Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jarosław- powiedz mi na jakiej głebokosci masz swoje pompy Ati w sumpie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No rurka po zewnatrz ma 8mm a wewnetrzna tylko 4mm

Zreszta to nie jedyna wtopa Ati w tych odpieniaczach :frown:

Dochodzi jeszcze pret gwintowany sluzacy do regulacji wykonany z poliamidu ktory w kontakcie z woda slona pecznieje i po jakims czasie idzie mega ciezko lub nawet nie mozna tego ruszyc :good:

Dodatkowo debilna rura wewnetrzna ktora dzieki swojej dlugosci nie wykorzystuje w pelni komory odpieniacza :good:

Po jej skroceniu mamy wiecej piany w skimmerze co daje dluzszy kontakt powietrza z woda oraz mniej turbulencji przy reakcyjnej

Na fotce wlasnie przed i po skroceniu wewnetrznej rury

Rafale masz racje co do rurki zasysajacej powietrze na zewnatrz ma 8mm a wewnatrz miała umnie tylko 3.9mm

Wiec złapałem za wiertarke i udało mi sie rozwiercic do 6mm potem jeszcze rozpiłowałem reszte pilniczkiem zeby go sobie nie połamac i teraz mam otwor 6,3mm po zamontowaniu pompy zdziwiłem sie i to bardzo odrazu wiecej piany jak narazie jestem mile zaskoczony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro będe w ATI i RE więc zadam im mnóstwo trudnych pytań.

Jeżeli ktoś ma pytania do ATI lub Royala proszę o wysyłanie ich na priv.

Przetłumaczę na bieżąco i dopytam. Prosze o zaznaczenie czy na pytania mam odpowiadać na priva czy na forum

A jeśli są pytania do KZ też proszę o wysyłanie zapytań.

Tylko proszę nie pytć o wybijanie planktonu - W Royalu i ATI chłopaki boki zrywali przy tym pytaniu więc, wybaczcie ale drugi raz go nie zadam

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro będe w ATI i RE więc zadam im mnóstwo tródnych pytań.

Jeżeli ktoś ma pytania do ATI lub Royala proszę o wysyłanie ich na priv.

Przetłumaczę na bierząco i dopytam. Prosze o zaznaczenie czy na pytania mam odpowiadać na priva czy na forum

A jeśli są pytania do KZ też proszę o wysyłanie zapytań.

Tylko proszę nie pytć o wybijanie planktonu - W Royalu i ATI chłopaki boki zrywali przy tym pytaniu więc, wybaczcie ale drógi raz go nie zadam

Pozdrawiam

Łukasz

Wybacz ale to aż kłuje w oczy.

Od kiedy Łukaszu interesujesz sie KZ?, przecież z tego co wiem jesteś zagorzałym przeciwnikiem, nie żebym się czepiał :good:

Pytam z czystej ciekawości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Michale za wytknięcie literówek, jestem w drodze a na laptopie nie mam Mozilli.

Tak to prawda nie jestem fanem KZ, z wyjątkiem aminokwasów. Ale prowadzę sklep i wstyd byłoby nie mieć towaru który jest w danej chwili na topie. Będzie to moja trzecia wyprawa do KZ bo lubię się uczyć, a wychodzę z założenia że najwięcej powie mi właściciel firmy. Sam akwariów na Zeovicie zakładać nie będę. Metoda dla mnie zbyt pochłaniająca czas i bardzo "magiczna".

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łukasz mógłbyś zrobić fotki zbiorników w Koburgu i wstawić?

P.S Wysyłam zaraz tą resztę z zakupów, bo zapomniałem na śmierć i jestem dłużny :))

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie ciekawi jeszcze pobierana moc , tych i innych pomp. np nie wierzę za bardzo w 10W pompy Delteca do AP i APF600 . tak samo Ciekawi mnie moc mini red dragonów czy aby one na pewno sa takie oszczędne. Co ciekawe kiedys sprawdzałem i zaden z moich MJ1000 nie ma 12W wszystkie ładnie pobierają 20-22 W :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaroslawie masz racje te odpieniacze to nadal alternatywa do innych drozszych skimmerow

Choc mogli by je poprawic i przestac wypisywac dane wyssane z palca

Poprawienie ich nie wiele by ATI kosztowalo wrecz jeszcze by zaoszczedzili :rolleyes: raz wklejali by krotsza rure wewnetrzna dwa zakl;adajac rurke zasysajaca powietrze o wiekszej srednicy wewnetrznej

No i najwazniejsze mogli by podac konkretny poziom zanurzenia dla tych odpieniaczy wtedy uniklo by sie problemow z ich uruchomieniem

@Miki jakos tez nie bardzo wierze w dane niektorych producentow :(

Nawet podpadaja mi dane Royala ale jak tylko zdobede dobry sprzet mam zamiar sprawdzic to glownie chodzi mi o pobor energi elektrycznej

Wiem dokladnie jakie motory wykorzystuje Royal dla swoich pomp i niestety dane producenta roznia sie od tych ktore podaje Royal

Glownie chodzi tu o pompy obiegowe bo pompy odpieniaczy mozna sobie darowac tam pobor energi nie bedzie staly dla wszystkich poniewaz w zaleznosci od zanurzenia bedzie on malal lub wzrastal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie chcesz wydawać dożo kasy kup sobie miernik gniazdkowy z allegro , mam taki i mam tez watomierz za kilka stoowek i różnice są w dziesiątych częściach wata. Jak chcesz poszukam linka do tego co mam.

Ad . pomp royala to rzeczywiście ciekawe, że "poprawki" jakie oni stosują daja takie oszczędnośći.

A jeśli chodzi o pompy do odpieniaczy to różnice są minimalne dla AB wahania są poniżej 1W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miki jak mam byc szczery to jakie poprawki :( zreszta sam pewno wiesz

Cala ich robota polega na wywaleniu oryginalnego zabezpieczenia wirnika

nastepnie takowy wirnik roztaczaja i gwintuja na oske wciskaja tuleje z gwintem calosc skrecaja

po zalozeniu swojego przodu bo oryginalny po zabiegach przerobek nie da sie zamknac pompa zyskuje w cudowny sposob wiecej litrow oraz mniejsze zuzycie energi

Jak na moje wirnik ten sam motor ten sam oska ta sama wraz z lozyskami co w grey dragonach tylko inny przod i z calosci wychodza same zyski jak dla mnie to naciaganie ale zobaczymy

Wiem o jaki chodzi miernik domyslam sie chcialem takiego sprawic sobie ale zaraz pomyslalem ze znajda sie tacy co beda mi wytykac ze mam tani miernik z allegro i napewno oszukuje :frown:

Jesli masz sprawdzony model ktory ma minimalna tolerancje bledu w porownaniu do takiego za pare stowek oczywiscie prosze o linka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam ten:

http://allegro.pl/item511496198_watomierz_licznik_energii_elektrycznej_mocy_p9024.html

porównywałem z takim:

http://www.lumel.com.pl/pl/obszary_dzialalnosci/pomiar_mocy_energii_harmonicznyc/art114.html

porównanie takowe jest ciężkie bo moc pobierana cały czas sie waha po przecinku , tak samo jak wacha się napięcie w gniazdku. Ale tak jak wspominałem wszelkie różnice były po przecinku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć

@thcskiba a może zamiast poprawiać producenta jest jakaś alternatywa dla PSK2500 pasująca do konstrukcji odpieniacza ATI? Masz pomysł jaka inna pompa dostępna na rynku dobrze spiszę się z tym odpieniaczem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Cika niestety w tym segmencie pomp nie mam czym tego zastapic :cry:

Aquabee sa za slabe zbyt malo zasysanego powietrza max to 450 l/h

Eheima nie wsadzisz bo choc ma 750 l/h to jego niski pobor mocy wrecz odrzuca

Idealnym wyjsciem bylo by zaprzegniecie takiego odpieniacza z pompa royala ale niestety tu znowu cena zakupu takiej pompy bedzie duza zapora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafale będą nowe pompy ATI za jakiś czas na razie tyle mi powiedzieli.

Nie będą już produkowane w Sicce bo wedle tego co słyszłem Sicce zaczeło te same pompy sprzedawć do Chin mimo iż miały być tylko dla Tunze i ATI.

Co do wydajności ja w ATI słyszałem o 800l powietrza. Oczywiście sprawdzane na minimalnym zanużeniu i ze standrdowym wirnikiem ATI.

Widziałem też kilka innych wirników z innymi wydajnościami.

Faktycznie mocno właściciel zwiesił głowe gdy zapytałem o gumowe podstawki. Odpowiedzią było nie mamy czasu na poprawki jakoś działa a tyle jest do zrobienia. Ale faktycznie to dopiekło.

Na pomysł rozwiercania zasysu i powiększania ilości zasysanego powietrza uzyskałem odpowiedź że faktycznie zwiększymy wydajność ale kosztem zmniejszenia homogeniczności piany na której im bardzo zależy.

Pozdrawiam

Łukasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lukaszu w to co powiedzial na temat zwiekszania srednicy rurki jakos nie wierze :P

W innych odpieniaczach jak np. Royala srednica rurki wewnetrzna 10mm jakos nie przeszkadza w robieniu dobrej piany i chyba nikt nie powie mi ze odpieniacze typu BK zle pienia

Jak dla mnie powiedzial tak bo cos musial powiedziec :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi