Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie obiecalem zrobic maly test z pompa ATi w ktora wyposazone sa odpieniacze tej firmy

Na kanal trafila najmocniejsza z oferowanych pomp o wydajnosci podawanej przez producenta 1000 l/h zasysanego powietrza

1118_thumb.attach

Niestety nie dostalem jeszcze zamowionych wczesniej dokladniejszych rotametrow wiec czesc z danych nie bede rozpisywal musicie porownac sobie fotki

Z 1000 l/h ktore podaje producent mamy 800 l/h przy praktycznie zerowym zanurzeniu gdzie pompa wywala wode z piana bez obciazenia koncowka wylotowa znajduje sie nad tafla wody !!!!!

1119_thumb.attach

Po zanurzeniu pompy na glebokosc 25cm jej wydajnosc spada masakrycznie

1120_thumb.attach

1121_thumb.attach

Nic dodac nic ujac

Sugerowane dane producenta to dane wyssane z palca ktore wprowadzaja w blad konsumenta !!!

Mala modyfikacja jaka mozna polepszyc wydajnosc tej pompy jest przerobka rurki zasysajacej powietrze ktora w oryginalnym wykonaniu ma srednice 4mm

1122_thumb.attach

Po rozwierceniu jej na wieksza srednice ja rozwiercilem to na 6mm uzyskujemy lepszy pobor powietrza

1123_thumb.attach

Ta fota pokazuje o ile wiecej zasysa teraz pompa

1124_thumb.attach

Amerykanie juz dawno stwierdzili co sa warte te pompy i maja w swojej ofercie odpowiednie zamienniki do oryginalnych wirnikow

1125_thumb.attach

1126_thumb.attach

Koszt zakupu tej nakladki to 30 dolarow

http://www.marinesolutionsinc.com/catalog/p152/Pinwheel-Impeller-for-Sicce-PSK-2500-Pumps/product_info.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Amerykanie nie dosyc ze wymieniaja te szmaty na wirnik z iglami to dodatkowo popatrzcie na foto w standardzie daja juz wieksza rurke zasysajaca powietrze

1127_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafale powiedz mi te nakładkie podejda na wirnik pomp ATI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak beda pasowac Ati nie jest producentem tych pomp oni je tylko biora od Sicce i wierca przod gdzie wklejaja rurke ssaca powietrze

Amerykanie oferuja dla tych pomp nawet swoje dysze Venturiego a nie jakies tam wkladki jak to robi Ati

1128_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skiba, zdradz mi ile kosztuje i gdzie mozna kupic to urzadzonko do pomiaru zasysanego powietrza?

Chcialem zobaczyc ile zasysa ta pompa atmana przy moim bubble magusie :-)

Nie to ze cos jest nie tak - bo nadal jestem mega z niego zadowolony, ale tak chcialem wiedziec i sobie porownac :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupuje w GF Niemcy cena okolo 400 zl

Na allegro jest bardzo tani tyle z zakresem do 1000 l tyle ze na wode a niestety potrzebujesz skale na powietrze bo to duza roznica

Ten z allegro bylby dobry do filtra zeo :good:

http://www.allegro.pl/item503165291_rurka_rotametr_miarka_wodna_pft.html

Cena nowego GF o podobnym przeplywie to prawie 500 zl :frown:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze że mamy na forum takiego fachmana jak thcskiba - dzięki niemu wiemy co w trawie piszczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezbyt pomyślnie wypadł test tej pompy :good:

Ciekawe czy będą chcieli nakładkę wysłać do Polski.

@thcskiba robiłeś zakupy w tym sklepie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za fajny test.

Właśnie dlatego poziom wody, powinien być jak najniżej nad tymi pompami przy odpieniaczu.

Lepiej też w tedy startują.

Zastanawiam się czy lepiej startują z oryginalną średnicą otworu do pobierania powietrza czy z rozwierconym otworem ?

Bo jeśli wyłączymy pompę, to poziom wody wyrówna się w rurce z poziomem w sumpie.

I jeśli włączymy pompę, to chyba trudniej będzie pompie zaciągnąć więcej wody z grubszej rurki ,żeby zaciągnąć powietrze.

Tak sobie głośno myślę.

No niestety, szkoda ze marketing wygrywa, zawsze to 1000l/h lepiej brzmi niz 800l/h.

Może w ich testach wyszło 1000l/h kto wie, w jaki sposób oni przeprowadzali test i przy użyciu jakiego sprzętu.

Ale to zawsze ma krótkie nóżki, morszczaki wszystko rozpracują :good:

Zresztą przecież wiemy, że tak jest z większością amatorskiego sprzętu, trzeba go przecież jakoś sprzedać.

Niestety od dawna się na to godzimy i kupujemy po prostu przeskalowany sprzęt.

Bardziej ekonomicznie byłoby kupić mniejszą pompę z prawdziwymi osiągami.

Niema to jak przemysłowe pompy, ale są drogie, często prądożerne no i...

Na szczęście dzięki takim eksperymentom wiemy co w trawie piszczy :good:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo duzo tez daje wyrzucenie oryginalnych podstawek ssacych tych gumowych ale trzeba wtedy podpiac pompy bo beda zwisaly

Co do startu wlasnie te pompy powinny byc tak jak napisales bardzo nisko zanurzone

Jesli sa gleboko zanurzone nie maja mocy pozniej aby wystartowac nawet swojego czasu Ati zalecal przycinanie "wloskow" z wirnika jesli nie bylo mozliwosci podniesienia

odpieniacza

Co do testow fabrycznych znam osobe ktora byla w Ati i widziala taki test i ponoc na rotametrze pokazywalo 800 l/h ale nie oszukujmy sie pod klienta mozna zrobic taka pompe ze bedzie brala z 1200 l/h

Nie wiem dlaczego Ati kladzie tak male rurki ssace 4mm to ma aquabee na 450 l powietrza a Royal dla 1000 l daje rurke 10-12mm

Ale jak Royal podaje ze pompa ma 1000 to tyle ma ja z oryginalu wyciaglem nawet troszke ponad 1100 l/h

@Cika nie robilem tam jeszcze zakupow po ostatniej wtopie w ameryce juz mi sie odechcialo :frown: nadal probuje odzyskac prawie 1000$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4mm tylko? aż muszę sprawdzić w swoim BM 250, bo wydaje mi się, że jest grubsza rurka.

Ale rano sprawdzę, bo już zrąbany jestem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rurka po zewnatrz ma 8mm a wewnetrzna tylko 4mm

Zreszta to nie jedyna wtopa Ati w tych odpieniaczach :frown:

Dochodzi jeszcze pret gwintowany sluzacy do regulacji wykonany z poliamidu ktory w kontakcie z woda slona pecznieje i po jakims czasie idzie mega ciezko lub nawet nie mozna tego ruszyc :good:

Dodatkowo debilna rura wewnetrzna ktora dzieki swojej dlugosci nie wykorzystuje w pelni komory odpieniacza :good:

Po jej skroceniu mamy wiecej piany w skimmerze co daje dluzszy kontakt powietrza z woda oraz mniej turbulencji przy reakcyjnej

Na fotce wlasnie przed i po skroceniu wewnetrznej rury

1132_thumb.attach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacze ATI to wielkie nieporozumienie , woda cieknie spod kubka , pompeczki zanim sie rozbujaja to potrafia 5 min wibrowac , nie mówiąc juz o ustawieniu czy wydajnosci.

Poprostu porażka .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacze ATI to wielkie nieporozumienie , woda cieknie spod kubka , pompeczki zanim sie rozbujaja to potrafia 5 min wibrowac , nie mówiąc juz o ustawieniu czy wydajnosci.

Poprostu porażka .

No chyba ze ma sie odpieniacz ATI od THCskiby-Rafała nic nie cieknie rura jest juz skrocona co daje ładna piane no i pompa cicha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał takiej tandety by nie wysłał klientiowi , z jego reki wychodzą super sprzety , których niejeden markowy producent powinien pozazdroscić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się, wykonanie kiepskie, ogólne wrażenie niezbyt solidne, ale przynajmniej nie wygląda jak KZ revolution, bo ten to jakby go z domku dla lalek Barbi zabrali :good::good:

Co w tym wypadku nie skreśla ogólnej przydatności.

Ale podzielę się uwagami co do pracy tych pompek i odpieniacza bo używam Ati BM 250 ponad rok czasu.

Mimo swoich wad, czy zaniżonej mocy pompek, pianę bije porządną.

Bez problemu jak dla mnie, ciągnie moją rafkę wypchaną po brzegi koralowcami.

Co do obsługi to pewnie zależy u kogo, bo też słyszałem o jakichś problemach.

Według mnie jest bajecznie prosta.

Przyznam się szczerze, że trzeba było go tylko na początku wyczuć i poustawiać trochę.

Może to nie będzie najlepszym przykładem, ale jak go wstawiłem do sumpa i ustawiłem to do dnia dzisiejszego chodzi bez najmniejszego problemu.

Ani razu przez ten okres nie czyściłem pompek ani odpieniacza, oprócz kubka oczywiście.

Co tydzień wywala spora ilość syfu jak zawsze.

Pokrętłem podnoszę poziom wody w odpieniaczu jak chcę.

Ale czy ta śruba się wyrabia i jest z kiepskiego materiału to nie zdążyłem zauważyć bo ostatni raz wykonałem nią kilka obrotów z pół roku temu, także ciężko powiedzieć.

Sprawdziłem teraz, kreci się bez problemu.

Może u kogoś tak się zdarzyło.

Pompki startują bez problemu, tylko nie mogą być za głęboko zanurzone.

Wydaje mi się, że jest to w dalszym ciągu świetna alternatywa dla droższych odpieniaczy.

Wydaje mi się, że ten odpieniacz z tymi pompami jest największym problemem firm sprzedających je.

Wysłuchiwanie narzekań klientów nie radzących sobie z tym odpieniaczem, którym pompki nie startują na pewno nie należy do przyjemnych, ale wystarczy go dobrze ustawić.

Producent podaje, że nadaje się do akwa 2000l tego nie wiem, ale ciągnie 1000l akwa mocno obciążone to fakt.

Gdyby go stuningować jeszcze u thcskiba, to pociągnie więcej.

Trochę zboczyłem z tematu, bo głównie o wydajności pomp ati mieliśmy rozmawiać, ale jako użytkownik tego odpieniacza z tymi pompami chciałem się podzielić praktycznymi uwagami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi