest takie w komputerach wiec w czym problem ? tam procek wydziela 200W w porywach, przynajmniej u mnie tak jest. a rdzeń ma 65'C Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach