Skocz do zawartości
nika

385l nika

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich :(

chciałabym zaprezentować na forum moje obecne akwarium.

przeprowadzka z mniejszgo zbiorniczka odbyła się 22.08.08r., i od tej pory prawie cała uwaga skupia się na tej kropli oceany.

troszkę danych:

akwarium:

385l 100x70x55h +sump

oświetlenie:

8x T5 39 W

cyrkulacja:

jeden wielki bałagan do szybkiego uporządkowania, czyli:

2x 2500 tunze nano

1x 6060 tunze

1x koralia 4

2x jvp 101

filtracja:

50 kg LR

90 kg LS

odpieniacz spod ręki Rafała (nie wiem jak go nazwać :wink:)

absorber PO4

węgiel

---------

glony chaterotomba-jeszcze nie mam ;)

obsada jest raczej uboga, w zasadzie parę korali z poprzedniego akwarium, co by z samą LR nie zostać. ale myślę, że troszkę wody od sierpnia już upłynęło :cry: więc niedługo czas zwiększyć obsadę :no:

a na razie stan na dzień dzisiejszy:

korale miękkie:

-clavularia,

-sinularia,

-pseudogorgonia,

-capnella,

-zooanthusy i parazooanthusy,

-ricordee

korale twarde:

-dwie acropory

-seriatopora

-stylophora

-pavona

i pozostała banda ;) :

2 krewetki l.amboinensis, rozgwiazda pisakowa, ukwiał Heteractis malu, masa ślimaków (turbo, strombus, nasariusy) , a. occelaris, hepatus, z. velliferum, salarias, n. magnifica.

a tak to wygląda :)

1289_thumb.attach

1290_thumb.attach

1291_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZESC Niby obsada mała a wygląda juz całkiem nieźle Tak trzymaj!!Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZESC Niby obsada mała a wygląda juz całkiem nieźle Tak trzymaj!! Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ładny zbiorniczek.

Czysto i przestrzennie , jeszcze kilka zwierzaków pewnie przybedzie i bedzie full wypas.

gratuluje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Monika wreszcie :(

Nie wiem co tak panikowalas zbiornik jest w super stanie :good:teraz tylko dokladac

Co do odpieniacza to model PS 750

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde ladnie to wszystko wyglada:)

zwierzaki piekne, kolorki ladnie wyciagniete (chyba ATI actinic daje tu taka fioletowa poswiate) a samo rozplanowanie bardzo mnie sie podoba, sporo miejsca przez co calosc nabiera lekkosci:)

oby tak dalej:good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uff, a tak się bałam :( nie tyle pokazać zbiornik, co w ogóle się odezwać. wg mnie, tu na forum jest już bardziej specjalistycznie. i choć naprawdę długo czytałam sobie wszystkie posty, to uważałam że z wypowiedziami nie ma co się wychylać :confused:

nie twierdzę, że dziś już jestem partnerem do merytorycznej dyskusji, ale przynajmniej wiem i rozumiem o czy się pisze.

dziękuję za miłe słowa! zbiorniczek jeszcze młody, bo ta przeprowadzka to prawie, że restart był. po drodze było kilka historii ale dzięki pomocy Kolegów jestem na prostej.

jeszcze raz oficjalnie chcę powiedzieć WIELKIE DZIĘKUJĘ (za wszelką pomoc) dla Czarka (Rebciu) , Rafała (thcskiba) i Michała (yoka)! Panowie: DZIĘKUJĘ! :cry:

@Piotr34, obsada mała-bo to końcówka z poprzedniego zbiorniczka. czekam co by wszytsko się unormowało.

@andrniew, tą "czystość " mam właśnie dzięki Chłopakom, bo mimo moich chęci i pracy, było średnio. jeszcze nawet widać. ale wynikało to z mojej niewiedzy-krótko mówiąc nie miałąm świadomości jak powinien pracować odpieniacz. historia długa i średnio fajna, ale dzięki WSPANIAŁEJ reakcji i pomocy Kolegów, sprzęt działa poprawnie i jest lepiej z dnia na dzień :no:

i masz rację, chcę tą przestrzeń zostawić, i tak naprawdę dołożyć tylko kilka zwierzaczków. zakochana jestem w seriatoporach i montiporach talerzowych. i tak bym chciała spróbować.

@thcskiba, Rafał, do Ciebie to ja trzy strony powinnam napisać ;) wiesz, ze jestem panikara i histeryczka, ale miałam podstawy :)

odpieniacz jest suuuuuper, cała Rodzina i sąsiedzi się nim zachwycają, zresztą nie mają innego wyjścia ;). na razie w ciągu tygodnia wylewam 1,5 kubka. w sumie ma co pienić, jak to akwarium szło pół roku bez odpieniacza.... tylko nazwa taka mało przyjazna ;)

@yoka, Michał, Ty wiesz, ze jestem Twoją dłużniczką :)

tez mi się kolorki podobają co raz bardziej :), myślę, że to wpływ wreszcie działającego (w odróżnieniu od starego) odpieniacza i absorbera. robię co m-c archiwizację, więc jest porównanie. a co do świetlówek, to nie, nie ati actynic. plany miałam różne, ale trzymam się ostatecznie kombinacji 4x ati- Aqua Blue + 4x ati Blue Plus .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć :)już Ci pisałam, że twoja "kropelka' zrobiła na mnie wrażenie ale nie zaszkodzi jeszcze raz:biggrin:

Monika, super, wszystko ładnie.Zwierzaczki zdrowe a to zawsze mnie cieszy:good:

Skała ułożona bardzo ciekawie i ta przestrzeń, która uzyskałaś.:(

Naprawde bardzo mi sie podoba.

Prosze o więcej zdjęć, prosiłabym o zbliżenia.

A glony Chaetomorpha jak będziesz chciała to się do mnie odezwij :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Monika:ok: Nie chce powtarzać po poprzednikach że ładne , śliczne i oh ah, jak dla mnie jest wszystko super i obys tak dalej do tego podchodziła a bedzie tylko lepiej o ile lepiej byc moze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monika gratulacje bardzo ładny zbiorniczek :) Widać, ze kobieta się nim opiekuje:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Merriq, hej Sylwia! ja też jeszcze raz napiszę, że uznanie z Twojej strony to dla mnie duuuuży plus :) ale, to prawda-przyjemnie jest posłuchać miłych rzeczy :)

co do zbliżeń.... hm... powiem tak, aparat fotograficzny mnie przerasta :sad: , choć nie przeszkadza mi to osobiście w robieniu zdjęć :). to co mnie cieszy,to choć obsada jest nieduża i bardzo zwyczajna (choć dla mnie najpiękniejsza), to widok jak pięknie zwierzaczki sobie rosną. dodam tylko, że w poprzednim zbiorniku, choć nie miałam żadnych problemów typu "glonowego" i parametry były o.k. to przyrosty były bardzo niewielkie. w tym zbiorniczku wszystko oszalało :) na plus oczywiście. a do akwarium nie dodaję kompletnie nic. jedynie same cotygodniowe podmianki, nawet ostatnio bakterie odstawiłam, bo było coś nie tak. w zasadzie pewność będę miała za tygodnie (przegadywałam temat z Czarkiem) ale chyba mam trefną butelkę z bakteriami. ale jak sprawdzę to opiszę :)

a teraz, jak uda mi się wkleić to pokażę jak ruszyły korale z miejsca. nie twierdzę, że to max ich możliwości, ale w poprzednim zbiorniku praktycznie "stały w miejscu". w początkowym okresie lałam mleko i ja osbiście byłam bardzo zadowolona. teraz zamiast mleczka daję coral vitalizer + płtki/mrożonki dla reszty łotrów :)

i tak pokażę na acroporkach jak to się kształtowało. I-wsza fotka to moment przeprowadzki, II-ga po 1 m-cu, III-cia to XII. 08 czyli po 4 m-cach :)

1293_thumb.attach 1294_thumb.attach1297_thumb.attach

1292_thumb.attach 1295_thumb.attach1296_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o rany :) już fruwam pod sufitem, taka jestem pełna radości :)

dziękuję Wszystkim za miłe przyjęcie mnie na forum :)

@Robert K, Robert powtarzaj, powtarzaj :sad: a tak na poważnie, to mam tylko nadzieję, że "by real" zbiornik zasłuży na równie pochlebną opinie :) na co czekam niecierpliwie :)

@S_Y_N_E_K, Dominik -dziękuję :) choć wydźwięk jest lekko szowinistyczny :)

no i wykorzystując dobry nastrój Wszystkich jeszcze parę foteczek.

Moje ukochane ricordee i imć ukwiałowski ;)

1299_thumb.attach1300_thumb.attach1298_thumb.attach

a tak wygląda z daleka moja "kropelka" , w której utonęłam całkowicie :)

1301_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monika może to tak odebrałaś, ale jak patrzę na Twój zbiornik czy też Sylwi to co mam innego myśleć ?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze się zgodzić z Dominikiem że jakby na to nie patrzyć to widać reke kobiety w akwarium Moniki i Sylwi a tak że wtrace to znam jeszcze ze dwie dziewczyny z solankami zamiast szydełek . Jak tak dalej pojdzie to wpadne w kompleksy i pójde do szafy poszukać zyrafy :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Nika za zdjęcia :sad: ładnie rosną podopieczni

No dobrze chlopaki.. dorzuce swoje 3 grosze.. przepraszam Monika teraz za off - topa

My z Niką podchodzimy do akwarystyki tak samo poważnie jak wy.

Widać "kobięca reke" Nika to mial byc komplement :):D

chyba w sensie, że tak ładnie:wink: ale ...

wg mnie to tylko pomaga w estetyce zbiornika z wlasnego doświadczenia typu ulożenie skały czy ustawieniu zwierzakow na niej ale na zdrowie czy wygląd zwierzaków "kobieca ręka" nie ma wpływu tu potrzebna jest wiedza jak sie troszczyć o swoje akwarium a Nika pokazała nam świetną kondycje zwierzaków, piekne przyrosty. Wielkie gratulacje raz jeszcze:good:

Robercik no już już nie zalamuj się, twoje akwa jest dla mnie i tak najladniejsze- sorry Monika, jak sama zobaczysz to zrozumiesz;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zbiornik Moniki widziałem osobiście i zdecydowanie mi się bardzo podobał :) Ma "dobrą rękę" do zwierzaków :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ostatni weekend miałam w domu wspaniałych gości :good:

wizyta bardzo się udała i jak mniemam szybko zorganizujemy powtórkę!

Oprócz miłych wspomnień zostały mi także nowe zwierzaki :dance3:, którymi oczywiście chcę się pochwalić :wink:

fotki nadal mojego autorstwa, ale jak tylko dojdą te "lepsiejsze" :P to powklejam :) bo akwarium obcykane zostało i lepszym aparatem i przez lepszego fotografa.

jeszcze raz duuuuże dziękuje dla Sylwi, Michała i Roberta !!!!

zanim pokaże nowych mieszkańców, to tak dla przypomnienia i aktualizacji:

--> seriatopora

1648_thumb.attach

--> moje ricordee, które całkiem niespodziewanie podzieliły się i teraz, każdej odmiany jest po pięć sztuk!

1649_thumb.attach 1650_thumb.attach

i wreszcie nowi niestety mój aparat nie podołał wszystkim fotkom, ale pokaże chociaż kilka:

--> pavony

1651_thumb.attach

--> calustrea

1652_thumb.attach

i nowa księżniczka! :smile:

--> tu w swoim domku, sypia w pseudogorgonii

1653_thumb.attach

--> na lunchu :wink: jej przysmak to aiptazja ale popróbować musiała wszystkiego :wink:

1654_thumb.attach

--> euphylie

1655_thumb.attach 1656_thumb.attach

--> gorgonie, choć przyzwoite zdjęcie udało mi się zrobić tylko jednej :pardon:

1657_thumb.attach

--> nowe acropory

1658_thumb.attach 1659_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi