remel 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Jesli ozon pomogl to to jest organika a w tym wypadku przestan lac pozywke do bakterii . Jesli lejesz Ozon nie wyklarowalby syfu z piasku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 a to nie doczytałeś że tam i tam to skałę używaną sprzedają? Normalnie jak gówniarzem byłem to lepsze bajki o duchach słyszałem.... i żeby była jasność nie bronię sklepu... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
snakecharner 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Spokojnie sklep nie wchodzi w grę bo każdy pisze o innym sklepie i ją mam sucha a inni piszą o żywej . Ją tylko szukam rozwiązania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Czytając uważnie ten temat, a mam rownież problem z paprochami od prawie roku, wspólnym mianownikiem wszystkich jest skala z erybki sam rownież ja tam zakupilem w marcu zeszłego roku, może mieli jakaś trefna partie? I tak sie nie przyznają, więc szkoda sie rozwodzić na ten temat, "mila" pani z za kasy nie przyznalaby sie nawet jak byscie zlapali ja za reke Napiszcie może w jakim okresie zakupiliscie ta skale w erybce może to nas bardziej naprowadzi, jeżeli w podobnym terminie to mamy odpowiedz, bo tylko to wszyscy mamy z jednego źródła Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 może faktycznie jestem stary i głupi - Panowie - mogą być trzy przyczyny waszego "zapylenia" wody; 1. organika - analiza udowodni, 2. mechanika - tez analiza udowodni 3. macie mój wiek i potrzebujecie okularów - tego analiza nie udowodni.... to przestańcie rozpisywać się i pogódźcie się ze swym brakiem wiedzy lub ze swą starością.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ragoo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Luty 2012 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szuwar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Ja spróbowałbym ozonu, przy zakładaniu obecnego zbiornika na mieszance piachu żywego z suchym - po podłączeniu ozonu woda wyklarowała się w ciągu trzech dni (do "niewidocznego kryształu") w drugim większym akwa bez ozonu w wodzie przez cały prawie czas widac mgiełkę drobnych cząsteczek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 ot - możesz pluć a i tak są tacy co stwierdzą że to tylko deszcz leci..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inmar 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Swoją skałę zakupiłem 7 lutego 2012. Tomcio,miałem przez dwa dni cyrkulację na maksa,ale to za dużo było korale poprzewracane codziennie,eupchylie nie chciały się otwierać a hystrixy chowały polipy więc dziś powróciłem do ustawień 30/100 na puls.Wczoraj przedmuchałem skałę znów,na dodatek wyszło mi czwarty raz cyjano.To co leję do baniaka to ProF i ProbioS.NO3 mam 2 a PO4-0,03. Co do paprochów to było badane przez weterynarza w grudniu i kolega napisał: woda dotarła i już obejrzana. Co znalazłem i udało się zidentyfikować. wpiszesz w google to ci wyskoczy, raczej powszechy plankton i kilka innych rzeczy. Ceratium, Coscinodiscus, Oikopleura (brak pewności), Eurotatoria (również niepewne). Osłonice wchodzące w skład holoplanktonu, włos bez pigmentu, coś co wygląda jak fragment włókniny, szczątki obumierających glonów - walczysz z glonami po dojrzewaniu jeszcze? Ale chyba głównym zanieczyszczeniem są fragmenty hydrożelu tworzonego przez bakterie zasiedlające biofilm np rurek doprowadzających wode. http://www.internati...neral Paper.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 czyli organika? tak czy nie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 "....Ale chyba głównym zanieczyszczeniem są fragmenty hydrożelu tworzonego przez bakterie zasiedlające biofilm np rurek doprowadzających wode...." No wlasnie dlatego piszę Ci ( i nie tylko ja) już od dawna, żebyś przestał lać te cuda akwarystyki... : I to definitywnie, a nie na dwa tygodnie.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 i wszyscy pozostali w tym temacie też za dużo leją? jakoś nie wydaje mi się..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Michalevo 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Moje spostrzeżenia po przeczytaniu tego wątku.U osób z tego wątku, które mają problemy z mleczną wodą pojawia się wspólny wątek (skała z erybki). Ja miałem dokładnie taki sam problem. Wystartowałem rok temu na skale z erybki i piachu ATI. Woda mimo filtracji przez watę po wielu miesiącach nadal była mleczna i zasyfiona pyłem. Wymieniłem piach na pink samoa (czy jakoś tak) i po dwóch miesiącach bez zmian. Skały nawet nie podejrzewałem. Ale w miedzy czasie przegrałem rywalizacje z valonią, która mi tak zarosła baniak, że jedyną szansą była wymian skały. Nową skałe zakupiłem w listopadzie w korale.pl. Piach pozostał ten sam. Efekt po 2 tygodniach woda kryształ (brak mleka). Mam w wodzie tylko paprochy, ale to normalne bo kończy sie ponowne dojrzewanie i odrywają się resztki glonów. Ale same woda jest krystaliczna. Nie chcę robic nagonki na erybkę, zeby była jasnośc. Chyba pójdę w twoje ślady wypi....e ta skale bo rownież tu widzę problem. Nie mam czasu w tej chwili na takie manewry ale jak znajdę do podziele sie uzyskanym wynikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzeniu102 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Ja kupiłem styczeń luty 2012. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bigwalker 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 Snakeu jeśli ozon wyklarował Ci wodę to sprawa raczej jest jasna " coś" Ci tam zakwita Może podłącz UV na stałe i będzie po problemie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 No dobra, łapy opadają.... Ale gdyby ktoś chciał wywalać skałę, bo pyli, a szczególnie ktoś z okolic Poznania, to ja chętnie tę skałę wezmę. Pozdrawiam T Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falco66 4 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 no cóż pomóżmy żebrakowi.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomcio 0 Zgłoś odpowiedź Napisano 7 Luty 2013 masz jakiś kompleks ? czy z mulapką nie wychodzi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach