grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Nie zamierzam z nikim wojowac. Z Erybka mam bardzo fajny kontak i chwale sobie wspolprace wlasnie odebralem 4 akwariq u nich sklejone. Mistrzostwo Swiata. Szukam rozwiazania problemow tak jak ktos nie wierzy w ich slowa tak oni nie maja obowiazku wierzyc w nasze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Moze i ja jestem ciut zlosliwy ale chodsi mi glownie o rozwiazanie problemu. Jesli by przyjac za pewnik ze to nie brak cierpliwosci, ani srodki ktore sq ogolnie znane i dobrze jest opisane ich dawkowanie to gdzie moze byc problem? Nie naleze do zwolennikow Macierewicza ale z zycia wziete przyklady udawadniaja ze czlowiekowi zdarzaja sie bledy. Skale dostalem losowo tak samo jak ktos ja wydobywal, prsechowywap, transportowal itd. Mysle ze natura jest tak skomplikowana ze mozliwosci bledu sa ogromne a ja moge byc ofiara ze zla skala. Gdzie jest problem ? "Jakotaka" równowaga pojawia się w akwarium po około roku. oczywiście jeśli właściciel pozwoli temu akwarium spokojnie do tej równowagi dochodzić. Każde "grzebanie" (przelanie, wyczyszczenie, przełożenie skałki, a nawet dodawanie zwierząt, zwłaszcza za dużo na raz) )powoduje, że termin leci od nowa.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Tu chyba nie chodzi o równowagę choc jak by o to chodziło to może za chwilę zniknie zmartwienie. Tylko czy czekanie rok na czystą wode to długo? Mam też takie spostrzezenie że liczba tych paproszków wzrasta w ciągu dnia. Choć mozliwe że mi sie zdaje bo bywa z tym róznie. Odstawiłem od jakiegoś czasu chyba z 4 tygodnie aminokwasy, podaje je sporadycznie pół dawki dziennej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 (edytowane) Może popróbuj z cyrkulacją ?? W każdym razie jeśli to organika to ma to swoje plusy bo korale mają żarełko. A na rafie woda też nie jest kryształowa... Niektóre rodzaje oświetlenia bardziej uwypuklają paprochy. Może lampę trochę wyżej i nie idelanie równolegle do powierzchni wody. Gdzieś kiedyś przeczytałem, że odpieniacz na bardziej sucho lepiej czyści paprochy. Edytowane 8 Luty 2013 przez tomcio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 no tutaj na jednym jest 144W/125l Ledy, a w drugim 2x250WHQI +4x54W na 640l, dzięki z cyrkulacją były robione cuda, a lampę ledowa mam pod kontem ale jest to kierunek działania wstepnego, Odpieniacze są DIY przewymiarowane. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 skała pozyskiwana do sprzedaży pochodzi ze złóż naturalnych - pradwa? Jest to skała osadowa zbudowana z wapieni i innych składowych które naniosła woda. Czyli - skład jej może być różny nawet w niewielkich odstępach odległościowych. A zapewne pozyskują ją stopniowo. Czy można wykluczyć że pewne "kamienie" zawierają coś co się rozpuszcza, co pierwotnie przed "rozłamaniem" skały było zakryte warstwami skamieniałymi? Może jakiś kamień ma w sobie np części ilaste, które w wyniku rozwarstwienia mając kontakt z wodą po prostu rozpuszcza się w niej. Nie winiłbym za to sprzedawcę. Może to czysty pech że trafiło się właśnie na taką formację geologiczną. Pamiętajmy że procesy skałotwórcze zachodzić mogły okresowo zarówno pod jak i nad lustrem oceanu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qlfon 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 O matko.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 (edytowane) marcmonk , a czy ci Twoi fachowcy , doradcy pokazywali Ci swoje awaria ? To ,ze powszechnie na forach są uważani za znawców jeszcze o niczym nie świadczy. Znam takich co to w każdym temacie na forum muszą wrzucić swoje trzy groszę,powszechnie uchodzą za speców a swoich zbiornikach mają ziele do połowy szyb. A to że,sprzedawanie skały z odzysku jest normalną praktyką sklepów możesz miedzy bajki włożyć . Chjoć szczerze mówiąc wole dobrą skałę z działającego zbiornika niż taką prosto z frachtu :)/> Edytowane 8 Luty 2013 przez Bigwalker Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Marek,linki Twoje linki nie działają w stopce. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Dobrze Maras ,ze mi przypomniales Muszę zrobić przelew za domene Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Postawisz przy okazji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Inmar czy wymysliłeś cos z tym biofilmem. Z tego artykułu wiele wynika np. to ze jesli raz zaraziłeś skałe to już bardzo ciężko bedzie ją wyczyścić. I to ze jeżeli tylko kawałek skały był zarazony to moze byc tak że kolonizacja obejmie resztę skały. to jest jakas masakra. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Nawet nad tym nie myslałem.Co chwilę gdzieś oglądam u kogoś baniaczek i szlag mnie trafia jak widzę czystą wodę.Co jest ustalone to,że piasek tego nie powodował,nowy sump nie pomógł,zwiększenie obiegu też nie tak jak i zmniejszenie cyrkulacji czy zapodanie jej na maksa.Co zostaje ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Ciekawe co jeszcze sprawdzicie zanim zaczniecie stosować starą dobrą i sprawdzoną szkołę prowadzenia akwarium. Marek, to tak jak z prawem Liebiga (podałeś w wątku o kalcyfikacji). Nie potrafisz określić, która z klepek zastosowanych do budowy beczki jest najkrótsza, ale próbujesz poprawiać wszystkie klepki. I zamiast korzystać z beczki to ciągle ją masz na warsztacie i ulepszasz.... A i tak prawdopodobieństwo, że trafisz na tę krótszą jest małe. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
nanorafa 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Ciekawe co jeszcze sprawdzicie zanim zaczniecie stosować starą dobrą i sprawdzoną szkołę prowadzenia akwarium. Czyli? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sushi 5 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 stary dobry berlin )) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 Tylko ja nie mam problemów z parametrami a z syfem w wodzie,kto wie czy jeśli miał bym 100kg skały to mój problem nie był by dwa razy większy,oczywiście to tylko spekulacje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 8 Luty 2013 (edytowane) Czyli? Ja się poddaję - po co próbowac coś komuś doradzić i wytłumaczyć, skoro niektórym nawet nie chce się przeczytać kilku stron w danym wątku. A podstawowe zasady prowadzenia akwarium morskiego to każdy, kto chce może sobie znaleźć w każym forum w dziale dla początkujących.... Pozdrawiam T PS Marek, wiem z czym masz problem i o tym pisałem, tu i na drugim forum teszzzzz... Edytowane 8 Luty 2013 przez tomcio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach