Skocz do zawartości
snakecharner

ATI Fiji White Sand (Problemy ?)

Rekomendowane odpowiedzi

skała z erybki to jest kibel, ja przez 8 miesięcy nie doszłem do łądu ze zbiornikiem. Musiałem wywalić tą skałe i wystartować na nowo. Jak powiedziałem to Panu w erybce to odpowiedział "przecież nikt inny nie miał takich problemów" - szkoda że mają takie podejście, a wpakowałem w te kamloty ponad 1000 PLN u nich. Brak słów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj odessałem 1/3 piachu , wydaje mi się że ten piach jest po prostu za drobny .

W niektórych miejscach był pył wielkości mąki .

Więc by musiało wywiać z 1/3 piachu aby zmętnienie ustało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to zrobiliscie ,, ja mam 2 worki wsypane

wszystko najpierw przeplukalem kranowka i to po kiladziesiat razy partiami

pozniej stala w wiadrze gdzie co kilka godzin zmienialem wode ro

stala tak 2 dni pozniej do akwa zamulilo wode na 3 dni i jest krysztal ,,,,

babka kopiaca robi wariuacje i nic zeto zamulenia pompy wszystkie kreca wode

cycat z zeovit

5. Sand bed

Now you can add a shallow sand bed. Use crushed Coral Sand or Aragonite. Do not use Live Sand in combination with the ZEOvit® system. Soak the material in reverse osmosis water for 3-4 days before use and replace osmosis water daily. If the PO4 level of the water is close to zero the sand is ideal.

Edytowane przez lukaszra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jak to zrobiliscie ,, ja mam 2 worki wsypane

wszystko najpierw przeplukalem kranowka i to po kiladziesiat razy partiami

pozniej stala w wiadrze gdzie co kilka godzin zmienialem wode ro

stala tak 2 dni pozniej do akwa zamulilo wode na 3 dni i jest krysztal ,,,,

babka kopiaca robi wariuacje i nic zeto zamulenia pompy wszystkie kreca wode

cycat z zeovit

5. Sand bed

Now you can add a shallow sand bed. Use crushed Coral Sand or Aragonite. Do not use Live Sand in combination with the ZEOvit® system. Soak the material in reverse osmosis water for 3-4 days before use and replace osmosis water daily. If the PO4 level of the water is close to zero the sand is ideal.

Jest to jedyny piasek jaki znam ktory tak pyli i należy go tak mocno płukać .

Może gdybym pierwszy raz startował z akwarium morskie to bym przeczytał instrukcje :_)

Poprzednio miałem żywy piasek , i tym razem nawet nie przyszło mi do głowy aby go płukać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano niestety jak dużo części koloidalnych to nie da sie tego ustabilizować bez przepłukania i odseparowania......Chyba że dodamy cementu..... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się dziwisz - toż to zima - mgły wystepują o tej prze roku :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie bez zmian,nawet gorzej.Wczoraj znów przestawiłem pompy,zwiększyłem moc na 80/100% i założyłem z powrotem grzebień do przelewu bo miałem od dawna wyjęty.Zobaczę dziś wieczorem czy będą jakieś zmiany.Pytałem o skałę w erybce,ale sprzedali kilka ton i nikt nie zgłaszał pylenia skały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie musi być cała dostawa wystarczy żeby było kilka % i juz ktos na lewo zarobił. A kto dostał taki kawałekj jest szczęśliwym nabywcą. Mam jeszcze nadzieje ze to nie to ale zaczyna brakować rozwiązań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u inmara byłby problem ale u grzeniu 102 to nie - weż kolego wywal skałę i sprawdź czy to piach, a potem sprawdz skałe bez piachu. Moze troch,ę roboty to bedzie kosztowac ale jak zasłużysz się dla kolegów? Myślę że sie odwdzięczą nie tylko dobrym słowem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno coś z tym będę musiał zrobić.Niestety koszty wymiany 70kg skały i czas jest przeszkodą. Mam jednak inny plan. Mam 50 kg innej skały z innego źródła i będę odpalał teraz 370l akwarium i na poczatek zaleje tylko wodą bez piasku i zobaczę czy będzie pylenie. Jak nie to wsypie piach z tego akwarium co teraz odsysam. jak nadal nie będzie pylenia to wyjdzie że wina skały jak historia sie powtórzy to znaczy ze piach do bani. jak jednak w akwarium bez piasku bedzie pyliło to sprawdze pochodzenie skały dokładniej choc prawdopodobnie sprawdzone źródło. I wtedy znów bedę szukał przyczyn. Tak się zastanawiam czy winą moze być źródło światła a dokładniej ilośc białego? Choc to niedorzeczna hipoteza. Zastanawiam sie też czy użyć przy odpalaniu nowego zbiornika wody z tego z pyłem bo jak ten pył ma podłoże biologiczne to mogę sobie zapaskudzic kolejne akwarium. To też wydaje mi sie niedorzeczne bo trochę ludzi już pisze ze ma takie problemy i by takich osób musiało być dużo więcej. Z teori że to piasek to raczej rezygnuje bo w dwóch zbiornikach z ta skała mam dwa rózne zywe piaski.

Sledze temat bo mam nadzieje na szybkie i proste rozwiązanie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest możliwe by ten syfek brał się z siporaxu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba będę zmuszony zmienić temat , bo to jednak nie wina piachu.

Ja zostawiam tak jak jest , być może mam tylko zmętnienie przed oczami :-)

Ale stawiam też na barwę światła i stare świetlówki.

Ja zostawiam akwarium w spokoju na najbliższe kilka miesięcy .

To jest najlepsza metoda.

Tak jak ostatnio akwarium wystartowało po roku tak myślę że i tym razem będzie :_)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta choroba to jaskra sie zwie :) , latka lecą każdemu.... czas na szkiełka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi